Welk ras past bij mij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JillJill

Beste allemaal,

 

Ik ben net nieuw hier op het forum. Op het moment ben ik in bezit van een 3jarige australian silky terrier teef. Ik heb haar opgevangen omdat zij niet meer bij haar eigenaren kon wonen wegens gezondheid. Ze kan samen met andere (ook grote) honden. 

Vanaf mei ben ik 4 maanden vrij en wil ik graag een puppy erbij. Ik zoek een hond die ik een appartement kan, wel veel buiten komt. Mee kan naar de paarden (opvoeding natuurlijk) en dan ook mee kan lopen met buiten ritten.

Zelf vind ik border collies en friese stabij echt prachtig. Ook gekruist met bijvoorbeeld labrador zien er leuk uit.  Past dit in het plaatje? Of is een ander ras beter? Weet iemand misschien een betrouwbare fokker? Tips bij dit ras? Het nog nieuw voor mij om een pup te kopen dus alle tips zijn welkom!

Alvast bedankt

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Betrouwbare fokker hangt er vanaf wat je wilt?

Zoek je een pup met stamboom, dan kun je via de rasvereniging een fokker zoeken.

Zo niet, dan ben je waarschijnlijk aan het kijken op marktplaats of zo naar pups?

Kijk dan uit voor broodfokkers, die adverteren daar heel veel onder het mom dan het particuliere nestjes zijn.

 

De border collie en stabij zijn wel heel verschillend, maar het lijkt erop dat je ze mooi vindt vanwege hun uiterlijk?

Dat is ook wel belangrijk dat je een hond mooi vindt, maar het moet wel bij je passen.

De meeste honden kun je wel leren om met paarden om te gaan, met de border collie heb je dan wel het gevaar van drijven, in de hakken van de paarden bijten. 

 

 

honden page profiel JillJill

Stamboom is niet noodzakelijk. En ja ik ben nu vooral op uiterlijk afgegaan. Ik heb mij al wel in de rassen verdiept en ingelezen. Maar de meningen lopen zo uit een dat het erg lastig is als beginner een goede conclusie te trekken. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Mee met buitenritten, dat kan alleen als je hond goed los kan en niet zelf z'n neus achterna gaat.

Je zit op je paard dus je kunt niet bij je hond komen, dus je moet je hond vanaf afstand met je stem kunnen controleren.

Ik heb zelf ook een paard, maar ik neem nooit m'n hond mee met buitenritten.

Ook omdat honden lang niet overal los mogen waar jij met je paard rijdt.

Maar er zijn mensen die het wel doen, dus onmogelijk is het niet. 

 

Wat zoek je verder dan nog in een hond?

Zoals waaksheid, soort vacht, gehoorzaamheid, jachtinstinct, sociaal, activiteit.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Stamboom is niet noodzakelijk. En ja ik ben nu vooral op uiterlijk afgegaan. Ik heb mij al wel in de rassen verdiept en ingelezen. Maar de meningen lopen zo uit een dat het erg lastig is als beginner een goede conclusie te trekken.  "

 Veel mensen vinden een stamboom niet belangrijk, omdat ze gewoon een huishond zoeken. En niet eentje met een geweldige afstamming met kampioenen in de voorouders etc. Maar een stamboom is vooral ook een afstammingsbewijs waar je de gezóndheid van de voorouders aan af kunt lezen. Waren de voorouders vrij van HD? ED? Oog- en ooraandoeningen etc. Als je een fokker tegen komt die met stamboom fokt, dan kun je ook de uitslagen van die testen opvragen. Die uitslagen zijn belangrijk omdat ze een vooruitblik kunnen geven op de gezondheid van jouw pup.

 

Als de ouders en voorouders van je toekomstige pup vrij zijn van HD, is de kans groot dat jouw puppy het ook is en dat je niet over twee jaar de hond hoeft te laten opereren aan de heupen (1000 euro per heup). Zo'n operatie is duur, maar als je zo'n operatie niet laat doen, zijn de enige andere twee opties om de hond er mee door te laten lopen *vanwege de pijn is dat geen optie, lijkt mij*, of om de hond in te laten slapen. Nou, hoezee. Wat een lol heeft dat beest dan in zijn leven gehad... 

 

Dus je ziet, een stamboom is meer dan alleen een bewijsje dat het een rashond is. Het is een papiertje waar je aan af kunt lezen of de voorouders gezond zijn. En aangezien rassen ooit voortgekomen zijn uit inteelt en dergelijke, is het nu heel belangrijk dat een fokker de juiste ouderdieren uitzoekt, zodat een ras gezond blijft. Ga je op marktplaats zoeken, dan weet je ten eerste niet waar je terecht komt. Want vaak zijn dat soort honden gewoon zomaar gefokt en weet je dus niks over de voorouders. Het is dan gewoon een grote gok wat je in huis haalt... Maar ten tweede loop je ontzettend veel kans om in de handen van broodfokkers te vallen. En dat wil je ook niet, neem ik aan. 

