Puppy bijt, blaft en gromt.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Lissa (Gast)

Hallo allemaal, Sinds vrijdag heb ik er een pup bij. Onze eerste hond is een hele brave, rustige hond van bijna twee jaar oud. We merkten aan haar dat het tijd was voor een vriendinnetje. Dus de tweede is er ook bij gekomen. Laatst las ik het topic 'haast, haast, haast'. Gelijk voelde ik mij aangesproken, want de pup die erbij is gekomen bijt constant in m'n vingers, benen, de bank, kleedjes, kussens, andere hond etc.. Elke keer als ze dit doet knip ik in mijn vingers of zeg ik 'nee', dan stopt zij ermee maar kan dan beginnen met grommen naar mij. Nou wil ik het wel goed doen. Dus ik heb jullie hulp een beetje nodig.   Deze pup is stukken feller dan de hond die wij al hadden. Dit gedrag ben ik dus niet gewend. De eerste heeft nooit gegromd naar mij. Ook weet ik dat we haar nog maar een paar dagen hebben, maar dit gedrag wil ik zo snel mogelijk ombuigen, want ze wordt uiteraard ook groot. Voor de rest is 't een grappig beestje, maar ik moet er wel onwijs aan wennen.   Groetjes, Lissa.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Om welk ras gaat het? Hoe oud is de pup? Is de pup al een beetje gesocialiseerd door de fokker?

Lissa (Gast)

Maakt ras erg uit dan? 

Het is een whippet, iets ouder dan 9 weken. Ze kwam van een eenmalig nestje. Achteraf niet slim van mij, dat weet ik.

honden page profiel ElianeEliane

Over welk ras gaat het?

 

 Elke keer als ze dit doet knip ik in mijn vingers of zeg ik 'nee', dan stopt zij ermee maar kan dan beginnen met grommen naar mij. 

 

Goed dat je dat al gelezen hebt. Belangrijk om te weten is ook dat wij geen honds spreken, maar honden ook geen mensentaal.

Daarmee bedoel ik, of je nu nee zegt of spinazie, dat gaat geen verschil uitmaken.

 

Je hebt haar van vrijdag, we zijn dinsdag. Dus ze moet nog aanheel wat wennen.

Maar de kans is groot dat je door je lichaamstaal (waarvan je zelf waarschijnlijk niet eens bewust van bent) nogal bedreigend overkomt. Waardoor zij er zich mogelijk angstig of onzeker door voelt. Vandaar het grommen. Want honden werken wel met lichaamstaal.

 

En ipv te "corrigeren" kan je beter haar gedrag ombuigen naar iets dat je wel wilt.

 

Zorg dat ze voldoende bezigheid heeft, maar ook voldoende materiaal waar ze mag in bijten en slopen. Karton is daar een heel dankbaar materiaal voor. Dus met heel de familie eierdoosjes verzamelen  Daar kan je een paar gezonde gedroogde vleesbrokjes indoen, dicht en op verschillende plaatsen een doosje plaatsen. Zo kan ze d'er neus en hersentjes gebruiken.

 

Door het slopen wordt een hond rustig. Kauwen en slopen geven prikkels aan de hersenen en worden er door de klieren stoffen aangemaakt om rustig te worden.

 

Voorzie haar ook van voldoende natuurlijk en gezond kauwmateriaal. Konijnenoor bvb. Eens de tandjes gewisseld zijn gedroogde kophuid enz.

Let wel op! Het voordeel van deze kauwmaterialen is dat ze natuurlijk zijn. Voor de hond maar ook zonder bewaarstoffen e.d.

Maar door het feit dat ze natuurlij zijn, zal de hond zijn gedrag ook natuurlijk worden. En bijgevolg zijn "prooi" willen verdedigen. En kan "tijdelijk" een conflict uitlokken wanneer je meer dan 1 hond hebt. 

Hier worden de honden ook opgesplitst wanneer ze hun kauwmateriaal krijgen.

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ze stopt toch als je met je vingers knipt.

Prima toch voor zo'n klein pupje.

Dat grommen zal waarschijnlijk zijn omdat ze het niet goed snapt wat er gebeurt en dat ze er een reactie op wil geven (de ene hond is wat "mondiger" dan de andere, het is even wennen).

Gewoon negeren, er totaal geen reactie op geven en zeker ook niet proberen af te leren.

Lissa (Gast)

Hoi Eliane,

Ik zal voortaan op mezelf letten. Het is al even geleden dat die van twee pup was. Maar zij heeft dit gedraag nooit vertoont (vertoond?).

Ook geef ik inderdaad gedroogde runderstaafjes en konijnenoren. Er ligt ook een bullepees in haar bench, dus als ze wilt kan ze deze eruit halen. De bench staat overdag overigens gewoon open, ze gaat er vaak uit zichzelf in liggen.

