Hoe vaak langharige hond wassen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Hoe vaak wassen jullie een langharige hond? En dan met name mensen met een zijde-achtige vacht als de havanezer? 

Altijd kortharige honden gehad, die af en toe een keer werden gewassen, als het nodig was, maar merk nu dat ik toch wat vaker moet wassen omdat de lange vacht toch vieze luchtjes bij zich draagt en hij lastiger te kammen is als de vacht vuil is. Aangezien wij een klein viespeukje hebben die bijna dagelijks in het bos loopt, blijft hij niet schoon. 

Hoe vaak wassen jullie en niet onbelangrijk, wat is een goede shampoo en/of conditioner om de vacht mooi te houden. Ik was nu ong. elke 6 weken, maar het zou eigenlijk vaker moeten om de vacht netjes te houden.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Om de 2 weken ongeveer (het is wel een hondje dat zich niet graag vuil maakt)

Ik hou haar wel kort (4/5 cm.)

Ik gebruik nooit een conditioner, wel een goede hondenshampoo.

Wordt dan ook telkens uit gefohnt.

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

Binky wordt een a twee keer in de maand gewassen.

Ook hij is kort en wordt gewassen met hondenshampoo en gefohnd.

Als ie echt heel vies is of stinkt naar urine, dan wassen we m een keer extra. 

 

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

Ik gebruik de shampoo van Jean Peau

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Om de 2 weken ongeveer (het is wel een hondje dat zich niet graag vuil maakt)
Ik hou haar wel kort (4/5 cm.)
Ik gebruik nooit een conditioner, wel een goede hondenshampoo.
Wordt dan ook telkens uit gefohnt. "

 Ik wil graag de vacht lang houden, als dat lukt. Tot nu toe, hij is bijna 8 maanden gaat het aardig goed. Het föhnen is hier niet zo'n succes, hij is dan echt een klein bijtertje, terwijl hij zich wel graag laat fohnen door achter de stofzuiger te gaanzitten en de wind doorzijn haar te laten blazen welk merk shampoo gebruik jij?

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Ik gebruik de shampoo van Jean Peau "

 Dat las ik al meer, dat merk. Ik ga eens op zoek.

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva 3 doggies

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

Ik was mijn Maltezer (die nu ook behoorlijk lang is voor mijn examen) elke week tot 1 keer in de 2 weken.

 

Haar witte vacht word gewoon snel vies en er word veel in huis gerookt dus stinkt ook behoorlijk snel.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Jullie wassen de hond allemaal wel wat vaker, dus. Omdat ze zeggen, een hond niet te vaak wassen, wilde ik hem ook niet te vaak wassen, maar echt lekker vind ik het niet. Vanaf nu dus maar vaker wassen. Hij is vanochtend nog gewassen, dus hij kan er weer even tegen, maar over 2 weken toch maar weer in bad. Bedankt voor de antwoorden.

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Ik was Pepijn nooit. Hij komt 3 á 4 x per jaar bij de trimster, zij wast hem dan wel.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Ik was Pepijn nooit. Hij komt 3 á 4 x per jaar bij de trimster, zij wast hem dan wel. "

 Hier gaat hij niet naar de trimster, pootjes en oogjes hou ik zelf bij, en zijn broek knip ik, anders blijft er wel eens ontlasting in hangen, of zijn haar hangt in zijn drollen, ook niet fris  De rest hoeft niet en wil ik ook niet. Ik moet hem dus gewoon zelf wassen.

honden page profiel delubodelubo 3 doggies

honden foto van delubo

Ik was mijn boomer met lange vacht 2 x per maand. Om de 2 weken staat ie in bad. Omdat hij anders snel vet en vies haar heeft. Soms iets vaker soms iets minder. Als je een goede shampoo gebruikt kan het echt geen kwaad.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Honden van dit soort rassen dienen, als je de vacht lang en in goede conditie wilt houden, inderdaad veel vaker gewassen te worden dan andere honden. Het fabeltje dat honden niet te vaak gewassen mogen worden is inmiddels voor de meeste hondenrassen al de wereld uit geholpen... Maar zeker bij rassen als de Havanezer, Bichon-achtigen of Yorkies bijvoorbeeld moet je echt regelmatig wassen wil je de vacht goed en gezond houden.
Dat was even mijn algemene praatje voor mensen met andere rassen die dit wellicht niet weten...


Wij wassen hier onze powderpuff en Biewer Yorkshire Terriër beiden gemiddeld om de week á eens in de drie weken. Is net hoe het uitkomt... Zeker Chinese Naakthondjes die ook op de huid zweten hebben dit nodig, 's zomers komt het dus ook wel eens voor dat onze hairless en powderpuff Chineesjes wekelijks in bad gaan.
Qua merk shampoo en conditioner zweren wij echt bij True Iconic! Niet goedkoop maar het is de prijs dubbel en dwars waard, bovendien ben je met een grote verpakking (gallons) goedkoper uit en daar doe je veelal jaren mee. Met name de vacht van onze powderpuff heeft hier heel veel baat bij gehad en is nu zoveel makkelijker te onderhouden dan voordat we overstapte op dit merk.



