Onhandige hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SheltieloveSheltielove

Dag allemaal,

Na heel wat hulpvolle reacties over mijn drachtige sheltie, had ik graag even mijn andere sheltie haar gedrag met jullie besproken.

Ik heb haar indertijd gekocht als puberpup. Ze was toen 3,5 maanden oud. 

Eten is voor haar schrokken, maar dat komt wel vaker voor bij shelties. Het grootste probleem is haar onhandigheid. Al van dag 1 loopt ze zo onstuimig en onbezonnen rond dat ze over haar eigen poten valt, een trapje mist. Eenmaal de verlegenheid weg was kwam het nog erger! Ik dacht eerst dat ze uit angst ineenkromp en daardoor viel ofzo, blijkt dus van niet. In al haar enthousiasme kijkt ze gewoon niet waar ze loopt. Ze loopt letterlijk pardoes tegen bomen aan, tegen onze benen, valt over allerhande voorwerpen (bv borstel die tegen de muur staat). Haar gehoor en zicht zijn nochtans in orde.  

Ze is wel heel groot voor een sheltie met een shofthoogte van 43cm. Misschien is dit hieraan te wijten?

Aangezien zij een Blue merle teefje is, had ik graag eens gefokt met haar (onze dekreu is een tricolour, ideaal dus). Maar in deze omstandigheden zou ik het onverantwoord vinden, wat heel spijtig is want het is een prachtige lieve dame. uiteraard zou ik haar eerst laten testen bij de dierenarts op mdr-1 etc vooraleer met haar te fokken.

Nog mensen die dit herkennen, en wat is er aan te doen? Ik heb schrik dat ze zichzelf ooit eens ferm zal bezeren.

Grtjs.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Uhm, tja. 

 

Ik denk dat je gewoon een lompe hond hebt getroffen. Een "spring in het veld". 

Hier nog een hoor. Hij kijkt nergens naar. Valt over boomstronken, struikelt over zijn eigen poten, springt vaak mis, etc etc. 

Wij zijn nu begonnen met balance-oefeningen. Daarbij leert hij vooral zijn eigen lichaam kennen en gaat hij ook bewust leren dat hij ook achterpoten heeft ;) 

honden page profiel SheltieloveSheltielove

" Uhm, tja. 
 
Ik denk dat je gewoon een lompe hond hebt getroffen. Een "spring in het veld". 
Hier nog een hoor. Hij kijkt nergens naar. Valt over boomstronken, struikelt over zijn eigen poten, springt vaak mis, etc etc. 
Wij zijn nu begonnen met balance-oefeningen. Daarbij leert hij vooral zijn eigen lichaam kennen en gaat hij ook bewust leren dat hij ook achterpoten heeft ;-)  "

 Ja, dit is heel herkenbaar. Ze heeft in onze kringen al de naam van lompe hond :p uiteraard heel veel liefde voor haar eh, maar je kan er niet omheen, ze is lomp. Ik heb ook al gedacht aan de hondenschool maar wist niet dat er speciale balansoefeningen bestonden. Lijkt mij zeer interessant voor haar.

Ik ben alvast opgelucht dat het herkenbaar is en niets ernstigs :)

Wie weet wordt de droom van ermee te fokken dan toch ooit realiteit :)

bedankt voor het antwoord :)

honden page profiel SheltieloveSheltielove

Dit is onze onhandige Harry :p

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Is ze misschien al eens getest door de DA? op problemen van het evenwichtsorgaan of toch de ogen? Of is het echt alleen onhandigheid?

honden page profiel Eef en TjibbeEef en Tjibbe 3 doggies

honden foto van Eef en Tjibbe

Ik heb een galgo-kruising van meer dan 60 cm hoog die hetzelfde doet. Heel fijn als dat door je huiskamer vliegt. ;-) Ik zit nu met hem op een hondenschool waar we ABC-training volgen. ABC staat voor Aandacht voor elkaar, Bewustwording van wat je doet en Balans (lichamelijk en geestelijk) en Contact, Communicatie en Concentratie. Ik merk dat dit voor ons heel effectief is. Hoewel hij nog steeds onstuimig is (wat wil je als je anderhalf bent en je eerste jaar in asiels hebt doorgebracht) maar dat hij een stuk gecoördineerder is. We worden niet meer omver gebeukt en hij maakt veel minder vaak een koprol in volle vaart. Mocht je in de kop van Noord Holland wonen dan kan ik je HAC de Wenge aanraden als hondenschool. En anders eens kijken of je ergens ABC-training of alleen balans-training kan vinden. Doe dit wel altijd onder begeleiding, want balanstraining kan als het niet goed wordt toegepast blessures tot gevolg hebben.

