(te) Enthousiaste chihuahua pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SelienSelien

honden foto van Selien

Ik heb een chihuahua pup sinds dat ze 8 weken was. Met 9 weken netjes haar volgende entingen en controle bij de DA laten doen. Ze gaf ook geen kik bij de enting. Ontworming ook nergens last van gehad. Ze is super speels en erg nieuwsgierig en leergierig wat ik ook fijn vind. Ze doet het goed op de puppycursus. Zindelijkheid gaat ook steeds beter. Af en toe een ongelukje maar verder niet.

 

Dotty is nu 11 weken (1,5kg) maar ze blijft bijten. Vooral in handen. Als je nee zegt dan piept ze en springt ze vol enthousiasme fel terug op je handen maar ook soms in het gezicht. Ook pakt ze mijn lange haar en trekt enorm eraan dan geef ik snel een kluifje en vergeet ze mijn haar (tot het kluifje op is). Ze doet dit alles zonder agressie want haar staartje kwispeld dus denk ik niet dat ze moedwillig wilt aanvallen maar dat ze te enthousiast is en het bijten als spelen ziet. En ze heeft genoeg speeltjes inclusief een snuffelkleed van fleece en een lang fleece touw.

Wat moet ik daar aan doen? Op de cursus zou het liggen aan vermoeid zijn maar ze doet dit ook de seconde dat ze wakker is net na het slapen. Ook aan doorkomen van de tandjes geven we wortel voor en genoeg kluifje en dentalstick junior voor. Ook heeft ze een bijtring en een kong.

 

Ook gebruikt ze de bench als privé toilet. Daarvoor heb ik gelijk een puppytrainer aangeschaft en dat erin gedaan en nu staat die buiten de bench en de bench dicht zodat ze weet dat de puppytrainer haar toilet is. Ze gaat ook al veel naar de deur en geeft aan dat ze moet. Maar soms heeft ze nog een ongelukje.

 

De bench kan ik haar niet in krijgen zelfs geen 10 seconden want ze jankt en piept enorm als ze erin moet met deurtje dicht. Ik heb haar laatst 10 minuten erin moeten zetten omdat ze in het vijvertje gesprongen was voor de tweede keer en ze door de aarde heen gebaggerd had en zo ook het laminaat een moddermasker gegeven had. Dus ik moest dweilen (nadat ik haar eerst in bad had gedaan). Wilde niet dat ze erdoor heen ging lopen.

Hoe zorg ik dat ze niet meer jankt en piept in de bench en dat ze dus eventjes alleen erin kan blijven?

 

Ze speelt graag met Remi een 18 jaar oude Yorkshire terriër. Savonds slapen ze samen naast of op elkaar op de bank soms ook overdag. Maar ze word steeds wilder in haar spel. Ze bijt in zijn haar en in zijn staartje en pootjes. Als Remi gromt en blaft tegen haar dat hij het niet wilt dan word ze nog feller met blaffen en bijten. Remi kan niet bijten omdat deze geen tandjes meer heeft. Het is soms zo erg dat als Remi op de grond staat voor te eten en te drinken dat we Dotty dan maar oppakken en vasthouden tot Remi klaar is. Remi slaapt 80% van de dag op de bank. Dotty kan (nog) niet op de bank springen dus staat ze tegen de bank te blaffen naar Remi om hem wakker te maken vooral in de namiddag.

Als ze heel fel is dan doe ik haar tuigje en riem aan en word ze rustiger. Gaat dan zelfs liggen.


Met bijten weet ik soms niet meer wat ik moet doen, nee luistert ze niet naar ook commando af en zit lukt dan met geen mogelijkheid. De bench in is ook niet mogelijk want dan piept en jankt ze. Nekvel pakken en verplaatsen werkt ook niet. Tikje op de kont werkt ook niet, schudden met trainingssnoepjes pot werkt ook niet om haar uit het gedrag te halen. Ook auw of een piep nabootsen werkt niet. Ze kijkt dan even op en gaat weer verder. Ook stoppen negeren en weglopen werkt niet. Ik merk dat haar bijtgreep steeds harder en vaster word. Ze bijt nog niet door maar ben soms bang dat ze op een dag dat wel gaat doen. Ze doet dit nog niet bij vreemde mensen maar wil dat niet afwachten en het dus zo snel mogelijk afleren.

