Hoe help ik mijn hond het beste?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

buddy (Gast)

Goedemiddag allemaal, ik heb een gecastreerde reu genaamd buddy . Buddy is een kruising Sint Bernard - Hongaarse herder van 11 maanden oud. Buddy heeft vanaf dat die 4 maanden was bepaalde periodes waarin die naar mij bijt . dit kan onder het wandelen zijn als ik iets van hem vraag waar die het niet mee eens is of zijn bij het inzakken van zijn uitslag of wel dat die tijdens het spele omslaat in dominantie !  Ik merk zelf heel erg dat buddy een hond is met een hart van goud maar tegelijkertijd heel erg aan zoeken is wat hij nou moet doen en dat die dus eigenlijk in de war is ! ik hou ziels veel van hem en zal nooit opgeven maar er moet langzaam verandering gaan komen alleen weet ik op moment niet meer wat ik het beste kan doen om hem zo goed mogelijk te helpen! heeft er iemand een zelfde situatie mee gemaakt of tips voor me ? buddy verdiend het beste en wil er alles aan doen om hem te helpen te leren omgaan met alles in zijn leven!! alvast bedankt  groetjes jessica & buddy

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Hey Jes, Ik ken je natuurlijk, je bent mn vriendin, en ook Buddy is een lieverd over het algemeen. Ik hoop dat je wat aan dit forum hebt, en dat je goede tips krijgt over hoe je deze situatie het beste kan aanpakken. Ik heb je al een aantal tips gegeven, maar meer is altijd beter. Succes

 

Hier nog even een foto van Buddy en Kahlúa 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

dit kan onder het wandelen zijn als ik iets van hem vraag waar die het niet mee eens is of zijn bij het inzakken van zijn uitslag of wel dat die tijdens het spele omslaat in dominantie !  

 Wat bedoel je met inzakken van zijn uitslag?

 

Honden kunnen om verschillende redenen gaan happen. Frustratie, protest, onzekerheid, opwinding… Dat valt uit je tekst niet op te maken, in welke gemoedstoestand Buddy op dat ogenblik is.

 

Probeer te anticiperen, er dus voor te zorgen dat de hond niet zover in z'n stemming gaat dat ie gaan happen.

Bijvoorbeeld:

Bij een hond die snel té opgewonden wordt, ga je zelf rustiger zijn, geen wilde spelletjes spelen, in rustige en prikkelarme omgevingen wandelen, niet te veel van 'm vragen, e.d.

of

Bij een hond die snel in protest of frustratie schiet, ga je algemeen inzetten op een betere zelfbeheersing. Leren wachten, zich leren inhouden, in allerlei dagdagelijkse dingetjes. Ondertussen ga je een betere balans zoeken tussen waar hij voldoening in vindt en wat jij van hem vraagt, want vaak hebben we in praktijk tegengestelde belangen. Dus ga kijken waarin je hem tegemoet kan komen, op een manier die voor jullie beiden plezierig is.

 

Dus kijk naar je hond, let op wat de achterliggende stemming is waarin ie verkeert, en dan kan je veel beter naar oplossingen voor z'n gedrag zoeken.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Gewoon nooit meer iets vragen wat hij niet wil, geen wilde spelletjes spelen en veel strooien met voertjes. Boogjes lopen en een tuigje gebruiken; 1 riem aan zijn halsband en 1 riem aan het tuigje. Laat je hond bepalen wat hij wil en welke route hij wil lopen. Thuis kan je hersenspelletjes doen door een oude doos te vullen met lege wc-rolletjes en daar voertjes in te stoppen, lege eierdozen neerzetten in huis met voertjes er in die hij dan mag openmaken en een snuffelmat te gebruiken. Dan komt het vast helemaal goed.

Jessica&buddy (Gast)

Dankjewel lieverd heel erg bedankt voor de tips en voor me kennis te laten maken met dot forum !!

ik weet bijna zeker dat ik en buddy hier veel van gaan leren !

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Gewoon nooit meer iets vragen wat hij niet wil, geen wilde spelletjes spelen en veel strooien met voertjes.
Boogjes lopen en een tuigje gebruiken; 1 riem aan zijn halsband en 1 riem aan het tuigje.
Laat je hond bepalen wat hij wil en welke route hij wil lopen.
Thuis kan je hersenspelletjes doen door een oude doos te vullen met lege wc-rolletjes en daar voertjes in te stoppen, lege eierdozen neerzetten in huis met voertjes er in die hij dan mag openmaken en een snuffelmat te gebruiken.

