Bange honden aan pup laten wennen. (En andersom)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nicole & BenjiNicole & Benji

honden foto van Nicole & Benji

Hoi allemaal! 

Sinds kort hebben wij een zwarte labrador pup, Benji van nu 3 maanden oud. Het is een super enthousiast en sociaal mannetje en hij zit op puppycursus. Hij vind tot nu toe elk mens en dier lief en helemaal geweldig. Ik laat hem regelmatig met andere honden spelen (mits het goedgekeurd is door baasje) voor de socialisatie, hij is totaal niet angstig aangelegd, gelukkig, maar hij kent ook nog niet goed de signalen van een hond die niet wilt. Ook niet na de waarschuwingen van de andere hond. Bij mensen kijk ik vaak of ze wel benaderd willen worden en anders leidt ik Benji af met een oefening en een brokje of houdt hem kort en zittend. 

Nu komt het probleem:
Mijn tante heeft 3 kleine hondjes: chihuahua kruisingen. Ze zijn ietwat angstig aangelegd. Ik ben al een keer langs geweest met Benji en toen zijn we eerst buiten op 'neutraal terrein' een stuk gaan lopen met de vier hondjes bij elkaar. Maar Benji wilde er het liefst middenin springen uit enthousiasme en de chihuahua's wilden hem het liefst wegjagen. Blaffen, staart tussen benen en een ander wilde zelfs naar hem toe om hem te waarschuwen/bijten. Nu hebben we zeker niet het lef gehad om ze los te laten bij elkaar of om ze echt door elkaar te laten lopen, vanwege de angst van de chihuahua's maar ook omdat het 3 tegen 1 werd. Hierna hebben we het met 1 chiuaua en Benji geprobeerd en na wat over en weer blaffen ging het eigenlijk al wat beter, ze konden naast elkaar lopen maar de chihuahua hield het nog steeds scherp in de gaten. 

Wat kunnen we het beste doen in deze situatie? 1 voor 1 buiten elkaar laten leren kennen? Vast/loslopend? Zijn we te voorzichtig of niet voorzichtig/langzaam genoeg? Of is het met bange hondjes eigenlijk helemaal niet slim om dit te willen? Of beter te wachten tot Benji ouder is? Is het mogelijk? Ik zou het heel erg leuk vinden als de hondjes uiteindelijk met elkaar overweg zouden kunnen, dat de chihuahua's niet bang voor hem hoeven te zijn en hij ook zelf geen angst ontwikkelt. 

Benji heeft ook al kennis gemaakt met een andere hond in de familie, en daar ging het goed omdat deze hond niet bang was maar juist erg rustig, hij gaf ook goed aan wanneer het wel weer genoeg was geweest. Dan deden we Benji even aan de riem en lieten ze elkaar met rust.

Mijn excuses als het voelt als een vraag die al tig keer gesteld is, maar met deze specifieke situatie vond ik het moeilijk een aansluiting te vinden in andere posts. Ik heb voor Benji nog nooit eerder een hond gehad en ik wil het graag weten wanneer ik iets verkeerd doe, om het te kunnen verbeteren. 

Nicole 
& Benji :)

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

Ik reageer straks thuis even zit nu in de bios.

Maar ik heb een vriendin met 4 praagse rattenvangers met ongeveer de zelfde aanpak als de chi's

honden page profiel Nicole & BenjiNicole & Benji

honden foto van Nicole & Benji

" Ik reageer straks thuis even zit nu in de bios.
Maar ik heb een vriendin met 4 praagse rattenvangers met ongeveer de zelfde aanpak als de chi's "

 Dankjewel! Ik kijk uit naar je reactie :)

honden page profiel SakuraSakura

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Wat ik zou doen, op neutraal wandelen is prima om ze te laten wennen aan elkaar. Ik zou wel je pup bij je houden aan de lijn, de chi's vinden het veel te spannend, wat ik er van lees.

Weet niet hoe de chi's met andere vreemde honden zijn?

Waarschijnlijk ook spannend.

 

Als je bij je tante thuis bent, zou ik ze daar appart houden. Je pup aan de lijn, of een puppy ren ergens plaatsten en zorgen dat de chi's op afstand blijven.

Geef ze iets te knabbelen, zodat ze een positieve associatie krijgen als je pup er is. 

 

De chi's hebben tijd nodig om te leren, dat je pup geen kwaad in de zin heeft. 

Je pup is voor hun onvoorspelbaar, ze hebben geen idee wat hij wilt, of hij geen kwaad in de zin heeft.

 

Door te zorgen voor een leuke associatie als ze bij elkaar zijn en alleen positieve ervaringen laat opdoen, zorgen dat hij niet in hun comfort zone komt, dan zullen de chi's op den duur gewend raken aan je pup.

 

Als je dan een keer buiten loopt, zal je wellicht merken, dat de chi's minder op hem gaan reageren.

Zorg dat hij rustig met ze doet, goed begeleiden. 

