Eerste hond: Golden Retriever

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Vanmol William (Gast)

Hallo iedereen, We zijn van plan om een hond aan te schaffen. We hebben inmiddels al een kat, die heel lief is en geen vlieg kwaad doet. Nu zijn we op zoek naar het juiste ras. Iedereen in ons gezin wil graag een golden retriever, die ik zelf een mooie en lieve hond vind. Ik had graag een hond gehad van gemiddelde grootte, die mens- en kindvriendelijk is en kan omgaan met andere huisgenoten: mijn kat. De bedoeling is om een puppy aan te schaffen om hem van jongs af aan te kunnen opvoeden en af te richten. Hij hoeft geen circushond te worden, maar we willen hem wel de basis zoals zitten, blijf, lig en een balletje gaan halen en terugbrengen aanleren. Wat is volgens jullie het juiste ras voor iemand die nog nooit een hond heeft gehad? Ik dacht aan een gezinshond die 'all-round" is. Alvast bedankt! William         

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Als jullie allemaal een golden willen en je hebt genoeg tijd en energie voor de golden, dan zou ik er voor gaan. Weet wel dat een golden VEEL energie heeft en flink wat beweging nodig heeft.

 

als je een fokker uit gaat zoeken: wees kritisch en zoek op internet naar ervaringen. Mijn voorkeur gaat naar honden met stamboom, dan zijn de ouderdieren getest en zijn er regels. Maar ook dan; wees kritisch.

honden page profiel bentebente

Waarom denkt iedereen toch altijd dat goldens all round gezinshonden zijn? Het zijn jachthonden. Ik zie ook altijd alleen maar te dikke goldens lopen. 

 

In principe kan je een hond alles aanleren, alleen hebben sommige rassen meer aanleg dan andere rassen. Ik zou iets verder zoeken als ik jou was. 

 

Ik gok dat de golden in de smaak valt vanwege zijn uiterlijk en het idee "dat het een all-round gezinshond is", dan zou ik zeggen niet doen.

 

 

gezinshond om mee te beginnen, tsja. Ipv daar op te focussen kan je beter kijken naar bepaalde rassen die je aanspreken. Of rassen filteren, kijk welke eigenschappen je zoekt in een hond en dan rassen "wegstrepen".

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Bente, ik snap jouw punt. Mensen onderschatten hoeveel energie goldens hebben. En hoeveel haar er dagelijks vanaf komt, ongelooflijk..

 

maar leuk zijn ze wel  

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een Golden is een fijne hond.

Wel inderdaad wat Bente zegt, vaak wordt er te weinig mee gedaan en dan worden het te dikke slome honden.

Dat is heel erg zonde, want het zijn honden waar je veel mee kunt (en eigenlijk ook moet).

 

Ze zijn erg populair, daarom is er veel kaf onder het koren bij fokkers van dit ras.

Je kan misschien via de rasvereniging naar een fokker zoeken.

Een fokker die goed let op gezondheid, karakter.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Waarom denkt iedereen toch altijd dat goldens all round gezinshonden zijn? Het zijn jachthonden. Ik zie ook altijd alleen maar te dikke goldens lopen. 
 
 "

 Wel, ik ik heb altijd jachthonden gehad,maar ik vind dat er nog bitter weinig jacht in de Goldens te vinden is.

Bovendien kan je ook een pup uit een showlijn nemen: o% jacht.

Beweging nodig hebben is iets anders, maar dat heeft volgens mij elke hond nodig.

honden page profiel --

honden foto van -

"  Wel, ik ik heb altijd jachthonden gehad,maar ik vind dat er nog bitter weinig jacht in de Goldens te vinden is.
Bovendien kan je ook een pup uit een showlijn nemen: o% jacht.
Beweging nodig hebben is iets anders, maar dat heeft volgens mij elke hond nodig. "