Dan komt het vast helemaal goed. "

 Deels ben ik het met je eens, maar niet met; altijd bepalen wat je hond wilt en waar hij wil wandelen. Hij moet bijvoorbeeld 3 x per dag gezalfd worden ivm uitslag, Dat wil Buddy niet, Dus ga je hem dan niet meer zalfven? Nee natuurlijk.. sommige dingen moeten eenmaal gebeuren, of ze nu leuk zijn of niet. 

Jessica&buddy (Gast)

Heel erg bedankt voor de tips !

heb alleen vraagje er word als tip gegeven dat ik niks meer aan hem moet vragen wat hij niet wilt en hem de weg uit moet laten kiezen tijdens het wandelen!

maar dan laat ik dus over me heen lopen want als ik wil dat die niet trekt aan de riem en hij is het daar niet mee eens dan mag ik dus niet van hem vragen om niet te trekken . Waardoor ik door de straten achter hem aanvlieg ! En dan ben ik bang dat ik een hond krijg die meent dat die alles mag rn hij het allemaal voor het zeggen heft! 

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Heb je wat voorbeelden wat je precies van hem vraagt en hoe tijdens het wandelen dat die je bijt?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

maar dan laat ik dus over me heen lopen want als ik wil dat die niet trekt aan de riem en hij is het daar niet mee eens dan mag ik dus niet van hem vragen om niet te trekken .

 Ook trekken aan de lijn heeft z'n redenen. En dat kunnen er ook zeer uiteenlopende zijn: de wandelingen zijn te saai, de wandelingen zijn te druk, het tempo zit niet goed, hij krijgt niet genoeg beschikkingsrecht, zijn halsband irriteert hem, enz. enz. enz.

Dus ga eerst kijken waaròm je hond trekt, wat wil ie jou duidelijk maken, en dan kan je het probleem vanuit de oorsprong aanpakken.

Bijvoorbeeld: bij mijn honden is het trekken gestopt toen ik de halsband verving door een tuigje, en de korte lijn verving door de flexi. Omdat bij hen de oorzaak van het trekken was: ergernis vd halsband, niet in hun eigen tempo kunnen lopen en te weinig zelfbeschikkingsrecht. De flexi en het tuigje halen de oorzaak weg, en dus is het gevolg dat ze niet meer trekken. 

Dat wil niet zeggen dat dit bij jouw hond ook zo werkt, omdat bij hem de oorzaak heel anders kan zijn. Die moet je dus eerst achterhalen, en dan kan je ermee aan de slag.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  Deels ben ik het met je eens, maar niet met; altijd bepalen wat je hond wilt en waar hij wil wandelen. Hij moet bijvoorbeeld 3 x per dag gezalfd worden ivm uitslag, Dat wil Buddy niet, Dus ga je hem dan niet meer zalfven? Nee natuurlijk.. sommige dingen moeten eenmaal gebeuren, of ze nu leuk zijn of niet.  "

 Sorry....  was een een beetje sarcastisch bedoelde TLDR voor de te verwachten postings.

 

Zelf zou ik terug gaan naar de basis en je houding ten opzichte van de hond evalueren. Heb je overwicht over je hond? Ben je een leider of een volger? Ben je altijd consequent en duidelijk naar je hond? Weet de hond wat je wilt en wat je niet wilt of ben je een push-over?

 

Bedenk dat wanneer de hond weet dat jouw aanwijzingen/commando's/vragen genegeerd kunnen en mogen worden, hij dat ook zal doen wanneer het je eens niet goed uitkomt.

Houding, stem en consequent zijn, zijn hierin het belangrijkste. Nee is nee en niet na 30 maal doordrammen toch ja.

honden page profiel Jessica&BuddyJessica&Buddy

Kijk ik ben nieuw op dit forum en wil nog meer leren enzo heb gewoon meer kennis nog nodig maar dat consequent zijn en nee is nee klinkt al beter dan weet ik te minste zeker dat ik geen hond krijg die over me heen loopt ! Ik ga hard me best doen om op een lijn te komen met buddy als iemand nog meer rips heeft ze Ijn altijd welkom ! Heel erg bedankt allemaal

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Heel erg bedankt voor de tips !
heb alleen vraagje er word als tip gegeven dat ik niks meer aan hem moet vragen wat hij niet wilt en hem de weg uit moet laten kiezen tijdens het wandelen!
maar dan laat ik dus over me heen lopen want als ik wil dat die niet trekt aan de riem en hij is het daar niet mee eens dan mag ik dus niet van hem vragen om niet te trekken . Waardoor ik door de straten achter hem aanvlieg ! En dan ben ik bang dat ik een hond krijg die meent dat die alles mag rn hij het allemaal voor het zeggen heft!  "

 Klopt.

 

Trekken aan de riem kan je met een lange adem afleren.