 

Volgens de DA hadden we Remi moeten toelaten om op haar te rijden, omdat zo de baas onderling word bepaalt maar in plaats daarvan hebben we Remi gecorrigeerd dat dat niet mag.

 

Als iemand tips heeft hiervoor heel graag. Want het is echt een dotje en zou haar enthousiasme en leergierigheid wel willen behouden.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Het is een pup, vol energie, de bench vind ze niets schrijf je, een bench is niet nodig maar zorg dan voor een plekje waar ze wat vrijheid heeft....         zorg dat de pup de oudste niet belaagd, haal haar weg bij je oudere hond,dat gedrag niet tolereren....als ze zo druk is, ga eens op de grond zitten neem een goed botje in je hand en hou het vast en laat je pup daarop bijten, streel met je hand over de rug, worden de meeste pups rustig van....ga wat meer kleine rondjes maken van hooguit tien minuutjes aan de lijn zodat ze toch haar energie kwijt kan......     na de wandeling geef je haar de plek waar wat ruimte is en een goed bot, en negeer de pup een poos, ga geen fysiek geweld gebruiken zoals beetpakken in haar nek of op de rug leggen...     niet toestaan dat ze op je oudere hond gaat rijden, dat is een overprikkeling van je pup, niet toestaan....       als je pup even na een wandeling in de ruimte is waar niets is, dan grote kans dat je pup in slaap valt...

honden page profiel NullNull 3 doggies

honden foto van Null

Geef eten en drinken in de bench, en leg de pup in de bench als die ergens in slaap valt. Laat het deurtje open. Het kan zijn dat de pup er meteen weer uit gaat en ergens anders gaat liggen slapen. Dan leg je de pup zodra die slaapt weer in de bench. Geef kluifjes of lekkere snoepjes als die in de bench zir. Een bench moet veilig voelen en niet als straf. Pas als de pup daar op zijn gemak is kan het deurtje dicht, en dan zelfs nog maar een paar minuten, en zo steeds opbouwen. 

Zoals Willemijn zegt werkt een bench niet voor iedere hond. Als het dus echt niet gaat, houdt t op. 

Het steeds hardere bijten van je pup kan door vermoeidheid komen. Op zulke momenten moet je dus zorgen dat de pup geen prikkels meer krijgt, dus ook geen aandacht en dat die uiteindelijk gaat slapen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Selien ik lees wel dat je heel blij bent met je pup.

honden page profiel NullNull 3 doggies

honden foto van Null

Overigens zou ik het auw gillen of stoppen met spelen als ze bijt gewoon volhouden hoor. Het wordt zeker minder, eerst gaan ze minder hard bijten en dan pas stoppen met bijten. Maar daar kunnen weken tot maanden overheen gaan.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Met een puppytrainer geef je aan dat in huis plassen ok is.

Ik hoor geregeld dat chihuahua's moeilijker zijn in zindelijk maken. Dus geregeld buiten gaan, na het slapen, spelen en eten.

Ook 's nachts de pup uit laten.

 

Dat pups bijten is heel normaal. Als je pups bezig ziet, dan bijten die elkaar geregeld. Onze handen en huid zijn niet echt puppytandjes-proof.

Honden nodigen elkaar uit om te spelen. Uiteraard is het verschil tussen  en 18jarige hond en een pup van 11 weken ENORM groot. En als je wil vragen om te spelen, ga je uitdagen. Wanneer daar geen reactie op komt ga je nog wat meer doen om op te vallen en aandacht te krijgen.

 

Je zal best een beetje meer scheidsrechter spelen zodat de york toch zijn rust krijgt. Je hebt van die puppy rennen, die kan je eventueel gebruiken om een stuk af te bakenen wanneer je york slaapt. Ook voor het eten kan je dit gebruiken.

 

Zorg verder voor voldoende bezigheid voor je pup. Een stevig plastic flesje waar je 2 gaatjes in maakt (iets groter dan de brokjes, zoals gedroogd vlees, er in steekt. Zodat ze zich kan bezig houden om deze eruit te krijgen. Een paar eierdoosjes waar je ook van die gedroogde vleesbrokjes insteekt. En laat ze zich maar amuseren. Het kleinste model van de kong waar je lekkers in smeert enz...

 

Maar zorg ook dat ze voldoende rust krijgt en slaapt. Persoonlijk ben ik geen voorstander van een dentastick. Maar geeft haar dagelijks gezond en natuurlijk kauwmateriaal. 

