Welk tuig?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

Momenteel ben ik met Joy aan het opbouwen om te fietsen. Ze vind dit super leuk, laatst ook door de polder gegaan en dr even losgeklikt voor wat ontspannen snuffelen/plas tussendoor, maar ze wat 'te druk' met naast de fiets lopen haha. Nu had ik vanaf het begin al gelezen dat je beter met halsband of goed passend tuig kan fietsen. Nu vind joy fietsen zo leuk, dat ze soms een stapje harder gaat rennen en er dus druk op de riem komt. Ik fiets nu met een halsband omdat de k9 tuig haar (volgens internet) belemerd qua beweging. Toch wil ik dus gewoon een extra tuig aanschaffen om mee te fietsen, dat er als er even druk opstaat het dus niet aan dr nek is. Maar wel tuig kan ik daar het beste voor aanschaffen? Graag geen over de top dure dingen, het is puur voor het fietsen namelijk.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Volgens mij is een Y-tuig dan het beste, dat belemmerd de beweging niet en verdeeld het gewicht wat getrokken worden ook evenredig. Je hebt deze tuigjes eigenlijk wel in alle prijsklasses zitten, maar zou toch wel kijken naar 1tje van degelijk materiaal, die hele hele goedkope tuigjes gaan vaak snel stuk... 

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Dan zou ik gaan voor een tuigje wat ook door de voorpoten gaat. Zelf heb ik het hurtta adventure harness waar ik erg tevreden over ben. Merk dat Kaylo hier genoeg bewegingsvrijheid in heeft, het schuift niet, genoeg ruimte achter de oksels en een wat breder borststuk. Zelf vind ik het ook heel erg fijn dat hij met 2 klik gespen vast zit zodat hij geen pootjes hoeft op te tillen. Nu fietsen wij niet heel veel omdat Kaylo dat super saai en beetje eng vindt, maar voor wat ik heb gezien blijft hij dan ook goed zitten en kan hij er makkelijk in draven. Hebben al een boel tuigen geprobeerd maar deze zit het aller beste!

 

Veel succes in je tuigen zoektocht, blij dat ik daar vanaf ben haha.

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

Een y tuig is toch een halsband + buikband dat aan de onder en bovenkant met een stuk ertussen vast zit toch? Hebben jullie misschien voorbeelden? 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Een y tuig is toch een halsband + buikband dat aan de onder en bovenkant met een stuk ertussen vast zit toch? Hebben jullie misschien voorbeelden?  "

 Hier wat meer uitleg over een goed zittend tuig + onderaan een foto.

http://www.freedogz.be/equipment/index.php?route=information/information&information_id=20

 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Een y tuig is het beste zeker als je hond af en toe trekt. 

 

Ik heb een fijn zittend y tuig gekocht bij de pets place, het neopren hunter tuig. Grootste voordeel vind ik aan dat tuig dat er neopren zit daar waar Moh het nodig heeft (ze wordt snel kaal van tuigen) ook de gespen zitten bovenop en niet in de oksels zoals bij k9 tuig. Neopren is ook handig bij het zwemmen, zuigt minder vol dan fleece en is ook best snel weer droog. Nog een voordeel van een y tuig is dat deze veilig te gebruiken is in de auto.

 

 

Voordeel vind ik ook dat het tuig behoorlijk goed verstelbaar is en je ook gewoon kan passen in de winkel.

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

" Een y tuig is toch een halsband + buikband dat aan de onder en bovenkant met een stuk ertussen vast zit toch? Hebben jullie misschien voorbeelden?  "

Ik krijg het niet meer voor elkaar om nieuwe foto's te uplouden maar dit is Kaylo met het adventure tuig van Hurtta, echt goede foto's heb ik er helaas niet van. 

 Van de voorkant 

 

En de bovenkant 

 

Ander voorbeeld van een Y-tuig, de voorste ring zit dan op de borst.

 

Deze hebben wij zelf ook gehad maar schoof heel erg van links naar rechts. Het hunter neopreen tuig is ook een fijn y-tuig maar paste niet zo goed bij Kaylo. Als je een dierenwinkel in de buurt heb zou ik gewoon een middagje gaan passen. Het kan per hond zo verschillend zijn wat goed past en wat niet

 

honden foto van Love is a four-legged word

Ruffwear Front Range ;-)

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Ruffwear Front Range ;-) "

 Ruffwear vind ik net weer iets te duur voor alleen fietsen. Toch bedankt!

 

Ik snap nu wat y tuig is, ik dacht juist dat deze ook niet goed waren, omdat de band precies boven de schouder zit, en dus het tuig mij lijkt schuren tussen schouder/zijkant nek zegmaar. 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

 

Ik heb ook een y tuig van hurtta, maar deze paste van geen meter. Gelukkig ben ik handig met naald en draad 

 

Dit is bijvoorbeeld een instap tuig.  Hier zie je ook dat de band veel minder mooi om de schouderbladen loopt, het loopt er eigenlijk nog steeds overheen

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Ik heb voor het wandelen ook het Hunter neopreen tuig voor June. Voor het canicrossen heb ik een tuig van Zero DC, misschien dat het korte tuig van dit merk iets is: http://www.canicrossgear.nl/Zero-DC-Short-Harnas. Deze is niet heel goedkoop (€35,-) maar naar mijn ervaring (ik heb de lange variant maar de kwaliteit zal gelijk zijn) slijt/rekt het tuig totaal niet dus als je het geregeld gaat gebruiken kan ik deze tuigen zeker aanbevelen.

 

En een algemene tip: kijk ook eens bij tweedehands sites, of doe een oproepje op het forum, scheelt een hoop in prijs.

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Het hurtta updated y tuig heb ik nog liggen trouwens in het zwart! Hij ziet er nog goed uit. Mocht je geïnteresseerd zijn dan mag je hem van me overnemen voor een klein prijsje. Ik moet alleen even kijken welke maat het precies is. 

Volgende forumvraag: Nieuw paspoort?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^