Rangorde probleem

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Hetzelfde "nut" als het bij kippen in gevangenschap heeft.

Voor ons als mens heeft dat geen nut en we hoeven er geen rekening mee te houden.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

"  
De rangorde bestaat. De link die ik eerder gaf bewijst dat ook.

Wat ik me dan afvraag is welk nut die rangorde dan heeft. Het zal toch een nut, een privilege geven zou je denken, anders bestond het niet.

Als dat zo is heeft het ook een effect op het gedrag van de hond. "

 Ik ben niet van mening dat rangorde 'bestaat'. Ik ben wel van mening dat je het kan creëren.

Zoals in jouw voorbeeld: honden worden bij elkaar gezet in een bepaalde situatie, en daar gaat men conclusies uit trekken die dan 'algemeen geldend' zouden zijn.

Ik zie daar niks in. Diezelfde honden in heel andere omstandigheden, kunnen heel ander onderling gedrag gaan vertonen.

Dus voor mij zegt dit niks, behalve over hoe dié honden zich in dié omstandigheden gedragen.

 

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

"  vDe hond is toen terug naar de fokker gegaan die de hond als ik het goed heb inmiddels volwassen, tussen zijn roedel gegooid heeft. Als ik het me goed herinner allemaal zonder enige begeleiding. De hond heeft daar een andere hond gebeten en de fokker heeft de hond in laten slapen.
 
  "

 zo - dorby - je baseerd je vooroordelen op een volledig verkeerd verhaal waar een hond zou zijn ingeslapen omdat zij een andere hond heeft gebeten. iets wat niet waar is en dus extreem niet de redenen kan zijn. de problemen bij de kweker waren in eerste instantie met mensen niet met honden.- maar heeft niets te maken met dit topic.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

"  zo - dorby - je baseerd je vooroordelen op een volledig verkeerd verhaal waar een hond zou zijn ingeslapen omdat zij een andere hond heeft gebeten. iets wat niet waar is en dus extreem niet de redenen kan zijn. de problemen bij de kweker waren in eerste instantie met mensen niet met honden.- maar heeft niets te maken met dit topic. "

 Ik wilde alleen Luz de achtergrond van jouw reaktie verklaren, maar die heb ik dan waarschijnlijk ook niet begrepen, dat is wat het met het topic te maken had.

Het is zoals ik me het verhaal herinner, dat de hond bij de fokker in zijn groep geplaatst is en de hond toen na enige  tijd ingeslapen is, maar mijn herinnering klopt dus niet. Sorry daarvoor.

 

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

"  

Ik begrijp je wel hoor. Het probleem met de anti-roedeltheorie mensen is dat zij het kind met het badwater weggooien.

Rangorde bestaat weldegelijk bij onze honden (zie mijn eerdere link)maar wordt in de roedeltheorie vaak verkeerd geïnterpreteerd.

Een hogere houding is idd een teken van dominantie en door de hormoonveranderingen van jouw hond gaat hij daar nu anders mee om.
Let wel: Agressie heeft weinig te maken met rangorde. Zowel hoger als lager geplaatste honden kunnen agressie naar elkaar tonen.

Ik geloof wel dat een hond die gewend is hoger te staan die een hond tegenkomt die nog hoger wil staan in de rangorde, tot agressief uiterlijk vertoon kan leiden.

(Kromme zin maar jullie begrijpen het denk ik wel.) "

 ik denk de situatie volledig begrepen te hebben betreffende dit topic... erg goed zelf - mysterie opgelost - denk ik ik denk dat dit zeer correct is

"

Wat doet testosteron met het gedrag?

Testosteron is noodzakelijk voor het hanteren van stress, gezond zelfvertrouwen en probleemoplossend vermogen.

Reuen met een hoog testosteronniveau worden niet agressiever maar sociaal vaardiger. Testosteron heeft namelijk wel degelijk invloed op de sociale status maar het heeft niet zoveel zin om deze status met agressie vast te stellen of te behouden. Er wordt van hoger geplaatste honden juist verwacht dat zij uitstekende sociale vaardigheden hebben en in hoge mate in staat zijn tot samenwerking. Net als bij mensen overigens. Aan vechtjassen heb je niets als het gaat om jagen, zorg voor de jongen en overleven. Hiervoor zijn juist strategisch inzicht en samenwerking noodzakelijk. Eigenschappen die door testosteron worden aangestuurd.

