Verschil opvoeding pup ras ( Duitse herder)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DonnaDonna

Wij hebben sinds bijna twee weken een Duitse herder reu.

We hebben nog een buitenlandse herplaatser teef.

Dit is mijn eerste herder, hiervoor heb ik  twee retrievers gehad.

Mbt opvoeding hoor ik geregeld dat ik mijn Pup vanwege het ras zeer consequent moet opvoeden, vroeger moet beginnen leren grenzen te stellen, dit en dat niet mag accepteren...

 

Goed ik weet natuurlijk dat een dh best pittig kan zijn of andere eigenschappen heeft echter doe ik het tot nu toe zoals ik mijn andere honden heb opgevoed.

Qua verschil in het Pup zijn zie ik weinig groot verschil momenteel vergeleken met mijn vroegere honden als pup.

In het karakter is er opzicht we verschil.

Vind onze dh pup iets rustiger, minder springerig, een hondje dat minder als een blij stuiterend  ei naar iedereen toe spurt vergeleken met mijn vorige retrievers  en hij houdt mij in de gaten met wandelen maar verder gewoon een echte pup.

 

Goed, wat is nou het beste, mijn pupje anders opvoeden vergeleken met mijn retrievers in deze fase of niet?

Momenteel ben ik bezig met socialiseren, gaat heel goed

Zitten kan hij al, ook voor het eten, alleen wachten voor het aanvallen op het etensbakje vindt hij nog moeilijk;-)

Zindelijk worden is ook een training waar intensief aan wordt gewerkt dus ik wil niks overhaasten en nu vooral veel knuffelen en liefde geven naast gewone puppendingen.

 

Vanwege de vele opmerkingen denk ik wel van, wat bedoelen ze nou wat ik nu op dit moment kan toevoegen?

Tuurlijk roep nu au als hij mijn hand wil verkennen met zijn tandjes of zeg nee als hij een kussen van de bank wil slepen en ruil ik een pantoffel in voor zijn speeltje enzo.

Maar dat deed ik met mijn trievertjes ook.

 

Ben benieuwd naar adviezen.

 

 

honden page profiel bentebente 3 doggies

Volgens mij doe je dit harstikke goed. Gewoon blijven doen wat goed aanvoelt. Consequent zijn is volgens mij iets wat sowieso moet gebeuren, dus daar zal je niet zoveel problemen mee hebben lijkt me.

 

Ja, een DH is iets feller dan een retriever, maar alle honden hebben dezelfde basis zeg ik altijd maar.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Elke hond zal je consequent moeten opvoeden, duidelijk zijn en regels hebben.

 

Een DH is, wat je al merkt, super baas gericht, je zal hem niet hoeven te leren niet naar mensen toe te rennen of op te springen, ze blijven liever bij jou als baas. Ze willen heel graag werken voor jou en hebben daar ook plezier in  als je het maar op een positieve manier aanleert.

 

Doe leuke dingen met je pup, maak veel lol en geniet vooral. Vraag aan hem, wat je wel wilt en doe hij iets ongewenst, juist dan laat zien wat je wel van hem verwacht. Dat begrijpen ze heel snel.

 

Streng zijn, of boos worden, dwingen, nergens voor nodig. 

Dat gaat alleen maar tenkoste van de band met je hond.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Vroeger werd de DH vaak hard opgevoed inderdaad.

Je had pas een échte, als de hond minimaal één keer met z'n baas gevochten had, en jij dan als winnaar uit de strijd kwam.

Dan wist de hond z'n plek, een hele onderdanige plek.

De hond werd dan wel gehoorzaam, maar op een kruipende en slaafse manier, logisch natuurlijk.

 

Maar dat is helemaal niet wat je wilt, dat je je hond op zo'n manier moet 'breken'.

DH zijn gevoelige honden, willen alles doen met en voor de baas, en zijn ontzettend trouw.

Consequent zijn dat is altijd goed natuurlijk, een hond heeft behoefte aan duidelijkheid.

