obsessief gedrag, handen in het haar

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Ellyana en Barbet Donna en Borre

Ik zit werkelijk met mijn handen in het haar.
Er is de laatste tijd echt wat mis gegaan, en hoe draai ik het terug?
Onze oudste hond heeft een gedrag aangeleerd aan onze hond Borre. Borre is nu bij ons bijna 8 weken.
De oudste hond heeft een gedrag om katten weg te jagen, als zij er één zag/ziet was zij geobsedeerd, maar was er ook weer uit te halen.
Borre, die katten gewend was had geen moeite met katten. Echter toen hij een keer lag te slapen en Donna aan het blaffen was voor het raam ging het mis.
Borre vloog naar het raam, en schoot dus helemaal in de stress.
Sindsdien, is het een eigen leven gaan leiden, en kan ik dus bijna niet meer naar buiten met hem.
Als we een kat tegen komen is het helemaal foute boel, en kan ik en mijn man hem bijna niet meer houden. Hij blijft hangen in zijn emotie!!
Zodra de we poort uitgaan, zet hij zijn neus aan de grond, en spoort alle katte geuren op!!
Met het gevolg .....er is niet fatsoenlijk met hem te lopen. Het plezier voor ons, maar ook voor Borre om gezellig te wandelen is er af.
Ik zit in huis noodgedwongen met mijn gordijnen dicht, om zo de prikkels te vermijden.....wat stel dat er een kat loopt.
Hij zou werkelijk door de ramen heen springen als hij kon.
We hebben al een gedragstherapeut in geschakeld, maar zij komt op 6 maart.
Ik ben er gewoon moedeloos van, zelf heb ik fibromyalgie, dus dat trekken is zo belastend.
Ik wil hem zo graag helpen, en natuurlijk ook ons ook, maar ik mis gewoon de juiste handvatten.
Het gekke is....Donna, geeft aan hee....een kat, en hij gaat totaal uit zijn plaat en schiet helemaal in de stress en is er niet uit te halen.

Wie, kan mij helpen met raad??

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Mijn hond wilde toen ze nog heel jong was (tussen de 4 en 12 maanden) ook heel graag achter katten aan. Ze was wel katten gewend als pup bij de fokker dus dat was het niet. Ik denk vooral omdat katten gaan rennen en dat is voor haar spelen.

 

Zoals met heel veel ongewenst gedrag was de oplossing het commando "Down!!". Een soort noodrem die ik bij katten wel heel erg hard moest aantrekken in het begin.  Dan gaat ze liggen en is er dus een vorm van rust. Van schreeuwen 'on the top of my lungs' als ze loslopend al in volle vaart was, naar een bijna fluisterend 'down' tegen haar 1e verjaardag.

 

Een noodrem is super in zulke gevallen.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Mijn Black (ook een barbet) leefde altijd met een kat samen, waren dikke vrienden.

De kat is helaas overleden ondertussen.

Maar vreemde katten buiten, daar is Black ook heel fel op.

Hier in de buurt wonen wel een paar katten, en op die plekken ruikt ie ook altijd of ze daar ergens zitten.

 

Alleen wij wandelen eigenlijk nooit in een woonwijk o.i.d., want daar kom je de meeste katten tegen.

We gaan altijd naar het bos of het water, en daar zijn geen katten.

Daar gaan we trouwens niet heen om katten te vermijden, maar omdat hij daar lekker los kan lopen.

 

 

 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Een hond is een prooi en een prikkeldier. De kat is dus zowel de prooi als de prikkel. En waarom is dit in veel gevallen zo moeilijk af te leren? Het gaat om een natuurlijk gedrag dat genetisch bepaald wordt.

 

De hond moet eerst leren om rustig te worden. Dat trainen in huis doe je per hond en wanneer het prikkelarm is. Om het dan rustig op te bouwen. Wanneer dit gelukt is bij beide doe je de training maar dan met beide honden tesamen. Eens dit stadium lukt ga je buiten oefenen. Weer begin je met elke hond apart. Ondertussen wordt het steeds moeilijker omdat je meer gaat oefenen in omgevingen mat prikkels. Als dat goed gaat. Met beide honden tegelijk.

 

Eens ze dit beide hebben aangeleerd. Is het oefenen met katten. Eerst de kat ver genoeg (tot wanneer de hond er niet meer op reageert). En zo blijf je oefenen met een kat steeds beetje bij beetje dichter bij. Het zal telkens zoeken zijn ivm de juiste afstand. En die vind door te zoeken, dat het lukt om de hond rustig te houden. En laat je hem wennen aan het in de buurt zijn van een kat. 

 

Nu dit is in het kort uitgelegd. Maar dit zijn heel wat trainingen, afhankelijk hoe snel de hond er mee weg is en hoe goed de training begeleid wordt.

 

 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Eliane,

Maar katten kom je toch buiten onverwachts tegen, soms schieten ze zo opeens uit een struik weg.

Dan kun je het al niet meer rustig opbouwen.

Wat ik begrijp gebeurt het bij TS ook als ze buiten de hond uitlaat.

