Associatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Mijn hond kent een paar 'commando's' die ik hem niet specifiek aangeleerd heb, maar door het woord elke keer te zeggen bij een handeling is hij gaan leren wat wat betekend.

Zo heeft hij het woord 'binnen' geassocieerd met de tuin weer in gaan, 'boven' of 'naar boven' met de trap op gaan en 'opstaan' met uit bed gaan 's ochtends. 

 

Ik vind dit écht interessant hoe ze dus zonder eigenlijk iets getraind te krijgen, toch woorden met handelingen zijn gaan associëren, wel positief natuurlijk. Zo krijgt hij wel vaak een beloning voor 'binnen', 'boven' is ook altijd gezellig en 'opstaan' betekend dat ik opsta en we dus naar buiten gaan. 

 

Hebben jullie honden ook dingen door associatie geleerd?

 

Bonus foto van mijn inmiddels grijzende mannetje 

honden page profiel Ilse met haar schatjes: Binny & StoetelIlse met haar schatjes: Binny & Stoetel 3 doggies

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Ja zat dingen. Het grappigste hier is toch wel echt 'worstje...' Haar avond maal dat ze zo lekker vindt. 

honden page profiel SitaSita 3 doggies

Hoi, ja hoor herkenbaar

 

Layla heb ik wel 'commando's' geleerd, maar met Dobby ging dat niet omdat hij veel te angstig was. Maar hij heeft uit zichzelf de link gelegd met 'komme doen?' (zijnde ik mag in de zetel), 'ga je mee? (zijnde ik ga weer naar binnen) 'blijf' (mja zegt het zelf)

 

dus hier ook hoor

honden page profiel Nori met Chewy, Ayla, Leiah & MaceNori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace 3 doggies

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Mama is een stalker nodig.. 

 

Dat betekent dat ik een horror film heb gekeken en niet meer alleen naar de wc durf hahaha 

Chewy ziet het dan echt als zijn taak mij naar de wc te begeleiden en mij te bewaken. 

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van laura   Diva&Nova

Haha leuk is dat hé dat ze onbewust wat leren. Diva ken nu Papa mama en baasje. Erg handig mijn ma kan nu diva laten helpen met opruimen, oud papier bak staat naast mijn pa zijn stoel dus als ze andere kant van het huis is met papier geeft ze het aan diva en zegt ze breng maar naar papa. Erg handig:p of soms als ze vervelend is zeg je iets zonder dat je het meent zoals ga toch met je bal spelen! Komt ze nadat ze de hele tuin heeft doorzocht met een bal aanzetten. En wat wel erg handig is zonder dat ik het geleerd heb, is het commando andere kant. Als ik fiets of wandel gaat ze dan aan de andere kant van me lopen. Of het woord bah. Als ze wat vies is haar bek heeft spuugt ze het uit:p of dansen, gaat ze met haar kont blij heen en weer. Blijven slimme beesten zo he

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ja heel veel! Hier eentje die vanzelf op staat als we met de trein op ons thuis-station zijn en het wordt omgeroepen. Ze kennen naar de auto, naar de woonkamer, lekkers, bal, knuffel, waar zijn de  konijntjes (dan gaan de oortjes omhoog en wordt er druk in de rondte gekeken). Van alles, ik kan het niet eens allemaal bedenken zo. Ohja links en rechts en rechtdoor. Leuk is dat hè, als je iets vaak benoemd en je ziet dat ze op een gegeven moment echt een associatie ergens bij hebben!

 

Met mijn konijnen deed ik dat trouwens ook, die wisten ook wat laag, hoog, op de bank, in je hok etc was gewoon door het steeds te benoemen. 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" Mama is een stalker nodig.. 
 
Dat betekent dat ik een horror film heb gekeken en niet meer alleen naar de wc durf hahaha 
Chewy ziet het dan echt als zijn taak mij naar de wc te begeleiden en mij te bewaken.  "

Wat schattig!! 

honden page profiel Nori met Chewy, Ayla, Leiah & MaceNori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace 3 doggies

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

" Wat schattig!!  "

 Ik vind opstaan als het thuis station wordt omgeroepen ook erg leuk haha! 