Mijn eerste hond heeft die kleine al een paar keer gecorrigeerd toen ze een knaagdingetje hadden. Maar die kleine eet het niet op maar vreet het.. En die oude bewaard het vaak voor later, maar daar mag een andere dus niet bij komen. Dit laat ik overigens gewoon z'n gang gaan, maar blijf uiteraard wel toezicht houden. 

 

Dat van dat doosje weet ik niet zo goed ivm die grote. Ik vul namelijk ook de kong voor die kleine, maar zij vindt dat niet interessant genoeg, en uiteindelijk steelt die grote dat ding. haha

Lissa (Gast)

Hoi Luz,

 

Dus ik moet die pup gewoon laten grommen? Ze kijkt me altijd heel indringend aan als ze dat doet. 

honden page profiel ElianeEliane

" Hoi Eliane,Ik zal voortaan op mezelf letten. Het is al even geleden dat die van twee pup was. Maar zij heeft dit gedraag nooit vertoont (vertoond?).Ook geef ik inderdaad gedroogde runderstaafjes en konijnenoren. Er ligt ook een bullepees in haar bench, dus als ze wilt kan ze deze eruit halen. De bench staat overdag overigens gewoon open, ze gaat er vaak uit zichzelf in liggen.Mijn eerste hond heeft die kleine al een paar keer gecorrigeerd toen ze een knaagdingetje hadden. Maar die kleine eet het niet op maar vreet het.. En die oude bewaard het vaak voor later, maar daar mag een andere dus niet bij komen. Dit laat ik overigens gewoon z'n gang gaan, maar blijf uiteraard wel toezicht houden. 
 
Dat van dat doosje weet ik niet zo goed ivm die grote. Ik vul namelijk ook de kong voor die kleine, maar zij vindt dat niet interessant genoeg, en uiteindelijk steelt die grote dat ding. haha "

Niet alleen de mens maar ook de hond is een individu. Je hebt bepaalde raseigenschappen (dat is dan in grote lijnen eigen aan dat specifiek ras) maar verder heeft elke hond een eigen karakter. Net zoals je intraverte en extraverte mensen hebt.

Dan mag je 2 honden hebben van hetzelfde ras, zelfs binnen dezelfde nest. Dan zijn ze nog niet gelijk aan elkaar.

 

Ja gaat naar de hond toe om te "corrigeren". Rechtstreekse snelle benadering is in de hondenwereld, bedreigend.

Hou steeds gezond lekkers bij de hand. Doet ze iets wat je niet ziet zitten (bvb de huisraad slopen ) roep haar tot bij je. En zodra ze er is, direct belonen. Flinke meid. Uiteraard is het een pup, wat inhoudt dat je aanspraak moet maken op je bron van geduld. Want je zal dat nog dikwijls mogen doen. Vandaar dat je best zorgt voor materiaal dat er wel mag aan geloven.

 

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Hoi Luz,
 
Dus ik moet die pup gewoon laten grommen? Ze kijkt me altijd heel indringend aan als ze dat doet.  "

 Tuurlijk, waarschijnlijk (ik kan het niet zien tot hier) pruttelt ze gewoon een beetje tegen.

Net als een kind wat een beetje protesteert.

Tuurlijk mag ze dan kijken naar je.

Lissa (Gast)

We hebben heel veel speelgoed voor het hondje, maar dit is net een tornado wat door je huis raast. Slapeloze nachten, keffen etc etc. Ben het gewoon niet meer gewend. 

Lissa (Gast)

Ook nog iets, ze heeft een behoorlijk dik buikje. Zaterdag heb ik haar ontwormd. Ze zit ook op vlees, misschien is het wel een eiwit tekort?

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" We hebben heel veel speelgoed voor het hondje, maar dit is net een tornado wat door je huis raast. Slapeloze nachten, keffen etc etc. Ben het gewoon niet meer gewend.  "

 Ik herken het.

Heb mijn hele leven honden gehad, zo'n 18 tot nu toe.

Mijn vorige staander gromde bij elke emotie. Ik had dat gedrag nog nooit meegemaakt bij geen enkele hond. Toch was het een schat van een hond, alleen veel mondiger dan andere honden. Heb er toen echt aan moeten wennen.

Bij de Springer, mijn laatste hond, heb ik me rot geschrokken: nooit meegemaakt dat een pup zo'n tornado en uitputtingsslag kon zijn (en ik was ook wat ouder geworden, het was 7 jaar geleden dat ik nog een pup had gehad). Maar dat is ook verbetert toen ze wat ouder werd.

