Chihuahua los of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Elise (Gast)

Sinds een aantal maanden heb ik naast mijn volwassen Golden een nieuwe aanwinst. En wel een Chihuahua. Ze is nu ongeveer 18 weken.    Graag loop ik in het bos met ze en mn Golden kan dan gewoon los. Nu zat ik me af te vragen of de Chihuahua eigenaren hier hun hondje ook los laten en wanneer ze hier mee begonnen zijn. Ik weet nog dat ik tijdens de cursus met mn Golden af ent toe een loslooples had. Met zn allen naar een losloopgebied en de groep los gooien. Zo heeft hij het geleerd.   Nu doe ik ook wel aan een pupcursus met mn Chi en toevallig was de eerste les een looslooples. Ik stroomde als laatste van de groep in dus de anderen hadden wel iets meer ervaring. En de groep bestond uit grote pups (herders, friese stabij) en 1 andere Chihuahua. Deze werd soort van belaagd en omver gelopen en heb toen besloten mijn hondje toen niet los te laten. De trainers hebben toen zo nu en dan de andere grotere pups vast gedaan, zodat de kleintjes konden. Maar goed het was niet echt een succes al met al.   Ik ben nu dan ook een beetje huiverig om haar (later) los te doen. Het zijn en blijven kleintjes en lees wel vaak dat ze als prooi gezien worden oid. Dus ben wel benieuwd naar ervaringen en advies hierover.    Ik zat wel aan een lange lijn of Flexi te denken, maarja die laatste is volgens mij al met al niet zo best.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

jij beschrijft een veelvoorkomend probleem met kleine hondjes

 

ik heb een hele grote hond en een hele kleine, en nu loop ik zelden in losloopgebieden, maar het maakt eigenlijk niet uit waar ik loop, want je moet gewoon altijd opletten met een klein hondje

 

ze zijn heel erg kwetsbaar en zelfs een goed bedoelde lompe sprong van de gemiddelde labrador kan je hond al een nekhernia bezorgen

daarnaast komt opjagen/najagen van dit soort hondjes ook vaak voor

 

vertrouw in ieder geval nooit op de andere eigenaar en/of hond. ze zeggen altijd "hij doet niets, hoor". bij twijfel: hondje optillen en andere hond blokken/wegsturen

 

ik vind het trouwens geen goede begeleiding op jouw hondenschool. dat zie ik vaker, dat ze alles maar losgooien onder het mom van "ze zoeken het zelf maar uit" en "daar leren ze van".

meestal creeer je zo heel snel angstbijters

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Helemaal eens met Joop!

 

Loslopen kan prima alleen moet je ze iets meer beschermen tegen andere honden omdat ze zo klein zijn

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik ben sowieso absoluut geen voorstander van het 'los gooien' op de hondenschool. Zorgt in mijn ogen alleen maar voor problemen, zeker bij kleinere hondjes. Op die manier heeft een van onze Shelties bijvoorbeeld een trauma opgelopen voor een bepaald hondenras die haar tijdens puppycursus tijdens zo een moment in een hoek dreef.

In alle eerlijkheid heeft onze Chihuahua (helaas vorig jaar overleden) nooit losgelopen. De meningen zijn hierover verdeelt en ik vind ook dat iedereen dit voor zichzelf moet beslissen, maar ik voelde mij hier niet veilig bij precies om de redenen die jij nu zelf al omschrijft. Zij liep ook aan een flexi of lange lijn en heeft een heerlijk leven gehad en is in mijn ogen niks tekort gekomen. Uiteindelijk ontwikkelde ze ook nog gezondheidsproblemen waardoor loslopen helemaal geen optie meer was dus ik ben blij hiervoor gekozen te hebben.
Onze Chinese Naakthondjes lopen ook maar zeer zelden los. Dit heeft deels te maken met hun jachtinstinct maar ook om weer de reden(en) die je hierboven omschrijft. Ik voel me er niet prettig bij en ze hebben het ook prima aan de lijn dus waarom veranderen dan?
Alleen de Shelties hier lopen dus eigenlijk los. Zij zijn natuurlijk ook wat groter dan een Chihuahua dus kunnen zichzelf iets makkelijker redden en zijn ook extreem goede luisteraars. Bij hen durf ik het dan ook wel aan ze los te laten lopen maar dit heb ik heel geleidelijk aangeleerd. Eerst in een omlijnd losloopgebied, telkens terugroepen met snoepjes en dat langzaamaan uitbreiden.

