Golden retriever (1ste hond)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Quinten De Decker (Gast)

Ik ben 18 jaar en ik woon nog bij mijn ouders. Wij hebben een klein tuintje en een gewoon (middelmatig) huisje. Na lang 'zagen' heb ik mijn mama overtuigd om toch een hondje in het huis te halen. Mijn papa en ik hebben veel opzoekwerk gedaan naar perfecte 1ste honden. Mijn voorkeur komt mij de golden retrievers. Ik heb al wat rond gevraagd of het wel een goede 1ste hond is en veel zeggen van wel.  Kan een golden retriever 8u per dag (behalve woensdag/zaterdag/zondag) alleen thuis zitten? Of gaat hij zich eenzaam voelen? En is er veel verzorging nodig aan een golden retriever? Ik ga sowieso elke dag met hem wandelen, spelen,... . Hebben jullie nog wat tips dat ik kan gebruiken/ moet weten over een golden retriever?

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

In de basis kan een hond best 8 uur per dag alleen zijn.

 

Er zijn echter behoorlijk wat 'maren'.

  • Niet iedere hond kan zo lang alleen zijn, niet alleen rasafhankelijk maar ook individueel
  • Je zal het een hond moeten leren door dit langzaam op te bouwen
  • Een pup en een jonge hond (tot na de puberteit) kunnen dit zeker niet
  • Al kunnen ze het, het is verre van optimaal en je zal een uitlaatservice moeten gebruiken om die 8 uur te 'breken'
  • Wat gaan jullie doen als blijkt dat jullie hond het niet kan?
  • Hoe gaan jullie dat eerste jaar doorkomen?
  • Hoe denken jullie de hond dat te gaan leren?
  • Wat als de hond geluidsoverlast gaat geven aan de buren of het hele interieur gaat slopen?

Quinten De Decker (Gast)

Wij zouden een hond komen in de grote vakantie, dan ben ik sowieso al een maandje thuis.

Is een hondenschool goed?

Ik wil er echt alles aandoen om mijn hond goed op te voeden. 

Tesnoods kan ik elke middag van school even naar huis gaan om even met mijn hond te gaan wandelen? Ik ben ook overal boeken en verhalen aan het lezen hoe je met honden moet omgaan enzo. 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Lees dat je 18 jaar bent en bij je ouders woont. Als 18 jarige kan je prima een hond aanschaffen als je er helemaal voor gaat en ook de consequenties daarvan kan inschatten en aanvaard. Een hond moet 3-4 keer per dag uit, en voor een golden zal één wandeling per dag van minimaal 1 uur lekker los rennen nodig zijn. Het eerste jaar kost veel tijd en energie en vraagt echt veel! Denk aan s nachts eruit als het een puppy is, wellicht slopen en slecht luisteren in de puberfase, etc. In principe maakt het ras niet zoveel uit. Je hebt hele makkelijke goldens maar ook een stuk moeilijkere. Het gaat er denk ik meer om of jij bereid bent al je tijd, geld en energie in de hond te stoppen. En inderdaad bij een goede hondenschool te gaan trainen.  

 

Is misschien een oudere hond niks voor je? En kan je de zorg van de hond alleen aan? Als je ouders er namelijk niet helemaal achter staan zal de verzorging waarschijnlijk voor 100% bij jou komen te liggen. 

 

En hoe ziet je toekomst eruit? Is in je plan ruimte voor een hond? Want ga je studeren of op jezelf wonen? En heb je financieel de middelen om een hond te onderhouden? Een hond hebben is duur en dan heb ik het nog niet eens over onverwachtse medische kosten!

 

Veel kritische vragen en opmerkingen van mij, maar realiseer je dat je een hond heel wat jaren hebt en een enorme verantwoordelijkheid is!

 

Oja en een (jonge) hond 4 dagen per week 8 uur alleen laten is niet ideaal. Een jonge hond kan dit sowieso niet. Is je hond wat ouder kan een uitlaatdienst een uitkomst bieden maar weet wel dat dit kostbaar is. Even in je pauze op en neer en snel wandelen heeft de hond denk ik niet zo veel aan. Hier doe ik dat wel eens maar dan neem ik echt de tijd en ga een uur in het bos wandelen als ik weet dat ik s middags weer even weg moet.

