Help..Commando's zonder koekje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel lindsaylindsay

honden foto van lindsay

Hallo iedereen,

Ik heb een vraag. Ik heb nu een puppy van 4 maanden. Op dit moment ben ik bezig met de commando's zit en af. Als ik een koekje gebruik tijdens het oefenen, luistert ze meteen en gaat ze meteen zitten of liggen. Zonder koekje, duurt het even voordat ze luistert of ze doet het helemaal niet..

Hebben jullie tips/ideeën voor mij zodat ze ook gaat luisteren zonder koekje? :-)

Alvast bedankt!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Iedereen werkt voor een beloning.

Mensen werken voor een salaris, een vrijwilliger voor een glimlach, kleuters voor een stikker, pubers uh, werken die ergens voor?

 

Voor een hond net zo. Gedrag herhaalt zich als het iets oplevert, levert het niets op, dan vermindert of stopt het.

 

Belonen is wel meer dan een voertje, een braaf, even spelen, even los, een goedzo. Maar voor jonge honden is een voertje een hele grote motivator.

Je kan wel de ene keer een voertje geven en de volgende keer een braaf, goed zo.

I

 

Ze hebben wel een motivator nodig om commando's uit te voeren, te werken.

 

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Ik doe bij java altijd hetzelfde als ik iets oefen, ik beloon met een snoepje en een blije goedzoo. 

Nu kan java al wat meer trucjes, dus ik vraag 2 of 3 trucjes achter elkaar. Bij de laatste krijgt ze dan haar snoepje. Bij alle truucjes een goedzo.

Java kan nu blijven, zitten en pootje geven zonder snoepje voor dr neus te houden en is 5 maanden.

honden page profiel lindsaylindsay

honden foto van lindsay

Bedankt voor je antwoord!

Goed om te horen, ik hoef me dus nog geen zorgen te maken dat ze dat nog niet doet denk ik haha.

honden page profiel --

honden foto van -

Neee geen zorgen maken nog hoor haha, is voor zo'n jong hondje heel normaal. Wat je kunt gaan doen is intervaltraining. Dat wil zeggen, de ene keer geef je meteen een koekje, de keer daarna na 3 keer, dan na 2 keer, dan weer meteen etc en dat kun je dan zo uitbouwen. En kunt het koekje ook eens vervangen door een trekspelletje of als ze ouder is bijvoorbeeld een bal. Zo weet ze nooit wat ze kan verwachten en blijft het altijd spannend. Maar, omdat ze nog zo jong is, beloon wel meteen als de situatie "moeilijk" is. Dus met drukte er omheen, veel afleiding ed en als ze straks gaat puberen moet je ook weer wat sneller en vaker belonen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Luca is 4 en ik beloon nog regelmatig met voertjes of goed zo.
Zo blijft ze super gemotiveerd.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hier geen voer voor beloning, maar een knuffel aai of een leuk spel.....en wat jij kan doen is om en om belonen.....koekje, en de volgende keer een lieve knuffel....om en om, zo kan je het wat afbouwen.

honden page profiel Storm.de.boxer Storm.de.boxer

honden foto van Storm.de.boxer

Hi Lindsay, wij kregen gisteren op de training de tip om te proberen de commando's ook aan handgebaren te koppelen. Onze pup vind het inderdaad heel leuk om een handgebaar op te volgen, is misschien ook beter te begrijpen.... Nu is het stem, handgebaar en gevolgd door snoepje als hij dat braaf doet, dit om alles goed aan te leren en te bevestigen. Daarna kan het handgebaar worden verkleind en het aantal snoepjes langzaam worden afgebouwd. Het is dan een verassingselement en je hoeft niet bij alles constant meer snoepjes te geven.

honden page profiel Zilver_PapiertjeZilver_Papiertje

honden foto van Zilver_Papiertje

Hier kent ze het handgebaar beter dan het commando. En ze weet al goed wanneer er iets te verdienen valt en wanneer niet 

Gebruik je de clicker?

Je kan, naarmate ze het commando beter kennen, het belonen afbouwen zoals Charlie zei.

Je kan bij oefeningen die ze al kennen ook iets anders geven dan een brok. De absolute toppers van beloning (stukje worst, kippenwit...) hou je voor nieuwe dingen aan te leren.

Denk ook eens aan iets anders dan hondensnoepjes. Pyxis is bv verzot op appels. Dan snij ik een appel uit de tuin in stukjes en dan krijgt ze dit. Hier werkt ze even hard voor, maar onze meid is natuurlijk wel verzot op eten....op alles wat ook maar een klein beetje eten kan zijn  Ik snap dat niet alle honden zo'n alleseters zijn.

honden page profiel lindsaylindsay

honden foto van lindsay

Onwijs bedankt voor jullie reacties! :-D

honden page profiel --

honden foto van -

" Hier kent ze het handgebaar beter dan het commando. En ze weet al goed wanneer er iets te verdienen valt en wanneer niet 
Gebruik je de clicker?
Je kan, naarmate ze het commando beter kennen, het belonen afbouwen zoals Charlie zei.
Je kan bij oefeningen die ze al kennen ook iets anders geven dan een brok. De absolute toppers van beloning (stukje worst, kippenwit...) hou je voor nieuwe dingen aan te leren.
Denk ook eens aan iets anders dan hondensnoepjes. Pyxis is bv verzot op appels. Dan snij ik een appel uit de tuin in stukjes en dan krijgt ze dit. Hier werkt ze even hard voor, maar onze meid is natuurlijk wel verzot op eten....op alles wat ook maar een klein beetje eten kan zijn  Ik snap dat niet alle honden zo'n alleseters zijn. "