 

 

honden page profiel Michelle, baasje van Scotty en kater CharlieMichelle, baasje van Scotty en kater Charlie

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Haha echt enorm leuk om te horen! Bedenk me door jullie zo nog een paar dingen, zo hebben de meeste knuffels hier een naam; fred, vis, eddie, noem maar op, en als we zeggen 'waar is oma/mama/zoya/amy/misty nou?' gaat ie heel druk zoeken of uit het raam kijken, 'lekkers/kaas/snoepje' kent ie natuurlijk ook en 'waken' dan gaat ie ook op de uitkijk staan!

honden page profiel Nori met Chewy, Ayla, Leiah & MaceNori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace 3 doggies

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

" Haha echt enorm leuk om te horen! Bedenk me door jullie zo nog een paar dingen, zo hebben de meeste knuffels hier een naam; fred, vis, eddie, noem maar op, en als we zeggen 'waar is oma/mama/zoya/amy/misty nou?' gaat ie heel druk zoeken of uit het raam kijken, 'lekkers/kaas/snoepje' kent ie natuurlijk ook en 'waken' dan gaat ie ook op de uitkijk staan! "

 Jaah! Hier hebben we lenny, nemo, dobbelsteen en ik weet niet waarom maar als we zeggen waar is papa? Komt chewy met een bal aanzetten 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

ah wat een lieve foto

 

ja heel herkenbaar zoals bijv. bij het afsluiten van de computer, bij het geluidje, staat Jenna op en loopt alvast naar de gang om aangelijnd te worden voor de laatste ronde. Lola was precies hetzelfde.

 

Ook bij bepaalde schoenen (het woord hardloopschoen) of jas natuurlijk.  Volgens mij zitten onze honden ons de hele dag te analyseren haha.

 

 

 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Honden leren door te observeren en te associëren. Vandaar dat doven honden perfect van alles kan aangeleerd worden. Ze hebben geen gesproken taal nodig. Ons lichaam vertelt hen genoeg. Daarom bvb dat het voor bepaalde honden heel moeilijk is om ergens te blijven. Onze taal zegt blijf, maar ons lichaam geeft aan dat we weg gaan. Dus dat is heel verwarrend voor een hond.

Dus jep, zij houden ons in het oog en weten door herhaling dat wanneer A gedaan wordt, B volgt. Dus als men zijn jas aantrekt weten honden dat je dan weg gaat.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Honden leren, o.a door associeren, door gedrag af te kijken, van ons en andere honden.

Ik benoem ook alles en zo zullen de de betekenis gaan begrijpen.

Hier al onze namen en van de katten. Heel makkelijk, als je een kat zoekt. Maar ook, lekkers, eten, drinken, bal, beer en nog meer.

 

Wat handig is om te leren, is de namen van zijn lichaam. Rechter voorpoot, oor, oog, staart enz.

Als je nu bij de dokter bent, kan je door te benoemen wat de arts beetpakt, dit alvast benoemen en zo wordt het voor je hond voorspelbaar.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" Honden leren, o.a door associeren, door gedrag af te kijken, van ons en andere honden.
Ik benoem ook alles en zo zullen de de betekenis gaan begrijpen.
Hier al onze namen en van de katten. Heel makkelijk, als je een kat zoekt. Maar ook, lekkers, eten, drinken, bal, beer en nog meer.
 
Wat handig is om te leren, is de namen van zijn lichaam. Rechter voorpoot, oor, oog, staart enz.
Als je nu bij de dokter bent, kan je door te benoemen wat de arts beetpakt, dit alvast benoemen en zo wordt het voor je hond voorspelbaar. "

Dat is zeker handig ja! En je kunt het ook nog eens gebruiken bij het aanleren van iets (met je neus, met je poot etc). Ik ben sowieso erg van het zelf laten doen bij de dierenarts. Mijn dierenarts wou bijvoorbeeld bij Aiko op de buik kijken en had haar bijna op de grond gemikt, maar ik stopte hem en zei nee dat kan ze zelf. Dus Aiko netjes op haar zijtje gaan liggen in alle rust en er was niks aan de hand. Stel je voor dat ze op de grond gemikt was, dat zou stress geven!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Dat is zeker handig ja! En je kunt het ook nog eens gebruiken bij het aanleren van iets (met je neus, met je poot etc). Ik ben sowieso erg van het zelf laten doen bij de dierenarts. Mijn dierenarts wou bijvoorbeeld bij Aiko op de buik kijken en had haar bijna op de grond gemikt, maar ik stopte hem en zei nee dat kan ze zelf. Dus Aiko netjes op haar zijtje gaan liggen in alle rust en er was niks aan de hand. Stel je voor dat ze op de grond gemikt was, dat zou stress geven! "

Ik vind het zelf heel handig alles te benoemen, je kan ze zo idd super veel aanleren.

