Welke hond past bij mij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DjianneDjianne

honden foto van Djianne

Iig genoeg tijd om na te denken. 

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

"  Te laat ben ik zeker niet! (Ben 12 jaar)
 
misschien binnen 2 jaar dat ik al eens ga kijken bij mensen. "

 Oh, dat had ik niet begrepen. 

 

Goed dat je er dan al over nadenkt! 

 

Enne, tegen de tijd dat je eraan toe bent, ben je nog steeds welkom hoor. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

12 jaar !! Knap van je dat je je nu al orienteerd,  

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

"  Oh, dat had ik niet begrepen. 
 
Goed dat je er dan al over nadenkt! 
 
Enne, tegen de tijd dat je eraan toe bent, ben je nog steeds welkom hoor.  "

 Dankje!

 

Binnen een paar jaar kan je me verwachten! 

honden page profiel ElianeEliane

"  Ben het helemaal met je eens. Steppen ga ik waarschijnlijk niet zo vaak doen. Fietsen wel. Hond naast de fiets in een rustig gebied zonder leiband. Zo bepaalt die zelf zijn tempo. 
 
En ja wat is mijn karakter? Wat wil je dan precies weten? 
 
En niet te klein en niet te veel krullen zeg ik omdat kleine honden niet bij mij passen. Ze maken me nerveus. Een hond met krullen of lang haar zal ik snel op gaan roepen omdat ze me veel werk bezorgen. Krullen vind ik ook nog eens heel lelijk, sorry.
 
Ik ben veeleisend. Maar als ik nu bv een Poolse herder neem, word ik nerveus omdat ze te klein zijn en omdat ze zoveel haar hebben. Niet leuk voor mij maar ook absoluut niet leuk voor de hond.
 
Met een middelmatige hond, zonder lang haar of krullen ben ik ook tevreden. Alleen hou ik meer van grote honden. Waarom? Geen idee. Maar middelmatige honden vind ik ook leuk! Alleen wil ik graag een grote hond. 
 
Ik wil later ook graag een border collie. Die zijn niet super groot maar het zijn fantastische honden. Hun karakter vind ik geweldig, maar ze zijn niet zo groot nee. Maakt het uit waarom ik een grote hond wil? Nee.
 
Kijk met een kleinere hond zoals border collie ofzo ben ik ook blij maar een grote hond zal me altijd meer aanspreken. "

 Het gaat er voornamelijk om, te zien naar de hond zijn karakter. Je hebt groepen met zeer zelfstandige karakters.

Omdat die veel minder door de mens manipuleerbaar zijn, heb je mensen die daar enorm door gefrustreerd geraken. Die worden dan boos omdat de hond niet luistert en doet wat zij willen.

 

Je hebt honden rassen die heel snel geagiteerd zijn en dan druk gedrag vertonen.

Honden pikken ontzettend veel op. Ik zeg steeds, wij zijn de radio en zij zijn de antenne! En dat is niet alleen psychisch. Het lichaam kan je vergelijken met een chemisch fabriek. Afhankelijk van wat er gebeurt worden er bepaalde stoffen geproduceerd, in andere situaties andere stoffen. Honden hun reukorgaan is fenomenaal. Wij als mens zullen dat nooit kunnen begrijpen, er is ook niets om dat mee te vergelijken. Dus het gedrag van mens tov een hond speelt een zeer grote rol.

 

En met naar jezelf te kijken bedoel ik, ben je iemand die steeds wat er ook gebeurt, de kalmte zelve blijft. Of ben je iemand die zich nogal snel druk maakt? En daar is het belangrijk om naar te kijken zodat je een juiste match vindt. Eens je dit weet dan kan je inderdaad gaan kijken in bepaalde groepen naar welke hond jou voorkeur gaat zoals kortharig of langharig enz....

 

Daarom dat ik dit even vernoem. Er zijn heel veel mensen (algemeen gesproken) die puur op het uiterlijk van een hond gaan kiezen en helemaal niet naar het karakter van de hond kijken. En dan gaan proberen te kneden en te vormen naar hun menselijke normen. 