honden page profiel SheltieloveSheltielove

" Is ze misschien al eens getest door de DA? op problemen van het evenwichtsorgaan of toch de ogen? Of is het echt alleen onhandigheid? "

 Aangezien ze perfect scoort op basis van zicht en gehoor, is dat zeker het probleem niet. Misschien kan het haar evenwichtsorgaan zijn die niet goed werkt. Ze is namelijk ook een Krak in totaal haar weg kwijt geraken. Haar oriëntatie is ook een dikke nul. Dus misschien is dit gelinkt aan elkaar. Ik zal het eens bespreken met onze dierenarts :)

honden page profiel SheltieloveSheltielove

" Ik heb een galgo-kruising van meer dan 60 cm hoog die hetzelfde doet. Heel fijn als dat door je huiskamer vliegt. ;-) Ik zit nu met hem op een hondenschool waar we ABC-training volgen. ABC staat voor Aandacht voor elkaar, Bewustwording van wat je doet en Balans (lichamelijk en geestelijk) en Contact, Communicatie en Concentratie. Ik merk dat dit voor ons heel effectief is. Hoewel hij nog steeds onstuimig is (wat wil je als je anderhalf bent en je eerste jaar in asiels hebt doorgebracht) maar dat hij een stuk gecoördineerder is. We worden niet meer omver gebeukt en hij maakt veel minder vaak een koprol in volle vaart. Mocht je in de kop van Noord Holland wonen dan kan ik je HAC de Wenge aanraden als hondenschool. En anders eens kijken of je ergens ABC-training of alleen balans-training kan vinden. Doe dit wel altijd onder begeleiding, want balanstraining kan als het niet goed wordt toegepast blessures tot gevolg hebben. "

 Dat lijkt mij echt ideaal! En zo te horen weten jullie perfect hoe het is om een onhandige hond in huis te hebben. Wel sneu dat ze zolang in het asiel heeft gezeten. Nu een luxeleven zo te horen :D ik zal haar nog eens laten controleren bij de dierenarts en als er nog steeds niets te vinden is, zoek ik een hondenschool met dergelijke trainingen. Alvast bedankt voor de tip!

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Ons Sadi die helaas in haar belang herplaatst is. Was en is ook lomp en onbenullig. Tijdens de puppycursus waren balans oefeningen inbegrepen.

 

Ondanks haar lompheid en voor berner enorme wendbaarheid weet ze exact wat kan en niet kan. 

 

De berner voor haar heeft geen balansoefeningen gehad en de berner vroeger thuis ook niet.

 

Mijn ervaring is dat de balansoefeningen een enorme meerwaarde heeft gehad.

 

Ze heeft in mijn ogen echt mega controle over haar lichaam. En ondanks lomp en onbenullig. Eenmaal pup af geen gestruikel over haar eigen poten. En waar met vorige Berners de lompheid tot ongelukkige situaties leidden. Is dat bij Sadi niet zo. Ze weet precies waar ze tussendoor kan en zelfs foutloos achterwaarts manouvreren tussen bank en tafel inclusief hoek van 90 graden achterwaarts (terwijl ze er maar precies tussendoor kon) ging haar zo gecontroleert af dat ik me daar vaak over heb verbaasd.

En ik kan niet anders concluderen dan dat de balans oefeningen daar een grote rol in hebben gespeelt. Dus ik vind dat zeker een goede aanrader.

honden page profiel KelKel

honden foto van Kel

Wat onhandig en af en toe gevaarlijk inderdaad! Is de oefening over stokken stappen iets? Wij moesten dat doen bij de puppy cursus, is een behendigheids oefening geloof ik. Maar worden ze ook bewust van hun lijf, waar ze hun poten precies moeten zetten. Eerst een aantal verder uit elkaar leggen en dan dichter op elkaar. Je kan het ook met hoepels doen. Succes en hopelijk is het niet iets medisch!

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Dat hoort er toch gewoon bij? De kans is vele vele malen groter dat dit gewoon lompheid is door de leeftijd, het in de groei zijn (waardoor bespiering en het skelet nog moet ontwikkelen) dan dat ze daadwerkelijk iets mankeert. 