 

Stel je voor, dat wij bij de dokter ook zo op bed worden gegooid, dan krijgt die dokter van mij een dreun.

Goed dat je ingreep. Veel beter om het vanuit je hand zelf te laten doen.

honden page profiel Jen & Daya †Jen & Daya † 3 doggies

honden foto van Jen & Daya †

Gerinkel van sleutels betekend dat we weg gaan met de auto = leuke plek!

Ze staat dan meteen bij de voordeur.

Hetzelfde geldt voor het dichtklappen van mijn telefoonhoesje. Dan gaan we een wandeling door de buurt doen. 

 

Als mijn moeder zegt: "Ik ben klaar!" of het schrapen van haar bord in combinatie met de zin.

Dan komt ze om een klein hapje te halen. Ze moest vroeger altijd in haar mand blijven tot wij klaar waren met eten.  Zelfs als ze zogenaamd in diepe slaap is en mijn moeder zegt de magische woorden, staat ze direct naast haar. 

 

"Deze???" betekend snoepje. Ze was vroeger een kieskeur met beloningen dat ik telkens wat anders tevoorschijn haalde en zei dan: "Deze dan???"

 

"Kaas(je)" betekend volgens Daya "Baas(je)".  Dat is mijn vader. 

 

"Ga maar kijken" dat ze mag gaan lopen. 

 

"Ga hem maar pakken"; Dan gaat ze naar mijn vader blaffen en hem duwen met haar snuit. Meestal gaan we dan ergens heen of ik plaag mijn vader indirect via Daya.  Toen mijn vader nog fatsoenlijk kon lopen stoeide ze altijd even. 

 

"Gaan we naar Sharona???" Dat is haar beste mensenvriendin en ik gebruik het wel eens om ergens sneller te komen. Sorry, soms een beetje gemene ik. 

 

"Ricko" is haar beste hondenvriendje maar voor haar betekend dat lekker gek doen op het veldje bij de kinderboerderij waar meestal Ricko te vinden is. 

 

Mijn naam "kent" ze ook. 

 

"Doe je even plassen" is de laatste plas in de tuin voordat we samen naar bed gaan. 

 

Zo nog wel meer dingen, denk ik, waar ik even niet opkom. 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Hoer ook zoveel associaties die ik opmerk.

 

Steek ik buiten mijn linkerhand in mijn jaszak , dan fixeren bevriende hondenogen mijn hand al , omdat ze weten dat er telkens een miraculeus snoepke uitkomt.

 

Klap ik mijn  ipad dicht , springt Lance al van de sofa....vrouwtje gaat rechtstaan . Hij is véél vlugger dan ik daarin .

 

Neem ik s morgens zijn toiletzak dan gromt hij , want vindt dat niet leuk, nog vóór ik hemzelf heb opgepakt.  

 

Zo krijgt hij om 11 uur s avonds nog een laatste stukje kluifke, nadat hij nog even de tuin is ingeweest. Ik heb nu opgemerkt als ik dat kluifje zó geef zonder hem in de tuin te laten, dat hij dan het even niet goed weet....neen vrouwke ...éérst tuin in, dan kluifje .

 

Alleen vraag ik me soms af of hij ook de klok kent want als een bepaald uur er bijna is , wordt hij onrustig en komt vragen.....

We moeten er soms écht om lachen zo punctueel is hij daarin.

of is dat dan  associatie met honger ? 

 

Rare beesten , honden 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Dit account is niet meer in gebruik. Dit account is niet meer in gebruik. 3 doggies

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Balou heeft in het begin snachts in de bench gelegen. En nu telkens als ik savonds lichten uit doe loopt hij zijn bench in. Ook al slaap hij gewoon los nu.

Het woordje 'op' kende hij al gauw om in de auto te springen bijvoorbeeld.

Balou is erg gefixeerd op de hamsterbal van mijn huisgenoot. Die beweegt natuurlijk. Hamster is nooit zonder toezicht. Maar toch om het gefixeer om te buigen naar iets positiefs zijn we bezig met balou te leren om de hamster bal op te pakken als hij de keuken in rold (hamster kan er wel in maar niet uit) en hem naar ons te brengen.
Dus zijn we 'kom maar brengen' aan het aanleren. Als hij hem per ongeluk oppakt.