Nou dat is niet helemaal waar hoor, Aiko is showlijn en zij gaat toch behoorlijk goed mee in de jacht! Gaat ook graag haar neus achteraan en laat het altijd weten als er wild zit, heb daar goed op moeten trainen dat ze er niet achteraan ging. Maar inderdaad elke hond heeft beweging en uitdaging nodig, alleen het punt bij de Golden is dat veel mensen denken dat een Golden dat niet hoeft. En dan alleen wat kleine rondjes wandelen en in het weekend als het mooi weer is eens een uurtje naar het bos gaan. Daar doe je een Golden gewoon geen plezier mee, maar dat zul je zelf ook weten. Ik denk dat men vooral dat bedoelt, dat ook een Golden niet onderschat moet worden.

honden page profiel VanmolVanmol

"
Het is inderdaad niet de bedoeling dat de Golden retriever thuis in zijn mandje ligt en er voor de rest weinig uit komt. We zijn met drie thuis: moeder, zoon en dochter. Onze moeder geeft les in het onderwijs en wij studeren beide, en hebben dus de tijd voor een hond.
Uiteraard is de golden geliefd voor zijn uiterlijk en uit ervaringen met kennissen die ook een golden hebben, kunnen we opmaken dat het een heel mensvriendelijke, lieve hond is.
We hebben ondertussen al rondgekeken op het internet naar andere rassen, maar toch blijft het moeilijk. Een golden is namelijk een populair ras en om als eerste hond een ras te kiezen dat je niet vaak ziet lijkt met toch niet echt een goed idee?
We staan open voor een ander ras, dat misschien iets kleiner is dan een golden, maar houden nog al vast aan het beeld dat wij hebben over een golden. Ik heb ondertussen op andere forums gelezen dan een toller een kleinere variant is van een golden, maar nog meer energie heeft. Klopt dit?"
Waarom denkt iedereen toch altijd dat goldens all round gezinshonden zijn? Het zijn jachthonden. Ik zie ook altijd alleen maar te dikke goldens lopen. 
 
In principe kan je een hond alles aanleren, alleen hebben sommige rassen meer aanleg dan andere rassen. Ik zou iets verder zoeken als ik jou was. 
 
Ik gok dat de golden in de smaak valt vanwege zijn uiterlijk en het idee "dat het een all-round gezinshond is", dan zou ik zeggen niet doen.
 
 
gezinshond om mee te beginnen, tsja. Ipv daar op te focussen kan je beter kijken naar bepaalde rassen die je aanspreken. Of rassen filteren, kijk welke eigenschappen je zoekt in een hond en dan rassen "wegstrepen". "

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Als je hart ligt bij de golden, vanwege uiterlijk en karakter, moet je er voor gaan zou ik zeggen.

Een toller kan wel iets feller, gereserveerder zijn, dat moet je wel liggen.

 

 

 

 

 

 

honden page profiel GillianGillian

honden foto van Gillian

Een golden.. super leuk ras!

 

Als jullie allemaal graag een Golden willen omdat dat ras jullie toch het meeste aanspreekt, waarom dan niet? Ik zou ervoor gaan!  

honden page profiel bentebente

Het niet kiezen van een ras omdat het niet zo veel rondloopt..? Toen wij onze jacks hadden liep niemand met zo'n dwergje.. iedereen vond het maar keffers en als ze achter een grote hond aan gingen begonnen ze te lachen.. terwijl ik met grote ogen stond te kijken, aangezien jacks nog wel eens de neiging hebben in de keel te happen. Als zo'n grote hond dan ineens op de grond lag schrok iedereen terwijl ik al bezig was met het oplossen als ik het niet kon voorkomen.

 

maar even on-topic

 

Er zijn heel veel rassen die niet populair zijn maar die misschien wel heel erg goed bij je passen!

 

Ik zeg ook niet dat je géén golden moet nemen hoor, maar je moet er echt wel rekening mee houden dat het actieve honden zijn die nu eenmaal vaak te dik zijn en niet genoeg uitgedaagd worden bij de meesten. Elke dag drie rondjes van een kwartier vind ik dus persoonlijk te weinig voor zo'n hond. 

