Welk ras zou voor ons een goede keus zijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Susan (Gast)

Onze situatie: twee kinderen boven de 10, twee katten. Huis met tuintje en voldoende ruimte in de buurt. Geen ervaring met honden als volwassene (wel als kind). Werkend, maar max een uur of 4/5 waarin de hond alleen zal zijn en dat lang niet elke dag. (En indien dat incidenteel wel zo zou zijn kunnen we iets regelen) Ik wil graag een hond, ik twijfel enorm over het ras. Labradors vind ik prachtig en leuke honden, energiek, vrolijk. Maar ook wel groot en heel veel hond. Border collies vind ik ook fantastisch, maar hoewel we veel tijd hebben om te wandelen weet ik niet of ik consequent genoeg zou zijn of genoeg uitdaging zou kunnen bieden. Liefst zou ik een hond hebben die makkelijk te trainen is, met veel energie, die ook lang speels en actief blijft (niet dat je met 6 al een oude hond hebt en dat het beestje 12 wordt), waar je lekker mee in het bos kan wandelen en die goed is met kinderen. Maar dan wat kleiner dan bijvoorbeeld een labrador. Heel veel vachtverzorging zie ik ook niet zitten, borstelen is ok, maar niet dagelijks.    Ik zie ongetwijfeld rassen over het hoofd of ik schat de rassen die ik leuk vind verkeerd in. Dus ik zou graag tips en ervaringen horen.    Bedankt!

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Wat dachten jullie van een Beagle? 

 

Speels, niet te veel vachtverzorging,  niet heel erg groot maar wel wat meer hond! Ze zijn wel erg eigenwijs. Hoe ze qua trainen zijn weet ik niet, ze zijn eigenwijs maar wel erg slim. De Beagle die ik ken is op latere leeftijd pas geadopteerd en die heeft bananen in zijn oren Maar ze zijn slim genoeg om wat te leren. 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

" Wat dachten jullie van een Beagle? 
 
Speels, niet te veel vachtverzorging,  niet heel erg groot maar wel wat meer hond! Ze zijn wel erg eigenwijs. Hoe ze qua trainen zijn weet ik niet, ze zijn eigenwijs maar wel erg slim. De Beagle die ik ken is op latere leeftijd pas geadopteerd en die heeft bananen in zijn oren Maar ze zijn slim genoeg om wat te leren.  "

 dit was ook het eerste wat er bij mij opkwam

beagles zijn heel makkelijk om te kopen met jawel.... Eten

ze zijn eigenwijs en slim en graag bezig met speuren en jacht.

echte knuffels voor mens en dier. Energie voor 10 en niet groot.

mijn beagle kon loslopen en luisterde redelijk goed.

ik vind ze geweldig

 

honden page profiel bentebente

Ik zou gaan voor een makkelijke, trainbare hond. Klein-middelgroot lijkt me geschikte maat. (Als een kleiner hondje toch een keer een van je kids bijt heb je niet zo'n issue) Dan zou ik ook kijken naar een hond die past bij het energielevel van je kids, en ook al hoeft dit niet, misschien ook rekening houden met een jachthond ivm katten? Ook zou ik kijken naar honden die niet zo veel verharen, weet niet of dit een probleem voor je is? Ik kan me voorstellen dat je met twee kids niet de hele dag wil stofzuigen. Een aantal rassen:

 

Poedel-in veel maatjes, energiek, verharen niet maar moeten wel getrimt worden.

 

Jack russel-kleine, energieke hondjes, verharen wel veel. Volgen goed bevelen op en willen werken met de baas, net als poedels.(Ik kan je er veel over vertellen, wij hebben er maarliefst twee!)

 

Maltezer- makkelijke hondjes, verharen nauwelijks maar moeten getrimt worden.

 

Bichon frise- weer redelijk makkelijk. Krullend haar. (Ja, alweer ;)) 

 

Cocker spaniel- goede 'gezinshonden', over het algemeen rustig. 

 

Havanezer- vaak beginnershonden, gezelschapshondje van klein tot medium grootte.

Susan (Gast)

Wij wonen wel in een gebied met vrij veel bos en dus wild. Ik ben een beetje huiverig voor een loslopende hond met jachtinstinct, maar geen idee of dat gegrond is? Beagles vind ik hele leuke hondjes om te zien overigens, maar ik ken ze verder niet echt.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Is loslopen een must?

