dilemma castratie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anne-Mieke ten BrinkeAnne-Mieke ten Brinke

Na Pepper (  kruising Beagle-Labrador, 5 jaar reu gecastreerd), Kaleb (Rottweiler 1,5  reu intact) hebben we nu een heuse dame in huis;  Herplaatser Floor, 1,5 intact. De reden van de komst is, dat Floor meer ruimte en beweging nodig had, en wij "buiten" wonen. Ze past er heel leuk tussen, en kan de heren prima aan. En natuurlijk was er in ons hart nog genoeg plek.

Nu hebben we dus een dilemma. Wil de veestapel zich niet uitbreiden, dan zullen we hier wat aan moeten doen. Maar (helaas uit ervaring) weet ik wat een ondoordachte castratie kan doen met gedrag van een hond; onze onzekere beagle-Lab veranderde van een onzeker hondje, in een angst-agressief hondje. Iets waar de dierenarts niets over had gezegd, en waar ik op dat moment nog volledig op vertrouwde.

Floor is nu twee keer loops geweest, een week of 8 geleden voor het laatst. In principe -volgens algemeen geldende mening, een mooi moment, maar ik twijfel, omdat ik ook geluiden heb gehoord dat je omwille van de ontwikkeling beter nog langer kan wachten.

Niet ingrijpen lijkt me geen oplossing omdat ik het a. niet voor me zie hoe ik de honden uit elkaar kan houden en b. weet dat Kaleb enorm gaat joelen als hij veel in de directe nabijheid verkeerd van een loopse teef ( wel eens een Rottweiler horen loeien om 3 uur 's nachts?

Maar misschien zie ik een alternatief over het hoofd?

PS Ik heb me al verdiept in de materie door hier over te lezen op het forum.

 

 

honden page profiel ElianeEliane 2 doggies

Wanneer de hormonen stilvallen, kan dit de grond onder je voeten onderuit halen. 

Het belang van hormonen en het efeect bij het wegvallen is iets wat nog veel wordt onderschat.

 

Zonde want als je dat had geweten? Dan had je Pepper kunnen opvangen en hierin begeleiden. 

 

Dat is het voordeel van een chemische castratie bij een reu tov castratie teef, deze is niet definitief. Wat maakt dat je kan zien welk effect dit heeft.

 

Maar hoe dan ook, het is steeds belangrijk dat er oog is voor hoe de hond reageert op de castratie. En de begeleiding en steun als er angst optreed.

honden page profiel Anne-Mieke ten BrinkeAnne-Mieke ten Brinke

Klopt helemaal. Dat is ook de reden waarom ik zorgvuldig wil beslissen. Met Pepper zijn angst weet ik nu goed om te gaan; niet aan de riem met andere honden samen, geen belemmeringen, want hoe meer hij het idee heeft dat hij niet weg kan, hoe agressiever hij wordt. Los is eigenlijk geen probleem meer, maar dat kan niet altijd. Gelukkig wonen we sinds een aantal maanden "buiten" en hoeft hij niet meer aan de lijn. Als we uit gaan is het naar een bos waar honden los mogen lopen. We trainen ook met de een gedragsdeskundige in een woonwijk, om een stuk vertrouwen op te bouwen, en mij te leren hem beter te "lezen" en op zijn gedrag te anticiperen. Maar blijft de vraag hoe ik voorkom dat ik straks heel veel jonge honden heb?

honden page profiel ElianeEliane

Hoe is Kaleb van karakter?

En Floor heb je daar al een zicht op haar karakter?

 

honden page profiel Anne-Mieke ten BrinkeAnne-Mieke ten Brinke

Zowel Kaleb als Floor zijn natuurlijk volop in ontwikkeling. Beiden zijn 1,5 waarbij Floor wat volwassener oogt. Beiden zijn energiek. Beiden zijn ze zelfverzekerd. Alleen anders. Floor is een echte lab. Die springt en stuitert en moet je echt negeren als ze zo doet, en belonen als ze rustig is. Kaleb wil gewoon even een knuffel en hervindt dan zelf zijn rust; kijken is tot rust komen. Beiden reageren goed op andere honden en mensen. Kaleb is wat wantrouwend naar nieuwe situaties; skateboards, skeelers, mensen met mutsen op. Dan reageert hij alert en matcho. Soms moet ik hem helpen om dan uit de flow te raken. Floor niet. Alles is ok, en als iets spannend is dan regelt ze dat zelf. Floor heeft een hoge tolerantie drempel, Kaleb is veel kritischer. Dat is ook de reden waarom ik zou kiezen om Floor te steriliseren.

