Omgaan met uitvallende honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Hoe gaan jullie om met uitvallende honden? En dan bedoel ik niet je eigen hond maar andermans hond die aan de lijn uitvalt?

 

Onze drukke puber (ongecastreerd) is een redelijk snelle trigger voor andere honden om uit te vallen. Zal ook komen door het ras (boxer). Sommige aangelijnde honden kunnen echt heel erg vel reageren. Ik houd hier al rekening mee door mijn hond bij me te houden en met een hele grote boog om zulke honden heen te lopen. Echter vind ik dit soms wel de omgekeerde wereld. Zeker in losloopgebieden en op de hondenschool. Bij ons op training zitten in de groep twee 'uitvallers'. Ik ben meer bezig afstand houden en opletten dan ontspannen trainen. Terwijl mijn hond helemaal niks doet. Ja is jong en enthousiast maar staart niet naar de andere hond of heeft geen uitlokkende houding. In losloopgebieden roep ik me hond altijd bij me en lijn deze even aan als ik een andere hond tegenkom die is aangelijnd. Dat heb ik van dit forum wel geleerd, en is ook uit zelfbescherming voor mijn eigen hond .

 

Wel merk ik dat ik soms geïrriteerd ben omdat ik veel rekening moet houden met andere terwijl die hier de oorzaak zijn, zeker op de hondenschool... hoe gaan jullie met zulke situaties om?

Ik leer mijn hond dit uitval gedrag van andere honden te negeren en tot nu toe gaat dit prima. Hopelijk blijft dit ook zo en gaat hij dit gedrag niet kopiëren.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Omlopen, hoe irritant het ook is, de veiligheid van je eigen hond is belangrijker.

Er lopen hier een paar honden die al andere honden hebben gebeten zelfs vermoord, die lopen nu wel aan de lijn maar de baasjes hebben moeite om de hond te houden, ik moet er niet aan denken als zo;n monster mijn hond te pakken krijgt, dus als ik ze tegenkom, keer ik om, of maak een andere route.

 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Tja op de hondenschool moet je er maar gebruik van maken om jou hond te leren dat hij zo'n hond leert negeren. 

Ik ben altijd maar blij dat mensen met zulke honden wel wat proberen te doen met hun hond, niks doen is ook niks.

Ik heb in zo'n klasje gezeten, en ik heb daar goed gebruik van kunnen maken.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

" Tja op de hondenschool moet je er maar gebruik van maken om jou hond te leren dat hij zo'n hond leert negeren. 
Ik ben altijd maar blij dat mensen met zulke honden wel wat proberen te doen met hun hond, niks doen is ook niks.
Ik heb in zo'n klasje gezeten, en ik heb daar goed gebruik van kunnen maken. "

Ja dat is ook helemaal waar. Waar ik alleen wel een beetje bang voor ben: er zitten ook oefeningen los bij. Zoals los blijven zitten en liggen, hier komen en naar het vak sturen. Mag hopen dat dit goed gaat met die honden die aan de lijn al uitvallen. Vertrouw daarbij maar op het inzicht van de instructeur van de club. Maar echt leuk vind ik dit toch niet. Moet er niet aan denken dat één van die honden ineens mijn hond komt lastig vallen ... pff dan heb je aan mij een hele slechte ... haha... want kom niet aan mijn hond ....

 

En om nou te stoppen met trainen wegens andere honden die zich niet kunnen gedragen vind ik ook wel heel vreemd. De instructeur heeft gezegd het de komende lessen nog even aan te willen kijken. Misschien groeit de groep wat meer naar elkaar toe en komt er meer rust en ontspanning, en zo niet worden die andere honden gewoon niet los gelaten.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Hier een hond die uit valt naar drukke honden 

 

Op de hondenschool vraagt dat een stukje inzicht van alle hondeneigenaren, dat klopt. 

Genoeg afstand van elkaar houden, de aandacht van je hond alleen bij jou houden, en ja, ook je hond rustig houden. 

 

Ik vind dit normaal, ook als je geen uitvallende hond hebt of in je groepje hebt. 

Dit is gewoon de basis. 

 

Met losloopoefeningen vraag ik altijd of mijn hond aan de lange lijn mag. Niet omdat hij naar die drukke hond toe zou rennen, maar meer om juist de eigenaar van die drukke hond het gevoel te geven dat ik de verantwoording neem voor mijn hond. 

 

Op straat moet je er sowieso van uitgaan dat geen enkele hond de jouwe leuk vindt. Is niet zo, dat weet jij en dat weet ik. 

Maar om je hond te beschermen, ga je daar vanuit. Veel mensen zeggen namelijk "hij doet niks", totdat hij ineens bij jouw lieverd in de hals hangt.