Testosteron heeft een enorme invloed op de neurotransmitters, de hersenboodschapperstofjes. Het grootste gedeelte van alle neurotransmitters worden in de darmen aangemaakt."

https://www.nodhv.nl/index.php/artikelen/wat-is-de-invloed-van-testosteron

dat is volledig consequent met algemene wetenschappelijke bevindingen:

https://www.scientificamerican.com/article/strange-but-true-testosterone-alone-doesnt-cause-violence/

 

 

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

"  Ik geloof wel dat een hond die gewend is hoger te staan die een hond tegenkomt die nog hoger wil staan in de rangorde, tot agressief uiterlijk vertoon kan leiden."

 en dit is waar volgens mij de bal volledig mis geslagen wordt , nee dat is de hond die (in zijn extreme vorm genomen dan ) valt hieronder: 

"Pathologisch (m.b.t. ziekte) en impulsief. Pathologische agressie omvat ziek gedrag. Het betreft volkomen onvoorspelbare, impulsieve agressieve reacties die onverklaarbaar tot uiting komen. Dergelijke agressie komt voort uit een verkeerde balans van hormonen en/of neurotransmitters die o.a. gedrag aansturen. Bij deze vorm van agressie is er geen sprake van duidelijke triggers. …”

dat is een hond zonder enige vorm van natuurlijke vorm dominantie die volledig onderaan de ladder staat - vecht voor het  op haar eentje... 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry


"Pathologisch (m.b.t. ziekte) en impulsief. Pathologische agressie omvat ziek gedrag. Het betreft volkomen onvoorspelbare, impulsieve agressieve reacties die onverklaarbaar tot uiting komen. Dergelijke agressie komt voort uit een verkeerde balans van hormonen en/of neurotransmitters die o.a. gedrag aansturen. Bij deze vorm van agressie is er geen sprake van duidelijke triggers. "

 ja dat kan zeker en helaas is de kennis van artsen en gedragsdeskundigen in het algemeen,  niet compleet genoeg om te weten dat ook deze pathologische onbalans weer recht te krijgen is met een holistische (hiermee doelend op totale, dus niet iets vaags alternatiefs, maar gezond verstand en kennis) aanpak.

Het zenuwstelsel wat alles aanstuurt in het lichaam moet genezen anders kan de balans niet teruggevonden worden.

Helaas is tegenwoordig de oplossing vaak symptoombestrijding ipv de echte oorzaak van de onbalans op te zoeken en aan te pakken. Ga je dan ook nog aan de slag met allerlei giften als in sommige medicaties, vaccinaties, ontwormingsmiddelen, antibiotica, en verkeerd voedsel, zal het lichaam nog meer belast raken. Komt daarbij nog de stress en frustraties die e.a. met zich meebrengt voor baas en hond en het wordt nog moeilijker om te genezen, zo niet onmogelijk.

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

Het zijn absoluut niet de DA die dom zijn als ze het woord –dominantie agressie – in deze tijd nog durven uit te spreken, maar dan weer het behoort tot het type agressie dat door GTen  duidelijk in al zijn vormen totaal verkeerd begrepen wordt en blijkbaar boordevol zit met extreme misopvattingen.

 Dominantie agressie bestaat wel degelijk !!!!!!!!!!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Het zijn absoluut niet de DA die dom zijn als ze het woord –dominantie agressie – in deze tijd nog durven uit te spreken, maar dan weer het behoort tot het type agressie dat door GTen  duidelijk in al zijn vormen totaal verkeerd begrepen wordt en blijkbaar boordevol zit met extreme misopvattingen.
 Dominantie agressie bestaat wel degelijk !!!!!!!!!! "

 ik begrijp je niet goed of ik denk anders, geen idee

 

als we weten dat de agressie ontstaan is vanuit een onbalans van de hormonen (wat ook een oorzaak had). 

en die balans wordt hersteld (wat mogelijk is met een goede aanpak, de onbalans is geen statisch gegeven) zal de hond toch normaal reageren.

 

Niet dat hij dan nooit meer uit kan vallen in bepaalde situaties als hij zich bedreigd voelt, maar die zal je dan als eigenaar moeten voorkomen.

 

 

 

 hoe zou je dat noemen dan?

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

"  ik begrijp je niet goed of ik denk anders, geen idee "

 "dominantie agressie" bestaat wel , of hoe je het ook mag noemen, het heeft gewoon simpelweg absoluut niets te maken met 'normaal gedrag'

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

"als we weten dat de agressie ontstaan is vanuit een onbalans van de hormonen (wat ook een oorzaak had). 
en die balans wordt hersteld (wat mogelijk is met een goede aanpak, de onbalans is geen statisch gegeven) zal de hond toch normaal reageren."