Carnibest heeft van die gevlochte kauwsticks van lamsvlees. Daar zal ze zich wel goed mee bezig houden.

 

 

Toevoeging

Laat de bench voor wat ze is. Honden hebben een hekel aan opgesloten te worden. Geef haar voldoende ruimte. Je kan met die panelen een kamer halveren. En zorg dat zij het puppyproof gedeelte heeft. Hier zijn ze grote fan van fleecedekens. Gewoon een kussen, of eentje waar een fleecedeken op ligt? De keuze is hier snel gemaakt. Leg er nog een t-shirt bij die naar jou ruikt.

honden page profiel SelienSelien

honden foto van Selien

Bedankt voor de tips! Ga ik zeker mee aan de slag!

Ze heeft ook een bal met een doolhof erin waar je brokjes en lekkers in kan doen. Ze begint langzaam te begrijpen dat je de bal moet rollen om er iets uit te krijgen. Ook heeft ze een vosje dat piept. En een knuffelbeer die ze geregeld door elkaar schud.

Ja, ik ben echt dol op mijn kleine Dotty, direct vanaf het moment dat ik haar zag Ook als ze iets snel door heeft ben ik super trots op haar. En ook erg trots als ik haar meeneem ergens naartoe en ze voorbeeldig gedrag vertoont hahaha. Enig minpuntje is het gedrag thuis maar daar zijn ze zeker pup voor?

Vraag me wel af wanneer haar tandjes goed gaan wisselen, beginnen nu kleine witte puntjes te komen op sommige plekken in het bekje.

Vind het ook super leuk om haar oortjes te zien ontwikkelen elke dag. Neem daarom ook super veel foto's van haar. Heb me wel voorgenomen dat als haar oortjes niet beide recht komen ik het zo laat. Het is de natuur en een hangend oortje veranderd niets aan mijn liefde voor haar.


Ze staat ook al ingeschreven voor vervolgcursus puppytraining na de puppycursus. Misschien dat ze er ooit aan toe is voor cursus spel en behendigheid maar eerst de puppycursus afronden en de puppytraining Vind het super leuk om samen met haar iets te doen. En voor haar is het ook leuk om met andere puppys te kunnen omgaan dan alleen oudere honden. Ze lijkt op de puppycursus soms net een jong lammetje dat springt in de wei

Ik weet dat ze kan zwemmen (zeker na twee keer de vijver ingesprongen te hebben) dus ik kijk ook enorm uit naar de zomer om samen met haar in het zwembadje bezig te zijn.

Wandelen is nog niet zo makkelijk, ze krabt aan het tuigje (of halsband maakt geen verschil) en loopt niet altijd mee. Dan draag ik haar even en dan om de zoveel meter zet ik haar neer en laat haar een stukje lopen tot ze niet meer wilt. Rondje is ongeveer 10 minuten. Grasveldjes vind ze geweldig vooral al die kleine bloemetjes erin daar gaat ze voor liggen en neemt rustig de tijd om het hele bloemetje te bestuderen, snuffelen, likken, aanraken met haar pootjes. Ik laat haar dan ook maar even doen.


Weet iemand trouwens hoe pups reageren op de sterilisatie met 6 maanden? Hebben ze daar veel last van?

 

 

 

 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Snuffelen en hun neus achterna is ontzettend belangrijk voor een hond. 

Hun reukorgaan is fenomenaal. Een wereld op zich, waar wij ons als mens niet degelijk iets van kunnen voorstellen. Dus het is super dat je haar die mogelijkheid geeft om met de neus het gras in te kunnen.

 

Hormonen hebben een groot belang voor het lichaam. En het belang ervan wordt nog vaak onderschat.  

Maar meer en meer raad men af om te snel te laten stereliseren. Laat je hond eerst een keer loops worden en volgroeien. Het lichaam heeft er alle baat bij aan het gezelschap en functies van de hormonen.  

honden page profiel pim pim 3 doggies

honden foto van pim


Volgens de DA hadden we Remi moeten toelaten om op haar te rijden, omdat zo de baas onderling word bepaalt maar in plaats daarvan hebben we Remi gecorrigeerd dat dat niet mag.

Helemaal niet persoonlijk naar Selien dit maar valt me op in de tekst....

 

weer zo een geweldig advies van een dierenarts..!! Wat lees ik dat hier toch vaak de laatste tijd.