 

oja (nog een Oja ;-)), ga opzoek naar een goede fokker!! Deze heeft geen puppy's op voorraad maar een lange wachtlijst. Je hebt het over de zomervakantie. Dat is al heel snel! Ga langs bij goede fokkers, maak kennis, en laat je op de wachtlijst plaatsen. Vaak ben je afhankelijk wanneer een goede moederhond loops wordt en kan je niet zeggen dat je in juli een pup wilt hebben. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Wij zouden een hond komen in de grote vakantie, dan ben ik sowieso al een maandje thuis.
Is een hondenschool goed?
Ik wil er echt alles aandoen om mijn hond goed op te voeden. 
Tesnoods kan ik elke middag van school even naar huis gaan om even met mijn hond te gaan wandelen? Ik ben ook overal boeken en verhalen aan het lezen hoe je met honden moet omgaan enzo.  "

 Je voorkeur gaat naar een golden retriever, maar je wil 'm in de zomervakantie al hebben? Heb je al contact opgenomen met een verantwoorde fokker? Je ingelezen over broodfok, hondenhandel en hoe dit te herkennen? 

 

Kan een hond 8u alleen zijn?

Zoals Liz al zegt: dat hangt ervan af. De ene kan het niet en de andere wel. De vraag is eerder: moet je dat willen? Je kan back-up voorzien (vrienden, buren, familie), een uitlaatdienst inschakelen,enz. Ook al zou blijken dat de hond er geen probleem mee heeft om 8u alleen te zijn, dan nog is het handig op voorhand al te weten of er mensen kunnen inspringen indien de hond ziek is, naar de DA moet overdag, verzorging nodig heeft, enz.

Een maand vrij in de zomervakantie is wel erg krap om het alleen-zijn aan te leren. Je hond is dan nog maar 12 weken oud, vaak zijn ze op die leeftijd nog niet zindelijk, en kunnen ze geen 8u alleen blijven. Misschien kunnen jullie de vakanties achter elkaar plannen (je ouders die hun verlofdagen achter elkaar opnemen), zodat er meer tijd is om in de pup te investeren?

 

honden page profiel ElianeEliane

Een gedomesticeerde hond is niet geschikt om veel alleen te zijn. 

Goh ik zou ze de kost niet willen geven van zij die het wel zijn. 

Het is iets dat eigen is aan de mens. Omdat we vanuit het "ik wil" vertrekken. En meestal niet naar "wat is het beste voor de hond". We vertrekken vanuit ons eigen verlangen.

 

Er wordt/werd heel weinig bij stilgestaan dat ook dieren emoties hebben. In veel gevallen worden ze als ondergeschikt beschouwd. Vandaar dat er er bij de vraag van ik wil een hond, eigenlijk nog vragen horen.

Weet ik wat en kan ik geven, wat de hond nodig heeft?

 

Een hond opvoeden vraagt tijd en is meer dan alleen maar kom hier, zit en uitlaten.

Als je met een pup begint, heb je tijd, geduld en kennis nodig. Het wordt door vele gedaan een hond in huis nemen, 2 of 4 weken verlof en vanaf dan moet hij het maar redden uren in zijn eentje.

Met als gevolg dat honden verlatingsangst ontwikkelen, omdat het 1) niet goed werd aangeleerd en 2) men veel te snel begint met de hond alleen en te lang alleen te laten.

 

Ik zou zeggen, leer je eerst degelijk in over wat een hond is, hoe hij in elkaar steekt. Hoe honden leren, communiceren. Leer hun taal, zodat je begrijpt wat je hond bedoelt en je komt vertellen.

 

En als je daar achter bent en hem een degelijke thuis kan geven waar hij niet het meeste van de tijd aleen moet zitten? Kan je gaan kijken naar wat voor hond je neemt.