 

  • Zodra hij trekt stop je. Je zegt niets.
  • Draai om en loop de andere kant op.

Wanneer hij dit trucje kent en er naar gaat luisteren (zodra jij zwijgend stil gaat staan komt hij naar je toe) is alleen zwijgend stoppen en wachten tot hij naast je staat voor jij weer een voet verzet voldoende.

 

Dit kost tijd en de eerste week zullen je snelle plas rondjes wel heel erg lang gaan duren. Uiteindelijk kost het je maanden voor het perfect werkt. Toch is het imho de enige manier om het je hond te leren.

 

Wat veel mensen doen is het accepteren en af en toe wanneer het hen te veel ergert een fikse ruk aan de riem te geven. Maar met die twee acties leer je je hond maar één ding: Trekken mag, druk op de lijn is normaal. Niet doen dus! (Nog afgezien van de schade die je hond hiervan op kan lopen.)

honden page profiel Jessica&BuddyJessica&Buddy

Zodra buddy aan de riem trekt ga ik stil staan maar ik zei dan wel altijd buddy kom voet als commando erbij 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

En zoals ik ook al zei, probeer goed op zijn signalen te letten. Hij heeft je gebeten tijdens het inzalven, gaf hij signalen aan van te voren, hoe heb je hier op gereageerd? Ik heb de bijtwondjes gezien, en als een hond je 3 keer bijt, heb jij signalen gemist. 

 

Ik weet dat hij een enthousiaste hond is, maar ook dit zou je kunnen afremmen, wil hij naar een hond toe, dan wacht je tot hij rustig wordt voor je er op af stapt, wordt hij dit niet, dan draai je om en geef je hem zijn zin niet. Hij wordt nu telkens beloond door zijn gedrag, als hij trekt en jij houdt hem niet, en hij komt bij de plek waar hij wil zijn, beloond dit het trek gedrag en denkt hij dat dit mag. Ga dus, zoals Liz zegt, stil staan als hij trekt en loopt pas weer als hij naar je toe komt, dit kan inderdaad heel lang duren, maar na een tijdje heeft Buddy ook wel door dat als hij blijft trekken hij nooit bij zijn bestemming komt. 

 

Ook kun je de wandelingen wat rustiger maken, je gaat bijvoorbeeld vaak naar het losloop gebied, waar Buddy zijn energie kwijt kan en leuk met andere honden speelt, maar ook hier wordt zijn enthousiasme beloond. Als je er naar toe gaat, stap pas naar binnen als hij rustig is, als hij gekalmeerd is en dit ook laat zien. Blijft hij druk en blij, is het een idee om het gebied een keer over te slaan en je te focussen op andere dingen om hem moe te maken, doe veel hersenspelletjes met hem, je kunt deze zelf maken, Ik heb je toegevoegd op een Facebook groep waarop leuke ideeën staan, en ga sámen met hem aan het werk, zorg dat jij belangrijker en leuker voor hem bent dan de hond aan de overkant, het buurmeisje etc. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Als je er naar toe gaat, stap pas naar binnen als hij rustig is, als hij gekalmeerd is en dit ook laat zien. Pascale&Kahlúa

 Inderdaad. Steeds denken aan: wat wil ik hem AANleren ipv AFleren.

Bij een te enthousiaste hond is dit zelfbeheersing leren. Geduldig leren zijn. Zich leren inhouden. 

Door enkel te verbieden of te begrenzen, leert ie niks. Maar door te laten ervaren wat wél gewenst is, kan ie wel leren. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Happen komt vaak vanuit opwinding, of frustratie.

 

In welke situaties bijt hij? Wat vraag je van hem op welk moment en hoe vraag je dat. Begrijpt hij je wel?

 

 

Hij hapt als hij ingezalfd moet worden, wat heeft hij?

Hoe pak je dat aan?

Zorg in elk geval dat je niet bedreigend overkomt, niet over hem heenhangen bijv. En neem er de tijd voor.

 

Goed dat je hulp vraagt. Ik zou in elk geval veel gaan lezen over hondengedrag. Hoe communiceren honden. Een goede basis zijn de boekjes van Turid Rugaas, zij heeft ook een boekje geschreven genaamd help mijn hond trekt. Een mooie manier om rust te brengen in de wandelingen. Een ander boek van haar is Kalmerende Signalen.

 

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

Over hondentaal.

