Geadopteerde hond voorstellen aan oudere hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Marlies (Gast)

Hallo iedereen,  Ik heb vorig weekend een hond geadopteerd die geen nieuwe thuis vond, het is een kruising jachthond van ongeveer 1,5j oud.  Het is een heel lieve hond, hij kent wel nog niets en hij had zelfs nog geen naam. Nu op zich leert hij snel bij maar het grootste probleem is dat we al een hond hebben van 7j en die reageert heel boos op hem.  Daardoor moet hij veel buiten zitten, wat hij niet altijd erg vind want hij zit wel graag buiten, maar natuurlijk wil hij soms ook binnen, net zoals ik dat wil natuurlijk :-) maar dan is de andere hond zo kwaad en wilt die precies aanvallen dus dan wordt hij bang...  Heeft er iemand tips om dit op te lossen?  Ik zou dit graag toch in orde hebben tegen dat de echte koude begint dat hij toch alleszins binnen kan zitten dan... 's nachts slaapt hij in een bench binnen.  Bedankt alvast voor de hulp en tips,  groetjes 

honden foto van Marry, Catootje (RIP) en Lotje (RIP)

Hoi Marlies,

Ik kan je hierbij helaas niet helpen omdat ik hier geen ervaring mee heb.

Ik hoop dat iemand anders hier je wel wat tips kan geven.

Daarom even een upje.

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

" Hallo iedereen, 
Ik heb vorig weekend een hond geadopteerd die geen nieuwe thuis vond, het is een kruising jachthond van ongeveer 1,5j oud. 
Het is een heel lieve hond, hij kent wel nog niets en hij had zelfs nog geen naam. Nu op zich leert hij snel bij maar het grootste probleem is dat we al een hond hebben van 7j en die reageert heel boos op hem. 
Daardoor moet hij veel buiten zitten, wat hij niet altijd erg vind want hij zit wel graag buiten, maar natuurlijk wil hij soms ook binnen, net zoals ik dat wil natuurlijk :-) maar dan is de andere hond zo kwaad en wilt die precies aanvallen dus dan wordt hij bang... 
Heeft er iemand tips om dit op te lossen? 
Ik zou dit graag toch in orde hebben tegen dat de echte koude begint dat hij toch alleszins binnen kan zitten dan... 's nachts slaapt hij in een bench binnen. 
Bedankt alvast voor de hulp en tips, 
groetjes  "

 Welke hond zit er nu buiten? De hond die je al had? 

 

Hoe heb je ze kennis laten maken samen? En heb je dit opgebouwd of gewoon meteen geprobeerd om ze samen binnen te houden? 

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Ik zou proberen om met beide honden tesamen te gaan wandelen. Heb je iemand die de nieuwe hond kan begeleiden dan? Je loopt eerst een metertje van elkaar af en dan ga je steeds dichter bij elkaar lopen. Als ze willen snuffelen, ga jij gewoon door, zonder aarzelen.

Zo leren ze elkaar ook tolereren, en ze hebben een doel: wandelen!

Je leert thuis de nieuwe hond op zijn/haar plekje te liggen, en dan laat je jouw oudere hond erbij komen. (ik zou een muilkorfje aanschaffen zodat je niet met snijwonden enz naar de DA moet, moest het toch fout gaan). Het is ook misschien handig als je met twee bent om eventuele noodsituaties sneller onder controle te krijgen.

Zorg altijd dat je erbij blijft! Laat ze nooit samen alleen achter.

Het heeft weinig zin om ze helemaal te scheiden, nu toch nog niet, als blijkt dat je oudere hond echt niet met andere honden kan, dan zal je die beslissing moeten nemen, maar ik zou eerst toch proberen en hen verplichten om aan elkaar te wennen.

Marie-Rose (Gast)

Ik ga mee met wat hierboven werd geschreven. Eerst samen op wandel met de beide honden, wellicht is er toch iemand die je even kan helpen hiermee ?

 

Weet ook niet hoe je het hebt aangepakt toen je met de geadopteerde lieverd thuis kwam. Best is altijd om je eerste hond buiten op straat met de nieuweling te laten kennis maken en dan samen naar binnen toe. Nu ziet jou oudere hond het echt als zijn terrein en gaat dit verdedigen tegen de "indringer" wat niet bepaald de bedoeling is. Geraak je er zelf niet uit, zou ik even de hulp inroepen van een goede GT, vaak hebben zij de juiste tips waardoor het opgelost wordt en beide honden gezellig samen binnen bij jou kunnen leven, zoals het toch hoort. Ik ken bijv iemand die drie honden had die vochten, was echt een probleem. GT kwam langs, gaf de nodige tips en probleem was opgelost, baasjes maakten zelf, geheel onbewust, fouten.

 

honden page profiel CareandoCareando

honden foto van Careando

Inderdaad, dat is ook mijn vraag: welke hond zit nu buiten?
En: welk ras is de hond die je nu al hebt?
Heb je al contact gehad met de stichting, de mensen of het asiel waar je de hond vandaag hebt geadopteerd? Die hebben vaak een aantal mensen die je kunnen helpen bij het aanpakken van dit soort 'aanpassingsproblemen'.

