Demente Jack Russel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AmandaAmanda

Goedemiddag, ik ben nieuw hier en hen al veel gelezen maar wil nu toch ook graag een vraag stellen. Ik zal mij eerst even netjes voorstellen: Ik ben Amanda, 42 jaar en alleenstaande moeder van een dochter van 10 . Ik heb een Jack Russell teefje van bijna 14 jaar en zij heet Chica. Chica heeft wat ouderdomskwaaltjes zoals, artrose, hersenvergrijzing volgens de DA(ik noem het dementie :) ), matige staar en ze wordt wat doof en heeft een lichte hartruis. Dinsdag laten we haar bloed checken want we vermoeden dat haar nieren niet helemaal meer optimaal werken. Het is altijd al een pittig hondje geweest maar sinds een paar maanden lopen we tegen gedrag aan wat zij nooit eerder vertoond heeft. Het aanvallen van de stofzuiger en dweil doet ze al jaren maar ze gaat nu ook het doekje aanvallen waar ik de tafel en ander meubels mee schoonmaak, moet echt opletten dat mijn vingers er niet tussen zitten. Ze gaat dan compleet uit haar dak, als ik alleen het doekje maar pak. De laatste week is het zelfs zo dat als ik een sopje maak ze naast mij komt staan en dan al begint te grommen. Als ik mijn dochter knuffel, of mijn dochter danst dan staat ze ook met opgetrokken lip te blaffen en te brommen. In de avond als wij tv kijken hoeven wij ons maar te bewegen of ze gaat weer uit haar dak, en soms zelfs als we niet eens bewegen. Ze kan ook in de avond uren in haar mand zachtjes liggen brommen, heb haar mand nu verplaatst en dat is gelukkig nu wel wat minder. Al met al wordt het er in huis niet echt gezelliger op daar zij om het minste of geringste uit haar dak gaat, gelukkig kan ze ook nog heerlijk knuffelen en bij je liggen en dat maakt veel goed. Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik hier mee aan moet en vraag mij dus regelmatig af: heeft ze nog wel een gelukkig leven zo? Dit is nl. niet haar normale gedrag. Ik hoop op wat reacties van jullie, en sorry voor het lange verhaal.... 

honden page profiel MoniqueMonique 2 doggies

honden foto van Monique

Of ze gelukkig is geen idee,we kennen je hondje niet.

 

Maar zou een veilig hondenbenchje niet iets zijn, dan kan jij rustig je huishoudelijke dingen doen. Lekker een kussentje erin.  Zo een reisbench waar ze niet zoveel kan zien. Gewoon voor haar rust?

Soms vindt een hondje die aftakelt het lekkerder om op een rustig plaatsje te liggen zonder teveel prikkels.

 

 

honden page profiel ElianeEliane

 Het aanvallen van de stofzuiger en dweil doet ze al jaren

 

Belangrijk is om te weten waarom dit gedrag er is en er iets aan te doen ipv het jaren op zijn beloop te laten.

 

Wanneer ik jouw omschrijving lees, dan zie ik dat zij een aantal linken legt. Dus de handelingen die jij doet en hoe die elkaar opvolgen.

het doekje aanvallen waar ik de tafel en ander meubels mee schoonmaak    -     De laatste week is het zelfs zo dat als ik een sopje maak ze naast mij komt staan en dan al begint te grommen.  

 

Nu, om een degelijke analyse te maken heb ik niet voldoende info. Maar ze wordt dus wel getriggerd en naar wat ik lees hoe langer hoe meer. 

 

Er blijkt wel een beetje een rode draad in het verhaal te zitten, namelijk al wat voor haar drukte betekent is blijkbaar voldoende voor een kort lontje.

 

Je vertelt dat ze altijd al pittig is geweest. Wat door vele als pittig aanschouwt wordt? Is eigenlijk de hond die komt vertellen dat wat er op dat moment gebeurt voor meer spanning bij de hond zorgt dan dat er kan verwerkt worden. Zoals bij jouw de stofzuiger en de dweil.

 

Ik kan van hieruit ook niet zien of het door medische problemen wordt veroorzaakt of door omgevingsfactoren (o.a. opgestapelde stress).

Je kan al eens proberen om jouw hond de nodige bezigheid te geven. Door bvb met lekker en gezonde snacks (in de vorm van gedroogd vlees) in een leeg eierdoos te leggen en haar dit te laten "vangen". Doe in het begin het doosje niet echt op een vaste manier dicht, want dan kan het ook voor frustratie zorgen. Zorg ook voor gezond en goed kauwplezier. Carnibest heeft van die gevlochte kauwstaven, die zijn zachter in geval het gebit niet meer zo sterk is. Anders gedroogde kophuid of een niet te versmaden bullpees.

 

Kortom, zorg dat zij zelf een heel deel bezigheid heeft. Zodat wat jij doet niet meer zo van groot belang is.

Dus is het nu voornamelijk op zoek gaan met wat ze zich graag bezig houdt en wat ze echt interessant genoeg vindt.

 

Het kan ook zijn wanneer jullie TV kijken, zij ook wel zaken hoort maar door de slechthorigheid minder vertrouwt klinkt. Waardoor ze dus weer in stress geraakt.

Het belangrijkste nu, is gaan uitzoeken waardoor ze dit gedrag heeft. Eens je dat weet kan je ook gerichter gaan werken om de problemen aan te passen.

 

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Oudere honden horen vaak slechter ,zien wat slechter ,en worden daardoor ook onzekerder .

Geef haar gewoon een rustig plekje ,en lekker wat te knagen ,ze zal het door haar dementie niet allemaal meer snappen ,dat is tenminste wat ik hier bij de oudjes ervaar .

honden page profiel AmandaAmanda

Bedankt voor jullie reacties!

Waar ik mij zorgen om maak is dat ze in de laatste paar weken zo ontzettend is verandert. ik doe haar inderdaad als ik ga schoonmaken met wat lekkers in de gang of bij mooi weer in de tuin. In de avond is zij op haar ergst zeg maar....mijn dochter of ik hoeven ons maar te bewegen of ze springt op en snauwt heel hard, (soms moet je echt opletten dat ze je niet per ongeluk grijpt) en dat dan de hele avond... en het maakt dan niet uit waar zij zit of ligt.  

honden page profiel ElianeEliane

" Bedankt voor jullie reacties!
Waar ik mij zorgen om maak is dat ze in de laatste paar weken zo ontzettend is verandert. ik doe haar inderdaad als ik ga schoonmaken met wat lekkers in de gang of bij mooi weer in de tuin. In de avond is zij op haar ergst zeg maar....mijn dochter of ik hoeven ons maar te bewegen of ze springt op en snauwt heel hard, (soms moet je echt opletten dat ze je niet per ongeluk grijpt) en dat dan de hele avond... en het maakt dan niet uit waar zij zit of ligt.   "

 Heb je dit al met de DA besproken?

In hoeverre ziet en hoort zij nog? Hoe slechter dit werkt hoe groter de onzekerheid kan worden.

 

Misschien kan je eens proberen haar met jullie stem te verwittigen dat je gaat rechtkomen (dit kan je dan misschien ook koppelen aan iets lekkers geven).

Volgende forumvraag: gezwel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^