Is dit (strafbare) verwaarlozing?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

Even een vraagje voor een via via verhaal. Ik vraag me namelijk af in hoeverre de volgende situatie strafbaar is, en of ik bij een instantie kan aangeven dat er iets niet goed zit zodat deze mensen gedwongen worden actie te ondernemen. De schoonfamilie van een vriendin heeft twee Oost-Europese honden 'gered'. De organisatie waar ze die honden vandaan hebben is - voor zover ik weet - gewoon één vrouw die de honden ophaalt en naar een gezin in Nederland brengt. Geen contracten en ook geen controle of dat gezin wel geschikt is. 

 

Deze mensen hebben dus twee honden, een reu en een teef, waarvan de teef steeds meer gedragsproblemen krijgt. Ze wordt steeds dominanter en agressiever, ze moet tegenwoordig een muilkorf om als er bezoek komt want ze bijt. Als ze los loopt (en ze laten haar altijd los op het uitlaatveld) en ze ziet andere honden rent ze erop af en begint ze te grommen. Ze valt niet zelf aan maar zo'n actie kan op een reactie rekenen natuurlijk. Ze is ook zo bang voor vuurwerk dat ze zodra het winter wordt en de dagen korter worden, ze niet meer naar buiten wil. Het maakt dan niet uit of het donker is of dat er überhaupt al vuurwerk is afgestoken dat jaar. Ze heeft nog meer gedragsproblemen, en allemaal worden ze steeds erger.

 

Mijn issue hierin is vooral dat de baasjes er niets aan doen. Ze hebben naar eigen zeggen geen geld en geen tijd. Bovendien nemen ze als gezin beslissingen en iedereen heeft een veto. Er was bijvoorbeeld even sprake van sterilisatie van de teef maar omdat één van de zoons het zielig vond ging dat dus niet door. Ik heb via die vriendin al een aantal opties gegeven die zij heel subtiel laat vallen (er wordt niet goed op gereageerd als zij zich ermee bemoeit namelijk) en dan is er wel interesse in bijvoorbeeld BAT, maar dan komt het punt waarop het geld gaat kosten en wordt er weer niets gedaan. 

 

Daarnaast worden beide honden ook fysiek verwaarloosd: als ze iets hebben wordt de dierenarts pas gebeld als het echt niet anders meer kan, want de dierenarts kost zoveel geld. Ze hebben een dierenarts in een ander dorp omdat die goedkoper is, en daar kunnen ze alleen heen buiten kantoortijden omdat maar één iemand een rijbewijs heeft en die werkt 40 uur pw. Dat zorgt ervoor dat het rustig 2-3 maanden kan duren voor ze naar de dierenarts gaan. Zelf dokteren met rare zalfjes uit vage dierenwinkels doen ze wel.

 

Ik vraag me dus af of ik hier een instantie over kan contacteren ofzo. Ik vind het echt schrijnend om te horen hoe het steeds erger wordt met dat beestje, want je weet gewoon dat ze het hadden kunnen voorkomen. Ze schijnen te denken dat het allemaal wel los zal lopen maar ik wacht echt op de dag dat het heel erg misgaat, dat ze een kind bijt (sterker nog, ze heeft al eens naar een kind uitgehaald) en dat die arme hond het onderspit delft omdat die mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen...

honden page profiel NullNull 3 doggies

honden foto van Null

Weet je ook welke 'stichting' het is? Ik ken namelijk wel iemand die zoiets dus ook doet, maar die lette dacht ik wel op hoe de honden het er hebben.

 

Ik zou dit verhaal gewoon met de dierenbescherming bespreken. Die kunnen misschien controleren?

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

" Weet je ook welke 'stichting' het is? Ik ken namelijk wel iemand die zoiets dus ook doet, maar die lette dacht ik wel op hoe de honden het er hebben.
 
Ik zou dit verhaal gewoon met de dierenbescherming bespreken. Die kunnen misschien controleren? "

 Nee geen idee,  ik krijg al mijn info via die vriendin en die durft niet teveel vragen te stellen. Ik heb begrepen dat deze vrouw het via facebook regelt en de honden plaatst op basis van een telefoongesprek van 5-10 minuten. Als je een beetje leuk kan bluffen krijg je dus een hond met enorme rugzak mee.. Een beetje handelen vanuit je hart maar vergeten je brein erbij te betrekken zeg maar :P Maar ik ga de dierenbescherming eens contacteren, goede tip!

Volgende forumvraag: Angst voor vuurwerk
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^