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van team border lolly

Oké mijn situatie is als volgt :

Mijn goede vriendin die hier heel vaak is heeft 4 kleine hondjes praagse rattenvangers.

En deze worden heel angstig en nerveus van mijn grotere en vooral drukker honden.

En dan gaan ze lopen snauwen en keffen tot het escaleert en ze ook daadwerkelijk bijten.

En nu zijn dat allemaal teefjes... en heb ik 1 reu die helemaal verliefd is op alle teefjes... Dus ook die van haar. En nee hij rijd er niet op. Maar hij wil graag laten zien dat hij de man is. Dus hij sleept dingen naar hun toe... en rent druk rondjes om hun heen. Stoot ze aan. Hangt boven ze. Lijkt ze. Duwd ze in de juiste richting...

Of te wel macho gedrag... en daar zitten die kleintjes niet op de wachten.

Dus wat wij doen is samen eerst wandelen. En daarbij macho man even in de goede baan lijden. Dus je mag best laten zien dat je een reuze tak hebt gevonden. Of een kuil kan graven maar geen gejaagd en geduw.

En dan bij haar of bij mij thuis moet macho monza eerst even aan de lijn... en de kleintjes weten dan al snel tot waar het bereik is.

En dan kan ie ook even op een kluif kauwen (jouw pup dan) want hier gaat dat fout want die kleintjes willen dan ook de kluif en beginnen onderling te vechten....

Eventueel zou je eerst bij jouw thuis kunnen afspreken. Hier is Monza minder stoer thuis omdat ie weet wat niet mag. 

Wat je alleen in je achterhoofd moet houden is dat 99% van de mini hondjes een trauma heeft opgelopen met socialisatie... 

Want alle kleine hondjes komen ooit in hun leven een grotere lompere hond tegen die ze omver kegelt... en ze vanaf dat punt gewoon uit zelf verdediging en eigen behoud alle grotere lompere honden weg gaan snauwen.

En dat is echt niet erg. Uit eindelijk gaat jouw pup zich leren gedragen en wennen ze aan de grotere hond binnen de familie. En dan hebben ze een bodyguard...

Maar ik zie dat zo vaak: hup hondje in het park. En dat kegelt er een lompe hond er 1 omver. Niet eens kwaad bedoelt maar gewoon jong en druk. 

En als jijzelf omver zou worden gekegeld door iemand die 10x jouw grote en gewicht heeft... Denk je bij de volgende reus: hmmm nee bedankt.

Gewoon rustig laten wennen. Dan zien ze vanzelf in dat groot ook gezellig kan zijn. 

Hier heeft het 3 weken geduurd dat de eerste 2 nu gewoon met monza kunnen... en na 3 maanden loopt hier alles door elkaar...

En hebben we tshirts laten drukken met de tekst: 

Nee wij zijn geen uitlaat service!!

Want ik heb er 4 en zij ook.

Alleen past chevy van mij beter in haar roedel qua uiterlijk.. 

honden page profiel Nicole & BenjiNicole & Benji

honden foto van Nicole & Benji

"Weet niet hoe de chi's met andere vreemde honden zijn?
Waarschijnlijk ook spannend. "

Volgens mij zijn ze wel redelijk gewend aan een aantal andere hondjes, maar dit zijn toevallig kleine volwassen hondjes. 

Ik geloof niet dat ze veel pups kennen :)

honden page profiel Nicole & BenjiNicole & Benji

honden foto van Nicole & Benji

"Maar ik zie dat zo vaak: hup hondje in het park. En dat kegelt er een lompe hond er 1 omver. Niet eens kwaad bedoelt maar gewoon jong en druk. 
En als jijzelf omver zou worden gekegeld door iemand die 10x jouw grote en gewicht heeft... Denk je bij de volgende reus: hmmm nee bedankt."

 Dat is natuurlijk zo :) ik merk nu al dat Benji het liefst overal meteen tussenin duikt. Heb je een tip hoe ik hem het beste zou kunnen gaan begeleiden of is dit iets wat met leeftijd ook wat inzakt? Ik probeer hem altijd even te laten zitten voor er een hond of baasje dichtbij komt.

honden page profiel Nicole & BenjiNicole & Benji

honden foto van Nicole & Benji

Dankjullie wel voor de hulpzame reacties!

Ik zou er natuurlijk ook even mee kunnen wachten tot Benji volwassener is, maar dan wordt Benji wel steeds groter en misschien ook steeds enger voor ze :) 

Kim (Gast)

Wat een schatje! 

Om Benji te laten wennen aan de chi's ben je goed begonnen, nl op neutraal terrein wandelen. Omdat de chi's stresssignalen laten zien kan je het beste de afstand vergroten, dus als het ware parallel naast elkaar lopen, zo ver dat de andere honden geen stresssignalen meer geven. Dan kun je langzaam, stapje voor stapje de afstand verkleinen. Zo leert je pup dat niet elke hond spelen betekend en dat rustig wandelen in het bijzijn van andere honden ook een optie is! Heel goed voor de sociale ontwikkeling. Hondenscholen die sociale wandelingen aanbieden zijn hier ook geschikt voor!  Wandelen met een oudere stabiele hond erbij die rustig wandelt is ook een heel goed voorbeeld. Het hoeft namelijk niet altijd spelen te zijn en dat is wat je pup door moet krijgen. Hierbij lopen beide honden aan de riem, op een rustig tempo, lekker snuffelen.