 

Ik zou dus zelf op zoek gaan naar een ras dat qua uiterlijk EN karakter bij je past, en dan een stamboomfokker zoeken en daar contact mee opnemen. Google ook altijd de fokker, want ook tussen stamboomfokkers zitten erg rotte appels. Mensen die de ene keer met stamboom doen en de andere keer niet (en dus een teefje veel te vaak drachtig maken). Of mensen die een paar honden hebben met stamboom en in een schuurtje achteraf nog 30 teefjes waar ze mee broodfokken etc. Het kan ook absoluut geen kwaad om contact op te nemen met de rasvereniging van het ras dat je aan wilt schaffen om te vragen of iemand een goede fokker is. Let wel op, er is ook een 'rasvereniging' die de VBK heeft. Dit is een vereniging van 'Kennelhouders', over het algemeen zijn dat mensen die veel honden hebben en veel puppy's fokken. Veel van de alombekende broodfokkers/hondenhandelaren zijn daar bij aangesloten. Dit is dus een ander type rasvereniging dan de vereniging die zich specifiek met een bepaald ras bezig houd... 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Stamboom is niet noodzakelijk. En ja ik ben nu vooral op uiterlijk afgegaan. Ik heb mij al wel in de rassen verdiept en ingelezen. Maar de meningen lopen zo uit een dat het erg lastig is als beginner een goede conclusie te trekken.  "

 Ik heb een Border Collie en heb met haar veel met paarden gewerkt. Ook ging ze idd op de korte ritten weleens mee en ik heb nooit problemen gehad met drijfgedrag tijdens het paardrijden.

 

Een Border Collie is echter niet voor iedereen geschikt. Je moet vooral enorm consequent zijn en niet toegeeflijk. Er gaan veel hardnekkige misverstanden over dit ras de ronde. Maar dit artikel klopt echt als een bus: http://www.planethund.com/eng/border-collie-problem-dog-1809.html

Houd er rekening mee dat ze vaak erg eenkennig zijn en niet van vreemden houden.

 

Goede fokker? http://www.bordercolliepagina.nl/ voor de werklijn Borders (gefokt op karakter, werklust en gezondheid)

Hier op HP zijn ook Border fokkers maar ik dacht allemaal showlijn (gefokt op uiterlijk).

Showlijn en werklijn groeien voor mijn gevoel al uit elkaar.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  Veel mensen vinden een stamboom niet belangrijk, omdat ze gewoon een huishond zoeken. En niet eentje met een geweldige afstamming met kampioenen in de voorouders etc. Maar een stamboom is vooral ook een afstammingsbewijs waar je de gezóndheid van de voorouders aan af kunt lezen.
 "

 Amen. Buiten dat betekent een stamboom niet automatisch dat de ouders kampioenen zijn maar alleen dat die ouders aan de ras standaarden voldoen. Meestal is dat uiterlijk en gezondheid, bij een ras als de Border Collie vooral dat ze aanleg hebben om te werken en gezondheid.

 

Ik neem aan dat wanneer je bewust kiest voor een ras, je ook graag wilt dat de hond die ras specifieke eigenschappen heeft. Anders kies je niet voor dat ras neem ik aan.

 

Fokkers die buiten het fokreglement van de rasvereniging fokken hebben daar vaak een reden voor. Vergeet dat niet!

honden page profiel JillJill

O bedankt voor de tip dan neem ik zeker een hond met een stamboom. :) Zoals ik al zei is het nieuw voor mij en wil ik het graag zo goed mogelijk doen.

Ik zorg een hond dat gehoorzaam en sociaal is, wel een beetje actief is zodat zij/hij dus mee kan naar de paarden (2x in de week) en daar lekker rennen op het land e.d. 

Vacht geen langhaar maar een vacht 1x week in de week borstelen genoeg zou moeten zijn. Trimmen zoals mijn yorkie mag ook.

Liefst een middelmaat hond. We hebben ook over een labrador nagedacht maar ik vind de slanke honden persoonlijk mooier. Maar dat betekend niet dat uiterlijk een must is

Als ik de border collie en de stabij vergelijk denk ik dat ik qua eigenschappen beter bij een stabij pas. Zoals ik het lees is dat ras net iets rustiger? Verschilt natuurlijk ook per hond.