Maar het zijn geen honden die je met harde hand moet opvoeden.

 

 

 

 

Karen (Gast)

Nou goed bezig toch als ik dit zo hoor. Zelf toevallig ook retrievers en herders gehad, op het moment een heel ander ras maar goed wel wat ervaring mee.  Ik denk dat je je herder niet heel anders hoeft oo te voeden dan je retrievers.  Mijn persoonlijke ervaring is alleen dat ik bij mijn retrievers wel eens een keer de touwtjes kon laten vieren maar dat ik bij mijn herders dit niet moest doen,  ze maakten daar sneller misbruik van.  Dus heb je regels,  zorg ervoor dat die regels altijd hetzelfde zijn en nageleefd worden.  Een herder heeft geen harde hand nodig,  wel iemand die duidelijk en consequent is. Verder vooral veel genieten! 

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief* 3 doggies

Gewoon opvoeden met gevoel. Een pup is een pup en je merkt snel genoeg of je wat strenger consequenter of wat dan ook moet zijn. Ik ben van een boxerreu naar een havanezer reutje gegaan. Opvoeding doe ik hetzelfde, leer dezelfde dingen aan, niet springen (ja, ook al komt de kleine man maar tot kniehoogte ), er wordt met hem omgegaan zoals ik ook met onze boxer deed, gewoon opvoeden en geen uitzonderingen omdat hij klein is, fluffy, of een makkelijker karakter heeft. Ik kan wat soepeler met regels om gaan omdat die kleine veel makkelijker is en de regels sneller accepteert, maar het blijft een hond. De basis van opvoeding blijft hetzelfde, volgens mij.

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin. 3 doggies

honden foto van Indy haar bazin.

" Elke hond zal je consequent moeten opvoeden, duidelijk zijn en regels hebben.
 
Een DH is, wat je al merkt, super baas gericht, je zal hem niet hoeven te leren niet naar mensen toe te rennen of op te springen, ze blijven liever bij jou als baas. Ze willen heel graag werken voor jou en hebben daar ook plezier in  als je het maar op een positieve manier aanleert.
 
Doe leuke dingen met je pup, maak veel lol en geniet vooral. Vraag aan hem, wat je wel wilt en doe hij iets ongewenst, juist dan laat zien wat je wel van hem verwacht. Dat begrijpen ze heel snel.
 
Streng zijn, of boos worden, dwingen, nergens voor nodig. 
Dat gaat alleen maar tenkoste van de band met je hond. "

 Ik weet niet of ik wel een herder heb..... Die van mij vind mensen het einde van de wereld... Want knuffels!

honden page profiel DonnaDonna

Goed ook hier te horen.

Ik weet het op zich wel maar na diverse opmerkingen buiten, kreeg ik even een twijfel moment.

 

Het gaat ook echt goed.

Het is een slim hondje, blijft buiten bij je, andere honden zijn leuk maar daar hoeft hij niet perse naartoe en zelfs als ik hem roep dan komt hij met met mee zonder de andere hond te moeten besnuffelen.

Als ik met hem ga oefenen spelenderwijs dan neem ik niet altijd m'n andere hond mee, daar wordt het anders wel een rommeltje van en dat doet me wel wat haar thuis te laten maar ze krijgt extra aandacht:-)

Anoniem (Gast)

Ik denk dat ze bedoelen dat je duidelijke regels moet hebben en daar consequent in moet zijn omdat een herder anders met je aan de haal gaat. Dat is dus wel echt zo. En ik weet niet of je hem los wil laten lopen, maar daar zou ik wel hard op trainen aangezien veel herders later niet zo sociaal naar andere honden kunnen reageren.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik denk dat ze bedoelen dat je duidelijke regels moet hebben en daar consequent in moet zijn omdat een herder anders met je aan de haal gaat. Dat is dus wel echt zo. En ik weet niet of je hem los wil laten lopen, maar daar zou ik wel hard op trainen aangezien veel herders later niet zo sociaal naar andere honden kunnen reageren. "

 Je bedoelt dat dit voor ELKE hond geld, duidelijke regels en consequent zijn.