 

Alvast veel succes in je zoektocht

 

 

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

"  Het gaat er voornamelijk om, te zien naar de hond zijn karakter. Je hebt groepen met zeer zelfstandige karakters.
Omdat die veel minder door de mens manipuleerbaar zijn, heb je mensen die daar enorm door gefrustreerd geraken. Die worden dan boos omdat de hond niet luistert en doet wat zij willen.
 
Je hebt honden rassen die heel snel geagiteerd zijn en dan druk gedrag vertonen.
 
En met naar jezelf te kijken bedoel ik, ben je iemand die steeds wat er ook gebeurt, de kalmte zelve blijft. Of ben je iemand die zich nogal snel druk maakt? En daar is het belangrijk om naar te kijken zodat je een juiste match vindt. Eens je dit weet dan kan je inderdaad gaan kijken in bepaalde groepen naar welke hond jou voorkeur gaat zoals kortharig of langharig enz....
 
Daarom dat ik dit even vernoem. Er zijn heel veel mensen (algemeen gesproken) die puur op het uiterlijk van een hond gaan kiezen en helemaal niet naar het karakter van de hond kijken.
 
Veel succes in je zoektocht
 
  "

 Nou met Kimmi heb ik ook bergen van geduld.

 

Ik kijk vooral naar het karakter maar bv langhaar, klein, groot etc speelt ook een rol. 

honden page profiel ElianeEliane

"  Sorry dat ik ook even off-topic ga hoor. Maar ik ben het niet echt eens met alles wat je zegt. Ik voel me ook best wel een klein beetje beledigd. Ik sport best wel fanatiek met mijn hond en daarbij laat ik mijn hond ook naast een fiets lopen en ze vind dit geweldig. Ik weet ook dat ze het nodig heeft om haar fysieke energie kwijt te raken. Mijn hond is mijn beste vriendin dus om dat arrogant te worden vind ik niet heel aardig eigenlijk. 
 
Honden zijn volledig gedomesticeerde dieren en rassen zijn dus ook gefokt met eigenschappen die mensen graag wilden zien. Voor jarenlang. Ik heb het idee dat je met je aannames alle honden een klein beetje over één kam scheert. Mijn hond is echt niet gelukkiger als ik haar in een bos loslaat en op haar eigen tempo laat snuffelen. Dan gaat ze zich vervelen. Ze is een werkhond en wil aan het werk gezet worden. 
 
Ik ben het met je eens dat er inderdaad vast honden zijn waar wat je schrijft voor opgaat. Dat kan zeker zo zijn. Maar om een hond naast een fiets te vergelijken met een mens aan een riem naast een auto vind ik een beetje ver gaan en ook niet echt aardig voor mensen die met passie met een hond sporten. Die weten dat hun hond het wil en nodig heeft.  "

Wanneer ik zaken vertel over honden spreek ik steeds algemeen.  Anders staat het erbij vermeld.

 

Dit zijn geen aannames. Ik studeer en bestudeer al een aantal jaren honden en hun gedrag. Dat zowel intern als extern ontstaat/ontwikkeld. Maar gedrag wordt ook gestuurd door het lichaam, ttz door de prikkels die de hersenen ontvangen en daardoor signalen sturen naar klieren om specifieke stoffen te produceren. En ik kan zo aantonen wat er met honden gebeurt door bloedanalyses en welke stoffen erdoor vrijkomen. En wat deze op hun beurt dan weer effect hebben op de hond en zijn lichaam en zijn gedrag.

 

Dankzij de wetenschap leren wij heel wat nieuwe zaken over hoe en wat een hond is. Tegelijk leren we dan ook dat we onze zienswijze ten opzichte van onze hond moeten aanpassen. Want dat veel van wat ons al jaren gezegd wordt, achterhaald is.

Alleen helaas geraakt deze kennis niet of slechts mondjesmaat daar waar hij nodig is.

 

honden page profiel KhyraKhyra

honden foto van Khyra

"  Dit vind ik de eerste goede vraag, spijtig dat ze enkel gericht is op de poolse herder.
 