Je hebt interesse voor een populair ras. Dus daar gaat in het fokken al eenheel deel van de kwaliteit verloren. Simpelweg dat de vraag groter is dan het kwalitatieve aanbod.

 

Dus neem je tijd om dit degelijk uit te zoeken, ipv je te laten lijden hah dan heb ik tijd en komt het handig uit. Misschien beter van het dan tegen volgende zomer te doen.

 

Er bestaat niet voor niets een gezegde als bezin eer je begint. Ten voordele van de hond is het zeker van belang van eerst degelijk na te denken en uit te zoeken dan te doen en achteraf pas na te denken.

 

honden page profiel --

honden foto van -

Leuk dat je interesse uit gaat naar de Golden Retriever. Er zijn wel een paar dingetjes die ik je graag mee wil geven.

 

Ten eerste: de periode waarin je een pup zoekt (althans ik ga er vanuit dat je een pup wil?). Zoals al gezegd is de zomervakantie wel erg krap. Van de nesten waarvan de pups weg mogen in de vakantie zijn de pups óf net al geboren of gaan bijna geboren worden. Bij veel goede fokkers zit de wachtlijst al ruim voor die tijd vol aangezien er zoveel interesse is. Ik hoop bijvoorbeeld over een jaar een nestje te krijgen met mijn teefje en ik heb al een aantal maanden mensen op mijn wachtlijst staan. Dus wil je bij een goede fokker een pup krijgen, dan moet je echt niet kieskeurig zijn en heel veel mazzel hebben wil je op zo'n korte termijn voor een pup in aanmerking komen. Je begrijpt waarschijnlijk zelf al dat je beter wél kieskeurig kunt zijn, je wil immers graag een gezonde hond en een hond die bij je aansluit en ook binnen dit ras heb je verschillende types (de ene met meer werklust dan de ander bijvoorbeeld). 

 

Dan is het nog heel moeilijk om een pup te vinden in een specifieke periode van een aantal weken. Teefjes worden niet loops op aanvraag en vaak hebben dus mensen al gereageerd voordat het teefje loops is, dus de kans dat je er nog tussen komt als duidelijk is dat een teefje dan en dan een nest verwacht is klein. Mijn advies zou zijn om niet afhankelijk te zijn van een geplande vakantie als je gaat zoeken naar een pup.

 

Ten tweede: 8 uur alleen zijn is erg lang. Je zou zeker een uitlaatservice of oppas moeten regelen. Maar bedenk wel dat een jonge hond nog geen uur mee mag lopen met een uitlaatservice en wild mag spelen, dus dat is pas een optie als je hond wat ouder is. De tijd die jij voor ogen hebt is erg weinig om dit zo lang op te bouwen. Buiten dat het alleen leren zijn tijd kost, kan een pup ook echt nog niet zo lang zijn ontlasting ophouden. Mijn pups moesten op een leeftijd van 12 weken nog wel elke 3 uur naar buiten. Als je dus een oppas zou kunnen regelen, voor de periode dat je pup nog jong is maar óók een oplossing voor de 8 uur als hij ouder is, zou het mogelijk zijn. Anders zou ik het niet aanraden. 

 

Bij een goede fokker krijg je vaak ook geen pup mee als je vertelt dat je hond zo lang alleen zal moeten zitten. Vertel je echter dat je zo lang weg bent, maar dat je wel een oppas hebt voor die uren of een ander plan, dan zal het alweer een ander verhaal zijn. 

 

Ten derde: een Golden is een werkhond. Ze vinden het onwijs leuk om iets te doen met het baasje op het gebied van sport. Hier zijn talloze mogelijkheden in, denk aan jachttraining, behendigheid, gehoorzaamheid, flyball, speuren maar ook uren door de natuur struinen of samen hardlopen. Een Golden heeft in ieder geval uitdaging nodig om gelukkig te zijn. 