honden page profiel ElianeEliane 1 doggies

" Zowel Kaleb als Floor zijn natuurlijk volop in ontwikkeling. Beiden zijn 1,5 waarbij Floor wat volwassener oogt. Beiden zijn energiek. Beiden zijn ze zelfverzekerd. Alleen anders. Floor is een echte lab. Die springt en stuitert en moet je echt negeren als ze zo doet, en belonen als ze rustig is. Kaleb wil gewoon even een knuffel en hervindt dan zelf zijn rust; kijken is tot rust komen. Beiden reageren goed op andere honden en mensen. Kaleb is wat wantrouwend naar nieuwe situaties; skateboards, skeelers, mensen met mutsen op. Dan reageert hij alert en matcho. Soms moet ik hem helpen om dan uit de flow te raken. Floor niet. Alles is ok, en als iets spannend is dan regelt ze dat zelf. Floor heeft een hoge tolerantie drempel, Kaleb is veel kritischer. Dat is ook de reden waarom ik zou kiezen om Floor te steriliseren. "

 Als ik het zo lees dan ga ik wel mee met jouw redenering. Qua de juiste moment telt men 100 dagen na aanvang van de loopsheid.

honden page profiel Anne-Mieke ten BrinkeAnne-Mieke ten Brinke

Dank je wel voor het meedenken. Heb je reacties vaker in discussies gelezen en ik waardeer deze enorm!

 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik persoonlijk zou het teefje laten helpen. Voorkomt ook veel latere problemen, baarmoeder ontsteking en mamatumoren (de kans dat ze het krijgen is kleiner,zeker als ze niet vaak loops zijn geweest)

Daarbij heb je er zelf natuurlijk ook gemak van, geen loopse teef meer in huis en dus rustigere reuen. En ook natuurlijk geen schijnzwangerheden meer.

 

Maar goed ik heb makkelijk praten, ik heb alleen nog maar steriele teven gehad. Maar denk dus dat als ik een onsteriele zou hebben dat deze wel geholpen zou worden. Ik heb in het asiel meer dan eens meegemaakt dat een oudere hond baarmoederontsteking had. En ook in mijn werk bij de dierenarts, dan sta je met je neus er boven op. Best pittig zo'n operatie en risico vol.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik begrijp je dilemma.....wanneer floor volwassen is en stabiel van karakter, laat ze eerst goed uitgroeien voor je ze laat helpen. Een teef die volwassen is en goed stabiel karakter heeft zal niet direct van karakter veranderen.......het apart houden vind je niets, hoewel ik begreep dat je gecastreerde reuen hebt, dan zie ik niet het dilemma.....lees je goed in over nadelen en voordelen, je kan dat doen hier op het forum bij de encyclopedie bij medisch, daar staat genoeg om je goed in te lezen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Sorry, ik las dat je nog een reu intact hebt, het is een keuze, denk er goed over na...nogmaals een teefje wat goed uitgegroeid is zal qwa karakter niet veel veranderen als ze voor de loopsheid een goed stabiel karakter heeft.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik zou je teef laten helpen.

Ik heb bij een dierenarts gewerkt en erg veel ellende gezien met oudere teven met bo. Dan wordt een dood zieke en oude teef met spoed geopereerd, gaat niet altijd goed, helaas.

 

Een reu kan erg nadelig veranderen kwa karakter, idd angstiger worden.

Teefjes kunnen pittiger worden, vind ik persoonlijk een minder groot probleem, dan angst.

Een onzeker teefje, kan zekerder worden, dat is juist prettig.

 

Wat je ook krijgt, een loops teefje, trekt andere reuen aan, wat doen jou dan geholpen reuen als er een reu op afkomt? 