 

Je ziet precies, welke honden gewoon niet met duidelijke regels worden opgevoed. 

De ongelijde projectielen

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Mijn dh was ook pittig uiteraard. Mij werd indertijd ook verteld dat je zulke honden geen duimbreed toe mag geven, op de hondenschool was het meer een strafkamp dan leuk met je hond bezig zijn.

Ik kwam er gelukkig op tijd achter dat dit niet de manier is.

 

Een herder is wat ik er van ken (en ik ben ermee opgegroeid) een heel gevoelige hond die zich helaas ongeveer alles laat welgevallen, vandaar dat veel mensen hen vroeger misbruikt hebben door hard en respektloos met hen om te gaan. Met veel honden trouwens.

 

 

De beste manier om een hond op te voeden vind ik in deze beschrijving staan

 

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien

 

Zoals met alle honden, probeer te voorkomen wat je niet wil, en ga niet achteraf straffen of lopen foeien. Hou je houding positief en rustig.

 

Daar hoort ook bij, je goed inlezen over hondentaal zodat je weet hoe hij zich voelt en je daarop kunt anticiperen.

honden page profiel KhyraKhyra 3 doggies

honden foto van Khyra

Het klinkt alsof je het helemaal prima doet met je hondje hoor.

 

Mensen op straat hebben er wel vaker een handje van commentaarte geven op hoe anderen met hun hond omgaan. Heeft denk ik bijna iedereen hier wel is haha. Gewoon niet naar luisteren je weet zelf prima wat goed voelt. 

Anoniem (Gast)

Ik vind mijn herder wel heel anders om op te voeden dan mijn vorige honden. Het is een type geef je een vinger dan pakt hij je hele hand. Ik vind dat lastig, want ik wil hem eigenlijk meer ruimte geven en heb altijd een hekel gehad aan bovenstaande uitspraak. Maar in mijn geval is het zo. Kan natuurlijk ook gewoon voor jouw hond niet gelden. Maar die van mij heeft een opdracht nodig en wil onder commando staan anders wordt hij heel vervelend

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik vind mijn herder wel heel anders om op te voeden dan mijn vorige honden. Het is een type geef je een vinger dan pakt hij je hele hand. Ik vind dat lastig, want ik wil hem eigenlijk meer ruimte geven en heb altijd een hekel gehad aan bovenstaande uitspraak. Maar in mijn geval is het zo. Kan natuurlijk ook gewoon voor jouw hond niet gelden. Maar die van mij heeft een opdracht nodig en wil onder commando staan anders wordt hij heel vervelend "

 Dat je hond aan het werk en een uitdaging wilt, ook dat geld voor vrijwel elke hond.

Ze gaan zich anders vervelen en soms zelf werk zoeken.

 

Zo heb je borders, die van alles gaan drijven, ook gezins leden.

Anoniem (Gast)

Maar hij wil altijd een opdracht als we buiten zijn. Ik vind dat toch wel een verschil met een hond waarmee je een aantal keer peer week traint en die daarnaast ook gewoon "gewoon" kan zijn. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Maar hij wil altijd een opdracht als we buiten zijn. Ik vind dat toch wel een verschil met een hond waarmee je een aantal keer peer week traint en die daarnaast ook gewoon "gewoon" kan zijn.  "

 Dat kan ook aangeleerd gedrag zijn.

 

Als je altijd naar buiten gaat met een balletje, dan anticipeerd je hond daarop.

Als je altijd je hond buiten aan het werk gaat, het zelfde.

 

 

Op ons trainingsveld van de hondenschool, kan mijn hond niet niets doen. Daar wilt ze werken, ook aangeleerd gedrag.

 

Is opzich niets mis mee hoor.