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Anny, wat veel overeenkomsten met gedragingen zoals jij hierboven beschrijft. Zo gaat het hier dus ook. 

 

Een leuke associatie hier is "opa". Als ik het daar over heb, is het huis te klein, Charlii is dol op mijn vader en wederzijds. 

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Nog een paar: 'op', en daarbij moet ik echt lege handen laten zien, om aan te geven dat mijn eten op is en hij niks meer krijgt, Als mijn oma komt weet hij ook dat ze iets lekkers mee heeft en dus plakt ie aan d'r vast tot ie het heeft.

 

Ik zou ook zweren dat hij de auto van mijn oma en moeder herkent. En dat ie het aanvoelt als ik bijvoorbeeld met het ov terug kom.

honden page profiel Nori met Chewy, Ayla, Leiah & MaceNori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace 3 doggies

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Ik heb er ook nog een paar!

 

"Ik hou van jou! "

 

Dan gaat ayla direct op haar rug liggen voor een buikje kriebel.

 

En "ga je lekker slapen?" dan maakt het niet uit of chewy een seconde daarvoor nog hartstikke druk was, hij gaat direct in slaapmodus.

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

" Ik heb er ook nog een paar!
 
"Ik hou van jou! "
 
Dan gaat ayla direct op haar rug liggen voor een buikje kriebel.
 
En "ga je lekker slapen?" dan maakt het niet uit of chewy een seconde daarvoor nog hartstikke druk was, hij gaat direct in slaapmodus.
  "

 Dat zijn dan associaties denk ik die op woorden gericht zijn .

Straf vind ik dat ze ook associeren met daden van ons .

één handeling van ons lokt van hen direct weer reactie uit.

Rare beesten 

Slimme beesten 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik leer altijd wel een paar basis commando's aan, zoals "wachten, hier, zit, poot". Maar eigenlijk werk ik verder alleen met dit soort gewoonte training.

Dobby liep altijd aan de lange lijn aan de verkeerde kant van boom of paal. Ik zei dan altijd "andere kant", terwijl ik dat dus nóóit getraind heb. Dan konden we niet verder tot hij zelf uitvogelde dat hij even terug om de paal moest. En zo was "andere kant" zo'n beetje het eerste commando wat hij echt leerde.

En zo heb ik er wel meer.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Wat leuk om allemaal te lezen!

 

Toen ik voor het eerst Puk uitliet en een kat te dichtbij kwam maakte ik een 'kssssst' geluid om die kat weg te jagen. Puk jaagt op katten en die wil ik niet bij haar in de buurt hebben. Maar sinds dat moment is ze 'ksssssst' gaan associeren met katten waarop ze kan jagen. Handig voor als er een kat in de tuin zit die ze weg mag jagen. 

 

Toen Puk bij ons kwam wonen (ze is een herplaatser) kwispelde ze vrijwel nooit. Ze was wel vrolijk en voelde zich goed alleen liet ze dat nooit blijken met kwispelen. Pas na een jaar ontdekte ze het kwispelen en toen heb ik een aantal keer heel blij gezegd 'ohhh is dat een mooie kwispel' of 'kwispel staartje' op een hele blije toon. Sindsdien als je heel blij 'kwispel' zegt gaat ze kwispelen. Uiteraard kwispelt ze nu ook heel vaak uit zichzelf, zoals alle andere honden. 

 

Puk houdt van klimmen op hoge boomstammen en soms speeltoestellen (ohhh stoute baas!). Ze kan soms erg afgeleid zijn en dan roep ik automatisch 'kijkennn' alsof ik tegen een kind roep 'kijk voor je, let op je werk'. Ook als er een fietser of scooter aankomt op het VOETpad en Puk loopt los maar let niet op dan roep ik 'kijkennn'. Uiteindelijk is ze gaan leren dat ze dan zich moet focussen op mij en haar omgeving. Ondanks dat dit niet bewust is aangeleerd is het wel erg handig tijdens het steppen. 

 

Natuurlijk kent Puk ook de namen van haar allerbeste hondenvriendjes. Ook kent ze 'baasje' 'kindje' etc. 