Komt vast helemaal goed. Ik herken Obi er wel in, die is ook altijd groot geweest voor z'n leeftijd (en nog steeds haha). Dat is ook een lomp uilskuiken geweest. Ik lees in ieder geval niets wat ik schokkend vind voor een jonge hond. 

 

edit: Ik lees dat ze niet meer in de groei is. Maar hoe oud is ze dan? Jonge honden zijn ook gewoon lomp omdat ze veel te veel willen. 

honden page profiel SheltieloveSheltielove

" Dat hoort er toch gewoon bij? De kans is vele vele malen groter dat dit gewoon lompheid is door de leeftijd, het in de groei zijn (waardoor bespiering en het skelet nog moet ontwikkelen) dan dat ze daadwerkelijk iets mankeert. 
Komt vast helemaal goed. Ik herken Obi er wel in, die is ook altijd groot geweest voor z'n leeftijd (en nog steeds haha). Dat is ook een lomp uilskuiken geweest. Ik lees in ieder geval niets wat ik schokkend vind voor een jonge hond. 
 
edit: Ik lees dat ze niet meer in de groei is. Maar hoe oud is ze dan? Jonge honden zijn ook gewoon lomp omdat ze veel te veel willen.  "

 Ja dat zal inderdaad wel kloppen. Onze Zelda is nog maar 1 jaartje oud. Dus het zal hoogstwaarschijnlijk wel met haar jonge leeftijd te maken hebben. Ik begon me zorgen maken na een reünie met Chica haar pups. We waren samen naar het bos gaan wandelen en daar stak Zelda met haar lompigheid met kop en schouders bovenuit. Ze liep heel de bende letterlijk omver en liep neus voor tegen de bomen. In het begin was het lachwekkend, maar ik kreeg wel schrik toen een van de baasjes mij vroeg van is dit wel normaal? Een hond kan toch echt niet zo lomp zijn.. de pups van Chica waren nog zoveel jonger en hadden dit totaal niet. Nochtans zegt de dierenarts dat ik me geen zorgen moet maken. Dus nog een controle voor de zekerheid en al eens informeren voor balansoefeningen. Dankzij jullie verhalen voel ik mij toch al zekerder :)

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Ze loopt letterlijk pardoes tegen bomen aan, tegen onze benen, valt over allerhande voorwerpen (bv borstel die tegen de muur staat). Haar gehoor en zicht zijn nochtans in orde. "

Mag ik vragen hoe je dit weet? Is ze hierop getest, door wie?

honden page profiel HondenboelHondenboel

honden foto van Hondenboel

Indy hier van 16maanden is ook zo. Van jongs af aan al geweest. Die is ook lomp. Ik doe met haar veel aan balans en coördinatie en geef haar vooral de tijd om dingen te begrijpen.
Ik begrens haar waar nodig en stuur haar gedrag bij. Ik leer haar ook dat rust haar meer opleverd dan druk en lomp. Maar dat kost tijd en veel geduld.
Je hond is pas een jaar.
Dus nog echt een jonge hond.
Al heeft mijn agility instructeur er eentje van 6jaar rond lopen die nog zo is...

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Zou een cursus als balans en evenwicht iets zijn? Daar doen ze allemaal oefeningen om heel bewust op de beweging te letten. 

Maar ik vind het tegen bomen aanlopen wel een beetje verontrustend klinken. Dus een check bij de dierenarts zou ik niet onnodig vinden. 

honden page profiel marian de waardmarian de waard

honden foto van marian de waard

ik zou de hond door een specialist laten nakijken want dit is geen normaal lomp gedrag. Een hond kan best een ergens tegen aan lopen maar niet zo veel als jij beschrijft. Ik vermoed dat je hond toch slecht ziet, of een middenoor probleem heeft of een hersenbeschadiging. Dus laat aub checken.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Vind het heel merkwaardig en niet echt normaal gedrag.