Ik ben er consequent met dieren (paarden ingereden), maar ik heb nog nooit een puppy opgevoed. Verdiep mij daar wel al in en wil uiteraard de puppycursus maar ook de training cursus volgen.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik denk dat je een stabij niet blijer kan maken dan meenemen naar de stal en lekker buiten rondscharrelen..

 

https://www.nvsw.nl/index.php?sp=126

https://www.nvsw.nl/index.php?sp=48

 

http://www.eenhoornleijn.nl/Karakter.htm

 

Ik heb hier een paar links over de friese stabij voor je neergezet, als je (andere) vragen hebt dan mag je die stellen, kan ik proberen of ik er antwoord op kan geven

honden page profiel JillJill

" Ik denk dat je een stabij niet blijer kan maken dan meenemen naar de stal en lekker buiten rondscharrelen..
 
https://www.nvsw.nl/index.php?sp=126
https://www.nvsw.nl/index.php?sp=48
 
http://www.eenhoornleijn.nl/Karakter.htm
 
Ik heb hier een paar links over de friese stabij voor je neergezet, als je (andere) vragen hebt dan mag je die stellen, kan ik proberen of ik er antwoord op kan geven "

 Dankje hier heb ik zeker wat aan.  Is een stabij wel realistisch om mee te beginnen als eerste pup?

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

"  Dankje hier heb ik zeker wat aan.  Is een stabij wel realistisch om mee te beginnen als eerste pup? "

 Jawel hoor

Gijs is ook mijn eerste hond en dat is ook goed gekomen  met vallen en opstaan, maar dat geld voor iedereen zijn eerste hond denk ik, dat ligt niet per se aan het ras

 

 

Ik zou wel in je achterhoofd houden dat, aan welk ras je ook begint, het altijd kan zijn dat het niet gaat worden zoals je had gedacht en dat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om de hond los mee te laten gaan tijdens de buitenritten

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Daar weet Lieke (Stijbij Gijs) alles van.

Het zijn hele leuke honden, en ze passen zeker bij je wensen!

Wat jouw wensen betreft, daar past een stabij volgens mij prima bij. 

 

Edit, Lieke had ondertussen al geantwoord 

 

 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Stabij is niet een al te moeilijk ras, volgens mij. Maar opvoeding is wel heel belangrijk. En keep in mind dat de stabij wel een jachthond is en dat er dus zeker een goede neus op zit ;). 

 

Als je gaat voor een rashond (waar ik helemaal voor ben!), houd dan in gedachten dat die een stuk duurder zijn dan de gemiddelde marktplaatshond. Een stabij zit volgens mij rond de 750 euro, als je die via de rasvereniging aanschaft. Op marktplaats zijn ook fokkers die met stamboom fokken, maar je moet je afvragen waarom zo iemand een hond met stamboom via marktplaats verkoopt. Dan is er vaak wat aan de hand, want een goede fokker werkt met een wachtlijst. De pups zijn dan al verzegd als ze geboren worden, en dus staan die pups ook niet op marktplaats... 

 

De stabij heeft twee rasverenigingen, een hele goede en eentje waar de fokkers in zitten die uit de eerste gestapt zijn. Ik heb zelf een beter gevoel bij deze vereniging: https://www.nvsw.nl/ (dit is die eerste, de strengere). Lees dit stukje ook even door over de stabij, staat veel goede info in: https://www.nvsw.nl/index.php?sp=69.

honden page profiel JillJill

Dat heb ik zeker in mijn achter hoofd! Elk dier is anders. Maar dan kies ik liever voor een ras waar er wel een kans is dat ze mee kunnen gaan!

 

Bedankt voor de reacties!

honden page profiel bentebente

Kruisingen zijn geen rassen hè . Ik zou niet zo snel een drijver nemen, die gaan dan misschien de paarden drijven die vervolgens oo hol slaan uit angst.

 

Friese stabij ken ik niet zo goed.. wel ken ik er een aantal die heel eigenwijs kunnen zijn. Lanradors zijn echte werkhonden, retrievers, dus die kunnen een hoog energieniveau goed aan mits ze eraan gewent zijn gemaakt. 

 

Ikzelf zou misschien kijken naar een herder? Hebben een hoog energieniveau (over het algemeen) maar ze kunnen wel blaffen en waaks zijn, weet niet of dat handig is in een appartement.

 

als je een klein hondje zoekt, jack russel!

Druktemakertjes en toch knuffelig. Verharen wel flink.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  Dankje hier heb ik zeker wat aan.  Is een stabij wel realistisch om mee te beginnen als eerste pup? "

 Stabij en Border Collie lijken in de opvoeding en hun gedrag aardig op elkaar. Als je veel ervaring hebt met paarden (en niet als Penny-meisje met allerlei rare ideeën over paarden) is de kans groot dat je het wel lukt met deze rassen.