 

Anoniem (Gast)

Ik denk dat je me niet begrijpt, Ik zal het nog 1 keer proberen uit te leggen. Om verder niet het topic van iemand anders te kapen.  Ik heb een hond die altijd onder commando moet zijn omdat hij anders zijn eigen opdrachten gaat uitvoeren. Jouw voorbeeld van je hond die zelf bepaalt waar hij heen loopt. Dat kan in mijn geval niet omdat hij anders Altijd moet bepalen waar we heen lopen. Als ik dan toevallig een keer moet bepalen waarheen, weigert hij mee te lopen. En dus laat ik hem helemaal nooit bepalen waarheen, om niet elke keer in die strijd te komen. Hoop dat het zo duidelijker is

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

" Ik denk dat je me niet begrijpt, Ik zal het nog 1 keer proberen uit te leggen. Om verder niet het topic van iemand anders te kapen.  Ik heb een hond die altijd onder commando moet zijn omdat hij anders zijn eigen opdrachten gaat uitvoeren. Jouw voorbeeld van je hond die zelf bepaalt waar hij heen loopt. Dat kan in mijn geval niet omdat hij anders Altijd moet bepalen waar we heen lopen. Als ik dan toevallig een keer moet bepalen waarheen, weigert hij mee te lopen. En dus laat ik hem helemaal nooit bepalen waarheen, om niet elke keer in die strijd te komen. Hoop dat het zo duidelijker is "

 bij Lola (niet een dh, maar vermoedelijk een rotweiler herderkruising) als zij perse ergens heen wilde wat niet kon, dan liep ik een paar passen mee en in een boogje liep ik dan in de richting waar ik heen wilde, hadden we allebei onze zin Een strijd aangaan is zowiezo geen goed idee.

 

Van mijn duitse herder herken ik dat gedrag helemaal niet, ze ging waar ik ging.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik denk dat je me niet begrijpt, Ik zal het nog 1 keer proberen uit te leggen. Om verder niet het topic van iemand anders te kapen.  Ik heb een hond die altijd onder commando moet zijn omdat hij anders zijn eigen opdrachten gaat uitvoeren. Jouw voorbeeld van je hond die zelf bepaalt waar hij heen loopt. Dat kan in mijn geval niet omdat hij anders Altijd moet bepalen waar we heen lopen. Als ik dan toevallig een keer moet bepalen waarheen, weigert hij mee te lopen. En dus laat ik hem helemaal nooit bepalen waarheen, om niet elke keer in die strijd te komen. Hoop dat het zo duidelijker is "

 Hier ook nog één keer:

Aangeleerd gedrag.p, je hond heeft buiten bepaalde verwachtingen.

Als je haar niet aan het werk zet (ze is het inmiddels gewend om buiten aan het werk te gaan) zal ze idd zelf iets gaan verzinnen.

 

 

Als je hond zelf de weg bepaald en jij wil even een andere richting, dan weigert hij mee te lopen en wat is vervolgens jou reactie daarop?

 

Ik denk nl, van een dusdanig baas gerichte hond als een herder, dat hij gewoon achter je aankomt, als je heel overtuigd jou gekozen richting oploopt.

 

Dit heeft overigens toch niets te maken, met aan het werk willen buiten? 

 

 

Anoniem (Gast)

Hij komt dan echt niet achter mij aan. En een paar passen, daar trapt hij ook niet in, haha! Het heeft er mee te maken dat als ik hem geen richting geef, hij zelf te veel gaat bepalen en te veel ruimte neemt. Dat als ik hem op 1 gebied ruimte geef, hij vervolgens op alle andere gebieden ook de grenzen gaat op zoeken. Dat is zwaar vermoeiend en dus doe ik dat niet meer. Het kan prima een dingetje van mijn hond zijn en TS moet gewoon anticiperen op háár hond en hem leren kennen, dan komt het wel goed.

Volgende forumvraag: Hond in bench in garage
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^