Ik zou echt naar jezelf en je eigen hondje krijgen. Durf je het aan dan gewoon doen, proberen en kijken wat er van komt. Maar sta je er niet achter, doe het dan ook gewoon niet. Niemand kan voor jou bepalen wat het beste is voor je hond. Jij moet je veilig en comfortabel voelen bij de situatie en tegenwoordig zijn er mogelijkheden genoeg om een hond ook aangelijnd optimaal te laten genieten van het leven. Zoek dus naar een manier die bij jullie past als team zijnde en ga daar gewoon mee aan de slag. Succes!

Elise (Gast)

Ik ben het ermee eens dat ze kwa het loslopen niet handig bezig zijn. Dit heb ik later ook aangegeven toen ze met het warme weer erop wilden met de groep. Heb toen al bij voorbaat afgezegd, omdat ik het gewoon niet zie zitten. Alle honden stormen op de 2 kleintjes af en een verkeerde tik en wie zit dan met de gebakken peren.. Ik en mijn hondje al helemaal. Verder ben ik wel tevreden met hun hoor :P Maar ijkt alsof ze het niet gewend zijn dat ze kleine hondjes erbij hebben of dat ze inderdaad gewoon denken ach gooi maar los, komt wel goed. Dat komt het jammer genoeg niet.

 

Ik ga het wel zien als ze wat groter is. Hoe dan ook blijven ze klein en risicovol en eerlijk gezegd voel ik er nu ook al niks voor. Ik zou het wel fijn vinden dat het zou kunnen hoor, de golden heeft er ook zoveel plezier in. Maar ongelukken is het natuurlijk niet waard. Lange lijn of toch een Flexi in het bos toch een optie. Of ik ga eens een keer heeel vroeg kijken. 

 

Als ik het niet wil, doe ik het ook niet en eigenaren die zeggen ach hij doet niks, dat zou me zeker niet overtuigen. Zijn meestal altijd grotere honden en ja een verkeerde lompe beweging.. Ik denk gewoon eerlijk gezegd ook dat het sommige mensen niks kan schelen. Kleine honden wekken toch vaak negativiteit op. Heb al in de clinch gelegen met iemand omdat die maar bleef zeggen dat het niet de lunch was voor haar herderpup. De opmerking het is een rat kan ik ook niet meer horen..

 

Ik denk maar dat ik dit hummeltje bij me hou voorlopig. Oefenen op veilig terrein ga ik zeker doen! Bedankt allemaal!

honden page profiel Kelsey (kaitlinn) & KenzoKelsey (kaitlinn) & Kenzo

honden foto van Kelsey (kaitlinn) & Kenzo

Ja je moet opassen met kleine hondjes.. maar ik vind persoonlijk dat ze net zo goed los kunnen als bijvoorbeeld labradors.. maar daar verschillen de meningen in.. k laat in ieder geval mijn vlinderhond los als het zo ver os ;-)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik laat Puck alleen los lopen met honden die ik ken. We gaan niet zo gauw naar een losloopgebied en vooral niet als ik weet dat het druk kan zijn (zondags bijvoorbeeld). Je weet maar nooit wat voor baasjes met honden je daar aantreft.

Grote honden hoeven maar een keer te happen in onze kleine keffertjes.

Anoniem (Gast)

Dat ze in principe los kunnen zoals elke andere hond ja dat wel.. Maar de uitvoering is niet altijd goed. Dat is vooral het knelpunt. Ze heeft al eens een tik gehad door een grotere hond, dan wel niet expres, maar je trekt het je wel aan. Dat komt voor jou misschien ook nog wel. Hoop het natuurlijk niet.

 

Het ligt ook een beetje aan welk gewicht ze zal bereiken. Een vlinderhondje van bijvoorbeeld 4 a 5kg zou ik sneller zn gang laten gaan dan een hondje van 2 a 3.. Maar dan nog alles is wel wat brozer. En natuurlijk hoe het hondje zelf is. Mijne is (nog) niet angstig voor andere honden en dat wil ik graag zo houden. Mocht ze later toch wel aangeven het niet prettig te vinden, gaat het feestje sowieso niet door. 

 

En Puck wat een leuke hond(en)! In zon vast groepje is het wel wat anders. En ja als het rustig is en ik zeker weet dat er een poosje geen andere hond loopt dan ga ik het waarschijnlijk ook wel proberen!

Elise (Gast)

Naam vergeten in te vullen..