Haha als ik bij Ronin niks bij heb pluk ik wel eens een plukje gras uit de berm, zelfs dat ziet hij als beloning xD Appel vinden ze hier ook geweldig inderdaad, of komkommer of wortel in kleine blokjes. Al is Aiko wel kieskeuriger hihi. Maar ik train nog regelmatig met haar en doe hersenwerkjes, dus ook al is ze 2 ze krijgt toch nog lekkertjes. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Je kan oefenen met interval beloning.

Dus 2 x wel een koekje geven, dan weer een keer niet.

Dan weer wel een keer een koekje, dan weer een keer niet etc etc.

Je moet daar ook een beetje afwisseling in houden, anders heeft hij ook zo weer door van: oh, nu heb ik 2 x een koekje gehad dus nu krijg ik niks en doe ik het mooi niet. 

 

Zo blijft het voor je hond altijd een verrassing, en zal hij meer moeite willen doen (want je weet nooit of je deze keer wel het koekje krijgt!)

Als je altijd wel een koekje geeft, dan word je hond uiteindelijk ook minder gemotiveerd omdat hij toch wel een beloning krijgt, hoe het ook gaat en gaat de spanning en motivatie eraf.

En wat je ook kan doen, als je hond het echt heel goed doet, geef hem dan eens iets extra lekkers!

Zo zal hij ook leren, dat hij een 'jackpot' kan winnen als hij heel erg z'n best heeft gedaan.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Hier beloon k altijd, maar soms ook gewoon met een complimentje hoor. Voertjes om hem terug te roepen zijn handig hier want soms heeft hij stopjes in zen oren :-D
Maar der word altijd beloond maar niet altijd met eten anders weegt hij nog 100kg haha. Naar andere mensen bvb mijn mama, schoonmoeder, vrienden.. Luistert hij niet goed tenzij hij een koekje krijgt maar dat vind ik niet erg

honden page profiel CareandoCareando

honden foto van Careando

Verschillende commando's achter elkaar gaan geven voor je een beloning geeft, en steeds afwisselen, soms na een keer, soms na drie keer, soms na twee of vier dingen die hij moet doen. Zak George heeft daar een goede video over gemaakt, in het Engels, ik hoop dat je dat verstaat.

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Verschillende commando's achter elkaar gaan geven voor je een beloning geeft, en steeds afwisselen, soms na een keer, soms na drie keer, soms na twee of vier dingen die hij moet doen. Zak George heeft daar een goede video over gemaakt, in het Engels, ik hoop dat je dat verstaat.
 

  "

 Dan heb je kans dat als je een commando vraagt, je hond gelijk alle commando's laat zien, voor het koekje.

 

Ik zou wel altijd na een commando belonen, de ene keer met een goed zo, de volgende keer een voertje. Interval voer geven, wel altijd belonen.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Je hondje is nog erg jong en als ze de oefening nog niet doet zonder beloning betekend eigenlijk dat ze de oefening wellicht nog niet begrijpt.

Er zijn verschillende manieren van trainen, je kunt gedrag uitlokken door te sturen met een voertje heeft als voordeel dat de oefening snel word uitgevoerd.

Je kunt ook de hond zelf laten uitvinden wat de bedoeling is, vraagt veel geduld maar de hond word dan pas achteraf beloond en is niet uitgelokt met voer.

Clickertrainig is hier een mooi voorbeeld van.

 

Daarnaast is het vaak dat die hond wel de lichamelijke commando begrijpt maar nog niet de verbale commando omdat deze vaak op het verkeerde moment word gegeven in de aanleerfase.

Als dan de lichamelijke commando achter blijft en enkel een stemcommando snapt de hond er geen snars van.

Ga meer interval belonen en dan belonen in de brede zin, voer, spel, een blije YES of SUPER.

Door meerdere vormen van beloning in te zetten kan je uiteindelijk alles als motivatie voor leren inzetten.

 

Succes..................ene het is echt niet erg dat je beloond, mijn honden zijn 5 en 6 en train daar nog veel mee en krijgen nog steeds een beloning.

honden page profiel CareandoCareando

honden foto van Careando

"  Dan heb je kans dat als je een commando vraagt, je hond gelijk alle commando's laat zien, voor het koekje."

 Nee, dat bedoelde ik juist niet, ik bedoelde: steeds een totaal andere volgorde en steeds na een verschillend aantal commando's

zit - koekje

lig, zit, poot, blijf, kom -  koekje

zit, lig - koekje

lig, blijf, voor - koekje

zit - koekje

lig, zit, blijf, voor, poot, blijf, kom, blijf, voor - koekje

lig - koekje

Zo iets dus. Dan weet de hond niet precies wanneer er een beloning komt en dus gaat hij de commando's ook zonder koekje uitvoeren.

 

Volgende forumvraag: Volwassen teef hapt naar puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^