Hondje bang voor ratten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Timo (Gast)

Hallo, Wij hebben een chihuahua die niet meer de bench in wil. Overdag is er niks aan de hand maar savonds als we willen gaan slapen komt ze niet als we haar roepen en luistert ze niet. Ze gaat dan heel angstig onder de tafel zitten en gaat soms op de grond liggen maar wil absoluut niet de bench in. Wij denken dat het te maken heeft met de ratjes die wij nu een aantal maanden hebben. De ratten zijn savonds vaak actief dus de hond hoort dit wel. We hebben geen mogelijkheid de hond in een andere ruimte te zetten waar ze de ratten niet hoort. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze niet meer bang is?  We hebben al geprobeerd koekjes te geven maar dat helpt niet of nauwelijks. Ook is ze overigens wel speels naar de ratjes toe als ze niet in de kooi zitten.    Timo

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Je hondje bij je in de slaapkamer nemen, eventueel in de bench?

Het is ook zielig als ze bang is voor het geluid van de ratten 's nachts, dat ze dan geen kant op kan.

honden foto van Vera met Diesel+, Fenna en Noa

Ik zou haar ook meenemen naar de slaapkamer, het is in ieder geval al geen grote hond 

Hier liggen er 2 op bed, maar dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik volg even, heb t zelfde probleem met hond en konijn. Hond slaapt bij mij, maar dat helpt niet voldoende.

honden foto van Vera met Diesel+, Fenna en Noa

Hier zijn vorig jaar 2 cavia's gekomen. De kooi staat op de kast.

In het begin vonden de honden dat ook heel raar en iedere keer tegen de kast opspringen. Ik heb ze een aantal keren laten kijken bij de kooi en ze aan de cavia's laten snuffelen. Na een paar dagen vonden ze het al normaal.

honden page profiel ..

honden foto van .

Wat moet ik me voorstellen met 'geprobeerd koekjes te geven'?? 

 

Heb je gewoon random koekjes gegeven of gericht op het juiste moment als de hond zich niet angstig gedroeg?? 

 

Hebben ze elkaar al eens goed ontmoet? Weet de hond wel wat voor 'dingen' er opeens in huis zijn en die geluiden maken?? 

 

Is er een rede waarom ze perse in de bench moet? Misschien vind je hond het gewoon fijn om zelf haar plek in de woonkamer te kiezen om te gaan slapen. 

 

Weet je zeker dat het de ratten zijn?? Of is er snachts een keer iets gebeurd buiten bijv dat jullie niet gemerkt hebben maar waar wel de angst door ontstaan is. 

 

Is de hond niet gewoon bang voor de bench ipv de ratten?? Gezien dat dit zn specifieke rol speelt. 

 

Ik zou 's nachts eens een camera neerzetten zodat je kan zien wat je hond doet en waar ze nu precies op reageerd. Misschien zijn de ratten dan wel dood stil maar gebeurd er buiten iets of is je hond de bench gewoon helemaal zat. 

Je kan gewoon een klein lampje aanhouden snachts en het filmen met een gewone camera. 

 

Andere optie is om de hond gewoon op de slaapkamer te nemen. 

honden page profiel bentebente

Waarom zit ze in de bench? Is het een sloper? Spreken we hier over een pup en benchtraining of? Misschien kan het helpen haar een aantal mogelijkheden te geven om te gaan slapen, verdeeld over de kamer. (Geen bench dus, of deurtje open laten) 

 

Verder zou ik de hond en de ratjes goed aan elkaar voorstellen. Hond even optillen en richting kooi van ratten lopen. Als ze wegkrabbelt, blijven staan en wachten tot ze kalmeert. Dan een koekje geven (als ze rustig is!) en weer een paar stappen zetten. Dan weer wachten tot ze rustig is... enz. Totdat je voor de kooi staat. Laat haar flink snuffelen en kijken. Pas als ze nuet langer geïnterresseerd is weglopen. 

 

Chihuahua's zijn ontzettend slim en héél gevoelig. Haar reactie heeft wellicht te maken met een slechte intro vrees ik.

Timo (Gast)

Bedankt voor alle reacties. Super om te zien dat zoveel mensen meedenken. 

Antwoorden op een aantal van de vragen:

Het is geen pup meer, de hond is 6 jaar oud en heeft altijd in de bench geslapen. Ook overdag staat het deurtje open en ligt ze er vaak in ondanks dat ze ook een mandje en andere plekken heeft om te liggen. Als we haar overdag naar de bench sturen heeft ze daar ook geen problemen mee en doet ze dat vrijwel direct. 