 

Nee ik heb de wijsheid ook absoluut niet in pacht maar geloof wel dat het tijd is dat dierenartsen zich wat meer gaan verdiepen in de opvoeding van honden als ze hun klanten ook advies daarin geven. Het is toch een beetje dokter patiënt relatie waarbij je verwacht van een professional ook professioneel advies te krijgen. Of op z'n minst een doorverwijzing naar een goede GT als de DA zelf het antwoord ook niet weet. 

honden page profiel SelienSelien

honden foto van Selien

Zindelijkheid lijkt nu een stuk makkelijker te gaan nu de achterdeur steeds open staat. Ze kan dan ook direct de tuin in en vertoeft daar dan vaak een paar uur. En komt dan even binnen voor een paar speelgoedjes te pakken en ze speelt dan buiten verder.


Alles van kleine tuin met plantjes zit gaas voor (met een redelijke hoogte want ze springt op een bloempot en van daaruit eroverheen, ja ze is slim). Dus ze kan nu zonder toezicht en correcties lekker spelen in de tuin.

Regelmatig leggen we iets erbij zoals een plastic zeil of een deken. Het zeil was ze eerst bang voor, maar nu springt ze en speelt ze erop en loopt ze erop alsof het niets is. Terwijl ze op de puppycursus het niet durfde eerst.

Wandelen gaat steeds beter. Ze loopt wel al fijn mee. Nog niet naast me, maar ik laat haar wel veel snuffelen en ontdekken. Vind het fijn om haar het gras in te zien duiken en de bloemetjes te besnuffelen en te observeren.

Ook in de auto raakt ze het meer gewend en gaat ze nu gewoon netjes liggen zonder piepen.

In huis is het nog wel steeds scheidsrechter spelen want ze blijft de 18 jarige York lastigvallen. Dus zij wilt spelen maar ze speelt te wild/ruw/bijtend. De York heeft al een klein bijtwondje op zijn neus omdat ze te wild was. Dit doet ze nooit op puppycursus. Ook met een Stafford speelt ze en is er niets aan de hand. (Ze is wel voor de Stafford op haar rug gaan liggen dus overgave) Ook lokt de York het soms uit, die heeft dan een gekke speelse bui maar vergeet dan dat hij geen tandjes heeft maar Dotty wel. Soms gaat het best prima geen geblaf of ruw spel. En dan laten we ze ook maar even doen tot we zien dat Dotty te ruw word.

Ook blijft ze nog steeds fel bijten in handen en soms in het gezicht. En tegenwoordig vind ze mouwen en broekspijpen ook erg interessant om in te bijten. Broekspijpen is op te lossen door te blijven staan dan laat ze los. Maar de mouwen is lastig, zodra je haar wilt weghalen dan draait ze snel haar bekje en bijt in je hand. Er zijn zelfs momenten dat ze heel erg is met het bijten dat je er bijna moedeloos van word. Begin me soms af te vragen of het nog wel 'spelen' is?


En ja ik denk niet dat ze een bench type is, of ik heb een te grote bench? Dat misschien een kleinere bench het beter doet?


Ik heb gelezen dat de bench niet als straf gebruikt mag worden maar toch doe ik het soms als het echt te erg word haar 2 min de bench in. In begin was dat gillen en janken en piepen maar dat lijkt nu te minderen.

Wat ook vreemd is, als ze zo bijterig is en zodra ik haar tuigje om doe en riem dan word ze direct rustig en gaat zelfs dan ineens liggen en slapen??

 

Ook krabt ze zichzelf veel, nee teken en vlooien heeft ze niet, al elke keer gekeken en niets te vinden. Dat krabben doet ze ook als ze het tuigje aan heeft tijdens het wandelen. Terwijl deze niet te strak zit passen makkelijk 3 vingers tussen zowel bij het nekje als bij het buikje.


Kauwsticks heb ik andere gehaald, gevlochten met vlees ertussen en stokjes met vlees erondom. Ook gewone kauwstokjes. En een botje en een mergpijpje gevuld. 

De kong vul ik regelmatig met wat lekkers en dan is ze daar weer tijdje mee bezig. Ook snapt ze nu de bal met brokjes erin goed en is ze daar veel mee bezig. Snuffelkleed ook. Plastic fles doe ik ook en snapt ze ook. En probeer kleine hersenwerkjes te maken voor haar en te proberen of ze het snapt.

 

 

 

 

 

 

Volgende forumvraag: Blaffen in de bench
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^