 

Stabij Gijs weet meer van de Stabij dus of het klopt wat ik nu ga zeggen kan zij het beste beoordelen: Wat ik hoor van mensen met een Stabij is dat die drukker zijn in huis dan de Border Collie als die goed opgevoed is (lees: heeft geleerd rust te nemen). Borders hebben een echte aan en uitknop.

Een Border zal eerder drijfgedrag gaan vertonen en een Stabij eerder 'op jacht' gaan en zo uit je blikveld verdwijnen als je een paardenrit maakt. Borders hebben meer de neiging binnen jouw blikveld te blijven.

 

Wat ik me ook afvraag is hoe jouw paardenritten zijn. Hoe lang ga je, over wat voor terrein (langs wegen, door mul zand), welke afstanden leg je daarbij af en is het vooral stappen of heb je er aardig de gang in?

 

Ik reed mijn eigen paarden en paarden van klanten. Dat gaf veel afwisseling afhankelijk van het paard. Bij de één waren het korte, felle ritten (max 20 minuten) in vooral een hoog tempo, met andere was ik soms een paar uur weg en werd grotendeels gestapt.

Korte ritten (hoog tempo 15 min., laag tempo 25 minuten) ging prima met mijn Border. Andere ritten nam ik haar niet mee en bleef ze letterlijk op stal. Dat kunnen Borders goed (let wel in een normale manege op 'hondenliefhebbers').

Ik heb op lange ritten wel een periode de hond van een vriendin meegenomen; een Duitse Herder. Dat ging echt perfect en hij hield dat opvallend lang vol. Borders zijn sprinters (veel wisseling van rennen naar rusten; die afwisseling kunnen ze uren volhouden), geen duurlopers (lange afstanden in een constante snelheid). Hoe dat met de Stabij zit kan Stabij Gijs je vast vertellen.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Kruisingen zijn geen rassen hè . Ik zou niet zo snel een drijver nemen, die gaan dan misschien de paarden drijven die vervolgens oo hol slaan uit angst.
 
Friese stabij ken ik niet zo goed.. wel ken ik er een aantal die heel eigenwijs kunnen zijn. Lanradors zijn echte werkhonden, retrievers, dus die kunnen een hoog energieniveau goed aan mits ze eraan gewent zijn gemaakt. 
 
Ikzelf zou misschien kijken naar een herder? Hebben een hoog energieniveau (over het algemeen) maar ze kunnen wel blaffen en waaks zijn, weet niet of dat handig is in een appartement.
 
als je een klein hondje zoekt, jack russel!
Druktemakertjes en toch knuffelig. Verharen wel flink. "

 Jill is al vaak bij de paarden. Als de Border Collie als pup al mee gaat en goed opgevoed wordt hoef je echt geen problemen te verwachten.

 

De Duitse Herder noemde ik ook al

 

Een Jack Russel zie ik niet met een buitenrit te paard meegaan.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Je bent vanaf mei 4 maanden vrij, en wat gebeurt er na die tijd? Hoe lang ga je dan werken en wat verwacht je dan van de pup (die dan dus nog steeds pup is). Het is erg leuk bedacht, maar als je op zoek gaat naar een goede fokker moet je maar net de mazzel hebben van een nestje waarbij de honden rond mei weg mogen. Er zijn zoveel rassen die passen bij wat je net hebt getypt, maar er staat dan ook vrij weinig in over hoeveel je met de hond wilt gaan doen (dagelijks!) Wat je verwacht van een hond, mag hij (veel)verharen of juist niet bijvoorbeeld. 

Anoniem (Gast)

Na 4 maanden vrij ligt het of ik afstudeer of niet. Daarna ga ik partime werken 2 max 3 dagen. 

Dit wissel ik goed af met mijn vriend dus de hond zit niet lang alleen. We hopen na 1/2 jaar te kunnen verhuizen naar een huis met een tuin.

Ik rijd niet op manege maar op een kleine prive boederij. Ritten zijn meestal rond een uur/ander half uur rustig recreatief. Mee lopen met buitenritten is geen must als het niet lukt. Dan kan hij/zij lekker op t land rennen. En nee ik ben geen penny meisje :)

Herder is echt te groot in mening. De border en stabij zijn alleen suggesties omdat ik helemaal verliefd ben op het uiterlijk.