Met koekjes geven bedoel ik dat we haar belonen als ze naar de bench gaat als we dat commando geven. We merken dat ze savonds al vaak aarzelend is als we 'kom hier' zeggen als we in de buurt van de bench staan dus hebben we geprobeerd te belonen als ze komt en daar ook niet altijd meteen achteraan te zeggen dat ze de bench in moet. Toch blijft ze aarzelend.

Verder hebben we de ratjes nu bijna een half jaar en hebben we ze van begin af aan aan elkaar laten wennen. Ons hondje is zelfs heel speels als we de ratten uit de kooi halen en we kunnen ze zonder problemen bij elkaar laten lopen(met toezicht uiteraard). Wel is ze soms nog een beetje angstig als we haar naast de kooi optillen dus daar kunnen we zeker nog mee oefenen om te belonen zodra ze rustig wordt. 

Echt zeker weten we natuurlijk niet dat het door de ratten komt maar wel heel waarschijnlijk. Controleren of de ratten snachts lawaai maken is niet nodig want we weten dat ze erg actief zijn en horen ze vaak ook op onze slaapkamer. De hond meenemen naar de slaapkamer is voor ons geen optie. We gaan binnenkort voor een duitse herder en die moet ook gewoon in de woonkamer kunnen blijven. Daarnaast hebben we onze chihuahua aangeleerd dat ze niet naar boven mag aangezien traplopen voor zo'n klein hondje niet goed is en ze al eerder is geholpen aan patella luxatie. We hebben haar een paar keer mee naar boven genomen en daarna liep ze steeds de trap op. We zijn dus bang dat ze dat weer gaat doen als we haar meenemen. Het is bij ons namelijk moeilijk de trap te blokkeren voor de hond.

Tot slot zit onze hond in de bench omdat we vinden dat ze ook als ze een paar dagen naar andere gaat daar in de bench moet kunnen. Niet iedereen waar we de hond wel eens brengen wil de hond snachts rond hebben lopen(ook ivm alarm ed.). Het is dus ook een beetje een principe kwestie. Overigens ben ik ervan overtuigd dat als we haar los laten lopen dat ze niks geks zou doen maar of dat haar van haar angst zou helpen betwijfel ik... Als dat de enige oplossing blijkt gaan we dat natuurlijk alsnog doen maar voor alsnog willen we het probleem graag proberen op te lossen en haar toch snachts in de bench houden. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Is er een mogelijkheid om de ratten s avonds te verplaatsen naar een andere ruimte? Ik doe dat met het konijn en dat scheelt een boel stress. Behalve als hij gaat stampen, dat hoor je overal.

Timo (Gast)

Daar hebben we ook aan gedacht maar we hebben een grote kooi voor de ratten zodat ze genoeg bewegingsvrijheid hebben dus als we ze al zouden verplaatsen zou dat permanent zijn en niet alleen snachts. Maar dan staan ze dus de hele dag alleen en dat is natuurlijk ook niet zo leuk voor de ratjes(en voor ons). Ook dat is natuurlijk een optie als al het andere niet werkt maar liever niet. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Daar hebben we ook aan gedacht maar we hebben een grote kooi voor de ratten zodat ze genoeg bewegingsvrijheid hebben dus als we ze al zouden verplaatsen zou dat permanent zijn en niet alleen snachts. Maar dan staan ze dus de hele dag alleen en dat is natuurlijk ook niet zo leuk voor de ratjes(en voor ons). Ook dat is natuurlijk een optie als al het andere niet werkt maar liever niet.  "

 Snap ik. Ik heb wieltjes onder t hok gemaakt,  dat scheelt.

 

Dan nog de andere optie, de bench van de hond in een andere ruimte, of een bench of kooi er bij. 

 

Samen gaat denk ik echt niet werken.

 

Bij mijn hond ging t heel lang goed, tot het vuurwerk kwam. Toen ging hij t geluid vh konijn aan vuurwerk linken.

honden page profiel ..

honden foto van .

Ohh dankje voor je lange uitgebreide antwoord. Dat maken we niet vaak mee met gasten! 

 

Ik geloof helemaal dat de ratten geluid maken snachts. Maar als je dit zou filmen dan kan je zien waarop je hond snachts precies reageerd. Misschien boeien de ratten haar niet maar is het toch geluid buiten waarop ze reageerd. 

Het heeft iets met de bench en de hele avondroutine te maken als ik jou verhaal zo lees. Dit zal even een puzzel worden maar je moet wel proberen te achterhalen waar het aan ligt. Misschien de bench veranderen van plek in de ruimte waar het nu al staat. De ratten tijdelijk ergens anders neerzetten. De hond ergens anders in huis laten slapen. De bench alsnog open laten. Pas als je weet waaraan het ligt kan je er iets aan gaan doen. Nu worden er snel aannames gedaan dat het de ratten zijn vind ik. 