(andere vormen waren reeds aanwezig voor castractie)

als je bv steriods neemt, heeft dat  een helehoop invloeden op allerei zaken en je brain, neurotransmitters enzo uit evenwicht brengen , het zal zelf van structuur veranderen, zoals de ene helft wordt overontwikkeld, die disbalance zal zichzelf terug corrigeren indien je stopt met steriods te nemen.  (of lees zoals jullie het begrijpen indien de stress stopt).

dat is niet het geval indien je steriods toedient voor de geboorte, de veranderde brain structuur is pernament. (uw brain structuur staat hoofzakelijk vast bij de geboorte , pubertijd enz en andere zijn fine-tuning

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Vraag me echt af of je het niet allemaal veel te ver gaat zoeken.

Ik heb die dingen allemaal nooit nodig gehad en toch ga ik dagelijks met honden om (ja ook met agressieve honden)

Heb ze ook nog nooit nodig gehad bij de opvoeding van mijn eigen honden.

Op mij komt het over of de hondenbezitters van tegenwoordig meer en meer in de war geraken door al die (soms niet relevante) kennis, die mekaar dan ook nog dikwijls tegenspreken.

 

honden page profiel WeylynWeylyn

honden foto van Weylyn

grappig wat ik lees.
Natuurlijk is het ook net wat je onder het woord rangorde versta en als ik dan naar 1 van de definities kijk en kijk naar mijn eigen roedel ben ikzelf van mening dat rangorde wel bestaat
Rangorde: een vorm van taakverdeling binnen een groep dieren; meestal denk je hierbij aan een groep die verdeeld is in verschillende 'rangen' met één dominante baas, zoals in het leger, maar bij groepsdieren kan de 'rang' samenhangen met een specialisatie, zoals verdedigen, de juiste weg wijzen, bemiddelen bij conflicten; zie ook hiërarchisch

Echter ben ik het met Luz eens dat men vaak een heel andere betekenis eraan geven gezien er zoveel theorieën bestaan

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" (andere vormen waren reeds aanwezig voor castractie)
als je bv steriods neemt, heeft dat  een helehoop invloeden op allerei zaken en je brain, neurotransmitters enzo uit evenwicht brengen , het zal zelf van structuur veranderen, zoals de ene helft wordt overontwikkeld, die disbalance zal zichzelf terug corrigeren indien je stopt met steriods te nemen.  (of lees zoals jullie het begrijpen indien de stress stopt).
dat is niet het geval indien je steriods toedient voor de geboorte, de veranderde brain structuur is pernament. (uw brain structuur staat hoofzakelijk vast bij de geboorte , pubertijd enz en andere zijn fine-tuning "

 ik vind het wel interessant al gaan we er wel diep op in, maar alle mogelijkheden waarom er agressie is moeten uiteraard overwogen worden.

Als ik het goed begrijp, zouden de hormonen die de moederhond tijdens de dracht kreeg ervoor zorgen dat de hond afwijkingen in de hersens heeft die niet meer te herstellen zijn. Punt. Maar is dat zo? Hoe ver is men in deze materie om dat met zekerheid te kunnen zeggen....

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

"Maar is dat zo? Hoe ver is men in deze materie om dat met zekerheid te kunnen zeggen.... "

 .

In het algemeen is het een zeer belangrijk topic  van wetenschappelijk onderzoek  (maar waar de experimenten enkel kunnen beschouwd worden als volledig onethisch en te gevaarlijk)

In haar geval ik heb natuurlijk enkel het woord van de kweker zelf. Maar je “vergeet”  dat er eveneens sprake is van een lichamelijke degeneratie aantasting van de organen… haar rotte puppy tanden enz.. was heus geen toeval (vernam ik uit een andere bron). En denk je nu zelf echt dat de andere pup met zware hersenschade gewoon puur was toeval?

(even tussen haakjes – bovenstaande heeft tuurlijk niets met dit topic te maken, en ik denk ook wel dat omwille van het onderwerp een totaal foutieve indruk gegeven wordt – bovenstaand topic heeft weinig te maken met de eigenlijk problemen die wij en ook de kweker hadden)

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Rangorde: een vorm van taakverdeling binnen een groep dieren; meestal denk je hierbij aan een groep die verdeeld is in verschillende 'rangen' met één dominante baas, zoals in het leger, maar bij groepsdieren kan de 'rang' samenhangen met een specialisatie, zoals verdedigen, de juiste weg wijzen, bemiddelen bij conflicten;  "

 Vind ik heel mooi verwoord 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Hoe dit grappige trucje aan leren?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^