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Na 4 maanden vrij ligt het of ik afstudeer of niet. Daarna ga ik partime werken 2 max 3 dagen. 
Dit wissel ik goed af met mijn vriend dus de hond zit niet lang alleen. We hopen na 1/2 jaar te kunnen verhuizen naar een huis met een tuin.
Ik rijd niet op manege maar op een kleine prive boederij. Ritten zijn meestal rond een uur/ander half uur rustig recreatief. Mee lopen met buitenritten is geen must als het niet lukt. Dan kan hij/zij lekker op t land rennen. En nee ik ben geen penny meisje :-)
Herder is echt te groot in mening. De border en stabij zijn alleen suggesties omdat ik helemaal verliefd ben op het uiterlijk.
  "

 Uur/anderhalf uur lijkt mij vrij lang tenzij je het op kunt bouwen en bereid bent 2 maal een pauze in te lassen (dat je hond even lekker kan gaan liggen zeg maar).

 

Heb je het artikel gelezen dat ik heb gelinkt? Nog steeds interesse? Maak dan eens een afspraak met de fokker die ik je aanraadde, of een andere. Doe dat ook voor de andere rassen die je interesse hebben. Zij kunnen je alles vertellen van het ras en je ook de dieren in het echt laten zien. Maak daarna pas je keuze.

 

Ze zijn wel heel erg mooi ja  Maar ook 'a way of life'.

Jill (Gast)

Ja pauze inlassen kan zowieso :)

Ik heb zeker interesse. Mijn vriend is wel onervaren maar alles valt te leren toch? Zowieso pas je je leven aan als je kiest voor een hond :)

En we waren inderdaad van plan eerst langs te gaan. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ja pauze inlassen kan zowieso :-)
Ik heb zeker interesse. Mijn vriend is wel onervaren maar alles valt te leren toch? Zowieso pas je je leven aan als je kiest voor een hond :-)
En we waren inderdaad van plan eerst langs te gaan.  "

 Als je je registreert (kost niets) kan ik je meer vertellen via een persoonlijk bericht.

honden page profiel JillJill

O ja ik ben nu weer ingelogd :)

honden page profiel bentebente

"  Jill is al vaak bij de paarden. Als de Border Collie als pup al mee gaat en goed opgevoed wordt hoef je echt geen problemen te verwachten.
 
De Duitse Herder noemde ik ook al
 
Een Jack Russel zie ik niet met een buitenrit te paard meegaan. "

 Dan heb jij nog nooit een jack meegemaakt! Als er iets is wat ze leuk vinden is het hollen. En als ze echt moe zijn kan je ze voorop zetten, dat is het gemak met een klein hondje. 

 

Een herder en een collie schelen toch helemaal niet zoveel in grootte? Of zeg ik nu iets heel stoms

honden page profiel JillJill

Bekende hadden echt een behoorlijk grote herder die veel blafte. Ook daar weer elke hond is anders. Maar door die hond vind ik herder wat minder

honden page profiel JillJill

Bekende hadden echt een behoorlijk grote herder die veel blafte. Ook daar weer elke hond is anders. Maar door die hond vind ik herder wat minder

honden page profiel bentebente

" Bekende hadden echt een behoorlijk grote herder die veel blafte. Ook daar weer elke hond is anders. Maar door die hond vind ik herder wat minder "

 Begrijpelijk. 'T zijn wel honden die in het plaatje passen.. maar dat zijn er wel meer

honden page profiel JillJill

Ja daarom. Ik ga gewoon nog even verder oriënteren en de rassen bekijken :) Dan zien we wel waar mijn vriend en ik uiteindelijk voor kiezen.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ja daarom. Ik ga gewoon nog even verder oriënteren en de rassen bekijken :-) Dan zien we wel waar mijn vriend en ik uiteindelijk voor kiezen. "

 Je wil in mei de pup al hebben... Bij een verantwoorde fokker mag je dan wel gaan opschieten!

 

Ik zat nog even te denken over wat je zei over 'niet meegaan met ritten maar lekker rennen in de wei'.. Hoe gaat dat in zijn werk? Kan de hond daar dan niet uit? En hoe kom je bij de paarden? Moet je hond daar ook heen lopen, naast de fiets of zo? Dan wordt het allemaal wel heel erg veel.

honden page profiel JillJill

Mei is een richtlijn. Ik ga niet overhaasten lukt het niet dan zien we later wel. Maar ik moet eerst even goed kijken welk ras wat voor mij is. Friese stabij staat bij mij op 1 en labrador bij mijn vriend.

Paarden wonen op 5 minuten loop afstanden. Ze hebben 4 weides. Waarvan 1 afgesloten is. Het wordt niet allemaal te gelijk hoor. Rustig opbouwen en dan zien we wel wat er uit komt

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^