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

als je besluit je chi los te gooien in het bos let dan niet alleen op andere honden maar ook op gevaar uit de lucht! 

 

Buizerds zijn hier waar ik woon een groter probleem dan honden helaas.

Elise (Gast)

Oh ja dat is ook nog zo.. Ik denk dat het voorlopig dan helemaal niet wordt.. Moet er niet aan denken dat zon gevaarte uit de lucht komt zetten..

 

Heeft iemand van jullie nog een goede tip kwa lijn? Een Flexi lijkt me op zich wel handig dan met lint, maar wil niet het trekken stimuleren.. En heb nog wel een longeerlijn, maar die haak is wel zwaar. En de lijn zelf ook.. Weet niet of er speciale voor kleine hndjes zijn?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Dat ze in principe los kunnen zoals elke andere hond ja dat wel.. Maar de uitvoering is niet altijd goed. Dat is vooral het knelpunt. Ze heeft al eens een tik gehad door een grotere hond, dan wel niet expres, maar je trekt het je wel aan. Dat komt voor jou misschien ook nog wel. Hoop het natuurlijk niet.
 
Het ligt ook een beetje aan welk gewicht ze zal bereiken. Een vlinderhondje van bijvoorbeeld 4 a 5kg zou ik sneller zn gang laten gaan dan een hondje van 2 a 3.. Maar dan nog alles is wel wat brozer. En natuurlijk hoe het hondje zelf is. Mijne is (nog) niet angstig voor andere honden en dat wil ik graag zo houden. Mocht ze later toch wel aangeven het niet prettig te vinden, gaat het feestje sowieso niet door. 
 
En Puck wat een leuke hond(en)! In zon vast groepje is het wel wat anders. En ja als het rustig is en ik zeker weet dat er een poosje geen andere hond loopt dan ga ik het waarschijnlijk ook wel proberen! "

 

Dit was m'n oude behendigheidsgroepje. Alle honden zijn inmiddels weg. Puck is er nog en Max de Jack Frutsel is inmiddels te oud om nog te sporten maar die 2 zien elkaar nog regelmatig. Het was een super leuk groepje en de honden onderling lagen elkaar erg goed.

Puck heeft wel een ander speelmaatje, dat is border collie Maddy. De hond van degene waar ik les van krijg.

 

Hier in de buurt nog een border collie, de Vizsla van een vriendin van m'n moeder, de grote Zwitserse sennen van m'n beste vriendin en Wilson de Pekinees van m'n zusje.

 

Verder komen we in de buurt wel eens honden tegen, maar ik wil niet dat ze met elke hond speelt.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Oh ja dat is ook nog zo.. Ik denk dat het voorlopig dan helemaal niet wordt.. Moet er niet aan denken dat zon gevaarte uit de lucht komt zetten..
 
Heeft iemand van jullie nog een goede tip kwa lijn? Een Flexi lijkt me op zich wel handig dan met lint, maar wil niet het trekken stimuleren.. En heb nog wel een longeerlijn, maar die haak is wel zwaar. En de lijn zelf ook.. Weet niet of er speciale voor kleine hndjes zijn? "

Zelf heb ik geen enkele problemen met de flexi, al weet ik dat er hier op HP felle tegenstanders van zijn. Ik heb echter totaal niet het idee alsof het trekken hier stimuleert en het geeft ze juist wat extra vrijheid wat wel zo fijn is.
Zelf heb ik korte lijnen op maat laten maken in Engeland (maar uiteindelijk inclusief verzendkosten nog goedkoper dan hier in Nederland) maar zij maken ook lijnen op maat van een langer formaat. Hier kunnen ze ook eventueel een kleinere gesp aan maken zodat die minder zwaar op de hals ligt en in een gewenst formaat voor je laten maken. Dit is de link van de site waar ik meestal bestel.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Oh ja dat is ook nog zo.. Ik denk dat het voorlopig dan helemaal niet wordt.. Moet er niet aan denken dat zon gevaarte uit de lucht komt zetten..
 
Heeft iemand van jullie nog een goede tip kwa lijn? Een Flexi lijkt me op zich wel handig dan met lint, maar wil niet het trekken stimuleren.. En heb nog wel een longeerlijn, maar die haak is wel zwaar. En de lijn zelf ook.. Weet niet of er speciale voor kleine hndjes zijn? "

 

Ik heb hier altijd een gewone 2meter lijn gebruikt. Snuffelen hoeft niet perse diep in de bosjes te gebeuren, dat kan ook aan de kant. Desnoods loop je gezellig met je hond even mee de bosjes in.