 

Hier een goed artikeltje over pups en jonge honden van haar

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien

 

 

 

 

 

honden page profiel Jessica&BuddyJessica&Buddy

Heel eeg bedankt dat u de tijd heeft genomen om me te helpen ik ga zeker eens kijken voor die boekjes niet alleen voor buddy verder te kunnen helpen maar lijkt me zoiezo erg interessant !

vanavond komt er zoiezo een gedragsdeskundige zodat ik hopelijk van haar kan leren hoe ik het beste met buddy om kan gaan en beter zijn signalen kan opvolgen ! En heb zeker iets aan u tips nogmaals bedankt

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Mooi dat de gt al zo snel kon komen, succes! Ik hoop dat hij je goed uit kan leggen waarom je hond zich zo gedraagt.

 

Ik ben benieuwd, hou ons op de hoogte als je wil.

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Hij zit natuurlijk lekker in de puberteit. 

 

Ik heb hem niet gezien in dit gedrag, dus kan ook weinig tips geven, maar zie dat je al een GT ingeschakeld hebt. 

 

Wat mij heel erg heeft geholpen met mijn puber, is een cursus volgen die hij leuk vindt. Daar worden ze én zelfverzekerder van, én ze bouwen een vertrouwensband met jou op.

Misschien is dat nog een optie?

honden page profiel Jessica&BuddyJessica&Buddy

Ja de gt komt vanavond

ik doe op komend gehoorzaamheidscursus met hem en wil als die is uitgegroeid behendigheid gaan doen.

ik heb ook al zitten denken aan zo'n bindingscursus maar eeeat maar even wachten wat vanavond besproken word ! 

Mij hou jullie zeker op de hoogte 

 

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

vertel meer over de uitslag? wat bedoel je juist? huidaandoeningen / chronische infecties zijn wel een mogelijk een signaal van bv. het slecht functioneren van de schildklier. maar dan zal waarschijnlijk wel meer dan 1 enkel signaal zijn veronderstel ik , ik zou die lijst toch eens nakijken voor de zekerheid ... voor te zien of er meerdere medische overeenkomsten zijn.

en is het gedrag steeds hetzelfde geweest of is er een overduidelijke verandering na castratie ?

honden page profiel Jessica&BuddyJessica&Buddy

Na de castratie is het dominante naar boven gekomen dat wel ja maar de uitslag wat die heeft ben ik mee naar dierenarts geweest en zij zeggen dat het een allergische reactie is op iets maar niet kunnen zeggen op wat dus heb nu die zalf en zodra uitslag weg is moet ik hem iedere dag controleren en zodra die weer beetje irritatie heeft daar moet ik meteen weer gaan zalven

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

dus de uitslag is een eenmalig gebeurtenis, en niet iets terugkerend : niet iets waar hij makkelijk last van heeft (dat is wat belangrijk is)? ik zou het toch in het oog blijven houden 

een gevoeligheid aan allergische reacties is toch wel vaak een teken van stress gevoeligheid

omwille van de gedragsverandering na castratie zou ik toch de lijst eens controleren er staan ook zeer duidelijke herkenbare lichamelijk symptonen op die duidelijk niet erkend worden nog door een DA/nog door een GT - en ik denk dat bij iedere endocriene aandoening veel van de symptonen hetzelfde zijn (omdat het hele lichaam onder aanval staat) 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

gedrag kan zeker ook een symptoom zijn van iets lichamelijks

 

de schildklier, regelt vele functies in het lichaam.

Als de functie van de schildklier  zelf, verstoort wordt, (en deze wordt verstoord door lichamelijke stress, ((wat een castratie toch wel is, maar ook een tekort aan vitamines en/of mineralen, of te weinig rust nemen  is lichamelijke stress)), of door geestelijke stress, ((frustraties, teveel druk, zich onbegrepen voelen) of toxische stoffen zoals in bepaalde vaccinaties, medicatie, bepaalde toevoegingen aan het voer, narcoses e.d.)) of  een combinatie daarvan), kan ook het gedag van de hond beinvloeden.

 

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

omwille van de gedragsverandering na castratie zou ik toch de lijst eens controleren er staan ook zeer duidelijke herkenbare lichamelijk symptonen op die duidelijk niet erkend worden nog door een DA/nog door een GT - en ik denk dat bij iedere endocriene aandoening veel van de symptonen hetzelfde zijn (omdat het hele lichaam onder aanval staat) 

 

mijn hond had heel veel van de lijst in bijlage (was niet specifiek de schildklier maar wel hornomaal)-dus ik veronderstel dat het een goede is - endocrien (hormonen)

http://www.maroef.nl/wp-content/uploads/2012/12/schildklier-en-afwijkend-gedrag-bij-honden.pdf

honden page profiel Jessica&BuddyJessica&Buddy

En welke lijst is dat precies

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

http://www.maroef.nl/wp-content/uploads/2012/12/schildklier-en-afwijkend-gedrag-bij-honden.pdf

Volgende forumvraag: Hoe help ik mijn hond het beste?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^