 

Zou zeker weten naar een oogarts gaan. Wie weet een neurologische afwijking, oog lichaam coordinatie. Of gewoon slecht zicht

honden page profiel SheltieloveSheltielove

" Mag ik vragen hoe je dit weet? Is ze hierop getest, door wie? "

 Is door de dierenarts bekeken. Ze reageerde perfect op bepaalde prikkels. Maar zo te horen zou ik beter eens verder op gaan ermee, naar een specialist. de ene herkent het en vindt het niet abnormaal. Een ander vindt het dan vreemd en maakt zich zorgen. En dat is wat ik telkens voel. Het ene moment denk ik, dat is normaal, zo een jong beestje. Het andere moment maak ik me terug grote zorgen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  Is door de dierenarts bekeken. Ze reageerde perfect op bepaalde prikkels. Maar zo te horen zou ik beter eens verder op gaan ermee, naar een specialist. de ene herkent het en vindt het niet abnormaal. Een ander vindt het dan vreemd en maakt zich zorgen. En dat is wat ik telkens voel. Het ene moment denk ik, dat is normaal, zo een jong beestje. Het andere moment maak ik me terug grote zorgen. "

 Verstandig om er mee naar een  specialist te gaan, jonge honden zijn ontzettend lomp, maar wat jij beschrijft, zou ik me toch ook wat zorgen maken.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik zou nog een keer terug gaan naar een dierenarts/specialist.. misschien dat een eventuele afwijking toen nog niet voldoende zichtbaar was? Hoe lang geleden is het getest?

 

Lomp oke... maar zomaar tegen een boom aanlopen.. vind ik toch wel erg lomp en als het ook zo vaak gebeurd?

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Ligt toch geheel aan het scenario waarin dit gebeurt? Tijdens spel zou ik het echt niet gek vinden. Wanneer ze geobsedeerd met der neus over de grond loopt en daar ineens een boom staat; ook niet. Wanneer ze rustig vooruit loopt de boom meter voor meter dichterbij zou moeten zien komen; ja dan wel. Maar meeste jonge honden letten helemaal nergens op. Er zijn voor mij meer scenario's te bedenken waarbij zo'n dier maar wat doet want: yaaay eindelijk vrij rondrennen. Dan dat een hond die door de dierenarts gezien is toch wellicht ineens geen diepte lijkt te kunnen zien en daardoor misschien wel blind of slechtziend is aan 1 oog. Elke beginnende dierenarts zou dat toch moeten kunnen constateren tijdens het inspecteren van zo'n hond. 

Misschien moet je eens goed nagaan in wat voor scenario's zoiets gebeurt. Loopt ze ook tegen andere honden aan? Want daar ligt meestal 99,9% van hun aandacht tijdens het samenspelen/loslopen. Als ze er niet tegen aan loopt maar wel tegen een boom aan dan lijkt het mij meer te maken hebben met waar ze op focust. 

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

"  Is door de dierenarts bekeken. Ze reageerde perfect op bepaalde prikkels. Maar zo te horen zou ik beter eens verder op gaan ermee, naar een specialist. de ene herkent het en vindt het niet abnormaal. Een ander vindt het dan vreemd en maakt zich zorgen. En dat is wat ik telkens voel. Het ene moment denk ik, dat is normaal, zo een jong beestje. Het andere moment maak ik me terug grote zorgen. "

 Wanneer je er zelf geen rustig gevoel over hebt: vooral naar de dierenarts/specialist gaan! 

 

Dan heb je in ieder geval duidelijkheid.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

"  Is door de dierenarts bekeken. Ze reageerde perfect op bepaalde prikkels. Maar zo te horen zou ik beter eens verder op gaan ermee, naar een specialist. de ene herkent het en vindt het niet abnormaal. Een ander vindt het dan vreemd en maakt zich zorgen. En dat is wat ik telkens voel. Het ene moment denk ik, dat is normaal, zo een jong beestje. Het andere moment maak ik me terug grote zorgen. "

Waarschijnlijk begrijp ik je niet zo goed. Maar je bent fokker, dan ga je toch sowieso naar een specialist voordat je een nest gaat fokken?

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" Waarschijnlijk begrijp ik je niet zo goed. Maar je bent fokker, dan ga je toch sowieso naar een specialist voordat je een nest gaat fokken? "

Wat ik begrijp is dat haar hond nu sowieso nog te jong voor een nestje maar stond dit op het lijstje van "misschien" voor de toekomst. Maar correct me if i'm wrong!

honden page profiel SheltieloveSheltielove

" Wat ik begrijp is dat haar hond nu sowieso nog te jong voor een nestje maar stond dit op het lijstje van "misschien" voor de toekomst. Maar correct me if i'm wrong! "

 Inderdaad, dat zie je correct :) ik fok met mijn andere sheltie. Zelda is nog te jong en het is een toekomstvisie om ermee te fokken. Ik zie namelijk Blue merle heel graag!

Volgende forumvraag: Puber vaker aan flexilijn?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^