Extreem bijtgedrag tijdens wandelen, thuis...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AmberAmber

Hoi hoi! Sinds 26 november hebben wij ons dwergkeesje Louis. Hij heeft al ons hele hart ingepalmd en zijn zo blij dit mannetje bij ons te hebben.

Zindelijkheid enzo gaat de goede kant op. Hij heeft wel enorm veel energie en vertoont veel bijtgedrag. Heel vaak kan ik binnen geen voet verzetten of hij hangt al aan mijn schoen, tenen, hielen, kuiten (ai ai puppytandjes). Ik probeer hem dan meteen af te leiden met iets waarin hij wel mag bijten, dit lukt dan wel maar na 2 minuten doet hij het opnieuw. Ook bijt hij enorm in je handen. Zn harnasje aandoen om te gaan wandelen is een hele opgave... heb al overal krassen/wondjes.

Tijdens zn dagelijkse wandelingetjes doet hij dit ook... soms doet hij dit al van in het begin dat we buiten zijn... dan hangt hij letterlijk aan je broek of schoenen, blaft op een erg kwade toon (eerder pure frustratie) en kan je niks meer met hem aanvangen. Een ander scenario is dat hij in het begin van de wandeling netjes meewandelt en dan na een paar minuten is het precies een monstertje dat ontstaat en bijt hij terug overal waar hij je kan krijgen. Net alsof er iets hem triggert of dat de spreekwoordelijke druppel de emmer doet overlopen. Door iets... Hij heeft dan natuurlijk ook momenten waarin hij super lief is en in de zetel naar je toekomt om te knuffelen of zoals eerder gezegd, wel netjes met je meewandelt.

Nu, het feit dat hij bijtgedrag vertoont is normaal, we weten dat dit tot het normale puppygedrag behoort. We krijgen het hem echter maar niet geleerd dat hij niet in de handen, tenen, enkels, armen whatever van het menselijk lichaam mag bijten, ondanks dat ik hem dan een speeltje ofzo geef.

Het bijtgedrag tijdens de wandelingen is echt een groot probleem. Dan veranderd hij echt van lieve knuffel Louis naar monstertje Louis. We zoeken de oorzaak wel degelijk bij onszelf... misschien geven we hem te weinig "prikkelingen"? Kan hij zn energie niet genoeg kwijt d.m.v. spel enzo?

Louis staat bij ons centraal, is ons eerste hondje samen en we willen dat hij zich goed voelt  Heeft iemand tips hoe we dit kunnen oplossen? Volgende week gaan we terug naar de puppyles maar had graag al eens jullie meningen gehoord.

Alvast bedankt!

Groetjes Amber en Louis

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Hoe lang maak je de wandelingen en wat kom je tijdens die wandelingen allemaal tegen? Wat komt je pup allemaal tegen? Hij ruikt natuurlijk heel goed en dat kan ook best eens zorgen voor overprikkeling. 

 

Persoonlijk zou ik kijken naar wat de hond aan kan. Dus alleen die paar minuten buiten wandelen en dan terug gaan. Teruggaan voor de boel escaleert. 

 

Bijten doen nou eenmaal alle pups. Geef 'm wat lekkers zoals gedroogde konijnenoren of lamsoren. Die zijn voor puppytandjes en kleine hondjes goed te kauwen en vinden ze doorgaans erg lekker.

 

Wat doe je in huis allemaal aan activiteiten? 

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

En belangrijk is ook te kijken hoe vaak wandel je en hoelang slaapt je pup overdag?

 

En het kan zijn dat je pup niet veel gewend is qua socialisatie. Weet je ook wat je fokker hieraan heeft gedaan? Is de pup regelmatig buiten geweest? Andere omgeving?

 

En hoe oud is je pup nu?

honden page profiel carla en Buddy carla en Buddy

honden foto van carla en Buddy

Dit gedrag lijkt heel veel op het gedrag van onze Buddy..

Het was echt zoeken naar hoe dit aan te pakken, want de aanpak van ruilen en zo werkte echt niet.

 

Wat ik op een gegeven moment deed was in huis:

negeren, stil staan (bevriezen) en hem de rug toedraaien.

Als dat dan nog niet hielp, zette ik hem even op de gang. Dus de ruimte uit waar hij zich misdraagt. Heel kort maar, maar duidelijk met de woorden "dag Buddy". Dan mocht hij weer binnen. Soms wilde hij dan nog even doorgaan en herhaalde ik mijn gedrag weer.

Hij heeft nooit langer dan 2x keer achter elkaar op de gang gezeten, omdat hij het dan opgegeven had. Was hij rustig, dan beloonde ik hem met woorden of voertje.

 

Buiten gebeurde het ook regelmatig dat hij meteen bij het weg gaan al ging bijten. Vaak draaide ik dan meteen om en gingen we terug naar huis. Dit was voor hem geen probleem en ging hij gewoon ergens liggen. Dus waarschijnlijk op dat moment niet het goede moment om uit te gaan??

Als hij later, tijdens de wandeling, aan het bijten ging, liet ik hem gaan zitten, wachtte tot hij rustig was en gaf hem dan een voertje en natuurlijk ook weer zeggen dat hij braaf is.. Helaas moest dan soms vaak herhaald worden, omdat hij direct weer begon met bijten.

Het was echter de enige manier om hem uit die bijtmodus te halen.

En zo ging het langzamerhand steeds beter. Ik ging wel heel goed opletten wanneer hij het ging doen en zag het zo ook eerder aankomen, zodat ik hem al liet gaan zitten voordat hij begon met bijten. Ik kreeg hier te tip om voertjes op de grond te gooien als hij begon met bijten. Dat hielp ook wel, maar minder lang. Dan was hij maar even afgeleid. Zoek even wat bij jouw hondje helpt. De hoofdzaak is dat je hem afgeleid krijgt van het bijten.

 

Heb heel wat worstelingen met rood hoofd, op straat,  gehad hoor.

honden page profiel Inge, baasje van Gina, Flynn en WobbeInge, baasje van Gina, Flynn en Wobbe

honden foto van Inge, baasje van Gina, Flynn en Wobbe

Ik denk eerder dat hij tijdens het wandelen wat teveel prikkels krijgt en dat hij het lastig vindt om hier mee om te gaan. Ik heb zelf een hond die dit ook had toen hij pup was. Zodra ik zijn halsband om ging doen begon het al en buiten begon hij heel gefrustreerd te gillen en in mijn benen en riem te bijten. Alsof hij op die manier van het stressgevoel af probeerde te komen. Het viel mij op dat hij het alleen op plaatsen deed waar hij het spannend vond zoals langs een tuinhek waar een vreemde hond zit of in de buurt van een drukke weg. 

 

Ik ben toen een tijdje alleen op plekken gaan wandelen waar weinig prikkels zijn. Dus geen druk verkeer enzo. Ik heb hem ook een tuigje omgedaan ipv een halsband. Op een of andere manier werkte dit ook heel goed. En hem uitgelaten aan een wat langere riem. Tijdens de wandeling heb ik hem gewoon lekker laten snuffelen en soms een speur spelletje tussendoor zoals snoepjes in het gras gooien die hij kon zoeken. Snuffelen schijnt ontspannend te werken. Eigenlijk ging het met deze paar kleine aanpassingen heel snel beter. Inmiddels is het gedrag helemaal over. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en dat het snel beter gaat met jullie Louis zodat jullie nog meer van hem kunnen genieten :-)

Volgende forumvraag: Verhuizen met puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^