 

En het kan ook nog zijn dat je een jager hebt, die nooit los kan omdat hij achter alles aanvliegt. Dat is ook iets om in consideratie te nemen. Dan zou ik eerder even verder kijken, als je dat niet wil. Ik vind zelf de filmpjes van DOGS 101 van animal planet (meeste staan op youtube) erg aan te raden als je meer info over rassen wil. Als je dan even verder klikt op een ras dat je er leuk uit vind zien ofzo, kom je misschien ook nog wel op een leuk ander beesie. 

 

Maar als jij een golden kan bieden wat hij nodig heeft zeg ik ook doen!

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Nou onze eerste hond is een friese stabij en die zie je niet zo veel. Dat gaat prima 

Staar jezelf niet dood op een ras die goed is als eerste hond. Het gaat erom wat past :)

 

Welke karakter eigenschappen zoeken jullie in een hond? En wat willen jullie zoal doen met de hond?

honden page profiel VanmolVanmol

U heeft gelijk. Ik denk niet dat er ras bestaat dat als beginhond bestempeld kan worden.
We zijn opzoek naar een hond die lief en mensvriendelijk is, die spontaan naar je toe komt en bij vreemde mensen geen probleem vormt. We zijn van plan om er alle dagen mee te gaan wandelen en mijn zus neemt hem af en toe mee als ze gaat lopen.
Een 'knuffelhond' moet het niet zijn natuurlijk, want dan zou ik een kleiner ras kiezen, maar gewoon een familiale hond." Nou onze eerste hond is een friese stabij en die zie je niet zo veel. Dat gaat prima 
Staar jezelf niet dood op een ras die goed is als eerste hond. Het gaat erom wat past :-)
 
Welke karakter eigenschappen zoeken jullie in een hond? En wat willen jullie zoal doen met de hond? "

 

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Even inhaken op de toller. Een toller is geen kleine golden met iets meer energie.

Waar een golden een vriendelijke sociale open hond is naar vreemden is een toller over het algemeen een stuk gereserveerder naar vreemden. Ze  zijn heel erg gericht op het eigen gezin, vreemden zullen ze sneller negeren. Ze waken ook sneller dan goldens

Tollers zijn over het algemeen een tandje gehaaider dan goldens. Ik zeg niet perse slimmer maar een toller is altijd op zoek naar een uitdaging. Hoe kan ik zorgen dat mijn 'mens' doet wat ik wil. Ze zijn creatief in het krijgen van hun zin en zetten al hun slimheid daarvoor in. Bijvoorbeeld, je leert een trucje aan en je oefent het 5x achter elkaar. na 2-3x snapt je toller het, pas je de oefening dan niet aan gaat hij daarna kijken of een eigen bedachte variatie ook wat oplevert. Ze hebben een hele sterke eigen mening en geven iets minder snel op dan goldens is mijn gevoel.

 

Goldens zijn naar mijn beleving evenwichtiger dan tollers. Tollers kunnen snel hyper zijn, goldens laten zich niet zo snel gek maken. Met een toller is het heel belangrijk om veel impulscontrole te doen om ze zelfbeheersing aan te leren

 

Tollers zijn echte werkhonden, ze hebben veel mentale uitdaging nodig. De showlijn goldens die ik ken genieten ook echt van het werken (en zijn daar vaak beter in dan tollers omdat ze stabieler zijn) maar worden minder hyper van een paar dagen geen mentale uitdaging.

Persoonlijk vind ik tollers fantastisch, maar ze worden niet voor niets de border collies onder de retrievers genoemd ;)

 

PS: hier nog een leuk filmpje wat precies het verschil illustreert. De psychopaat vs de Grote Vriendelijke Reus https://youtu.be/O63lymgzjMw 

Disclaimer: uiteraard heb ik het hier over de gemiddelde toller vs de gemiddelde golden, er zijn zat tollers en goldens die niet per definitie in bovenstaand plaatje passen

Volgende forumvraag: Kooikerhond ervaringen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^