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Kooikerhondje? Vriendin van me heeft er een, kan goed los, behoorlijk slim en ontzettend lief tegen de kleine kinderen die in huis wonen (opvanggezin) 

 

Verder zat ik ook te denken aan een poedel of beagle, die al genoemd zijn :) 

honden page profiel bentebente

" Wij wonen wel in een gebied met vrij veel bos en dus wild. Ik ben een beetje huiverig voor een loslopende hond met jachtinstinct, maar geen idee of dat gegrond is? Beagles vind ik hele leuke hondjes om te zien overigens, maar ik ken ze verder niet echt. "

 Het kan een probleem vormen, maar dit is wel echt een stukje training hoor. Wij hebben twee jacks en die lopen allebei los. Eentje is niet zo gediend van andere honden dus die lijn ik even aan/til ik even op als we een hond passeren en ik merkt dat ze er niks van wil weten. 

 

Het trainen van loslopen kan op twee manieren:

1 vanaf pups af aan-dit doen de meeste mensen. Als pup volgen ze je nog echt op de hielen, maar andere honden en mensen ook..

2 als ze ouder zijn-dit hebben wij gedaan. Toen ze goed aan de lijn meeliepen (niet trekken, naast of dichtbij blijven enz) mochten ze los. Met een koekje krijg je ze vaak terug.

 

 

Als los lopen echt iets is wat je wil, maar je toch uitkomt op een jachthondenras, is het vaak goed te doen.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Je kan jachthonden goed leren niet achter levend wild aan te gaan, het zit natuurlijk in het instinct, maar met een wandeling ontmoette ik 2 Visla's en een pointer, allemaal dezelfde eigenaar, En zodra ze een konijn, hert etc zagen, kwamen ze juist naar de baas toe :) 

Susan (Gast)

Loslopen is wel een must, niet elke dag, maar wel regelmatig. 

 

Wat ik zo lees over beagles zijn ze misschien iets te eigenzinnig, ik heb liever een hond die wat meer geneigd is te luisteren. 

 

Maltesers en andere pure gezelschapshondjes trekken mij niet zo.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Een Mini American Shepherd. Onze kleinste is 28 cm en de grootste is 43 cm. Ze zijn erg gemakkelijk in omgang en baasgericht. Verder zijn het echte kindervrienden.

Zazou is 36 cm


Envi is 37 cm



honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Ik heb zelf twee keesjes en die passen heel goed in jouw beschrijving!  

 

Ik zou keesjes beschrijven als vrolijk, energiek, enthousiast en eigenwijs en dit blijven ze ook tot ze hoog bejaard zijn.  Ze zijn slim, vinden het leuk om nieuwe dingen te leren, zijn erg baasgericht en luisteren over het algemeen goed, maar slaafs zullen ze niet worden. Door het eigenwijze moet je wel consequent zijn, maar niet meer of minder dan bij andere honden. Nee = nee. Honden snappen het niet als je vandaag 'ja' zegt en morgen 'nee' :)

 

Keesjes zijn over het algemeen gek op kinderen en vriendelijk naar andere dieren. (Zien alles als speelmaatje). Ze vinden het heerlijk om bezig te zijn met de baas en vinden bijna alles leuk 

 

Keesjes zijn er in verschillende maten. De grotere maten hebben wat meer beweging nodig dan de kleinere. Ik loop ongeveer anderhalf uur per dag met mijn middenslagjes en dat is meer dan genoeg :) Denkspelletjes vinden ze ook erg leuk 

 

Het lijkt of er veel werk in de werk zit in het verzorgen van de vacht zit, maar dat vind ik erg meevallen. Ik borstel 1x per twee weken (soms 3)en ben dan  max 10 minuten bezig. De vacht klit niet, ze stinken niet en worden ook niet echt vies, dus ze hoeven bijna nooit in bad (alleen als ze ergens inrollen, wat 3x per jaar gebeurd).

Twee keer per jaar gooien ze de ondervacht eruit en dan ben je twee weken flink aan het stofzuigen en om de dag 2 dagen aan het borstelen (of 2x op zaterdag een kwartier, net waar je zin in hebt). 

 

ik vind ze geweldig.. maar ben ook totaal niet bevooroordeeld 

 

 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Shiba Inu of een Basset?

Een keeshondje is ook ontzettend leuk! Maar die van ons moet wel redelijk vaak geborsteld worden. 