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Het is lastig hoor, ik heb 2 honden waarvan 1 ook reactief kan zijn en 1 die de rust zelve is en nergens op reageert.

 

Buiten of het nu een losloopgebied is of niet hou ik altijd rekening met een ander, het kan ook bijna niet anders de gebieden waar ze los mogen zijn hier best weinig en moet je delen met vele andere honden liefhebbers.

Ik verwacht ook wel een beetje van mensen met een reactieve hond dat ook zij hun best doen en maatregelen nemen om te voorkomen dat hun hond uitvalt, vaak is het net wat je aangeeft actie reactie en juist die reactie wil je ook zoveel mogelijk voorkomen.

Toch vraag ik me af als je zegt dat veel honden uitvallen naar jou hond waar dat dan aan ligt, is er misschien toch voor de andere hond een aanleiding in de lichaamstaal die wij misschien net missen.

 

Op de hondenschool zou ik er zeker trainingsmomenten van maken en hem steeds belonen voor de juiste keuze, namelijk niet uitvallen.

Vaak zie je als honden los zijn, ook die uitvallers vaak helemaal geen grote mond meer hebben.

Zou in ieder geval niet met angst naar de hondenschool gaan want als je zelf daar al niet ontspannen staat merkt je hond die spanning ook feilloos en zou juist dan toch ook kunnen reageren.

Komt er zo'n type toch op je af gestormd, maak je groot en stuur hem weg vaak werkt dat perfect.

In neem aan dat de instructeur vaardig genoeg is om dit allemaal goed in te schatten en dan aan een lange lijn te werken.

 

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke 3 doggies

honden foto van Saskia & Duke

Tsja, het enige dat ik ook kan zeggen is omlopen.

Ik vind ook dat honden die aan de lijn lopen geen directe confrontatie moeten hebben, aan de lijn is bij mij doorlopen..
Mijn hond wil ook nog weleens uitvallen naar reutjes die zich van verre op hem fixeren en daarbij al grommend aan komen lopen..
(vooral grotere rassen, kleintjes doen hem niks)

Ik wil dan dus doorlopen, als omlopen geen optie is. Ik ben er dan ook niet van gediend als andere mensen hun hond niet bij zich houden..

Mijn ervaring is toch, als je een beetje overdreven je hond commando's geeft als "naast lopen" en dat redelijk streng toespreekt. Mensen al snel denken dat je hond op oorlogspad is ;-)

Wat betreft de hondenschool, nee dat vind ik niet eerlijk. Deze honden hebben ook net zo goed recht om te trainen, de baas is dan effectief bezig het foute gedrag te corrigeren.
Je moet een beetje vertrouwen hebben in de instructeurs, als die hond bloed wil zien laten ze die echt niet los hoor.

Daarbij zijn er genoeg ervaren mensen op de training, om moest het toch fout gaan in te grijpen.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Ik probeer mijn hond rustig te houden. Als het tijdens de training even tijd is om te spelen bijvoorbeeld waardoor hij weer druk wordt vervang ik dit meestal al door knuffeltijd of zoekoefeningen door een snoepje in het gras te gooien als hij niet kijkt en dit dan moet zoeken.

 

Maarja een boxer van 9 maanden rustig houden, zeker in het begin van de training ... is een hele opgave . Gelukkig kent hij het commando zit als de beste dus meestal zeg ik zit, kijk eens en geef tussendoor snoepjes om dit gedrag te belonen dat hij gefocust blijft op mij.

 

En de lange lijn optie, zou heel fijn zijn. Ook fijn om te lezen dat jij hier als baasje dan rekening mee houdt. Zal die optie in mijn achterhoofd houden. Zullen ze vast hier op de club ook wel hebben.   

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Onze drukke puber (ongecastreerd) is een redelijk snelle trigger voor andere honden om uit te vallen. Sommige aangelijnde honden kunnen echt heel erg vel reageren. Terwijl mijn hond helemaal niks doet. Ja is jong en enthousiast.

Wel merk ik dat ik soms geïrriteerd ben omdat ik veel rekening moet houden met andere terwijl die hier de oorzaak zijn.

 Ik denk dat je iets te snel de verantwoordelijkheid bij de uitvallende hond legt. In jouw ogen doet je hond 'niks', behalve jong en enthousiast zijn. Maar wat wij 'enthousiast' noemen, is voor honden vaak wat anders: onbeleefdheid, opdringerigheid, gebrek aan respect, enz. Daar reageren ze op. Het is dus een wisselwerking. Het uitvallen is een reactie op, niet de oorzaak zelf.

 

Is het altijd leuk om rekening te moeten houden met elkaar? Nee, hoor, we ergeren ons allemaal wel ergens aan. 

Jij ergert je aan mensen met uitvallende honden, maar mensen met uitvallende honden ergeren zich dan weer aan mensen met te drukdoende honden. Haha! Zo blijven we bezig. 