En dat zal ze toch moeten blijven doen, met het risico van katten die ze onverwachts tegen komen.

Anoniem (Gast)

Wat je misschien kunt doen laat de gordijnen open en vul een paar lege flesje  van limonade met steentjes of knikkers en zogauw hij naar het raam gaat om te blaffen en te keer gaan gooi je een flesje met knikkers naast hem maar niet op hem gooien aub doe dit net zo lang dat je ziet dat hij rustig is ,en als je ziet dat hij kalm is hem naar je toe lokken en een koekje geven ,op een gegeven moment hoef je maar even flink te schudden met de fles en word rustig ik pas  deze methode ook toe bij onze honden .en buiten zou je misschien hem uit de snuffel modes kunnen halen met een frakandel laten ontdooien en deze hem voor te houden en als hij rustig is hem deze ook te geven en als het ggoed werkt met het flesje binnen zou je ook deebuiten gebruiken zogauw hij achter een kat aan wilt zo haal je hem misschien uit de achtervolging modes veel succes verder

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

" Wat je misschien kunt doen laat de gordijnen open en vul een paar lege flesje  van limonade met steentjes of knikkers en zogauw hij naar het raam gaat om te blaffen en te keer gaan gooi je een flesje met knikkers naast hem maar niet op hem gooien aub doe dit net zo lang dat je ziet dat hij rustig is ,en als je ziet dat hij kalm is hem naar je toe lokken en een koekje geven ,op een gegeven moment hoef je maar even flink te schudden met de fles en word rustig ik pas  deze methode ook toe bij onze honden .en buiten zou je misschien hem uit de snuffel modes kunnen halen met een frakandel laten ontdooien en deze hem voor te houden en als hij rustig is hem deze ook te geven en als het ggoed werkt met het flesje binnen zou je ook deebuiten gebruiken zogauw hij achter een kat aan wilt zo haal je hem misschien uit de achtervolging modes veel succes verder "

 En als je nu perongeluk op je hond gooit? 

Anoniem (Gast)

Dat is niet zo erg deze flesjes zijn niet hard en dit is niet zo erg alleen is het schrik effect groter dit is mij ook al een paar keer gebeurt het zijn echt  kleine flesjes en het gewicht stelt echt niks voor ik doe er ongeveer een stuk of 6 kleine knikkers in dus niet zwaar ,ik hoef nu alleen te schudden met het flesje en ze kijken naar mij en luisteren dan ook weer 

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

" Dat is niet zo erg deze flesjes zijn niet hard en dit is niet zo erg alleen is het schrik effect groter dit is mij ook al een paar keer gebeurt het zijn echt  kleine flesjes en het gewicht stelt echt niks voor ik doe er ongeveer een stuk of 6 kleine knikkers in dus niet zwaar ,ik hoef nu alleen te schudden met het flesje en ze kijken naar mij en luisteren dan ook weer  "

 Het kan misschien wel maar stel dat je later een hond hebt die bang is voor elk flesje?

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

"  En als je nu perongeluk op je hond gooit?  "

 Gaat ie echt niet dood van.

 

Maar ik vrees dat die honden zo gefocust zijn op de katten, dat ze totaal niet onder de indruk gaan zijn van die flesjes...

Gedrag is ook al een tijdje bezig=nog moeilijker om hun af te leiden.

honden foto van Ellyana en Barbet Donna en Borre

Dank voor de reacties.....wij hebben idd hulp nodig van een goede therapeut. Borre is niet direct onder de indruk..sterker nog hoe meer ik hem corrigeer hoe spannender het word.
En afleiden.....tja, die sleutel kan ik op moment niet vinden ;-)

Net ook wat vreemd gezien buiten. Donna en Borre hebben een heerlijke gedroogde pens staaf gehad.
Ieder gaat dit opeten apart van elkaar.
Borre, gaat na het opeten naar de plek waar Donna haar staaf heeft gehad....en gaat op die plek een plasje doen?
Is dit dominant gedrag...of juist niet?

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Neen absoluut geen dominant gedrag. Kan vanalles zijn: een plekje wat goed ruikt, een plekje wat ruikt naar je andere hond in combinatie van de pens, enz.

Ik zou er niks achter zoeken, de juiste reden weten we toch niet zolang we zelf geen hond zijn.

 

Eigenlijk zou je de honden zover moeten krijgen dat op het moment ze een kat zien, ze het gaan associëren met het krijgen van een lekkere snoep van jou.

Kat zien=naar baasje lopen en snoep krijgen.

Maar dan moet je het altijd kunnen doen, als ze tussendoor dan toch nog uit hun dak kunnen gaan zonder dat jij erbij bent, is het verpest.

Maar meestal lukt dat soort trucjes alleen in een ideale wereld...

honden page profiel ElianeEliane 2 doggies

" Eliane,
Maar katten kom je toch buiten onverwachts tegen, soms schieten ze zo opeens uit een struik weg.
Dan kun je het al niet meer rustig opbouwen.
Wat ik begrijp gebeurt het bij TS ook als ze buiten de hond uitlaat.
En dat zal ze toch moeten blijven doen, met het risico van katten die ze onverwachts tegen komen. "

 Klopt, daarom dat ik ook zeg dat de training eerst binnen, prikkelarm en alleen moet opstarten. En tegen dat je buiten gaat beginnen, ben je al half weg. Je gaat eerst je hond aanleren van rustig te zijn. Dat op zich is het belangrijkste. En eens dat goed gaat, ga je oefenen in een buurt waar veel katten zijn. 