Uiteraard mogen ze hier ook gewoon hond zijn en zijn we bijna dagelijks te vinden in het bos of bij het water. Pootjes wassen gebeurt dan ook wel iets vaker dan eens in de zoveel weken. Verder hebben we ook nog een zelfgemaakte spray met conditioner en olie om het kammen en borstelen verder in de tussentijd zo makkelijk mogelijk te laten verlopen (even sprayen dan borstel je de klitten er zo uit) en föhnen we de honden altijd droog. Maar wil je een lange vacht van dit soort rassen in goede conditie houden dan is regelmatig wassen met goede producten wel echt belangrijk anders gaat de vacht op den duur afbreken of wordt deze toch anders van structuur.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Ik was de mijne één keer per maand.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik was de hondjes niet zo vaak, maar gebruik wel een shampoo en conditioner in 1, gekocht bij trim.nl. T kost niet veel en je hebt een goede shampoo. Zal ff zoeken.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Ik heb Freggle nooit heel vaak gewassen, ook niet toen hij jonger was en nog een langere vacht had.

Gemiddeld zal hij altijd zo'n 3 a 4 x per jaar gewassen zijn.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Honden van dit soort rassen dienen, als je de vacht lang en in goede conditie wilt houden, inderdaad veel vaker gewassen te worden dan andere honden. Het fabeltje dat honden niet te vaak gewassen mogen worden is inmiddels voor de meeste hondenrassen al de wereld uit geholpen... Maar zeker bij rassen als de Havanezer, Bichon-achtigen of Yorkies bijvoorbeeld moet je echt regelmatig wassen wil je de vacht goed en gezond houden. Dat was even mijn algemene praatje voor mensen met andere rassen die dit wellicht niet weten... Wij wassen hier onze powderpuff en Biewer Yorkshire Terriër beiden gemiddeld om de week á eens in de drie weken. Is net hoe het uitkomt... Zeker Chinese Naakthondjes die ook op de huid zweten hebben dit nodig, 's zomers komt het dus ook wel eens voor dat onze hairless en powderpuff Chineesjes wekelijks in bad gaan. Qua merk shampoo en conditioner zweren wij echt bij True Iconic! Niet goedkoop maar het is de prijs dubbel en dwars waard, bovendien ben je met een grote verpakking (gallons) goedkoper uit en daar doe je veelal jaren mee. Met name de vacht van onze powderpuff heeft hier heel veel baat bij gehad en is nu zoveel makkelijker te onderhouden dan voordat we overstapte op dit merk.Uiteraard mogen ze hier ook gewoon hond zijn en zijn we bijna dagelijks te vinden in het bos of bij het water. Pootjes wassen gebeurt dan ook wel iets vaker dan eens in de zoveel weken. Verder hebben we ook nog een zelfgemaakte spray met conditioner en olie om het kammen en borstelen verder in de tussentijd zo makkelijk mogelijk te laten verlopen (even sprayen dan borstel je de klitten er zo uit) en föhnen we de honden altijd droog. Maar wil je een lange vacht van dit soort rassen in goede conditie houden dan is regelmatig wassen met goede producten wel echt belangrijk anders gaat de vacht op den duur afbreken of wordt deze toch anders van structuur. "

 Dat had ik ook ontdekt, ja, dat de vacht beter blijft bij wat meer wassen.  Het afdrogen en fohnen vindt hij geen succes, maar na het wassen is hij blij, dus volgens mij vindt hij het wel fijn om weer schoon te zijn. Ik ga dus vaker wassen! We wonen 200 meter van het bos, dus ik ontkom er niet aan dat hij vies wordt en dat mag ook. Geweldig stropdasje trouwens van Grant 

 

True iconic mag trouwens wel heel goed zijn, met die prijzen!

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" T was ff zoeken dus. 
 
https://www.trim.nl/vachtverzorging/huismerk-shampoo/twee-ineen-5ltr-351126/ "

 Dat is een flinke fles!  maar niet duur inderdaad. Ik ga eens wat shampoo's kopen en uitproberen.

 

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Ik was de mijne één keer per maand. "

 Welke shampoo gebruik je voor de havanezervacht?

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva 3 doggies

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

"  Welke shampoo gebruik je voor de havanezervacht? "

 Jou hond is grotendeels wit toch? Dan zou ik als ik jou was kiezen voor een paarse/blauwe shampoo. Deze zorgen ervoor dat de witte kleur extra opvalt.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

"  Jou hond is grotendeels wit toch? Dan zou ik als ik jou was kiezen voor een paarse/blauwe shampoo. Deze zorgen ervoor dat de witte kleur extra opvalt. "

 Nee, hij heeft op zijn rug een caramel/lichtbruin zadeltje en bij zijn achterwerk ook. Hij heeft ook niet echt een spierwit vachtje, meer lichtcrème kleurig. 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

"  Welke shampoo gebruik je voor de havanezervacht? "

Ik gebruik al twintig jaar Caniderm.
Uiteraard regelmatig eens wat anders geprobeerd,
maar kom uiteindelijk steeds terug op Caniderm.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Ik gebruik al twintig jaar Caniderm.Uiteraard regelmatig eens wat anders geprobeerd,maar kom uiteindelijk steeds terug op Caniderm. "

 Caniderm...ik ga even googlen. Als je het 20 jaar lang gebruikt, moet het goed zijn!