 

Dan nog een laatste toevoeging, je wil voor een Golden Retriever gaan omdat het makkelijke eerste honden zijn? Realiseer je dat je veel tijd moet stoppen in de opvoeding en dat je consequent moet zijn, den Golden wordt niet gehoorzaam geboren. Ja ze zijn heel slim en leren graag. Maar dat betekent ook dat ze snel dingen leren die jij niet zo leuk vindt. Goldens zijn zeer vriendelijk en hebben de neiging om je naar iedereen toe te slepen, op te springen, wild te doen. Dit is zeker in goede banen te leiden en dan heb je een heel fijne hond, maar je zult er dus wel echt tijd en energie in moeten stoppen sowieso het hele eerste levensjaar. Vergis je daar niet in alsjeblieft. 

 

Zo, een heel verhaal maar ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik wil je zeker niet ontmoedigen, het zijn fantastische honden, maar neem deze dingen wel mee in je beslissing alsjeblieft. Kijk voor een pup via de rasvereniging (voor Nederland is dat de Golden Retriever Club Nederland en voor België de Golden Retriever club België). Ik kan je zeker aanraden om eens vrijblijvend bij een fokker op bezoek te gaan en kennis te maken met het ras, dan weet je zeker of het ras bij je past.

 

Succes!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Waarom wil je een golden retriever?

Wat kun je de hond nog meer bieden behalve wandelen en spelen? (Heb je je ingelezen over waarvoor de golden retriever gefokt is?)

Maak je de hond gelukkig met hetgeen jij kunt bieden?

 

Natuurlijk snap ik dat iedereen moet werken, maar vraag je ook af of je je hond daarmee gelukkig maakt.
Heb je voor en na je werk/school nog tijd en zin om van alles te ondernemen met de hond? Zorg dat de hond ook genoeg geestelijke uitdaging krijgt.

Zijn er mensen die kunnen oppassen op de hond wanneer de hele familie heen werken is? Want een pup kan je natuurlijk nog niet zo lang alleen laten. Daarnaast heb je veel tijd nodig om de hond op te voeden. Dat gaat natuurlijk niet als die 4 dagen in de week 8 uren alleen zit.

 

Kijk eens op de site van de rasvereniging. Daar staan veel fokkers op die met golden retrievers fokken. Het is erg belangrijk dat de fokker de ouderdieren test op erfelijke afwijkingen. Let op, dit is niet een gewone gezondheidsverklaring bij een dierenarts.

https://www.goldenretrieververeniging.nl/fokkerij-gezondheid/

honden page profiel ElianeEliane

" Leuk dat je interesse uit gaat naar de Golden Retriever. Er zijn wel een paar dingetjes die ik je graag mee wil geven.
 
Ten eerste: de periode waarin je een pup zoekt (althans ik ga er vanuit dat je een pup wil?). Zoals al gezegd is de zomervakantie wel erg krap. Van de nesten waarvan de pups weg mogen in de vakantie zijn de pups óf net al geboren of gaan bijna geboren worden. Bij veel goede fokkers zit de wachtlijst al ruim voor die tijd vol aangezien er zoveel interesse is. Ik hoop bijvoorbeeld over een jaar een nestje te krijgen met mijn teefje en ik heb al een aantal maanden mensen op mijn wachtlijst staan. Dus wil je bij een goede fokker een pup krijgen, dan moet je echt niet kieskeurig zijn en heel veel mazzel hebben wil je op zo'n korte termijn voor een pup in aanmerking komen. Je begrijpt waarschijnlijk zelf al dat je beter wél kieskeurig kunt zijn, je wil immers graag een gezonde hond en een hond die bij je aansluit en ook binnen dit ras heb je verschillende types (de ene met meer werklust dan de ander bijvoorbeeld). 
 
Dan is het nog heel moeilijk om een pup te vinden in een specifieke periode van een aantal weken. Teefjes worden niet loops op aanvraag en vaak hebben dus mensen al gereageerd voordat het teefje loops is, dus de kans dat je er nog tussen komt als duidelijk is dat een teefje dan en dan een nest verwacht is klein. Mijn advies zou zijn om niet afhankelijk te zijn van een geplande vakantie als je gaat zoeken naar een pup.
 
