Welk ras om mee te beginnen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Ck Veld (Gast)

Na lange tijd nadenken hebben wij besloten dat wij onze eerste honden willen nemen, maar nu is het probleem wat voor ras? Wij zijn op zoek naar een middelgrote of grote hond die goed tegen afentoe een paar uurtjes alleen thuis blijven kan en energiek/slim genoeg is om een hondensport mee te doen. De sport is wel voor de lol niet op wedstrijd niveau. We hebben ook al twee nestjes gezien die we erg leuk vinden maar weten niet zeker of deze rassen geschikt zijn voor beginners. Het ene nestje was een australian shepherd x herder en het andere nestje een amerikaanse stafford x pitbull.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Waarom wil je een kruising?

 

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker

honden foto van stippelteam

" Waarom wil je een kruising? "

 



je was me voor

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Waarom idd een kruising?

 

Wat kunnen jullie de hond bieden en waar moet de hond voor jullie aan voldoen?

honden page profiel Cai de shih tzuCai de shih tzu

honden foto van Cai de shih tzu

Voor iedereen is het anders wat een beginnershond is.

dat van mij is de shih tzu maar ik ken mensen die zijn begonnen met een Duitse herder en dat is ook altijd goed gegaan.

kijk naar wat je zoekt in een ras want het lijkt nu alsof je je niet echt ingelezen hebt over een ras omdat je 2 heel verschillende rassen (gekruist) uitkiest.

dus doe eerst je huiswerk voordat je een hond aanschaft.

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

Jullie 1e hond zeg je.

Je hebt je vast al verdiept wat en hoe met welk ras.

Zelf zou ik als 1e hond nooit beginnen aan een staffortxpitbull.

Zeker niet nu dit soort honden veel aandacht krijgen .

De politiek wil er ook achteraan misschien heb je dat al gelezen in de media.

 

Sporten zeg je. Ik ben al een tijdje gestopt met behendigheid maar ik zou niet blij zijn met dit type hond in mijn groepje.

 

Ooit werd ik gewaarschuwd dat mijn jrt te vaak achterna gezeten werd door zon type hond tijdens die sport.Zelf dacht ik dat het wel mee viel.dus niet.

Denk na,zoek goed uit wat je wil.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Verdiep je eerst eens in welke eigenschappen je zoekt in een hond (staffords staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze niet altijd even tolerant zijn naar andere honden, dat betekent dat je ze niet los kan laten lopen, herders zijn vaak enorm werklustig), en daarna wat je in het uiterlijk graag ziet. 

 

Denk er trouwens om dat er in 2018 nieuwe regels van kracht zijn en je met bepaalde hondenrassen en kruisingen verplicht op cursus moet. 

 

Als je een ras gevonden hebt, neem dan contact op met de rasvereniging om een fokker te vinden. Een goede fokker laat zijn honden testen op erfelijke afwijkingen en biedt niet +- 10 rassen tegelijk aan (als je iets vindt op MP, trek dan even het nummer na op Google en bekijk de andere advertenties van de aanbieder). 

 

 

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Let wel, kruisingen zijn vaak niet getest op erfelijke aandoeningen. Ik weet niet waarom je naar kruisingen kijkt maar ik zou je toch aanraden een hond met stamboom te nemen. Die zijn getest op erfelijke aandoeningen en je kunt de grootouders bekijken, ook zoeken de fokkers bewust een combinatie uit en de fokker kan je heel veel vertellen over het ras/ de ouderdieren. Ook al denk je misschien ja maar ze zijn hartstikke duur; ja klopt, maar als je dier straks met erfelijke aandoeningen zit dan kost het je véél meer. 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Je zou als eerste hond ook kunnen denken aan een jong-volwassen asielhond. Niet zozeer een ras zoeken, maar een formaat hond en een bepaald karakter.

Als je kijkt op

www.ikzoekbaas.nl

www.dierenbescherming.com

dan zie je het enorme aanbod. Ook kun je vast een beetje uit selecteren wat je aanspreekt. Bij serieuze interesse in een hond mag je er vaak een paar keer mee komen wandelen, zodat je hem wat beter kunt leren kennen.

 

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Let er op dat als je een kruising neemt, beide ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen. Als jij behendigheid wil doen, of een andere sport, moet je er zeker van zijn dat de hond bijvoorbeeld geen hd geeft, als ouders niet getest zijn, dan is het mogelijk dat de pup iets mankeerd. Met wat voor herder is de Australische herder gekruist? 

 

Waarom niet een echte Australische herder? 

 

De stafford kruising zou ik niet aan beginnen, zeker niet met oog op een evt hondensport. Er is een grote kans dat deze hond niet bij andere honden kan zijn. 

