Voedselnijd.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Balou heeft voedselnijd en dit word alleen maar erger. Het is niet zo dat hij bijt als b.v.b. de katten in de buurt van zijn etensbak komen maar hij snauwt wel naar ze en jaagt ze weg. Dit doet hij ook bij mijn kleinkinderen dus als die hier zijn gaat Balou om problemen te voorkomen naar boven. Nu komt mijn zoon die vlak naast mij woont hier regelmatig binnen lopen en ook dan doet Balou zeer vervelend. Hij rent zijn bench in en schrokt zo veel mogelijk brokjes naar binnen, terwijl hij als een gek tegen mijn zoon te keer gaat. Het gebeurt regelmatig dat hij zich hierbij verslikt en een brokje in de keel krijgt. Ook verstopt hij overal brokjes waar de katten en kleinkinderen dan niet in de buurt mogen komen. Balou heeft de hele dag een bakje brokken tot zijn beschikking, dit schijnt beter te zijn voor een kleine hond omdat die een korte spijsvertering hebben en hier door de hele dag door kleine beetjes eten. Over een kleine week kan ik mijn pup halen, ik zal de beide honden om problemen te voorkomen het liefste op vaste rustige tijden hun eten geven. Als Balou niet de hele dag brokjes tot zijn beschikking heeft hoeft hij ze ook niet te verdedigen. Ik ben de enige die zonder problemen aan zijn bakje mag komen, hij reageert dan helemaal niet en vind alles prima. 

Mijn vraag aan de eigenaren van kleine honden maat chihuahua. Geven jullie je hond(en) op vaste tijden hun eten of kunnen ze er de hele dag over beschikken? Hoe vaak krijgen ze dan te eten en dit gaat goed?

 

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Ik heb dan wel geen kleine hond. Maar ik zou inderdaad hem niet meer de beschikking geven tot eten de hele dag. Gewoon 2 tot 3 keer per dag voeren. Ik voer hier een middelgrote hond twee keer per dag, een keer na de eerste wandeling en dan tussen 5-6 nog een keer. 

 

Hoe is Balou verder met de katten en je kleinkinderen? Ik zou zeker nu al beginnen met hem te laten wennen aan 2 tot 3 keer per dag voeren. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Mila geef het al aan, zorg dat er geen aanleiding is voor voedselnijd...    hier twee honden die dit helemaal niet hebben niet naar anderen of naar mij en ook niet naar elkaar maar....     geef vaste tijden van eten, en is het niet op dan haal je het weg.....                      hier eten mijn honden altijd rustig en apart, eten moet rustig gegeten worden en niet geschrokt omdat je hond bang is dat er iemand aankomt....als straks de pup erbij komt, vaste tijden en apart...   eten is zo op, daar moet je niet moeilijk over doen.

honden page profiel ElianeEliane

Voedsel is voor vele honden een reden voor een conflict aan te gaan.

Geef de hond gewoon 2x per dag eten, op een plaats waar hij alleen is en in alle rust kan eten zonder in verdediging te schieten. Dat scheelt meteen een heel pak stress voor de hond, omdat hij heel de tijd zijn eten wil verdedigen. Wat trouwens een normaal gedrag is.

En zorg dat als er een pup bij komt dat ze apart eten, zodat dit ook weer geen stress geeft.

honden page profiel BrigitteBrigitte

honden foto van Brigitte

Hier ook een hond met voedselnijd. De kleinkinderen blijven hier regelmatig eten en zina blijft aan tafel staan hunkeren en kan ook wel grommen als ZE niks krijgt.
ZE krijgt nu, als de kinderen eten een rundsoor en een kluif.
Haar aandacht gaat dan daar naar toe. Deze tip komt ook van het forum hier en voor ons is dit de oplossing.
Iedereen tevreden want zij is altijd bij ons en haar apart zetten aanziet zij als er time-out.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Gewoon eten geven op vaste tijden als er geen bezoek is en overschot wegnemen.

Nooit geen eten meer laten staan.