Al met al, zou ik echt je teef laten helpen.

honden page profiel ElianeEliane

" Dank je wel voor het meedenken. Heb je reacties vaker in discussies gelezen en ik waardeer deze enorm!
  "

Graag gedaan en euh ....  Dank je

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

"  Als ik het zo lees dan ga ik wel mee met jouw redenering. Qua de juiste moment telt men 100 dagen na aanvang van de loopsheid. "

 Ik ga mee met Eliane en met je eigen redenering. Zoals je de honden beschrijft zal een dergelijke ingreep bij Floor het minste stress op lange termijn opleveren voor de hond. Teven kunnen alleen wat "bitcheriger" worden van castratie, maar ach... Onze teef had dat ook, bij haar moest het wegens baarmoederonstekingen. Ze werd wat snauweriger. Maar daar veel goed mee te leven. Vooral omdat teven ietwat meer "mogen" bij reuen.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Bij teven werkt het anders dan bij reuen. Reuen maken na castratie minder testosteron aan waardoor ze inderdaad onzekerder kunnen worden. Teven maken na castratie (teven worden ook gecastreerd) minder oestrogeen aan en meer testosteron waardoor ze juist pittiger kunnen worden.

Tenminste, dat is wat ik heb begrepen.

 

Heb zelf nooit een teef laten helpen, ze zijn beide gecastreerd bij ons gekomen op volwassen leeftijd. Dus weet zelf het verschil van voor en na castratie niet, maar ben wel blij dat ze waren geholpen.

 

 

honden page profiel Anne-Mieke ten BrinkeAnne-Mieke ten Brinke

Bedankt allemaal voor jullie reacties. Het heeft me geholpen om de juiste keuze te maken. Ik ben me nu aan het verdiepen in  laparoscopie. Iemand hier ervaring mee? Zal ook even in het zoekprogramma kijken. Wellicht is er een topic van.

honden page profiel LizLiz 2 doggies

honden foto van Liz

Wat ik gehoord heb is dat er bij teven nogal wat verschillende meningen zijn. Mijn fokker wilde het bij het sollicitatiegesprek al over sterilisatie hebben dus dat hebben we besproken.

 

Ik had toen geen ervaring met honden maar wel heel erg veel en intensief met paarden. Bij paarden was het mij opgevallen dat de bouw erg beïnvloed wordt door het moment dat je de hengst laat omtoveren in een ruin. Het gedrag ook wel maar in veel mindere mate.

Persoonlijk was en ben ik van mening dat het goed is een dier zich te laten ontwikkelen zoals de natuur bedoeld heeft. Een loopse teef is echter erg lastig om mee te werken in een natuurgebied met loslopende (ondanks verbod) reuen. Dus heb ik gekozen voor sterilisatie na de eerste loopsheid. Is me goed bevallen. Ze heeft een goede bouw en haar karakter is niet veranderd. Het enige verschil dat ik merk is de eetlust. Van extreem moeilijke eter veranderde ze binnen een paar dagen in een makkelijke eter. Alleen maar positief dus.

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo 2 doggies

honden foto van Lola&Jojo

Hier een artikel die ik heb gekopieerd.
 
 

Early Spay Neuter: 3 Reasons To ReconsiderFacebookEmail

3-reasons-to-reconsider-image-1

 

The topic of spay/neuter is emotionally charged for many pet owners.

It’s become the “responsible” thing to do and we commonly hear of the benefits of this surgery but rarely the risks.

And when savvy pet owners avoid early spay/neuter (or forego it altogether), to mitigate that risk, they’re frequently vilified for contributing to the pet over population problem. But decisions made on emotion aren’t usually the best kinds of decisions we can make.

So indulge me while I take an objective and scientific look at what’s causing all the fuss.

We’ll start with the most recent reason to reconsider spay/neuter.

In February 2014, a study was completed on over 2500 Vizsla dogs and the results were a blow to those who vehemently defend spay/neuter. But this latest study is just the most recent of a long line of work showing that removing a quarter of the dog’s endocrine system might not be in the dog’s best interest – and maybe not even in the best interests of rescues and shelters.

Let’s look at what this research shows as the three most important reasons you should reconsider spay/neuter.