 

Dus probeer irritatie te vermijden en hou afstand. Zie het niet als: nu moet ik met hun uitvallende hond gaan rekening houden, maar als: ik hou rekening met mijn te enthousiaste hond.

Als je je in de hondenschool ongerust maakt over het gedrag/reacties van andere honden, spreek hier dan over met de instructeur. Dan vinden jullie vast een oplossing die voor iedereen werkt. 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Een boxer heeft van zichzelf een uitdagende houding. Hoofd hoog, staart omhoog, gewicht op de voorpoten. Dat kan een trigger zijn voor andere honden. (Lang leve het fokken op uiterlijk.)

 

Ik ben ook wel benieuwd wat je precies onder 'uitvallen' verstaat. Voor mij vallen daar een grauw en een snauw namelijk niet onder. Dat is hondentaal.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Omlopen, het is niet anders. Soms ben ik het ook wel zat, zeker als ik tijdens dezelfde wandeling al een paar keer omgelopen ben en daardoor extra lang weg ben en ik nóg iemand tegen kom die in de weg loopt.


De mijne valt dan ook nog uit naar "gevaarlijk uitziende" honden omdat hij een paar keer aangevallen is. Kortharig, breed gebouwd en donker gekleurd. Denk aan type stafford en ja, ook boxers wegens foute generalisatie. Aangezien die honden dan vaak terug reageren loop ik zéker bij die honden om. Als ik daarmee kan voorkomen dat de mijne een stress/ uitvalmoment heeft en ook dat die ander een stress/ reageermoment heeft, tja... dan loop ik maar om. Soms meerdere keren per wandeling.


Bij de hondenschool zou ik het trouwens aangeven bij de trainer(s) dat je er last van hebt, misschien is het handiger als die twee uitvallers wat verder van de groep gaan staan bijvoorbeeld?

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Dan ben ik wel benieuwd wat een trigger kan zijn voor die andere honden? Echt heel vaak gebeurt dit ook niet maar als het gebeurt dan vooral in de wijk bij kleine hondjes en op training is één hond die constant uitvalt. Op zo een moment kijkt mijn hond niet eens maar is dan echt met mij bezig met de training. Ik probeer er op te letten dat mijn hond niet kijkt/staart, normale houding heeft en niet zijn staart of kop heel hoog draagt, etc. Dus het 'niks' doen zoals gezegd, snap ik dan niet. In mijn ogen is er vaak helemaal geen aanleiding. Wat kan een trigger zijn in jullie ogen die ik mis?

 

Het is een boxer, en ik denk dat veel honden uit onzekerheid misschien ook reageren. Het is een grote gespierde hond met op moment heel veel hormonen en hij heeft natuurlijk een platte snuit waardoor die sneller hijgt en meer geluid maakt bij het snuffelen. Snap dat dit voor andere honden misschien snel bedreigend over kan komen. Toch zijn er ook genoeg honden in de buurt en op training waar die grote vriendjes mee is. Zelfs met honden die naar andere honden uitvallen.

 

Het enige wat ik kan bedenken is dat hij soms wat instabiel kan zijn, hij is dan ook erg druk omdat hij gewoon niet meer weet wat hij met zichzelf aan moet dan, ik redeneer dat dit vooral komt door de leeftijd en pubertijd waar hij nu in zit. Gebeurt meestal als er zich iets spannends heeft voorgedaan of hij erg moe is. Op zo een moment lijn ik hem ook aan want ik zie gewoon aan alles dat hij zichzelf dan niet meer onder controle heeft. Is dat normaal voor een hond van 9 maanden? Als hij zo een bui heeft merk ik dat andere honden sneller op hem reageren door dit gedrag dan te corrigeren. Maar dat is mijn beleving. Misschien zie ik dat verkeerd?    

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

In mijn ogen is er vaak helemaal geen aanleiding. Wat kan een trigger zijn in jullie ogen die ik mis?
 
Het is een grote gespierde hond met op moment heel veel hormonen en hij heeft natuurlijk een platte snuit waardoor die sneller hijgt en meer geluid maakt bij het snuffelen. Snap dat dit voor andere honden misschien snel bedreigend over kan komen.
 
Het enige wat ik kan bedenken is dat hij soms wat instabiel kan zijn, hij is dan ook erg druk omdat hij gewoon niet meer weet wat hij met zichzelf aan moet dan, ik redeneer dat dit vooral komt door de leeftijd en pubertijd waar hij nu in zit. Gebeurt meestal als er zich iets spannends heeft voorgedaan of hij erg moe is. Op zo een moment lijn ik hem ook aan want ik zie gewoon aan alles dat hij zichzelf dan niet meer onder controle heeft. Is dat normaal voor een hond van 9 maanden? Als hij zo een bui heeft merk ik dat andere honden sneller op hem reageren door dit gedrag dan te corrigeren. Maar dat is mijn beleving. Misschien zie ik dat verkeerd?     "

 Sommige dingen liggen voor de hand: zoals het zwaarder ademen en snel hijgen door z'n korte snoet, dat kan als bedreigend of intimiderend worden geïnterpreteerd.