Lissa (Gast)

Ja, elke hond is natuurlijk verschillend.. Dat vergeet ik dus wel eens. Omdat ik m'n eerste hond perfect vind heb ik eigenlijk (te) hoge eisen.. Heel stom van mij.. Ben erg moe. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Bijten, heeft verschillende oorzaken.

Aller eerst ontdekt een pup met zijn bek de wereld, tijdens spel wordt er gehapt en het koppie van een pup, kan soms zo vol komen te zitten, dat ze heel erg vervelend worden en zich zelf gewoon niet in de hand hebben.

Grommen heeft ook meerdere oorzaken. Grommen kan nl gewoon onderdeel van spel zijn en dus heel onschuldig.

 

Belangrijk is te weten, waarom je pup hapt en gromt.

 

Je pup is er net, krijgt heel erg veel prikkels te verwerken, dus zorg echt voor heel veel rust. 

 

Als je een dag iets druks heb gedaan, hou het dan in iedergeval de dag erna gewoon rustig. Vuiten saaien snuffel wandelingetjes en verder veel laten rusten, kouw botjes geven, dat werkt ontspannend.

 

Zo heeft je pup de tijd, alles te verwerken.

 

Als je merkt, dat hij bijt, heel vervelend en druk is, kan je hem even een time out geven. Of zelf even de kamer uit, of pup even in de bench. 30 sec dan weer binnen komen of uit de bench. weer bijten, doe je het zelfde.

Zo zal je pup merken, dat als hij zich vervelend gedraagt, jij weg gaat, of hij even wordt weggezet.

Dit hebben ze redelijk snel door.

Als hij weer bijt, dan is hij gewoon te moe, dan in de bench, kluifje erbij en slapen.

 

Met je vingers knippen en een nee, begrijpt hij gewoon niet.  Hij heeft het nog niet geleerd. Een handeling, zoals time out, is wel duidelijk voor je hond.

Kans dat hij het als spel ziet en daarom gaat spel grommen om je uit te dagen.

Of dat hij je wilt vertellen, dat hij vind dat je een beetje raar doet.

 

Als je met hem speelt, bied hem dan altijd een speeltje aan, zodat je voorkomt dat hij in jou bijt. Daag hem zelf ook geregeld uit, zodat hij niet leert, om om aandacht te gaan zeuren, of dat hij op zoek gaat, naar verboden spullen, zodat hij leert daarmee aandacht te krijgen.

 

Voor nu denk ik, dat je meer rust zou kunnen inbouwen. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" We hebben heel veel speelgoed voor het hondje, maar dit is net een tornado wat door je huis raast. Slapeloze nachten, keffen etc etc. Ben het gewoon niet meer gewend.  "

 Waar slaapt ze? 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ook nog iets, ze heeft een behoorlijk dik buikje. Zaterdag heb ik haar ontwormd. Ze zit ook op vlees, misschien is het wel een eiwit tekort? "

 Wat voor ontwormmiddel? 

Hoe vaak voer je per dag? 

Lissa (Gast)

Ze is ontwormd met milbamax. Ik voer haar vier keer per dag.

Lissa (Gast)

Oh, 's nachts slaapt ze bij ons in de slaapkamer in haar bench. Aangezien ze nog niet zindelijk is en sloopt. Overdag (nu ik nog thuis ben) slaapt ze of op de bank, in die grote haar mand of op de bank. Hoezo?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ze is ontwormd met milbamax. Ik voer haar vier keer per dag. "

 Milbemax is een breed ontwormmiddel, dat is goed.

Wel herhalen, ik dacht na 2 weken.

 

Het kan, dat een pup soms in één keer te veel binnen krijgt en daardoor een dik buikje, het maagje kan te veel in een keer niet aan.

 

Je voert 4 x, dat zou goed moeten zijn.

 

Een eiwit te kort lijkt me niet, ik voerde ook vlees als pup.

Welk vlees voer je?

Ik begreep altijd, dat je mindtens 4 soorten dierlijk eiwit zou moeten voeren. Ook verschillende merken, elk merk heeft weer net een andere percentage en zo zit je eigenlijk goed.

Ben geen voer specialist, maar zo begreep ik het altijd.

Wat kreeg ze bij de fokker? Dat ze misschien moet wennen aan ander voer?

 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Oh, 's nachts slaapt ze bij ons in de slaapkamer in haar bench. Aangezien ze nog niet zindelijk is en sloopt. Overdag (nu ik nog thuis ben) slaapt ze of op de bank, in die grote haar mand of op de bank. Hoezo? "

 Bij jullie slapen 's nachts, heeft mijn voorkeur. De aanwezigheid van jullie, steld haar gerust. Ze heeft nl altijd nest genootjes om zich heen gehad, alleen slapen is nog te moeilijk.