Hij hoeft echt niet de hele dag tot zijn beschikking te hebben, ook al is het een kleine hond.

honden page profiel GiesGies

honden foto van Gies

Wij hebben een klein ras: maltezer. Ook zij hebben de hele dag eten staan. Het is eerder om hen de kans te geven te eten wanneer zij willen. Onze honden hebben geen voedselnijd, dus bij ons kan het wel.

 

Ik merk echter dat onze honden uit zichzelf tweemaal per dag eten. Vaak is dat een keer rond de middag en een keer 's avonds rond 11u. Dus volgens mij kan je prima overschakelen naar twee (of drie als je dat fijner vindt) vaste voermomenten.

honden page profiel DieselDiesel

honden foto van Diesel

Wat anderen zeggen, gewoon 2x per dag eten aanbieden, wat blijft staan weg halen. Bij de volgende maaltijd weer aanbieden.

 

En de hond rustig laten eten op zijn eigen plekje.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

" Ik heb dan wel geen kleine hond. Maar ik zou inderdaad hem niet meer de beschikking geven tot eten de hele dag. Gewoon 2 tot 3 keer per dag voeren. Ik voer hier een middelgrote hond twee keer per dag, een keer na de eerste wandeling en dan tussen 5-6 nog een keer. 
 
Hoe is Balou verder met de katten en je kleinkinderen? Ik zou zeker nu al beginnen met hem te laten wennen aan 2 tot 3 keer per dag voeren.  "

Bedankt voor je reactie. Balou is verder niet vervelend tegen mijn kleinkinderen en de katten, het gaat hem puur om zijn eten.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

" Hier ook een hond met voedselnijd. De kleinkinderen blijven hier regelmatig eten en zina blijft aan tafel staan hunkeren en kan ook wel grommen als ZE niks krijgt.
ZE krijgt nu, als de kinderen eten een rundsoor en een kluif.
Haar aandacht gaat dan daar naar toe. Deze tip komt ook van het forum hier en voor ons is dit de oplossing.
Iedereen tevreden want zij is altijd bij ons en haar apart zetten aanziet zij als er time-out. "

Bedankt voor je reactie. Balou is er niet bij als wij gaan eten. Het probleem speelt meer als ze in de buurt komen van zijn bench waar zijn eten en drinken in staan.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

" Mila geef het al aan, zorg dat er geen aanleiding is voor voedselnijd...    hier twee honden die dit helemaal niet hebben niet naar anderen of naar mij en ook niet naar elkaar maar....     geef vaste tijden van eten, en is het niet op dan haal je het weg.....                      hier eten mijn honden altijd rustig en apart, eten moet rustig gegeten worden en niet geschrokt omdat je hond bang is dat er iemand aankomt....als straks de pup erbij komt, vaste tijden en apart...   eten is zo op, daar moet je niet moeilijk over doen. "

Bedankt voor je reactie. Balou en Mowgli hebben altijd apart gegeten, Mowgli in de keuken en Balou zijn eten staat in zijn bench in de kamer waar alleen hij in komt. Maar als een van de katten of kleinkinderen in de buurt van zijn bench komen vliegt hij naar zijn etensbakje. 

Ik ga hem nu op vaste tijden zijn eten geven zodat ik dit probleem kan voorkomen. Maar ik vraag mij af of drie of vier x per dag een bakje brokjes voldoende is voor een kleine hond i.v.b. hun korte spijsvertering.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Hier een chihuahua die 2 keer per dag eten krijgt (enkel als pup 3 keer). Is geen probleem hoor met kleine hondjes. 

Soms laat hij zelfs een maaltijd staan. Dan eet hij dus maar 1x per dag. Gaat ook prima. 