Ook dat ie z'n zelfbeheersing verliest als ie te moe is of iets te spannend wordt, is zo'n typische aanleiding voor andere honden om op te reageren. Je kan hier zelf op anticiperen, door je hond tijdig tot rust te laten komen of regelmatig pauzes in te lassen, dus vòòr het potje gaat overkoken.

 

Soms zien we helemaal niks, en denken we dan ook dat er niks is. Omdat we zo visueel zijn ingesteld. Maar wij nemen niet hetzelfde waar als een hond. Geur bijvoorbeeld, is superbelangrijk in de beleving van een hond. Je hond is een jongvolwassene, hormonen spelen op, hij vormt zijn lichaam en geest. Dit gaan ongetwijfeld gepaard met een heel geurpalet dat wij niet eens kunnen waarnemen, maar zijn soortgenoten wél. De ene hond zal zich er niet aan storen, maar de andere hond wel. En dat kan je zelf niet op voorhand voorspellen, welke hond er mee om kan gaan, en welke hond niet. Vandaar dus: afstand houden. Ruimte = rust. 

 

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Hmmm... lastig om hier zo antwoord op te geven want ik heb er verschillende meningen over in verschillende situaties. 

 

Als jou hond zelf enthousiast op andere honden af gaat kan dit inderdaad een trigger zijn voor andere honden. Dan vind ik dat beide bazen hierop moeten reageren en beide 'de schuld' moeten dragen. Jou hond komt té snel in die andere hond zn persoonlijke ruimte en die andere hond hoort niet zó uit te vallen. Dit is in mijn ogen gewoon 50/50 en moet je zien te voorkomen. 

Puk gaat dan niet naar onbekende honden toe maar die heeft andere dingen waarbij ze héél enthousiast wordt. Wat bij haar goed werkt is om het enthousiastme tégen te laten werken. 

Als voorbeeld: ze weet al honderden meters van te voren dat haar beste hondenvriend in het park is. Dan gaat ze rennen,  trekken aan de riem, janken van (positieve) opwinding. Héél vervelend dit gedrag. Daardoor heb ik haar aangeleerd dat ze aan de riem heel netjes moet doen, niet mag janken en dan als tegen prestatie mag ze -als de omgeving veilig is- naar dr hondenvriend toe stormen. Ze gaat ook pas los als ze echt stil staat zonder gejank. Hoe meer zij jankt hoe langer dat het duurt. 

Hierbij moet je wel oppassen dat je niet téveel van je hond vraagt. Eigenlijk is ze super blij en enthousiast en ik vraag dan van haar om het terug te stoppen en normaal te doen. Dat is best veel gevraagd want ze ontploft ondertussen van enthousiastme maar kan dit niet uiten. Dus ik vind het heel belangrijk dat er wel iets tegenover staat waarbij ze het kan en mag uiten. In dit geval dus dat ze naar haar hondenvriend mag rennen op het moment dat ze los mag. 

Ondertussen is ze veel rustiger aan de riem en weet ze zich beter te gedragen. Het janken doet ze bijna niet meer want het werkt toch alleen maar tegen. 

Dit is wat werkt bij míjn hond. Je moet natuurlijk zelf kijken wat bij jou hond een goede tegenprestatie zal zijn. 

 

Als je echt te maken hebt met van die hele agressieve gevallen die de baasjes bijna niet kunnen houden en waarbij je je afvraagt wanneer die riem/halsband eens breekt... dan zou ik gewoon omlopen. Hoe vervelend en onrechtvaardig dit ook voelt! Ik voel precies hetzelfde. Maar de veiligheid van mn hond staat voorop. 

 

Dan heb je nog zn andere categorie waarbij er honden zijn die écht zonder trigger uitvallen. Althans ik geloof best dát ze een trigger hebben maar hun zien álles als trigger. Hier in de buurt zijn dat voornamelijk veel kleine onopgevoede hondjes. 

Als ze loslopen van de riem en blaffend en grommend op jou hond afstormen zou je die bazen gewoon kunnen vragen of ze in het vervolg hun hond aan de riem kunnen houden als ze jou zien aankomen (dus voordat het aanvallende gedrag van hun hond begint). 

Als ze aan de riem zitten kan je ook vragen of ze de hond korter willen houden (hier krijgen ze dan alsnog 5 meter flexi). En vragen of hún om willen lopen met hun overlastgevende hond of naar de overkant van de straat willen gaan. 