 

Ik heb zelfs katten die aan de glazen deur komen kijken als ik binnen train en les geef.  Er bestaat zo'n gezegde curiosity killed the cat Want dat zijn ze echt wel.

 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

" Dank voor de reacties.....wij hebben idd hulp nodig van een goede therapeut. Borre is niet direct onder de indruk..sterker nog hoe meer ik hem corrigeer hoe spannender het word.
En afleiden.....tja, die sleutel kan ik op moment niet vinden ;-)

Net ook wat vreemd gezien buiten. Donna en Borre hebben een heerlijke gedroogde pens staaf gehad.
Ieder gaat dit opeten apart van elkaar.
Borre, gaat na het opeten naar de plek waar Donna haar staaf heeft gehad....en gaat op die plek een plasje doen?
Is dit dominant gedrag...of juist niet? "

 Zonder het te beseffen geef je door het corrigeren zelf spanning aan En dat is voor de hond een bevestiging dat er iets niet ok is.

 

Ik wil ook nog even reageren op dat thuis zitten met de gordijnen dicht.

Je hebt in de doe-het-zelf zaken van die rollen semi-transparante plakplastic, raam of glasfolie genaamd.

 

honden page profiel ChikoChiko

Hallo,

 

Hetzelfde gedrag vertoonde mijn hond ook toen we er een hond bij kwam.

We hebben een Jack, en ja die hebben ADHD zoals zoals mensen zeggen wat dus helemaal niet waar is, mijn Jack genaamd Krummel doet eigenlijk niks anders dan lekker slapen en relaxen.

Als het baasje thuis komt draait die helemaal door, en als ik eenmaal door de deur kom gaat die lekker weer zijn mandje in om vervolgens op zijn dekentje te lopen kluiven. En dan roep ik hem, eyyy Krummel baasje is thuis, enigste wat die dan doet is kwispelen. 

Pas al alle gezinsleden thuis zijn waaronder mijn dochter komt Krummel ineens naar mij toe met een bal.

Ik wil nu spelen baasje!

Dit soort huisdier is dus echt een aanrader en maakt je gezin compleet.

Echter we hebben dus nog een huisdier gekocht, en ja een Duitse herder wat goed moet gaan met een Jack, want ik heb meerdere gezinnen gezien waar het geen problemen gaf.

Bij mij dus wel en de Jack ging mee in het gedrag van de herder en blafte alles na wat er maar voorbij liep langs het huis.

Alles geprobeerd maar niks werkte en mijn Krummel die zo goed was opgevoed was alles kwijt, reageerde nergens meer op.

Resultaat was twee puppy's gekregen terwijl er al een goed opgevoed was, nu niet meer.

Ik kon er zelf niks meer mee terwijl ik zelf wel redelijk verstand heb van honden.

Maar goed, mijn ego opzij gezet en maar raad vragen bij een deskundige, en dat heeft dat wel zijn vruchten geworpen.

Helaas kun je niet alles zelf, en deze cursus heeft mij echt goed geholpen om weer mijn eigen Jack terug te krijgen en een trouw metgezel.

www.puppytrainen.nl

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

@anoniem,

 

FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.



HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.


LET OP!

Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.


Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen er bij herhaling toe leiden dat het moderatorteam een waarschuwing geeft en/of een afkoelban.



Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.

Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Dat is niet zo erg deze flesjes zijn niet hard en dit is niet zo erg alleen is het schrik effect groter dit is mij ook al een paar keer gebeurt het zijn echt  kleine flesjes en het gewicht stelt echt niks voor ik doe er ongeveer een stuk of 6 kleine knikkers in dus niet zwaar ,ik hoef nu alleen te schudden met het flesje en ze kijken naar mij en luisteren dan ook weer  "

 De hond blaft en je wilt het laten stoppen, door de hond te laten schrikken

Zo zal je hond niet meer blaffen (is de bedoeling) uit angst voor het geluid.

 

Ik vind dat een nare, hond onvriendelijke methode! 

Zo zou ik dus nooit met mijn dieren willen omgaan.

 

 

Voor ts, je hond heeft succes met het weg blaffen van de katten. 

 

 

Ik zou geblindeerde folie op de ramen doen, zodat ik huis rust is.

Zorg dat hij gemoeg slaapt en genoeg wordt uitgedaagd  aan het werk wordt gezet.

 

 

Met het naar nuiten gaan, binnen wachten, tot je hond rustig is. Met rust naar buiten.

Gaat hij zoeken en wordt hij opgewonden, terug lopen en wachten op rust.

Vanuit rust, kan je steeds een stukje verder gaan.

 

 

Ik zou om dit goed te begeleiden een goede gt inschakelen.

Volgende forumvraag: Wat te doen vannacht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^