Noah (Gast)

Bij ons krijgt ze 3x per dag te eten. Eerst netjes zitten (ik sta ertussen) en op commando mag ze gaan eten. Vanaf het begin af aan hebben we er met de hand tijdens het eten voer bij gedaan of uitgehaald om vernis te voorkomen

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Bedankt voor de reacties. Ik heb net na Balou nog wat brokjes uit de hand te hebben gegeven zijn etensbakje uit de bench gehaald. Morgen begin ik met drie vaste eetmomenten voor Balou. Ik denk er over om hem ook zijn eten niet langer in de bench te geven maar op een andere rustige plek. Ik maakte mij eigenlijk zorgen over, of hij wel voldoende binnen krijgt als hij niet de hele dag over zijn eten kan beschikken. Maar ik ga dus voor de vaste etensmomenten en zie wel hoe het gaat op deze manier is het ook geen doen. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Bedankt voor de reacties. Ik heb net na Balou nog wat brokjes uit de hand te hebben gegeven zijn etensbakje uit de bench gehaald. Morgen begin ik met drie vaste eetmomenten voor Balou. Ik denk er over om hem ook zijn eten niet langer in de bench te geven maar op een andere rustige plek. Ik maakte mij eigenlijk zorgen over, of hij wel voldoende binnen krijgt als hij niet de hele dag over zijn eten kan beschikken. Maar ik ga dus voor de vaste etensmomenten en zie wel hoe het gaat op deze manier is het ook geen doen.  "

 Het lijkt me heel slim om zijn bak uit de bench te houden.

 

Ik weet niet waar je het vandaan hebt dat kleine honden een kortere spijsvertering hebben, ik merk geen verschil hier. Grote en kleine hond krijgen 2 x per dag brokken.

 

Ze wennen er gauw genoeg aan hoor.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

" Bij ons krijgt ze 3x per dag te eten. Eerst netjes zitten (ik sta ertussen) en op commando mag ze gaan eten. Vanaf het begin af aan hebben we er met de hand tijdens het eten voer bij gedaan of uitgehaald om vernis te voorkomen "

Bedankt voor je reactie. Ik kan ook wel aan Balou zijn etensbakje komen maar anderen wil hij er niet in de buurt. Hij heeft het niet zo op anderen en laat dit ook merken.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

"  Het lijkt me heel slim om zijn bak uit de bench te houden.
 
Ik weet niet waar je het vandaan hebt dat kleine honden een kortere spijsvertering hebben, ik merg geen verschil hier. Grote en kleine hond krijgen 2 x per dag brokken.
 
Ze wennen er gauw genoeg aan hoor. "

Ik heb toen ik Balou net had een tijdje rond gekeken op een chihuahua pagina, hier werd dit aangeraden. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ik heb toen ik Balou net had een tijdje rond gekeken op een chihuahua pagina, hier werd dit aangeraden.  "

 Ok, voor puppy's lijkt t me wel logisch, maar volwassen honden is toch anders lijkt me.

 

En anders verdeel je de dagportie over 3 momenten.

Anoniem (Gast)

Eten niet laten staan, meerdere keren aanbieden en weghalen. Hier Franse bulldogs die 2 keer per dag eten krijgen. Eentje heeft ook voernijd, eten daarom gescheiden en er komen geen kinderen in de buurt tijdens hun eetmomenten. Een hond dient in rust te eten en het is achterhaald dat je als 'dominante baas' zijn eten moet kunnen afnemen. Een hond leert snel dat er niet steeds eten ter beschikking is en het verstoppen is natuurlijk gedrag voor tijden dat er voedsel tekort is. Wat wil zeggen dat de hond dus voldoende te eten heeft.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.


 
En anders verdeel je de dagportie over 3 momenten. "

 Dit doe ik nu ook.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Een hond dient in rust te eten en het is achterhaald dat je als 'dominante baas' zijn eten moet kunnen afnemen. 

Ik zal het eten ook niet van Balou afpakken, hier zie ik het nut niet van in. Er is verder ook niemand die ooit interesse in zijn eten heeft gehad, ik heb geen idee waar zijn gedrag vandaan komt.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"  Dit doe ik nu ook. "

 Goed zo, hoe reageert hij er op dat hij nu beperkter beschikking heeft? Of is t nog te vroeg om er iets zinnigs van te zeggen?