 

Verder zou je in de dierenzaak kunnen kijken naar een langere lijn.

Flexlijnen ben ik zelf niet zo van. Je hebt je hond er zo niet mee terug, je moet gaan inhalen en de hond kan snel verder lopen of je geeft onbewust steeds rukken aan de lijn. Met een lange lijn kun je zelf oprollen en is veel makkelijker.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

hou er wel rekening mee dat je ook aan de lijn moet blijven opletten

 

hoe vaak ik niet in een niet-losloopgebied alsnog een loslopende hond tref die bovenop die van mij wil gaan staan dansen...

 

probleem met kleine hondjes is ook dat vrijwel iedereen zijn (veel grotere) hond eropaf laat rennen, want ze zien er niet angstaanjagend uit , en verder trek je een heleboel niet-stabiele honden aan, want die denken "hey, normaal ben ik degene die word nagejaagd, nu zie ik een hondje waar ik lekker de baas over kan spelen"

 

loop ik met mijn herder heb ik nergens last van. en honden die op hem afkomen denken op zo'n 10 meter afstand allemaal "nee, dit is geen goed idee" en draaien om

 

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

" Oh ja dat is ook nog zo.. Ik denk dat het voorlopig dan helemaal niet wordt.. Moet er niet aan denken dat zon gevaarte uit de lucht komt zetten..
 
Heeft iemand van jullie nog een goede tip kwa lijn? Een Flexi lijkt me op zich wel handig dan met lint, maar wil niet het trekken stimuleren.. En heb nog wel een longeerlijn, maar die haak is wel zwaar. En de lijn zelf ook.. Weet niet of er speciale voor kleine hndjes zijn? "

 Hier hielp de flexi juist tegen het trekken!

Ze weten nu hoe ver ze kunnen en blijven binnen die afstand. 

 

En er zijn wel 10 meter lijnen die niet zo zwaar zijn maar dan zou je even moeten zoeken op google. 

 

Voor ayla gebruikte ik eerder gewoon een touw van de action (soort paracord) even een sluiting aan knopen en een lus als handvat en klaar is nori. 

honden page profiel Cai de shih tzuCai de shih tzu

honden foto van Cai de shih tzu

Ik heb zelf een shih-tzu pup en heb ook een puppy cursus gedaan met alleen grote honden in het groepje.

na de training konden de honden dan los even met elkaar spelen.

was altijd bang inderdaad dat mijn kleine kereltje onder de poot gelopen gingen worden.

was gelukkig nooit het geval.

maar loslopen in losloop gebieden doen we wel geregeld komen dan ook grote honden tegen hier uit de buurt en die spelen allemaal heel netjes met cai.

misschien een optie om iemand met een grotere hond mee te vragen naar een losloop gebied om samen te lopen met je chi.

over het algemeen spelen grotere honden wel rustiger met kleinere hondjes heb ik gemerkt.

en anders is het inderdaad een idee om een flexi voor je chi aan te schaffen.

Elise (Gast)

Ik zal zeker aan de lijn ook goed opletten. Een lijn houdt loslopers niet tegen natuurlijk.. En spoort sommige baasjes ook niet aan om aan te lijnen en denk bij zon kleintje al helemaal niet nee.. Als ie vastzit omdat ie vals zou zijn dan kan ie toch niet veel aanrichten zal het idee wel zijn.. 

 

Zon groepje is dan wel ideaal! Ben je ook veel geruster. 

 

Ik wil dan in ieder geval wel een lijn waarmee ik nog wel controle heb en haar snel bij me kan halen om evt op te tillen. Ik zal nog even kijken naar de adviezen! Over een flexi ga ik nog even denken, zon paracord is misschien ook wel een idee.. Het wordt toch geen zware hond oid. 

 

Bedankt allemaal :)

Anoniem (Gast)

 Puppies zijn natuurlijk wel onbehouwen en wilder met spelen.. Vriendin van me heeft een labrador van 3jaar, maar die is gewoon harstikke lomp. Bedoelt het weliswaar niet verkeerd, maar stampt zo ergens zn poot neer. Met uitlaten kijkt ie al helemaal niet uit en gaat gewoon erboven op staan als ze naar hem toe gaat. Zal natuurlijk ook wel weer per ras verschillen.. Maar omdat je nooit weet wat je tegenkomt wil ik voorlopig toch maar eerst een lijn.

Volgende forumvraag: Vitrine vosje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^