 

'Eten' hebben we ook niet bewust aangeleerd maar dat snapt deze labrador/beagle natuurlijk ook. 

 

Zo zijn er vast nog veel meer dingen... Ik denk dat ze zeker de helft van de commando's 'onbewust' heeft aangeleerd door onze communicatie. We zijn er dan niet echt 'voor gaan zitten' om het haar te leren met trainingsmomenten en beloningen. Ik hoop dat jullie snappen wat ik bedoel. 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Ik snap het O zo goed Denise 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

"Toen Puk bij ons kwam wonen (ze is een herplaatser) kwispelde ze vrijwel nooit. Ze was wel vrolijk en voelde zich goed alleen liet ze dat nooit blijken met kwispelen. Pas na een jaar ontdekte ze het kwispelen en toen heb ik een aantal keer heel blij gezegd 'ohhh is dat een mooie kwispel' of 'kwispel staartje' op een hele blije toon. Sindsdien als je heel blij 'kwispel' zegt gaat ze kwispelen. Uiteraard kwispelt ze nu ook heel vaak uit zichzelf, zoals alle andere honden. "

 Oh, dat had de mijne ook! Die kwispelde ook niet. Liet zijn staart altijd hangen á la "koudwaterstaart". Tot ik kwispelen ging belonen met een goedzo. Duurde even voor hij door had wát ik beloonde, maar nu gebruikt hij zijn staart tenminste. Kwispelen op commando doet hij niet, maar ik ben allang blij dat iemand anders een herplaatser met stille staart had.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wat een mooie foto van je hond....zo tevreden.......hier.....even wachten...........als ik met ze weg ga, heel ongeduldig, maar zeg ik ...even wachten dan blijven ze mooi zitten en kijken of ik wel opschiet.

honden page profiel Lise met Ruby, Naïn & QalvinLise met Ruby, Naïn & Qalvin 3 doggies

honden foto van Lise met Ruby, Naïn & Qalvin

Als ik met Ruby aankom op de hondenschool of de privé-agility, en ik zeg 'Gaan we werken?' dan begint ze meteen om zich heen te kijken en te kwispelen want dan weet ze dat ze dus mag gaan werken 

 

Wat zowel Ruby als Nain kennen is 'plasje doen'. Ik ben dat beginnen zeggen toen ze aan het plassen waren en als ik nu zeg 'plasje doen' dan zoeken ze een goede plaats en plassen ze 

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

" Wat een mooie foto van je hond....zo tevreden.......hier.....even wachten...........als ik met ze weg ga, heel ongeduldig, maar zeg ik ...even wachten dan blijven ze mooi zitten en kijken of ik wel opschiet. "

 Ik vind ze zo geweldig, die twee beren van je 

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

"  Oh, dat had de mijne ook! Die kwispelde ook niet. Liet zijn staart altijd hangen á la "koudwaterstaart". Tot ik kwispelen ging belonen met een goedzo. Duurde even voor hij door had wát ik beloonde, maar nu gebruikt hij zijn staart tenminste. Kwispelen op commando doet hij niet, maar ik ben allang blij dat iemand anders een herplaatser met stille staart had. "

 

Ik ben ook blij dat iemand anders ook zn herplaatser heeft. Ik was in het begin heel bang dat ze zich niet goed voelde etc. Maar daar liet ze niks van merken. Ze was verder heel blij en opgewekt.  Het leek wel alsof ze het nooit geleerd had om te 'communiceren' via de staart. 

 

Zelfde met waken.. het leek wel alsof ze ons pas als echte baasjes ging zien en het vorige gezin waar ze woonde niet. Waardoor ze nooit hoefde te waken over haar baas. Toen ze bij ons kwam blafte ze nooit tot ze ook het waken ontdekte. Ze was ondertussen al 3 jaar oud maar het leek wel een kleine pup die alles nog moest leren en blafte om elk geluidje(eigen baas die thuis komt, bel op tv, geluid in ons huis, iets dat op de grond viel in huis etc). Nu snapt ze het inmiddels beter en komt ons 'waarschuwen' als er iemand aan de deur staat. Wel zo handig als wij in de tuin zitten en de bel niet horen hahaha. En ook blaft ze nu voor de 'echte gevaren' zoals mensen die door de poort achter onze tuin lopen of mensen die voor onze deur blijven staan te praten etc. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Troostende hondjes.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^