Het voordeel, als ze wakker wordt omdat ze moet plassen, zal je waarschijnlijk horen. Even laten plassen en verder slapen. Zou hou je haar ritme aan.

Vanzelf zal ze steeds later moeten plassen, tot ze helemaal doorslaapt.

 

Slopen heeft een oorzaak, soms om zich zelf rustig te maken. Dat kan komen, omdat ze het bv te nog eng vinden om alleen te zijn, verveling, opzoek naar aandacht.

 

Ik stelde deze vraag omdat je het had over slapenloze nachten en  keffen. 

Ik vroeg me af, of je haar in de bench liet blaffen. 

Lissa (Gast)

De dierenarts zei na 3 weken. Gelijk met haar 12 weken enting. Dat gebeurd dus de 26e. :)
Nu voer ik smuldier omdat ik te laat was met nieuw vlees halen. Anders voer ik kivo. Daar ben ik wel tevreden over. Dus als de smuldier bijna op is, gelijk kivo inslaan!


Ze komt bij mensen vandaan die per ongeluk een nestje hebben gehad.. En ehh.. Die mensen voerden brokken en blikvoer van Pedigree. Dat vind ik zelf troep, dus meteen op vlees over gegaan. Haar eerste poepjes bij mij roken zelfs naar blikvoer... Bij mij krijgt ze het beste wat ik voor haar kan doen.

Maar bij die mensen zou ze ook al ontwormd zijn. Daar ga ik dan maar van uit. Maar zelfs toen had ze al zo'n dikke buik. Ben al op het internet gaan kijken wat het zou kunnen zijn, maar dan komen er allemaal enge dingen naar voren.. 

 

Wat betreft het 's nachts slapen, ik laat haar daar niet blaffen hoor. Ik merk het inderdaad als ze moet plassen, slaap dan ook heel licht. Maar kan wel nog twee a drie keer per nacht met haar naar buiten. 

Als ze uiteindelijk oud en braaf genoeg is, gaat die bench ook weg hoor. Gaat ze lekker in de mand van die grote. Ruimte genoeg. Vind het maar een onding. Lomp, lelijk apparaat.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

 

Misschien valt het buikje meer op, omdat ze vrij smal gebouwt zijn?

Of wennen aan goed voer? 

 

Gebroken nachten is slopend. Hopelijk gaat ze snel doorslapen.

 

Zo te lezen, doe je het gewoon heel goed. Dat bijten, komt ook goed.

 

Lissa (Gast)

Dank je wel Suzanne, doet me goed. 

 

Dat die andere whippet nog puppy was, had ze niet zo'n rare buik. Ben zelfs nog naar oude foto's gaan kijken. Het is echt een bolle buik. 

Vannacht heeft ze geslapen tot tien voor vijf, dus toch zes volle uren geslapen, haha. 


 

Bedankt voor de snelle reacties overigens. Heb er erg veel aan gehad.

honden page profiel sylvia groensylvia groen

honden foto van sylvia groen

hee hee.

ik had over dit onderwerp ook even een vraag;

ik heb dan ook een pup van 10 weken oud. het is een lieverd maar 1 of 2 keer per dag, begint ze in alles te happen en te blaffen ( even gek doen denk ik ) maar dan haalt ze dus echt uit naar mijn handen en begint dan ook echt te grommen naar me. het is een amerikaanse bulldog dus dit gedrag wil ik absoluut niet en helemaal niet als ze straks een grote hond is.

zou het kunnen dat dit gedrag gewoon komt omdat ze moe is?

ik blijf geduldig maar consistent en blijf vaak nee zeggen en als ze dan gaat zitten dan leg ik haar neer en na een tijdje gaat ze dan gelukkig wel slapen en daarna is het ook goed. dus ik denk dat ze dan gewoon moe is en er niet aan wil toegeven? kan dit? net als met kinderen zeg maar??

en is dit iets wat op een moment moet gaan stoppen? om een bepaald moment zal ze toch ook uit haar zelf moeten gaan slapen? nu moet ik er echt continu voor zorgen dat ze echt even gaat slapen, anders blijft ze doorgaan!

graag jullie advies in hoe jullie dit zouden aanpakken want wil het graag goed doen:-)
en hopelijk is het niet erg dat ik dit in een al bestaand topic type.

ik zit pas net na lange tijd weer op dit forum

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Het is idd als een klein kind, die oververmoeid is.

Dan is het toch verplicht rust nemen, bd in. Op dat moment kunnen ze zelf niet meer stoppen.

Even protesteren om dat heerlijk te gaan slapen.

 

Zodra je merkt, dat hij moe wordt, gewoon zijn bedje in.

Volgende forumvraag: zindelijkheidstraining met clicker
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^