 

Je mag mensen best aanspreken op hun gedrag (en dat van hun hond) als het jou of je hond in de weg zit. 

 

Hier loopt ook een groepje kleine honden die niet opgevoed zijn en alles mogen van de bazen. In het begin heb ik het zo gelaten omdat ze Puk met rust lieten en alleen mij aanvielen. Ik ga toch écht niet wijken van het pad omdat die honden denken dat het park van hun is. Puk koos zelf al om met een grote boog eromheen te lopen. Een paar maanden terug kwam het een keer voor dat dat groepje honden als een gek op Puk afstormde en nóg meer ruimte eiste. En geloof me ik heb álles wel 10 keer overdacht en er was vanuit Puk geen trigger! Behalve dan dat ze uberhaupt aanwezig was in het park dat die honden volledig willen claimen. 

De baasjes grepen niet in en ik heb Puk maar snel een andere kant opgestuurd. Sindsdien zie ik ze eigenlijk niet meer of lopen ze in de verte het park al uit. Maar mocht het nóg een keer gebeuren dan vraag ik het 1 keer vriendelijk en de 2e keer 'iets minder' vriendelijk. 

 

Sorry heel verhaal maar hopelijk heb je er iets aan! 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

"  Ik denk dat je iets te snel de verantwoordelijkheid bij de uitvallende hond legt. In jouw ogen doet je hond 'niks', behalve jong en enthousiast zijn. Maar wat wij 'enthousiast' noemen, is voor honden vaak wat anders: onbeleefdheid, opdringerigheid, gebrek aan respect, enz. Daar reageren ze op. Het is dus een wisselwerking. Het uitvallen is een reactie op, niet de oorzaak zelf.
 
Is het altijd leuk om rekening te moeten houden met elkaar? Nee, hoor, we ergeren ons allemaal wel ergens aan. 
Jij ergert je aan mensen met uitvallende honden, maar mensen met uitvallende honden ergeren zich dan weer aan mensen met te drukdoende honden. Haha! Zo blijven we bezig. 
 
Dus probeer irritatie te vermijden en hou afstand. Zie het niet als: nu moet ik met hun uitvallende hond gaan rekening houden, maar als: ik hou rekening met mijn te enthousiaste hond.
Als je je in de hondenschool ongerust maakt over het gedrag/reacties van andere honden, spreek hier dan over met de instructeur. Dan vinden jullie vast een oplossing die voor iedereen werkt.  "

dit. dus. volledig mee eens. niets meer aan toe te voegen

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

 "Ik denk dat je iets te snel de verantwoordelijkheid bij de uitvallende hond legt."

 

Dat is helemaal niet wat ik beoog. Geef aan hier rekening mee te houden en daarom vraag ik juist advies.

Ik geef toe dat ik een jonge hond heb die inderdaad weleens te enthousiast kan zijn. Ik houd dan ook afstand en houd rekening met andere honden en baasjes maar ik zie het ook niet altijd aankomen. Laatst een labradoodle met een baas die aan het hardlopen was. Mijn hond liep los en die labradoodle kwam snuffelen, baas rende door en ineens haalt die labradoodle uit. De baas riep in de verte nog iets van sorry ofzo. Maar mijn hond ging piepend op de grond liggen en gaf zich meteen over ...  verder niks ernstigs aan de hand maar wel gewoon vervelend.

 

Daarvan ben ik gewoon benieuwd hoe andere hier mee om gaan zodat ik kan leren en beter kan kijken naar mijn hond en de andere hond om dit te voorkomen. Want mocht de dag komen dat mijn hond denkt hé dat kan ik ook, ben ik natuurlijk de verliezer met een grote sterke hond die veel schade kan aanrichten.

honden page profiel RosanjaRosanja 3 doggies

honden foto van Rosanja

Hmm. Ligt echt aan de situatie. Zitten ze vast, dan loop ik er zo ver mogelijk omheen, eigelijk altijd al, in losloopgebied is het even aanlijnen en erlangs. Joy word erg zenuwachtig en bang van grommende/blaffende honden, omdat ze vaak gegrepen is. 

 

Als het los is, is het echt de honden uit elkaar halen, kosten wat het kost. Want 9 van de 10 bazen doen er niks aan. Of zien het niet eens (telefoon...) en dan hulp inroepen van de baas. Helaas lijd dat tot 'ook jou schuld want hond liep los, hier heb je mn gegevens voor als je hond wat mankeert' en dan elke keer achteraf erachter komen dat het valse gegevens zijn..

 

Zoals je kunt lezen ben ik dus erg voorzichtig geworden met andere honden - groot en klein.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Als er mensen bang zijn voor je hond, loop je er dan ook met een boog omheen?

uitvallende honden zijn vaak ook bang. 