Ten tweede: 8 uur alleen zijn is erg lang. Je zou zeker een uitlaatservice of oppas moeten regelen. Maar bedenk wel dat een jonge hond nog geen uur mee mag lopen met een uitlaatservice en wild mag spelen, dus dat is pas een optie als je hond wat ouder is. De tijd die jij voor ogen hebt is erg weinig om dit zo lang op te bouwen. Buiten dat het alleen leren zijn tijd kost, kan een pup ook echt nog niet zo lang zijn ontlasting ophouden. Mijn pups moesten op een leeftijd van 12 weken nog wel elke 3 uur naar buiten. Als je dus een oppas zou kunnen regelen, voor de periode dat je pup nog jong is maar óók een oplossing voor de 8 uur als hij ouder is, zou het mogelijk zijn. Anders zou ik het niet aanraden. 
 
Bij een goede fokker krijg je vaak ook geen pup mee als je vertelt dat je hond zo lang alleen zal moeten zitten. Vertel je echter dat je zo lang weg bent, maar dat je wel een oppas hebt voor die uren of een ander plan, dan zal het alweer een ander verhaal zijn. 
 
Ten derde: een Golden is een werkhond. Ze vinden het onwijs leuk om iets te doen met het baasje op het gebied van sport. Hier zijn talloze mogelijkheden in, denk aan jachttraining, behendigheid, gehoorzaamheid, flyball, speuren maar ook uren door de natuur struinen of samen hardlopen. Een Golden heeft in ieder geval uitdaging nodig om gelukkig te zijn. 
 
Dan nog een laatste toevoeging, je wil voor een Golden Retriever gaan omdat het makkelijke eerste honden zijn? Realiseer je dat je veel tijd moet stoppen in de opvoeding en dat je consequent moet zijn, den Golden wordt niet gehoorzaam geboren. Ja ze zijn heel slim en leren graag. Maar dat betekent ook dat ze snel dingen leren die jij niet zo leuk vindt. Goldens zijn zeer vriendelijk en hebben de neiging om je naar iedereen toe te slepen, op te springen, wild te doen. Dit is zeker in goede banen te leiden en dan heb je een heel fijne hond, maar je zult er dus wel echt tijd en energie in moeten stoppen sowieso het hele eerste levensjaar. Vergis je daar niet in alsjeblieft. 
 
Zo, een heel verhaal maar ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik wil je zeker niet ontmoedigen, het zijn fantastische honden, maar neem deze dingen wel mee in je beslissing alsjeblieft. Kijk voor een pup via de rasvereniging (voor Nederland is dat de Golden Retriever Club Nederland en voor België de Golden Retriever club België). Ik kan je zeker aanraden om eens vrijblijvend bij een fokker op bezoek te gaan en kennis te maken met het ras, dan weet je zeker of het ras bij je past.
 
Succes! "

 Heb je super uitgelegd  en zet ik een streep bij pluspunt als fokker!

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

Nog een toevoeging uit de praktijk waar je misschien iets aan hebt: goldens houden van hun baasjes, ze houden heel heel veel van hun baasjes. Dat betekende voor mijn golden dat hij maandenlang geen seconde van me weg wou zijn. Opbouwen van alleen zijn duurde dus heel lang. Ik ben ooit 40 minuten weggeweest omdat ik echt naar de supermarkt moest, hij lag te slapen dus ik dacht dat het wel kon. Telefoon geluid laten opnemen: meneer heeft 40 minuten staan huilen. Zielig voor de hond, zielig voor de buren.

 

Mijn situatie was er toen naar dat ik een jaar thuis kon werken en dat is ook nodig geweest. Ik zou er zeker rekening mee houden dat je in die situatie terecht kan komen. 8 uur alleen is ook wel heel lang voor 4 dagen in de week, maar je zou bijvoorbeeld een gastgezin oid kunnen zoeken? Dan gaat de hond overdag naar hen (of een deel van de dag). 