Hier loopt de jeugd met lasers door de buurt. Dit (of iets dat erop lijkt) kan bij jou ook gebeuren waar je geen weet van hebt. 

Als het een ijzeren bench is dan kan het zo zijn dat de hond zich een keer bezeerd heeft waar je niks vanaf weet. 

 

Ik ben geen tegenstander van de bench want het kan een goed hulpmiddel zijn maar ik vind het persoonlijk wel wat overdreven om een hond die heel goed los kan in de bench te houden waar ze zich blijkbaar totaal niet prettig voelt enkel en alleen voor het logeren af en toe. Dan zou ik je hond gewoon lekker de vrijheid geven en haar er niet langer mee blijven pesten. Zeker met de aankomende zomer en de nu al warmere dagen vind mijn hond het ook fijn om haar eigen plek te kiezen in huis en zeker veel te wisselen van plek. 

Je principe is dat je vind dat de hond maar in de bench moet voor eventueel een logeerpartijtje... misschien moet je je principes eens aanpassen en gaan kijken wat voor de hond nu goed werkt ipv haar blijven opsluiten op een plek wat ze niet fijn vind. De ratten hebben blijkbaar zn enorme kooi dat je die niet kan verplaatsen. Iets dat ik alleen maar toejuich want dan hebben ze genoeg ruimte maar dit principe (dat de ratten genoeg ruimte nodig hebben en zich goed moeten voelen op hun plek) pas je niet toe op de hond... jammer! 

 

Mijn hond kan zich bij andere ook goed aanpassen als ze daar niet op de bank mag of welke andere regel dan ook. Neem aan dat de bench in een ander huis en andere omgeving geen probleem moet zijn als ze een keer gaat logeren. Mocht dit wél zo zijn dan is er duidelijk iets met de bench zelf aan de hand en niet de ratten. Dan moet je daar als baas mee dealen.  

 

Je hebt een chihuahua die kan je toch gewoon de trap op en af tillen?? Ook kan je een traphekje plaatsen beneden bij de trap zodat de hond de trap niet op kan. Die zijn er tegenwoordig in vele vormen en afmetingen. Vast ook iets dat past voor jullie! 

Timo (Gast)

Ik ga eens op zoek naar een camera die ik snachts neer kan zetten en probeer te kijken of ik daar het probleem door kan aanwijzen. We hebben al een aantal dingen die je voorstelt geprobeerd (bv. verplaatsen van de bench in de ruimte waar hij nu staat, zelfs naar de gang maar die is open verbonden met de woonkamer) 

 

Verder is het ook helemaal onze bedoeling niet om de hond te pesten met de bench. Wat ik probeerde te zeggen is dat ik gerust de bench wil opgeven, alleen vermoed ik dat daar het probleem niet zit. Zoals gezegd zal ik het zeker gaan proberen. Als blijkt dat de hond de woonruimte inderdaad nodig heeft om zich op haar gemak te voelen dan wil ik de bench best weg doen. En als ik dan toch een camera heb gevonden dan kan ik ook controleren of dat zo is. 

 

Overigens vind ik niet dat je de grote kooi van de ratten kunt vergelijken met de bench van de hond. Beide dieren hebben andere behoeftes dus moeten ook anders behandeld worden. Ook was in mijn eerdere bericht al te lezen dat de hond overdag absoluut geen problemen met de bench heeft. Ze gaat er vrijwillig in liggen en het is echt haar eigen plekje. Er zijn genoeg redenen op te noemen waarom wij het gebruik van een bench prettig vinden, maar dat staat nu niet aan de orde. Er is namelijk niks zieligs aan het gebruik van een bench.

 

Dat gezegd hebbende gaan we je(jullie) advies zeker meenemen en ons best doen het beestje op haar gemak te stellen. En zoals gezegd, als toch blijkt dat de bench het probleem is dan gaat die alsnog de deur uit want uiteindelijk willen wij natuurlijk ook alleen maar het beste voor onze hond. 

Bedankt voor de tips 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Heb je vast al geprobeerd maar de radio of tv aan? Kan misschien een beetje afleiden.

 

Een ander ding is nog de relaxopet oid. Daar is een topic over.

 

https://www.doedelsdierenservice.nl/a-42327759/angst-stress/relaxopet-relaxodog/

Volgende forumvraag: Ze wilt niet meer wandelen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^