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz 3 doggies

honden foto van Len@ en Jazz

" Als er mensen bang zijn voor je hond, loop je er dan ook met een boog omheen?
uitvallende honden zijn vaak ook bang.  "

 Precies. Zo heb ik er 1. Uitvallen omdat hij bang is. 

 

Ik lees graag mee in dit onderwerp.

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

Hier ook een onzekere hond die aan de riem kan uitvallen (al zijn we al een heel eind gekomen door BAT-training). 

 

Ik zorg ervoor dat ik voldoende afstand hou van andere honden, maar zou het dan ook op prijs stellen als de andere eigenaren ook afstand houden van mij en mijn hond.

 

Dus inderdaad, al baal je er soms van is het voor de uitvallende hond (en eigenaar) onwijs fijn als andere mensen daar ook rekening mee kunnen houden.

 

Ik verwacht echt niet van andere mensen dat ze 10 kilometer omlopen zodat mijn hond genoeg ruimte heeft, maar ik vind het wel fijn dat andere eigenaren mij en mijn hond de ruimte geeft die wij nemen. Dus als ik in de berm ga staan om andere mensen te laten passeren (bij een frontale ontmoeting), stel ik het zeer op prijs als andere mensen zo ver mogelijk aan de overkant van de weg gaan lopen, om een voorbeeld te noemen. 

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

" Als er mensen bang zijn voor je hond, loop je er dan ook met een boog omheen?
uitvallende honden zijn vaak ook bang.  "

 Ja, precies :-)

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

" Als er mensen bang zijn voor je hond, loop je er dan ook met een boog omheen?
uitvallende honden zijn vaak ook bang.  "

 Als ik zie dat mensen wat terughoudend aan komen lopen houd ik mijn hond wel extra kort en goed bij me. Vaak als mensen echt bang zijn steken ze vanzelf al wel even over.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Hoe gaan jullie om met uitvallende honden? En dan bedoel ik niet je eigen hond maar andermans hond die aan de lijn uitvalt? "

ik weet niet of ik je probleem goed begrijp. maar als die andere hond aan de lijn zit, dan kun je er toch gewoon omheen?

 

ik kom honderd keer liever een aangelijnde uitvaller tegen, dan een enthousiaste losloper, want die eerste kan ik makkelijk ontwijken

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief* 3 doggies

" Dan ben ik wel benieuwd wat een trigger kan zijn voor die andere honden? Echt heel vaak gebeurt dit ook niet maar als het gebeurt dan vooral in de wijk bij kleine hondjes en op training is één hond die constant uitvalt. Op zo een moment kijkt mijn hond niet eens maar is dan echt met mij bezig met de training. Ik probeer er op te letten dat mijn hond niet kijkt/staart, normale houding heeft en niet zijn staart of kop heel hoog draagt, etc. Dus het 'niks' doen zoals gezegd, snap ik dan niet. In mijn ogen is er vaak helemaal geen aanleiding. Wat kan een trigger zijn in jullie ogen die ik mis?
 
Het is een boxer, en ik denk dat veel honden uit onzekerheid misschien ook reageren. Het is een grote gespierde hond met op moment heel veel hormonen en hij heeft natuurlijk een platte snuit waardoor die sneller hijgt en meer geluid maakt bij het snuffelen. Snap dat dit voor andere honden misschien snel bedreigend over kan komen. Toch zijn er ook genoeg honden in de buurt en op training waar die grote vriendjes mee is. Zelfs met honden die naar andere honden uitvallen.
 
Het enige wat ik kan bedenken is dat hij soms wat instabiel kan zijn, hij is dan ook erg druk omdat hij gewoon niet meer weet wat hij met zichzelf aan moet dan, ik redeneer dat dit vooral komt door de leeftijd en pubertijd waar hij nu in zit. Gebeurt meestal als er zich iets spannends heeft voorgedaan of hij erg moe is. Op zo een moment lijn ik hem ook aan want ik zie gewoon aan alles dat hij zichzelf dan niet meer onder controle heeft. Is dat normaal voor een hond van 9 maanden? Als hij zo een bui heeft merk ik dat andere honden sneller op hem reageren door dit gedrag dan te corrigeren. Maar dat is mijn beleving. Misschien zie ik dat verkeerd?     "

 Je hebt een jonge boxer, waarschijnlijk is hij onzeker en geeft daarom een verkeerd signaal af, iets wat jij niet ziet. Of jij bent zelf de aanstichter, komt een hond, jij pakt m waarschijnlijk automatisch korter, waarop jouw hond de spanning voelt en de andere hond dan ook. 

Probeer zelf zo relaxed mogelijk te blijven, ook al valt dat niet mee met een springin'tveld aan de lijn. Een boxer is geen makkelijke hond, ze zijn snel gefocust, zien alles al een halve minuut eerder dan jij, hebbben een stresslevel wat in 2sec. Van 0 naar 9 gaat en ze vinden alles interessant. 