 

Wat wil je met de hond doen? Hoevaak is de hond alleen thuis? Welk vachttype? hoeveel beweging krijgt de hond? Mag hij jachtinstinct hebben? Leegierig? Eigenwijs? Dit zijn dingen waar je je over moet inlezen en naderhand daarvan kun je een (ras) hond kiezen die bij je past. 

honden page profiel Kirsten & Sanna Kirsten & Sanna

honden foto van Kirsten & Sanna

Je vraagt om welk ras, maar komt vervolgens met twee totaal verschillende kruizingen aanzetten. Een kruizing is geen ras. 

Wanneer je twee rassen kruist weet je nooit wat er precies uitkomt, want ze krijgen eigenschappen mee van beide rassen. 

 

Als ik jou was zou ik eerst even heel goed op een rijtje zetten wat je de hond kunt bieden en wat je zelf zoekt in een hond. Daar kun je vervolgens een ras bij zoeken. 

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

Wat je ook doet.. die Amerikaanse stafford x pitbull is absoluut geen goed idee..

honden page profiel bentebente

Er bestaat niet zoiets als 'een beginnersras'. Je hebt rassen die bij de passen en rassen die dat niet doen. Rassen die baasgericht zijn en graag willen trainen en rassen die dat niet willen. Als je een geschikt ras zoekt moet je niet googlen op 'beginnersras' en hopen op het beste. Schrijf op wat jij je hond kan bieden en wat je zoekt in een hond. 

 

De "rassen" die je noemde zijn kruisingen. Waarom wil je een kruising? Het zijn ook nogal verschillende soorten hond. Herders zijn werkhonden en bullen zijn eigenlijk vechthonden. Bij een kruising loop je altijd het gevaar dat ze enkel de slechte eigenschappen meekrijgen van de ouders. Bovendien hebben ze geen stamboom en zijn de ouders waarschijnlijk niet getest of erfelijke afwijkingen etc. 

 

Ik raad je aan om:

-je te verdiepen in hondentaal, gedrag etc.

-te kijken wat jij je hond kan bieden. Hoeveel kan je ermee doen op een dag? Hoe lang moet hij alleen zijn? Waar slaapt hij enz.

-te kijken wat je zoekt in een hond. Dit gaat veeel verder dan wat je hebt beschreven. Energieniveau, grootte, eigenwijs of heel volgzaam, zelfstandig of aanhankelijk etcetera. Sommige rassen kunnen nauwelijks een uurtje alleen zijn, andere de hele dag.

 

Verder nog even: dat alleen blijven is iets wat je moet trainen. Een pup moet de eerste week/weken wennen aan jou en je gezin. Daarna kan je beginnen met opbouwen van alleen zijn. Enkele minuten, later langer. Dit is een proces wat maanden kan kosten. Kan je vrij vragen zo lang? Of oppas regelen? Een pup kan niet alleen zijn.

honden page profiel Shiva Shiva

honden foto van Shiva

Als eerste hond zou ik gaan voor een jongvolwassen hond uit een asiel. In een asiel kunnen ze je de eigenschappen en het karakter van de hond vertellen,je kan daar ook zien of de hond van je keuze wel bij je past. In principe kan je met elke hond aan hondensport doen er zijn enorm veel hondensporten. Als je naar een hondenschool gaat kunnen zij nadat je gehoorzaamheidstraining hebt gedaan je ook zeggen welke hondensport geschikt is voor je hond.

honden page profiel ZeniZeni

Misschien is dit iets voor je?

http://m.newsmonkey.be/article/15668

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

Zijn nogal verschillende honden. Ligt er ook aan wat voor hondensport. 

En een beginnershond... Tsja ze zeggen ook, neem nooit een Akita als eerste hond. Dat hebben wij wel gedaan en hebben nu zelfs twee. Is maar afhankelijk van hoe jij je in wilt zetten. Kan je omgaan met de karakter eigenschappen van de betreffende hond... Leer omgaan met de lichaamstaal. 

 

Veel mensen zeggen, neem maar een Labrador. Ik zou daar dus niet mee om kunnen gaan, die energie en drukheid en enthousiasme. Maar leuk vind ik ze wel. 

 

Verdiep je eens in een aantal rassen en informeer dan hier of bij een fokker naar de voor en nadelen. Ik zou zeggen dat een Friese Stabij wel makkelijk is, mits je hier goed mee omgaat en kan je zeker sport mee beoefenen, maar vaak wel wat zenuwachtige beestjes. 

Volgende forumvraag: Welke hond zouden jullie aanradeb
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^