Ik denk dat het al heel belangrijk is dat je naar jezelf gaat zien. Beter nog, vraag aan de mensen in jouw omgeving hoe zij, je zien.
Ben je rustig van aard? Of eerder druk doend, zenuwachtig. Hoe reageer je onder bepaalde omstandigheden, enz?
 
Eens dat je daar een duidelijk zicht op hebt, weet je beter welke richting van soort hond je uitgaat.
 
Gaan steppen, gaan joggen , gaan watdanook ..... doe je beter zonder hond. 99% van de eigenaars die met hun hond buiten komen denken nog steeds dat ze hun hond moe moeten maken. Een hond houdt van kalmte, rust. En meer nog de mogelijkheid om zelf zijn tempo te bepalen, zonder dat dit voor hem beslist wordt. Als ik met mijn honden buiten kom 5% van de tijd zullen die rennen/lopen en 95% wordt tussen die 5% opgevuld met snuffelen, hun neus achterna gaan. M.a.w. hond zijn. Er wordt de mensen al 50 jaar verteld hoe en wat ze moeten doen, meestal door mensen heel goed bedoeld maar zonder degelijke kennis over honden. Wat een hond echt is, ipv wat wij als mens ervan willen maken.
 
Er wordt steeds vanuit de mens vertrokken. Hoe de mens het ziet en hoe de mens het wil. En grotendeels goed bedoelt.
Maar een hond is een hond en heeft zijn eigen noden. Vandaar dat het heel belangrijk is de hond zijn noden te kennen. Zodat we kunnen werken aan iets dat voor beide goed zit.
 
Gisteren nog een Franse bulldog geanalyseerd. Werd overgenomen van mensen die gingen scheiden. In het begin luisterde de hond heel goed. Nu niet meer en begint voor het minste te bijten. 
 
Zo erg, het diertje loopt over van de stress. Elke prikkel die hij nu krijgt is er één teveel.
Goed willen doen voor een hond is echt super. Maar dan moet je wel kijken naar wat een hond nodig heeft en niet wat jij (algemeen als mens).
 
Als je bvb de bergen of de bossen intrekt en je neemt je hond mee en de hond kan zijn eigen tempo bepalen, kan zelf bepalen waar en hoelang hij snuffelt..... prima.
Maar een hond aan de leiband naast de jogger, fietser of stepper? Laat ons de rollen even omdraaien.
Mens aan de lijn, naast de auto. We denken niet na over het feit of je het wel leuk vindt. Ik wil dat jij met mee buiten gaat. Kom wat conditie opbouwen, hup lopen. Tempo wordt voor je bepaald, tijdsduur wordt voor je bepaald. Moet je plassen? Dat doe je maar achteraf. Wil je aan de bloemetjes ruiken, wil je drinken, wil je gaan zitten. Zolang jij aan die koord hangt zal jij moeten volgen zolang ik het bepaal.
 
Dit is natuurlijk alles behalve leuk om dit beeld te zien. Zeker omdat je een hond wil, waar je van zal houden en goed voor wil zorgen.
 
Vanaf het nieuw millenium zijn wetenschappers zich meer met onderzoek naar en over honden gaan bezig houden. Hieruit blijkt dat de manier waarop we honden zagen en het soort opvoeding we dachten te moeten geven? We er toch wel flink naast zaten. 
Daar komt dan nog bij dat het heel veel tijd vergt om die kennis tot bij de mensen te krijgen maar ook dat mensen die nieuwe kennis willen aannemen.
Als voorbeeld het roken. Er zat ongeveer 50 jaar tussen het ontdekken dat het schadelijk is voor de gezondheid en degelijke maatregelen nemen, zoals o.a. niet meer in publieke plaatsen mogen roken.
Het milieu, nog zoiets. Al jaren is men mensen proberen bewust te maken van de klimaatverandering en dat we ons gedrag best aanpassen. Al jaaaaaaaren zegt men dat diersoorten gaan uitsterven of zijn uitgestorven. En toch blijven heel veel mensen hun ding doen. 
 
