Hondenschool

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

tot welke leeftijd gaan jullie met de hond naar de hondenschool?

Opteren jullie kleinere groepen? Zoja, waarom? Vanaf wanneer vind u het een kleine groep?

Doen jullie als jullie in de D klas zitten ook wedstrijden?

Zien jullie de hondenschool als meerwaarde voor de opvoeding van je hond of is het een leuke hobby die je samen met je viervoeter beoefent? 

Ik stel deze vragen omdat ik op een punt sta niet te weten of ik nog verder train op school of gewoon thuis zou trainen. Verschillende meningen kan mijn mind verruimen 

 

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

De leeftijd kan natuurlijk heel erg varriëren. Ik ging met Denise naar de hondenschool toen zij anderhalf was (geadpoteerd met 8 maanden). Ik heb toen de basis gehoorzaamheid gevolgd met haar. En hierna heb ik gevorderden gehoorzaamheid 1 gedaan. Nadat we geslaagd waren zijn we gestopt en hebben we een switch gemaakt naar behendigheid! Dat doen we nu nog steeds en Denise is 2,5 jaar nu. 

 

We konden nog gehoorzaamheid 2 en 3 doen maar daar lagen onze interesses niet in. Meer in de sport

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Neen, ik zie het absoluut niet als meerwaarde als je al ervaring met vorige honden hebt.

Maar persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat mijn honden hond-sociaal zijn, kan ik dus toch niet aanleren in de meeste hondenclubs omdat de honden daar elkaar moeten negeren.

Ik zoek dus heel veel andere sociale honden op.

Ook belangrijk voor mij is dat ze niet uit hun dak gaan als ze eens een keer niet naar een andere hond mogen gaan.

Maar daar heb je geen hondenschool voor nodig, kan je ook leren op de dagelijkse wandeling.

De gewone dagdagelijkse gehoorzaamheids kunstjes kan je ook thuis aanleren.

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White

honden foto van Team Black & White

Mikai was zo'n 12 weken toen we voor het eerst naar de hondenschool gingen. Zijn eerste 1,5 j was in een kleine groep (denk 4/5 honden). Toen is die school gestopt en dan kwamen we terecht in 'een echte hondenschool' met grote groepen, de A,B,C,D klassen... We zijn niet verder dan de A geraakt.  Mikai kon perfect alle oefeningen, maar het was veel te druk voor hem. (mss omdat hij altijd die kleine groepjes gewoon was ?) Dus sindsdien gaan we terug naar een hondenschool met kleine groepjes/ privéles. Mikai is onze eerste hond dus in het begin was het zeker een meerwaarde voor de opvoeding en nu is het vooral een leuke hobby. Ik hoop nog lang met Mikai naar de hondenschool te gaan! 

Blisse was ook zo'n 12 weken toen we voor het eerst naar de hondenschool gingen (wel volgden we al vanaf haar 7 weken een online puppy/tricks class). De reden dat ik met haar naar de hondenschool ga is zodat ze leert werken in drukke omgevingen. Niet echt om de oefeningen aan te leren, aangezien ik dat liever op mijn manier doe, vandaar dat ze ook al 12 weken was voor we naar de hondenschool gingen, ik had haar de oefeningen al zelf geleerd op mijn eigen manier :). Ik opteerde bij Blisse dus voor grote groepen, zodat ze drukte gewoon is voor later op wedstrijd. We zitten nu in de A-klas, onze ambities liggen niet bij gehoorzaamheid, dus eenmaal we met agility kunnen beginnen daar, zullen we stoppen met gehoorzaamheid (mss wel al vroeger).

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Een goede hondenschool kan heel leuk zijn voor hond en baas. Lekker samen met iets bezig zijn. En hopelijk wordt er ook aan theorie gedaan zodat je weet of je hond het echt leuk vindt of bol staat van de spanning.

Maar helaas lees je ook regelmatig  dat veel hondenscholen zorgen voor veel stress en frustratie bij hond en baas. Door onkunde van degene die lesgeven kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

 

Voor een goede "opvoeding" is het m.i. helemaal niet nodig als je je zelf goed inleest over hondengedrag en communicatie.

 

 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Yara is 4 en ik ga nog steeds wekelijks met haar naar de hondenschool. 

Maar niet voor "training" in de zin van gehoorzaamheid ofzo.

Nu doen we al vrij lang balans en coördinatie training. Daar heb ik thuis de materialen en ruimte niet voor. 

 

Overigens doen wij prive dus niet in groepen. 

De groepslessen die daar gegeven worden zijn met maximaal 4 honden.

 

Voor mij is de hondenschool dan ook niet gebonden aan de leeftijd van de hond, maar aan de kwaliteit van de hs en wat de hond leuk vindt. 

 

En als ik deze hs niet gevonden had was ik zeker niet meer naar een hs gegaan. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Freggle heeft vroeger alleen de puppy cursus gedaan.

Met Black heb ik tot hij 1 jaar was gehoorzaamheid gedaan, maar dit meer in de vorm van spel/sport, vooral om leuk bezig te zijn.

Nu zitten we nog op de hondenschool maar alleen voor de behendigheid wat we doen.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Voor ons is het nu echt een hobby om samen met de honden diverse sporten te doen.

We gaan nog wekelijks met 5-6 jaar nog met veel plezier naar de hondenschool.

Vast is altijd behendigheid en daarnaast wisselt het een beetje met waar ik op dat moment zin in heb.

Hoopers, treibball, funcursus, GG, mantrailen.

Als pup vind ik het persoonlijk wel goed om te gaan vanwege de opvoeding dan wel met een kanttekening dat de hondenschool bij mij visie past.

Merk zelf dat heel veel cursisten het echt als enorm prettig ervaren om de eerste weken met hun pup op cursus te zijn om zo terecht te kunnen met al hun vragen en twijfels en onderling is vaak heel veel herkenning.

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Tot welke leeftijd... Tot ik aan puck merk dat ze t niet meer leuk vind.

Degene die mij lesgeeft doet eigenlijk niet meer. Het veld en de attributen zijn er nog, dus doen we gewoon voor onszelf voor de fun. Zonder andere mensen.

 

Het is voor mij gewoon een leuke hobby en puck vind het er leuk, die kan enorm genieten van de interactie met de andere hond.

 

Eerder zei ik altijd dat ik met m'n volgende hond weer zou gaan. 

 

Nu denk ik er anders over. Als ik hulp nodig zou hebben, dan ga ik met de volgende hond. Gewoon voor extra handvatten. Als ik het niet nodig heb, dan ga ik niet.

 

Mijn advies, kijk naar je hond of die het leuk vindt. Je zou anders kunnen kijken naar privélessen als je hond een groepje niet fijn vind.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^