Je boxer komt nu in de puberteit, hoe stabieler jij bent, hoe stabieler hij is. Ik heb rond deze leeftijd de hondenschool verlaten. Uitvallende honden, mijn boxer werd er doodzenuwachtig van en ik zelf ook. Want 41-kilo stress aan een lijntje was een zware dobber. Grote groep was ook stress. Ben zelf gaan trainen, hij kwam niet meer in aanraking met uitvallers, en hij werd zijn zenuwen weer de baas. Kon met bijna elke hond goed opschieten, zocht geen confrontaties. Los negeerde hij veel honden, speelde op volwassen leeftijd met een select groepje. 

Boxers zijn geen allemansvrienden, en kunnen behoorlijk pittig zijn naar soortgenoten. Misschien straalt je reu dat nu uit, zeker nu de hormonen beginnen op te spelen.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Ik ga het net als He-Man even helemaal omdraaien, maar wat me opvalt is dat sommige bange en timide honden juist het uitvalgedrag van andere honden lijken op te roepen. Soms zijn dat ook honden die ik groot heb zien worden, en hun baasje heeft ze dan altijd uit de buurt van anderen gehouden, uit angst dat er wat gebeurt...

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Een interactie tussen honden, kan voor uitval gedrag zorgen. Geen interactie, geen rede voor uitvallen.

 

Wat je zelf doet, met aandacht in een boog omlopen.

 

Wat het uitvallen bij je in de les betreft, super irritant.

Bij ons, krijgt de eigenaar van de uitvallende groep tips (zorg voor voldoende afstand van de groep) en het advies om aan de speciale groep deel te nemen, voor honden die niet met anderen kunnen, om zo aan het uitval gedrag te werken.

 

Op je club, hoort het veilig te zijn voor je hond. Je hond moet daar gewoon fijne ervaringen opdoen.

Ze hoeven niet allemaal met elkaar te kunnen spelen, maar er moet wel  rust heersen. Je moet als eigenaar ook geen angst hebben, dat een hond los jou hond kan gaan belagen en dat risico is aanwezig bij een uitvallende hond.

 

 

Je hond is jong, die kan het uitval gedrag zeker gaan over nemen. Honden leren ook door gedrag van elkaar en van ons over te nemen.

 

Dus, als je een hond aanziet komen, probeer dan te vermijden, dat ze een interactie hebben. Weg lopen en aandacht van je hond. Draai desnoods om en wacht achter een auto.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Het is inderdaad een soort kip en ei verhaal. Onze boxer is naar andere honden wat terughoudender misschien wel wat onzekerder geworden omdat er nu een aantal loslopende honden zijn geweest die uitvielen, en dan bedoel ik geen correctie maar echt onsympathiek uitvallen.

 

Daarbij merk ik ook in dit topic dat baasjes van uitvallende honden weer wijzen naar de ander die een trigger zou zijn voor dit gedrag van hun hond . Nogmaals ik probeer erg te letten op het gedrag van mijn hond en andere voldoende ruimte te geven, zeker met een aangelijnde hond in een losloopgebied, maar mijn hond leer ik toch ook dit uitval gedrag van andere honden te negeren. Kan een baasje van een hond die uitvalt dan ook niet leren dat zijn hond niet hoeft uit te vallen als bijvoorbeeld een andere hond iets triggerd? 

 

Misschien wel goed om toe te lichten dat ik met uitvallen echt aanval gedrag bedoel zowel los als aan de lijn. Dus iets anders dan een correctie van een andere hond omdat mijn hond bijvoorbeeld te druk zou doen. Dat lijkt me dan ook normaal hondengedrag.  

 

 

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Toch wil ik heel graag nog even extra benadrukken dat er ook echt honden bestaan die uitvallen zonder rede. In ieder geval... ze zullen vast wel een rede hebben maar die rede is echt ronduit belachelijk!! 

Dit soort honden met bazen vind je hier niet op HP. Maar er lopen echt een stel debielen in de buitenwereld. 

 

Mensen die hun uitvallende hond alsnog 5 meter flexi geven terwijl ik Puk (die t allemaal niet boeit) haast ophang in dr tuig om dr maar bij me te hebben, weg van die hond. 

 

Of honden die totaal niet opgevoed zijn en het hele park willen claimen. De bazen grijpen hier ook totaal niet op in en zien vaak niet eens dat hún zielige hondje iets fout doet. 

 

Mensen die met hun uitvallende hond alsnog aan jou kant voorbij lopen. Hou je hond dan gewoon aan de andere kant van je! 