Ik heb een paar dagen geleden een intervieuw gezien met een bioloog die research doet.
Hij vroeg zich af hoe het komt dat wij als mens zo arrogant tov dieren. 
Ik denk gewoon dat wij als mens gewoon dieren ondergeschikt vinden. En wij altijd geleefd hebben dat deze zich aan ons dienen aan te passen. En voornamelijk niet weten dat wat wij door onze mensen ogen zien helemaal niet is door de dieren hun ogen bekeken.
 
Maar goed ik ben serieus afgeweken.
Kijk eerst naar hoe je zelf bent. En ga dan op zoek naar welke soort honden de beste match geven.
 
Als we schoenen kopen kijken we heel dikwijls eerst of we ze mooi vinden. Dat ze wat knellen of niet comfortabel zitten, ach dat zet zich nog wel. En daar zit je dan thuis met al die schoenen waar je zo'n pijnlijke voeten van krijgt 
 
Ik bedoel alleen kijk eerst naar wat voor karakter er bij je past ipv Niet groot genoeg en teveel krullen "

 Ik vind je hele bericht maar vooral het dikke gedeelte niet echt heel algemeen gesproken. Algemeen praten lijkt me ook een beetje lastig omdat er zoveel verschillende rassen zijn met verschillende eigenschappen En ik vind de manier waarop je typt ook een klein beetje neerbuigend naar het gros van de hondenbazen. 

 

Kijk leuk dat je hiervoor lang leert en zo. Maar een hond is nou eenmaal een dier wat afhankelijk is van de baas. Die af een toe een taak nodig heeft die die echt niet zelf kan verzinnen want daar is de baas voor en zo worden ze gefokt. Dus ik denk ook dat alle baasjes zelf wel in staat zijn te beslissen bij welke taken hun hond gebaat is en bij welke niet. Sommige honden zijn inderdaad niet gebaat bij fietsen en wel heel erg bij hersenwerkjes. En sommige honden zijn er gebaat bij hun fysieke energie kwijt te kunnen. Jij gebruikt een vergelijken met mensen dus dan doe ik het ook. Er zijn toch ook sommige mensen die zich uren kunnen vermaken met bijvoorbeeld puzzelboekjes, of mensen die de hele dag met de neus in de boeken zitten. Maar je hebt ook mensen die hun energie echt kwijt moeten in sporten. Lijkt me bij honden niet anders. 

 

Maar dit is maar mijn mening. Ik probeer verder niet onderuit te halen wat jij schrijft of zo. Zal vast allemaal waar zijn en je weet er vast veel van. Maar ik schijf ook even mijn belevingen op dan.

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

" Wanneer ik zaken vertel over honden spreek ik steeds algemeen.  Anders staat het erbij vermeld.
 
Dit zijn geen aannames. Ik studeer en bestudeer al een aantal jaren honden en hun gedrag. Dat zowel intern als extern ontstaat/ontwikkeld. Maar gedrag wordt ook gestuurd door het lichaam, ttz door de prikkels die de hersenen ontvangen en daardoor signalen sturen naar klieren om specifieke stoffen te produceren. En ik kan zo aantonen wat er met honden gebeurt door bloedanalyses en welke stoffen erdoor vrijkomen. En wat deze op hun beurt dan weer effect hebben op de hond en zijn lichaam en zijn gedrag.
 
Dankzij de wetenschap leren wij heel wat nieuwe zaken over hoe en wat een hond is. Tegelijk leren we dan ook dat we onze zienswijze ten opzichte van onze hond moeten aanpassen. Want dat veel van wat ons al jaren gezegd wordt, achterhaald is.
Alleen helaas geraakt deze kennis niet of slechts mondjesmaat daar waar hij nodig is.
  "

 Vind het toch allemaal maar zever.

 

Waarvoor zijn border collie's voor gefokt? Voor schapen te drijven? Denk je dat die hond het erg vind om dat te doen? Nee echt niet hoor.

Alrik (Gast)

Husky of malamute. Mits goed opgevoed fantastische honden!

Alrik (Gast)

Husky of malamute. Mits goed opgevoed fantastische honden!

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

" Husky of malamute. Mits goed opgevoed fantastische honden! "

 Zijn inderdaad heel leuke honden! Zijn wel geen wakers. Voor de rest vind ik ze geweldig.

pagina 3 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^