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker

honden foto van laura   Diva&Nova

Ik dacht ook aan de Beagle!

Mijn ouders wilde eigelijk geen labrador omdat ze het idd ook net te groot vonden.( overigens de 1e hond ook) Maar na doorzetten toch gelukt en nu willen ze ook niks anders meer. Loopt goed los, is echt een clown, leuk en lief naar alles en iedereen. Moet je wel van houden. Heel erg slim ook kan veel en snel leren. Maar ook een goede opvoeding geven want anders loopt ze over je heen, bedenkt de slimste manieren om iets voor elkaar te krijgen. Overigens ook ontzettend lomp.

Geen onnodige blaffer, maar veel beweging nodig en erg energiek. Maar er zijn veel leuke rassen genoemd ik zou eens goed verdiepen wat je in een hond zoekt en wat je de hond kan bieden!

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een Tibetaanse terriër?

Het woord terriër in de naam van dit ras, dat is wat misleidend, het heeft er niets van weg.

Het zijn gezellige, speelse en sportieve hondjes.

Ze zijn een flinke slag groter dan de gezelschapshondjes.

Ze kunnen over het algemeen prima loslopen.

Ze zijn ongecompliceerd en vrolijk, en goed te trainen.

honden page profiel DonjaDonja

honden foto van Donja

Leuke vraag: wat zo in mij opkomt:

Engelse cocker spaniel 

Toller 

Markiesje

Heidewachtel

Allemaal niet te groot maar wel levendig, leergierig en speels.

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Shibas, en andere Japanse rassen, staan niet bekend als goed luisterend. 

 

Ik zou gaan voor een spaniel zoals de Engelse cocker (Amerikaanse heeft veel meer vachtverzorging nodig), welsh/Engelse springer, clumber, voor een markiesje, of voor een nova scotia duck tolling retriever. Ook kun je denken aan bijvoorbeeld een stabijhond. Kooikers zijn iets te scherp en gevoelig als gezinshond vind ik. 

Mini american shepherds zouden ook kunnen passen. Of Eurasier, keeshond, Finse / Zweedse lap. 

 

Eigenlijk past best veel 

honden page profiel bentebente

Wat ik zou doen is even googlen. Dan kan je zoeken op zogenaamde 'beginnersrassen', ofwel rassen die erom bekend staan goed trainbaar te zijn. Waarschijnlijk zit er wel een tussen die je aanspreekt en dan kan je zo verder zoeken. Ik merk ook dat testjes kunnen helpen, al worden hier wel alleen de populaire rassen in opgenomen.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Maar staar je niet dood op 'beginnersrassen', je kunt met vrijwel elk ras beginnen als je je goed voorbereid, je er geschikt voor bent en er 100% voor gaat. 

 

Bovendien heb ik vaak mijn vraagtekens bij de rassen op beginnerslijstjes. Zo staat de border collie er bijvoorbeeld vaak op, die best wel veeleisend is. 

 

Waar het op neerkomt is dat jij goed met de hond moet matchen, met name op gebied van karakter, en dan heb je grote kans dat het goed komt. 

honden page profiel bentebente

" Maar staar je niet dood op 'beginnersrassen', je kunt met vrijwel elk ras beginnen als je je goed voorbereid, je er geschikt voor bent en er 100% voor gaat. 
 
Bovendien heb ik vaak mijn vraagtekens bij de rassen op beginnerslijstjes. Zo staat de border collie er bijvoorbeeld vaak op, die best wel veeleisend is. 
 
Waar het op neerkomt is dat jij goed met de hond moet matchen, met name op gebied van karakter, en dan heb je grote kans dat het goed komt.  "

 Klopt ook helemaal hoor, maar als je een 'beginnersras' ziet wat je aanspreekt ga je verder lezen. Dus als je uitkomt bij een border collie lees je verder en zie je dat ze helemaal niet goed bij je passen etcetera. 

 

Mijn punt was dat je zo vaak bij rassen uitkomt die met een baas willen werken, en je wat kan orienteren. :)

honden page profiel RickRick

Ik zou zeggen een shih tzu super fijn alleen wel klein maar super lief en eigenwijs en als je kijkt naar het grote type genoeg hond.

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Tibetaanse tertier is idd een mooi voorstel!goed trainbaar,sportief,leergierig,geen of weinig jachtinstinct:-).

 

honden foto van Melissa, Dempsey, Taiko, Minos & *Nina*

Een ras dat past voor jullie qua karakter, verzorging, sociale aanleg, opvoeding, leergierigheid, ...