 

Voernijd, t kan soms ook zo maar ontstaan door iets dat je even niet gezien hebt. De kat die in zijn bak zit, t kleine kind die speelt met zijn voer, je weet t soms niet. 

honden page profiel ElianeEliane

" Ik zal het eten ook niet van Balou afpakken, hier zie ik het nut niet van in. Er is verder ook niemand die ooit interesse in zijn eten heeft gehad, ik heb geen idee waar zijn gedrag vandaan komt. "

 Het is zeker niet abnormaal dat een hond zijn eten wil verdedigen, integendeel. Gedrag wordt bepaald door zowel interne als externe factoren.

 

Zowel mens als dier zijn als het ware "geprogrammeerd" om bepaalde zaken te doen. Ook gedrag is genetisch bepaald. 

 

Het is best ook mogelijk dat net door het eten steeds beschikbaar te stellen, het verdedigingsmacanisme hierdoor wordt geactiveerd . 

 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

"  Goed zo, hoe reageert hij er op dat hij nu beperkter beschikking heeft? Of is t nog te vroeg om er iets zinnigs van te zeggen?
 
Voernijd, t kan soms ook zo maar ontstaan door iets dat je even niet gezien hebt. De kat die in zijn bak zit, t kleine kind die speelt met zijn voer, je weet t soms niet.  "

Er is nu nog niet zo veel over te zeggen. Hij vind het in ieder geval geen probleem dat ik zijn bakje na een minuut of twintig weer weg haal. Omdat hij niet gewent is dat zijn bak word weg gehaald heeft hij vandaag niet veel gegeten.

De kleinkinderen kunnen het niet zijn geweest maar een van de katten kan ik niet uitsluiten, een is een echte vreetzak.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

"  Het is zeker niet abnormaal dat een hond zijn eten wil verdedigen, integendeel. Gedrag wordt bepaald door zowel interne als externe factoren.
 
Zowel mens als dier zijn als het ware "geprogrammeerd" om bepaalde zaken te doen. Ook gedrag is genetisch bepaald. 
 
Het is best ook mogelijk dat net door het eten steeds beschikbaar te stellen, het verdedigingsmacanisme hierdoor wordt geactiveerd . 
  "

We gaan het zien. Ik hoop dat zijn gedrag door hem op vaste tijden eten te geven veranderd. Er zit pincher in hem dus hij is al een kleine, felle, gestreste, bliksem van karakter. Je wil niet weten hoe hij door het lint kan gaan als er iemand in de buurt van zijn brokjes komt. Ik ben soms echt bang dat hij er in blijft als hij zich dan verslikt in zijn brokjes. Dit probleem is zeker verholpen door hem op vaste tijden zijn eten te geven. Hij krijgt alleen nog te eten op tijden dat ik alleen met hem ben. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Dat zal m vast meer rust gaan geven! 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik hoop niet dat het door het veranderen van de voertijden komt maar Balou zijn maag is van streek. Zijn maag gaat te keer en hij heeft duidelijk buikpijn, hij wil niets eten zelfs geen kippenbouillon of koekjes. Ik had denk ik beter geleidelijk over kunnen stappen op drie vaste eetmomenten per dag. Maar er is ook nog de mogelijkheid dat hij ondanks dat ik hier erg op let tijdens de wandeling toch weer een kattendrol naar binnen heeft weten te werken of dat hij iets in huis heeft gevonden. Hij heeft een zwakke maag/darmen waar voor hij dieetbrokjes krijgt. Vandaag krijgt hij alleen bouillon met kleine beetjes kip er door als hij dit tenminste wil hebben. Het lijkt mij het beste om hem eerst veel eetmomenten te geven en die dan langzaam af te bouwen. Maar voor nu is hij duidelijk niet lekker.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ach wat sneu, sterkte met hem

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

" Ach wat sneu, sterkte met hem "

Het gaat beter dan vanmorgen vroeg. Hij laat alweer goed merken dat hij het kereltje in huis is maar eten en ook koekjes wil hij nog niet.

Ik weet niet wat nu beter is gewoon morgen door gaan met drie keer per dag eten aanbieden of b.v.b. iedere twee uur hem brokken geven en dan dit langzaam uitbreiden?

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

De arme ziel. Ik heb hem gelukkig pijnstilling kunnen geven hopelijk voelt hij zich zo weer wat beter.

 

 

Volgende forumvraag: Bij alleen zijn blaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^