1. Spay/Neuter and Joint Disease

We’ll get to the Vizsla study that I mentioned later. They didn’t investigate the link between spay/neuter and joint disease, but they didn’t really need to – there was already plenty of research showing the link.

Hip Dysplasia

A study on Golden Retrievers found that male dogs who were neutered before 12 months of age had double the risk of hip dysplasia than their intact counterparts (Torres de la Riva G, Hart BL, Farver TB, Oberbauer AM, Messam LLM, et al. (2013) Neutering Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancers in Golden Retrievers)

Other research shows that dogs sterilized before the age of six months have a 70% increased risk of developing hip dysplasia. The authors of this study (Spain et al, JAVMA 2004), propose that …

“it is possible that the increase in bone length that results from early-age gonadectomy results in changes in joint conformation, which could lead to a diagnosis of hip dysplasia.”

There’s even more evidence that spay/neuter can increase the risk of hip dysplasia.

Van Hagen et al (Am J Vet Res, Feb 2005), found that of the sample dogs diagnosed with hip dysplasia, those that were neutered six months prior to the diagnosis were nearly twice as likely to develop hip dysplasia.

Interestingly, a study by Dannuccia et al (Calcif Tissue Int, 1986), found that removing the ovaries of Beagles caused increased remodeling of the pelvic bone, which also suggests an increased risk of hip dysplasia with spay.

Cruciate Ligament Tears

Cranial cruciate ligament tears have also been linked to spay/neuter in numerous studies.

The Golden Retriever study found that although there were no cases of cruciate tear in the intact dogs, 5% of males neutered before 12 months and 8% of females did suffer tears.

Whitehair et al (JAVMA Oct 1993), found that spayed and neutered dogs of any age were twice as likely to suffer cranial cruciate ligament rupture. Slauterbeck et al also found an increased risk (Clin Orthop Relat Res Dec 2004).

Chris Zinc DVM PhD DACVP explains,

“…if the femur has achieved its genetically determined normal length at eight months when a dog gets spayed or neutered, but the tibia, which normally stops growing at 12 to 14 months of age continues to grow, then an abnormal angle may develop at the stifle. In addition, with the extra growth, the lower leg below the stifle likely becomes heavier (because it is longer), and may cause increased stresses on the cranial cruciate ligament.”

Additionally, sterilization can cause a loss of bone mass (Martin et al, Bone 1987), and obesity (Edney et al, Vet Rec Apr 1986).

Both of these factors could lead to an increased risk of cranial cruciate ligament tear and hip dysplasia. Furthermore, spayed/neutered dogs are greater than three times more likely to suffer from patellar luxation (Vidoni et al, Wien Tierartztl Mschr 2005).

Check out how turmeric can be helpful for joint pain. Click here!

But there are even more sinister issues with spay/neuter.

2. Spay/Neuter and Cancer

Contrary to popular belief, we can’t spay/neuter cancer and, in fact, this surgery largely increases the risk of many common canine cancers.

MALES vs FEMALES: The Golden Retriever study looked at cancer rates and found that the incidence of lymphosarcoma was three times higher in males neutered before 12 months of age. Interestingly the percentage of hemangiosarcoma in females spayed after 12 months was four times higher than that of intact and even early-spayed females. Additionally, 6% of females spayed after 12 months were affected with mast cell cancer, while there were zero cases among the intact females.

These results are similar to other studies.

The more recent Vizsla study found that spayed females had significantly higher rates of hemangiosarcoma (nine times higher) than intact females.

They also found that spayed/neutered dogs were 3.5% more likely to suffer mast cell cancer and 4.3 times more likely to suffer lymphoma. (M. Christine Zink, DVM, PhD et al., Evaluation of the risk and age of onset of cancer and behavioral disorders in gonadectomized Vizslas. JAVMA, Vol 244, No. 3, February 1, 2014)

SPAYED vs INTACT: In fact, the incidence of all cancers in spayed females was 6.5 times higher and in neutered males was 3.6 times higher than intact dogs.

YOUNG DOGS: They also found that the younger the dogs were spayed/neutered, the younger they were when diagnosed with cancer.