 

Verder: onderschat goldens niet, ze zijn relatief makkelijk in vergelijking met sommige andere soorten maar dat betekent niet dat ze objectief makkelijk zijn, alle hondenrassen zijn uitdagend!

honden page profiel  Gero  † & Lara Gero † & Lara

honden foto van  Gero  † & Lara

" Ik ben 18 jaar en ik woon nog bij mijn ouders. Wij hebben een klein tuintje en een gewoon (middelmatig) huisje. Na lang 'zagen' heb ik mijn mama overtuigd om toch een hondje in het huis te halen. Mijn papa en ik hebben veel opzoekwerk gedaan naar perfecte 1ste honden. Mijn voorkeur komt mij de golden retrievers. Ik heb al wat rond gevraagd of het wel een goede 1ste hond is en veel zeggen van wel. 
Kan een golden retriever 8u per dag (behalve woensdag/zaterdag/zondag) alleen thuis zitten? Of gaat hij zich eenzaam voelen? En is er veel verzorging nodig aan een golden retriever? Ik ga sowieso elke dag met hem wandelen, spelen,... . Hebben jullie nog wat tips dat ik kan gebruiken/ moet weten over een golden retriever? "

 Ik weet niet of je een pup of een oudere hond wil aanschaffen, maar laat ik je een ding vertellen, mocht je een pup aanschaffen dan is UITSLAPEN niet meer mogelijk, onze pup (Duitse Herder)is nu 5 maanden, het is mijn 2e hond, mijn 1e D.H. is onlangs overleden.

Ik zelf werk in ploegendienst, in de middagdienst kom ik om 01:00 thuis maar de volgende dag sta ik ook weer om 07:00 op,in de ochtenddienst sta ik om 04:50 op (een 1/2 uur eerder) om met haar te wandelen vind ik niet erg, daar heb ik zelf voor gekozen en ik ga er ook voor.

Ik heb zelf een dochter van 19 die was een paar maanden geleden gestopt met haar studie(op de Universiteit Tilburg), ze vond het niks meer aan(te saai) dus ik dacht ze kan mooi voor die pup zorgen, wat denk je, ze kon het niet aan  (uitslapen/uitgaan), zodoende  heb ik het op mij genomen.Een goede tip , mocht je ooit een hond kopen ,doe het dan tijdens een schoolvakantie (dan heb je ook wat meer tijd).

Als je echt van je hond houdt dan heb je echt alles voor over, ook de mindere leuke dingen, het is best een verantwoording.

Succes met je keuze (weet je wat ook leuke honden zijn , je raadt het al, Duitse Herders, ze zijn lief , trouw,intelligent en ze kunnen ook best een poosje alleen zijn)

 

groet

 

Audy

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Als je deze zomervakantie al een pup wil, dan ben je al aan de erg late kant om bij een goede fokker een pup te krijgen.

Er zijn vaak wachtlijsten, er moet ook maar net een nestje zijn ergens rond die tijd.

Dus als je nu nog moet beginnen met fokkers opzoeken, contact leggen etc, dan moet je dat heel snel doen.

De nestjes die in de zomervakantie naar hun baasje kunnen, moeten nu ongeveer geboren worden.

En de kans is groot natuurlijk als je nog een paar weken wacht, ze allemaal al een baasje hebben.

Die kans heb je zelfs nu al.

Dus dat betekent als je wacht tot je vakantie en dan een hondje gaat zoeken, de kans groot is dat je bij de broodfok terecht komt, omdat er verder geen golden pups zijn.

 

Maar een hond 4 dagen per dag hele dagen alleen laten is wel veel.

Daar zou je iets voor moeten regelen (uitlaatservice o.i.d.)

Het eerste jaar zou het al helemaal niet kunnen, zoiets moet je rustig opbouwen.

Een maand thuis zijn, dat betekent dat de pup zo'n 12 weken oud zou zijn als hij hele dagen alleen thuis zou moeten blijven.

Dat kan geen enkele pup nog aan natuurlijk, zelfs voor volwassen honden is 4 hele dagen alleen thuis eigenlijk iets wat je niet zou moeten willen.

Volgende forumvraag: fokker zwitserse herder gezocht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^