 

Bazen die mee gaan in de belachelijke rede van hun hond om uit te vallen. Zo heb ik eens meegemaakt dat een hond niet tegen zwarte honden kon en IK moest maar weggaan met mijn hond omdat ze zwart is en háár hond er niet tegen kan. IK veroorzaakte dat haar hond leip werd en uitviel naar Puk. Wat dacht je van gewoon je hond leren omgaan met zwarte honden?? Of anders zélf die situaties vermijden?? 

 

Zo kan ik echt nog vele situaties benoemen waarbij de ene hond en baas niks verkeerd doet maar het echt aan het enorme gebrek en kennis van de andere baas ligt dat zijn hond uitvalt naar andere. Vaak is het enorme slachtoffergehalte ook heel erg groot bij deze mensen. Ze vinden dat dan een goede rede om niet aan de problemen te werken en iedereen moet maar wijken voor hun onwijs zielige verwende onopgevoede hond... 

 

Het is zeker goed om te benoemen waaraan TS zelf met zijn hond kan werken en zijn eigen 'fouten' te laten inzien. Maar niet alles ligt altijd aan de andere hond. Sommige honden hebben echt totaal geen manieren en die vinden dat álles mag en álles een rede is om uit te vallen. Soms valt er ook veel de uitvallende hond te verwijten omdat zijn tolerantie grens gewoon heel laag is of soms zelfs gewoon ontbreekt. 

 

Hetzelfde als dat ik mensen ga slaan omdat de kleur schoenen me niet aanstaat of omdat ze hun haar vast in een staart hebben of omdat ze een jas dragen etc. Zijn echt belachelijke redenen om iemand aan te vallen. Iets waar diegene die ik sla ook niks aan kan doen lijkt me. Want je hoeft je niet zo zwaar te beperken naar de wens van iemand anders. 

 

Disclaimer: voordat iemand zich aangevallen/aangesproken voelt.. nee niet élke aanvallende hond is zoals ik hierboven beschreef. Maar deze groep honden en bazen bestaat helaas wel... 

Wij hadden ook een hond (inmiddels overleden) die een lage tolerantie drempel had, ook richting mensen... wij zijn altijd iedereen uit de weg gegaan en zochten moeilijke situaties sowieso al niet op. Als de ander ook gewoon zijn hond bij zich hield dan was er niks aan de hand. In losloopgebieden kwamen we sowieso nooit met hem. Dus geen probleem lijkt me. 

 

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

" Hoe gaan jullie om met uitvallende honden? En dan bedoel ik niet je eigen hond maar andermans hond die aan de lijn uitvalt?
 
Onze drukke puber (ongecastreerd) is een redelijk snelle trigger voor andere honden om uit te vallen. Zal ook komen door het ras (boxer). Sommige aangelijnde honden kunnen echt heel erg vel reageren. Ik houd hier al rekening mee door mijn hond bij me te houden en met een hele grote boog om zulke honden heen te lopen. Echter vind ik dit soms wel de omgekeerde wereld. Zeker in losloopgebieden en op de hondenschool. Bij ons op training zitten in de groep twee 'uitvallers'. Ik ben meer bezig afstand houden en opletten dan ontspannen trainen. Terwijl mijn hond helemaal niks doet. Ja is jong en enthousiast maar staart niet naar de andere hond of heeft geen uitlokkende houding. In losloopgebieden roep ik me hond altijd bij me en lijn deze even aan als ik een andere hond tegenkom die is aangelijnd. Dat heb ik van dit forum wel geleerd, en is ook uit zelfbescherming voor mijn eigen hond .
 
Wel merk ik dat ik soms geïrriteerd ben omdat ik veel rekening moet houden met andere terwijl die hier de oorzaak zijn, zeker op de hondenschool... hoe gaan jullie met zulke situaties om?
Ik leer mijn hond dit uitval gedrag van andere honden te negeren en tot nu toe gaat dit prima. Hopelijk blijft dit ook zo en gaat hij dit gedrag niet kopiëren. "

Dit dus... en vooral hartstikke trots zijn wanneer je hond het goed doet...

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Het is zeker goed om te benoemen waaraan TS zelf met zijn hond kan werken en zijn eigen 'fouten' te laten inzien. Maar niet alles ligt altijd aan de andere hond. Sommige honden hebben echt totaal geen manieren en die vinden dat álles mag en álles een rede is om uit te vallen. Soms valt er ook veel de uitvallende hond te verwijten omdat zijn tolerantie grens gewoon heel laag is of soms zelfs gewoon ontbreekt. "

 

mee eens hoor. maar dan denk ik, als die hond aan de lijn loopt (want daar ging het hier toch over? in het voorbeeld van TS?), heb ik er geen last van

 

als die hond los loopt, ander verhaal natuurlijk. dan krijgt 'ie mijn enorme voet in zijn gezicht

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: niet zindelijk in de bench
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^