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  Caniderm...ik ga even googlen. Als je het 20 jaar lang gebruikt, moet het goed zijn! "

 Caniderm heb ik 35 jaar bij gewerkt.

Ze waren een tijdje gestopt met maken, daarom ben ik toen overgeschakeld op een ander merk.

Naar wat ik gehoord maken ze hem nu opnieuw, maar ik blijf nu gewoon het nieuwe merk gebruiken: Diamex.

Net als de shampoo's van Caniderm is Diamex een gewone, niks spectaculaire "hondenkapsalon shampoo". Niks slecht van te zeggen.

 

Bij een Havanezer vind ik het kammen veel belangrijker dan de shampoo. (hun haartjes steken toch alle richtingen uit )

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Jeetje wat wassen jullie de vacht vaak... hier is het echt een keer in de 3 maanden. Haar vacht houd ik gezond door bepaalde supplementen die de vacht ondersteunen. Hier wordt het haar juist sneller vet en pluizig als ik het vaker was. Daarbij zitten er in veel hondenshampoo's volgens mij parabenen en siliconen, waarvan ik denk, is dat wel goed? 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

" Jeetje wat wassen jullie de vacht vaak... hier is het echt een keer in de 3 maanden. Haar vacht houd ik gezond door bepaalde supplementen die de vacht ondersteunen. Hier wordt het haar juist sneller vet en pluizig als ik het vaker was. Daarbij zitten er in veel hondenshampoo's volgens mij parabenen en siliconen, waarvan ik denk, is dat wel goed?  "

Correcte hondenshampoo gebruiken,
geen spraytjes, geen leave in conditioners en andere rommel in de vacht.
Gewoon wassen met een mengeling van heel veel water en beetje shampoo en goed spoelen. (Nooit de shampoo zo op de vacht smeren)
En uiteindelijk enkel goed voor "doorgroei"vachten.
Niet voor "rui"vachten. Die mag je niet zoveel wassen.

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

" Correcte hondenshampoo gebruiken,geen spraytjes, geen leave in conditioners en andere rommel in de vacht.Gewoon wassen met een mengeling van heel veel water en beetje shampoo en goed spoelen. (Nooit de shampoo zo op de vacht smeren)En uiteindelijk enkel goed voor "doorgroei"vachten.Niet voor "rui"vachten. Die mag je niet zoveel wassen. "

 Wat is dan de echte functie van het wassen volgens jou?

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

"  Dat had ik ook ontdekt, ja, dat de vacht beter blijft bij wat meer wassen.  Het afdrogen en fohnen vindt hij geen succes, maar na het wassen is hij blij, dus volgens mij vindt hij het wel fijn om weer schoon te zijn. Ik ga dus vaker wassen! We wonen 200 meter van het bos, dus ik ontkom er niet aan dat hij vies wordt en dat mag ook. Geweldig stropdasje trouwens van Grant 
 
True iconic mag trouwens wel heel goed zijn, met die prijzen! "

 Het föhnen heeft een functie, het zorgt ervoor dat de vacht beter te onderhouden is in de periode na het wassen. Het vergt inderdaad wel wat oefenen, is in het begin fijn om met z'n tweeën te doen. Maar uiteindelijk is het met heel veel snoep en belonen de meeste honden wel goed aan te leren hoor. 

Vies worden hoort ook bij het hond zijn vind ik altijd! Liever een tevreden hond dan een schone die niks mag toch. 

 

True Iconic is inderdaad prijzig al zou ik zelf echt niet meer anders willen. We hebben nu al zo'n 2jr een gallon hier staan voor drie honden en hij is nog niet eens voor de helft leeg. Uiteindelijk valt het dus wel mee als je kijkt hoe lang je ermee doet maar het is wel even een flinke eenmalige uitgave inderdaad. Wellicht kun je eens rond kijken of je proef verpakkingen kunt krijgen van alle genoemde merken hier. Ik weet dat ik dit zelf ook destijds voor ons nestje heb kunnen regelen. Dan kun je gratis, of in ieder geval low-budget, kijken wat jullie het beste bevalt.

Succes in ieder geval! 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

"  Wat is dan de echte functie van het wassen volgens jou? "

Gewoonweg om vuil en stof uit de haren te spoelen en da vacht beter doorkambaar te maken.
Een propere en gewassen vacht doorkamt veel beter dan een stoffige vacht.

Aramisz in actie.
En mijn honden mogen echt hond zijn hoor.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

(ik krijg altijd een beetje schuldgevoelens omdat ik mijne Havanezer knip, als ik jouw foto's zie met prachtig uitgekamde havietjes, Xtine  )

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Bijensteek
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^