Ik zou zeggen neem er een encyclopedie bij...
Lees de verschillende rassen en maak een lijst met de rassen die je wel aanstaan.
Laat je partner en eventueel ook je kinderen hetzelfde doen.

Zijn er rassen die op alle lijstjes voorkomen... verdiep je dan nog wat extra in in die rassen.

Kijk naar de rasvereniging en, praat met eigenaren van de rassen voor persoonlijke ervaringen en uiteindelijk kom je zo tot het ideale ras voor jullie ;-)

Het vraagt tijd, de hond zal er dan ook niet meteen zijn... maar dan ben je tenminste zo goed mogelijk voorbereid op het ras dat je in huis haalt.

Ik heb deze vraag ook ooit gesteld gewoon om te zien wat ze zouden antwoorden...
Ik had allang mijn huiswerk gedaan en mijn droomras ligt al een jaar of 2 vast.
Ik heb zelfs al een goede erkende fokker uitgezocht waarbij ik een pup zou van willen voor moest het zo ver zijn.

Maar dus de resultaten...
Er kwamen rassen uit waarvan ik denk... never nooit zou ik die rassen in huis halen...
Puur omdat ze niet passen bij mij.

Dus het beste is altijd om zelf je huiswerk te doen en te beginnen met een honden encyclopedie
;-)

honden page profiel Zilver_PapiertjeZilver_Papiertje

honden foto van Zilver_Papiertje

" Wij wonen wel in een gebied met vrij veel bos en dus wild. Ik ben een beetje huiverig voor een loslopende hond met jachtinstinct, maar geen idee of dat gegrond is? Beagles vind ik hele leuke hondjes om te zien overigens, maar ik ken ze verder niet echt. "

 Ach....die van ons zou op leeuwen jagen zegt de legende...Maar euh....zelfs voor vogels enz draait ze haar kop niet om. Onze hond loopt heel vaak los in het bos en zoals ze al zeiden, dat is aanleren. Ze moeten leren dat ze bij jou moeten blijven. De lange lijn als pup is hiervoor echt het beste hulpmiddel.

 

Elke hond is wel anders natuurlijk. Onze RR is thuis nog nooit weggelopen en we hebben een omheining van amper 1m50. Maar een RR bij ons op de hondenschool spring blijkbaar over een omheining van meer dan 2meter als ze een konijn ofzo heeft gezien.

 

Beagle zou ik mee opletten. Dat is typisch zo'n ras dat vele mensen denken van bwa...braaf hondje. Maar daar kruipt werk in hoor. En krijgen ze niet genoeg stimulatie dan is je hof en je huis eraan. Tzelfde als de Jack Russeltjes.

 

Wees eerlijk met jezelf en bereken echt eens hoeveel tijd je in je hond kan steken. Is dit niet zoveel...ok...geen probleem....maar neem dan geen high energy hond. Nu goed nadenken is achteraf een hoop gedoe besparen.

 

Veel plezier met de zoektocht

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Behalve de Tibetaanse Terriër, zou een Saanse Waterhond (Perro de Agua Español) ook een hele goed keuze zijn. Het is een ras dat goed bij jullie zou passen: Speels tot op late leeftijd, sportief, ze leren ongelooflijk snel nieuwe dingen, zijn slim en je kunt echt alles wat er is op hondengebied/sport met ze doen. Ze verharen niet, je moet ze wel een of twee keer per jaar scheren. Ze zijn fantastisch met kinderen (die van mij vindt niks leuker dan met de kids uit de buurt en neefjes en nichtjes spelen, lekker achter een bal aanrennen, speurspelletjes, zwemmen...), ze kunnen tegen een stootje en hebben een heel stabiel karakter, ze kunnen goed met andere dieren overweg, meestal zelfs met katten (zeker als ze daar mee opgroeien. Ook alleen thuis blijven kunnen ze goed en ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat ze gaan slopen. Ze vinden het heerlijk om geknuffeld te worden en hebben altijd zin om iets leuks te gaan doen. Die van mij blijft bij het wandelen altijd in de buurt, hij is nog nooit verder dan 50 meter uit mijn buurt gegaan tijdens het wandelen en houdt me constant in de gaten.

 

Op deze site vind je veel goede info over de Spaanse Waterhond: http://www.spaansewaterhond.info

 

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^