Je pup laten zitten is iets wat je veel hoort, maar zou ik niet adviseren. Ten eerste is zitten onnatuurlijk voor een hond en kan je pup heupproblemen krijgen, ten tweede, het is onnodig. Als je pup erg enthousiast wordt, probeer hem dan af te leiden met iets lekkers en de afstand wat te vergroten. Laat hem kijken en observeren, daar leren ze ontzettend veel van! :)

honden page profiel Nicole & BenjiNicole & Benji

honden foto van Nicole & Benji

" Wat een schatje! 
Om Benji te laten wennen aan de chi's ben je goed begonnen, nl op neutraal terrein wandelen. Omdat de chi's stresssignalen laten zien kan je het beste de afstand vergroten, dus als het ware parallel naast elkaar lopen, zo ver dat de andere honden geen stresssignalen meer geven. Dan kun je langzaam, stapje voor stapje de afstand verkleinen. Zo leert je pup dat niet elke hond spelen betekend en dat rustig wandelen in het bijzijn van andere honden ook een optie is! Heel goed voor de sociale ontwikkeling. Hondenscholen die sociale wandelingen aanbieden zijn hier ook geschikt voor!  Wandelen met een oudere stabiele hond erbij die rustig wandelt is ook een heel goed voorbeeld. Het hoeft namelijk niet altijd spelen te zijn en dat is wat je pup door moet krijgen. Hierbij lopen beide honden aan de riem, op een rustig tempo, lekker snuffelen.
Je pup laten zitten is iets wat je veel hoort, maar zou ik niet adviseren. Ten eerste is zitten onnatuurlijk voor een hond en kan je pup heupproblemen krijgen, ten tweede, het is onnodig. Als je pup erg enthousiast wordt, probeer hem dan af te leiden met iets lekkers en de afstand wat te vergroten. Laat hem kijken en observeren, daar leren ze ontzettend veel van! :-)"

Oh dat wist ik niet! Wel dat labradors gevoelig zijn voor heupproblemen maar niet dat dit ook door het vele zitten zou kunnen komen! Dan moet ik hem inderdaad maar even op een andere manier proberen af te leiden. Vaak probeer ik wat oefeningen met hem te doen in ruil voor een brokje zodat hij gefocussed is, maar daar deed ik dus ook zit en lig bij.

En bedankt voor de socialisatie tips!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Wat een schatje! 
Om Benji te laten wennen aan de chi's ben je goed begonnen, nl op neutraal terrein wandelen. Omdat de chi's stresssignalen laten zien kan je het beste de afstand vergroten, dus als het ware parallel naast elkaar lopen, zo ver dat de andere honden geen stresssignalen meer geven. Dan kun je langzaam, stapje voor stapje de afstand verkleinen. Zo leert je pup dat niet elke hond spelen betekend en dat rustig wandelen in het bijzijn van andere honden ook een optie is! Heel goed voor de sociale ontwikkeling. Hondenscholen die sociale wandelingen aanbieden zijn hier ook geschikt voor!  Wandelen met een oudere stabiele hond erbij die rustig wandelt is ook een heel goed voorbeeld. Het hoeft namelijk niet altijd spelen te zijn en dat is wat je pup door moet krijgen. Hierbij lopen beide honden aan de riem, op een rustig tempo, lekker snuffelen.
Je pup laten zitten is iets wat je veel hoort, maar zou ik niet adviseren. Ten eerste is zitten onnatuurlijk voor een hond en kan je pup heupproblemen krijgen, ten tweede, het is onnodig. Als je pup erg enthousiast wordt, probeer hem dan af te leiden met iets lekkers en de afstand wat te vergroten. Laat hem kijken en observeren, daar leren ze ontzettend veel van! :-)"

 Je kan een dier niets leren, wat ze van nature niet al kunnen. Zit is een van die dingen, die ze van nature kunnen.

Waarom zou het dan onnatuurlijk zijn?

 

Het is ook niet slecht, ze krijgen er ook geen heupproblemen van.

Wat slecht is, achter balletjes aanrennen en door zwaar zand lopen.

Ook alles met „te" ervoor

 

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Dat fabeltje van zitten steekt wel vaker de kop op, maar zitten is uiteraard natuurlijk gedrag. Dat is gedrag wat je een hond niet hoeft aan te leren. Dat kunnen ze al heel goed en ook al op hele jonge leeftijd doen ze dat al in het nest.

Het meest schadelijke voor een hond is "leven". Daar gaan ze zelfs dood van......

Volgende forumvraag: Grommen afleren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^