Waters et al. (Exploring mechanisms of sex differences in longevity: lifetime ovary exposure and exceptional longevity in dogs) found similar results in their study of female Rottweilers. The researchers set out to determine whether retaining the ovaries contributed to longevity. In Rottweilers, the major causes of death are sarcoma and other cancers, which account for 38% and 73% of deaths respectively.

After excluding all cancer deaths, females who kept their ovaries during the first seven years of life were more than nine times more likely to reach exceptional longevity than females with the shortest ovary exposure. Although intact female dogs were more likely than males to achieve exceptional longevity, that advantage was erased with spay.

3. Spay/Neuter and Behavior

Although spay/neuter had been previously linked to cognitive impairment and even a three fold risk of hypothyroidism, which often creates behavior changes, the Viszla study yielded some particularly interesting insight into this link.

In the study, spayed and neutered dogs were also more likely to develop behavior disorders than intact dogs.

This included:

  • fear of storms
  • separation anxiety
  • fear of noises
  • timidity
  • excitability
  • aggression
  • hyperactivity
  • fear biting.

Another study found neutered dogs were more:

  • aggressive
  • fearful
  • excitable
  • less trainable than intact dogs

(Parvene Farhoody @ M. Christine Zink, Behavioral and Physical Effects of  Spaying and Neutering Domestic Dogs, May 2010)

This is contrary to the popular belief that neutering reduces aggression and other behavior problems.

There’s Nothing Routine About Spay/Neuter

These findings also present a conundrum for shelters and rescues who advocate spay/neuter.

Although reducing the number of dogs in shelters is an important goal, it’s more important to prevent them from ending up at the shelter. While most people believe that shelters are full because of over population, behavior problems are the most common reason owners give up their dogs.

Moreover, is it fair for shelters to burden adoptive families with the increased risk of cancer and joint disease?

There are alternatives to the complete removal of the reproductive organs and this might play a role in reducing the risk of cancer, joint disease and behavior issues.

Spay is “instant menopause” and immediately shuts off the supply of protective hormones that are obviously involved in much more than just reproduction. Modified spay/neuter surgeries have less impact on the hormones and endocrine system, so dogs will enjoy more protection, even when sterilized.

Hormones produced by the reproductive organs not only are essential for reproduction, but in the development of:

  • homeostasis
  • body condition
  • cholesterol levels
  • energy levels
  • urinary continence
  • muscle tone
  • cognition
  • behavior
  • and, most importantly, they also play a role in the immune system

The rise in the risk of many cancers in response to the removal of the reproductive organs is evidence of this.

OTHER OPTIONS

In females, a partial spay, or ovary-sparing spay or tubal ligation are safer options.

In males, vasectomy can also be a safer option. There is also a zinc injection that has recently come into favor. Hopefully this research will encourage more shelters to look into these safer and less intrusive options.

Finally, if your goal is to give your dog the best chance at a life free of joint disease, cancer and behavior issues, then keeping your dog intact is certainly an option.

If you’re thoughtful and caring enough to get this far in the article, you’re certainly thoughtful enough to manage an intact dog. Simply make certain your intact male isn’t allowed to wander and keep your intact female on leash for a few weeks when she is in estrus.

Removing a significant part of your dog’s endocrine system should be anything but routine. As research continues to show the damning results of spay/neuter, it’s certainly in your dog’s best interests for you to consider these three important reasons to keep your best friend just the way mother nature made him.

 

 

 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik heb Mowgli laten steriliseren op de leeftijd van vijf jaar, ze werd na iedere loopsheid schijnzwanger en gemeen naar mijn andere hond. Het was mijn bedoeling om haar intact te laten maar wat heb ik een spijt dat ik haar niet na haar eerste loopsheid heb laten castreren. Mowgli is twee keer geopereerd aan melkkliertumoren maar ze zijn ondanks de operaties uiteindelijk toch haar dood geworden. De sterilisatie heeft geen invloed op haar gedrag of vacht gehad

Pup Lotus laat ik na haar eerste loopsheid laparoscopisch castreren en mijn intacte reutje Balou krijgt 1 x een castratie implantaat. 

Volgende forumvraag: Voorstellen en eerste vraag.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^