Een ding is altijd erg belangrijk om in de gaten te houden als je een nieuwe hond in je 'roedel' introduceert. De hond die je al hebt, gaat altijd voor. Die krijgt als eerste eten, mag als eerste zijn riem om, als eerste de deur in of uit, krijgt als eerste een koekje. Dit is om de 'oudste' hond zijn plaats in de roedel te bevestigen, en het werkt meestal als een tierelier om de nieuwe hond de huisregels te aan te leren want die volgt het voorbeeld van de hond(en) die er al is. Ook moet je voorzichtig zijn met belonen, aanhalen en knuffelen van de nieuwe hond, die krijgt pas als laatste een koekje en moet ook werken daarvoor (gaan zitten, na het doen van een plasje buiten, als hij komt als je zijn naam roept, etc). Ook dit is een manier om de nieuwe hond sneller nieuwe dingen te laten leren en om zich aan te passen in zijn nieuwe thuis. Bovendien geef je zo je oude hond de kans om zijn plek te bevestigen in de roedel (dat kan na verloop van tijd veranderen als ze aan elkaar gewend zijn, dat zoeken de honden onderling wel uit en meestal zonder gevecht). Ook zet je zo je eerste hond in als trainingsmiddel. Honden houden van duidelijke regels en die moet jij ze geven. Ook ben jij uiteindelijk de baas en bepaal jij (voorlopig) de roedelorde.

Wat ook goed werkt is om ze beide bij je te laten zitten terwijl je een handjevol brokjes, koekjes of trainers bij je hebt en ze om de beurt een koekje te geven, eerst de oude hond en dan de nieuwe. Je kunt vervolgens een stukje lopen e ze weer naar je toe roepen en weer laten zitten om dan te belonen. Laat vooral ook aan je oude hond merken dat je blij bent als hij een goed voorbeeld geeft.

Dat jij uiteindelijk de baas bent, moet je ook naar je oude hond laten merken. De nieuwe hond moet zich ook niet bedreigd voelen, en als dat gebeurt moet je de oude hond zijn plek wijzen, bijvoorbeeld door hem terug te sturen naar zijn mand (zijn veilige plek). Als je zijn gegrom beu bent of als hij uithaalt naar de nieuwe hond, mag je best laten weten dat je dat niet accepteert en ingrijpen. Wat je nu doet door ze al een week van elkaar gescheiden te houden, is denk ik niet de beste manier, het bevestigt een negatief gedrag van je oude hond, en dat is gedrag wat je precies niet wilt.

Dat je oude hond zo reageert, kan verschillende redenen hebben. Hij voelt zich onzeker, omdat hij niet weet wat de bedoeling is en wat hij met de situatie aan moet. Of hij voelt zich bedreigd: in zijn positie, maar misschien ook omdat de jonge jachthond nog echt een spring-in-het-veld is waar hij geen zin in heeft. Dat laatste mag hij natuurlijk wel laten weten, dat hij geen zin heeft om vrolijk te gaan spelen en rond te rennen en dat hij er geen zin in heeft dat de jonge hond hem bespringt terwijl hij rustig ergens ligt... Het kan ook zijn dat het zijn manier is om de andere hond te laten merken dat hij zich moet aanpassen. Maar ook daar moet jij het voortouw bij nemen.

Hoe dan ook, beide honden zijn gebaat bij duidelijkheid en regels. Ga zoveel mogelijk met ze ondernemen zodat ze samen zijn en samen dingen doen waarbij je steeds goed in de gaten houdt dat je eerste hond eerst komt. Maak dagelijks een hele lange wandeling of ga desnoods een aantal keer extra per dag een klein blokje om met ze.

Nog een handige tip is om de nieuwe hond zijn riem om te laten houden in huis als hij daar met de andere hond is. Dan kun je hem snel pakken als er iets mis dreigt te gaan. Als het goed gaat doe je de riem af.

Wat ik trouwens doe als ik een opvanger krijg, is eerst een lange wandeling maken met de andere honden voordat we naar binnen gaan. Onderweg leren ze elkaar dan al kennen en de nieuwe hond wordt sneller geaccepteerd. Thuis krijgen ze eten, en de nieuwe hond krijgt zijn bak natuurlijk als laatste. Daarna gaan ze meestal allemaal al snel slapen en zo heb je al iets van rust en een ritme te pakken.

Succes, en laat je ons horen hoe de vorderingen zijn?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik begrijp dat de nieuwe hond naar buiten gestuurd wordt?

 

 

Ik ga mee met de tips van samen wandelen en dan gezamelijk naar binnen gaan.

 

Kijk binnen uit voor triggers, dus geen botjes of speeltjes over de vloer.

Misschien ook even uitkijken met knuffelen, dat de een niet "jaloers" wordt op de ander.

 

Eten moeten beiden in alle rust kunnen doen, ik zou ze scheiden bij het eten.

 

Ik zou de oudere hond veel bevestiging geven en geruststellen, dat hij nog altijd even belangrijk is als dat hij was, ook regelmatig de dingen met hem alleen doen die je vroeger deed, maar de nieuwe hond wel gelijkwaardig behandelen, de ene hond is niet meer dan de andere. Beiden moeten op jouw steun kunnen rekenen.

 

Verder goed begeleiden, en voorkomen dat het escaleert, dus goed op hun uitstraling en lichaamstaal letten, zodat je weet wat er gaande is en vantevoren ingrijpen, niet afwachten.

 

Als de honden slapen, mag de een ook niet naar de ander toe, de slaper moet met rust gelaten worden. Zulke dingen.

 

Misschien is een goede gt wel handig om de situatie bij jou thuis te beoordelen. Neem dan wel iemand met diploma, en werkt met een positieve aanpak anders ben je nog verder van huis.

Volgende forumvraag: kittens en hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^