Is een kat slimmer dan een hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Ik denk dat wij katten minder goed kunnen "lezen".
Mijn vorige katten en mijn huidige kat kende/kennen wèl commando's. Het duurt gewoon wat langer. Ik heb wel eens gedacht dat kat me niet begreep en tot mijn grote verbazing werd het commando wel opgevolgd, maar in eigen tempo.
Ze zijn gewoon veel relaxter,en dat vind ik nou best wel slim.O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Is een kat slimmer dan een hond?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

" Als ik bij ons kijk, is onze hond slimmer dan onze kat!

De hond stelt zich wel afhankelijker naar ons op dan de kat
De hond is superblij je te zien als je thuiskomt, Poes draait zijn rug naar je toe en vraagt zich af waar haar eten blijft
Maar dat heeft niets met slimheid te maken O-) meer met liefheid O-) "


Dan was onze eerste husky een kat :-)



Mireille

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Dan was onze eerste husky een kat :-)



Mireille




Hihihi, wie weet.;-)

honden page profiel Nathalie en lilly Nathalie en lilly

honden foto van Nathalie en lilly

"

Dan was onze eerste husky een kat :-)



Mireille "


hij heeft wel wat weg van een kat ja O-)

honden page profiel KittyKitty

honden foto van Kitty

Ik wil geen roet in het eten gooien, of iets, en ik zeg ook zeker niet dat katten slimmer zijn als honden zijn, of andersom, maar ik wil het wel even over mijn kat hebben.

Constance zegt:
- een hond luistert naar de commando's van zijn baas.
Ik heb mijn kat leren zitten om commando en leren poot geven op commando. Ook kan ze zit mooi op commando (bij gebrek aan hond volgens mijn moeder). Ze weet wat ze wel en wat ze niet mag, ze weet dat ze niet op de tafel mag lopen en met kleine dingetjes zoals plastic of ijzertjes mag spelen. Wanneer ze dat toch stiekem wil, dan kijkt ze eerst of ik naar haar kijk, en wanneer ze ziet dat ik "niet" kijk (dan doe ik alsof ik slaap), steekt ze stiekem een pootje uit. Maar zodra ik mijn ogen open doe en duidelijk NEE zeg, raakt ze het ook niet meer aan.
- een hond kan zijn keuze met een gevolg herleiden.
Een heel makkelijk voorbeeld; mijn kat haar vervoersmandje staat altijd op mijn kast. De enige keren dat ze daar in hoeft is voor iets wat niet leuk is, zoals het pension en de dierenarts. Wanneer ik hem op de grond neer zet, weet ze niet hoe gauw ze weg moet komen. Ze weet dus: "Als ik in dat mandje ga, dan gebeuren er geen leuke dingen". Keus: In mandje gaan - Gevolg: Geen leuke dingen
- een hond kan ook overleven in het wild (geen idee eigenlijk, maar ik denk het wel hihi).
Opzich denk ik dat en kat dat ook prima kan, ze zijn snel en atletisch en kunnen heel goed zomaar achter iets vandaan springen. Honden, en dan heb ik het over de grotere hondenrassen over het algemeen, zijn tegenwoordig iet wat lomp, en ik denk niet dat ze erg soepel achter iets aan kunnen rennen, terwijl ze over allerlei obstakels moeten komen zoals bomen enzo.

Ik wil echt geen katten de hemel in prijzen of honden naar beneden brengen, maar ik denk dat het intelligentieniveau ongeveer gelijk liggen aan elkaar. Je moet het alleen vanaf de andere kant bekijken. Mijn kat is bijvoorbeeld ook blij als ik thuis kom en dat laat ze duidelijk merken. Wanneer ze kan horen dat ik voor de deur sta, spiekt ze met haar hoofdje langs het gordijntje, ziet me staan en gaat vervolgens de grond alvast dabben/kneden. Als ik binnenkom dan gaat ze eerst heel blij miauwen en om mij heen draaien, en daarna wil ze gelijk met mij spelen. Dat doen we dan als kat en muis spelletje, ik ben de kat, zij de muis. Dan gaat ze zich vestoppen en dan sluip ik naar haar toe, om haar vervolgens te "bespringen" en dan rent zij heel hard weg.
Katten kunnen dus ook kort gezegd prima commando's uitvoeren en trucjes doen, als ze het nut er maar van in zien. Honden willen het bijvoorbeeld doen voor OF het koekje OF omdat zij het nuttig vinden om jou het naar je zin te brengen, het zelfde voor mijn kat.

Maar ja, mijn kat is een verhaal apart moet ik zeggen, hoor. Ze gaat ook mee de douche in, maakt me elke ochtend wakker met haar koude natte neus en knort gigantisch hard in mijn oor terwijl ze aan het kneden is mijn nek. Ze schept haar eten uit het bakje met haar poot en brengt het vervolgens dan pas naar haar mond.

Rare kat heb ik.

Maar goed, ik wilde dus even zeggen dat katten dus echt niet minder slim zijn als honden, alleen hebben ze vaak geen motivatie. Het zelfde geldt voor de zelfstandelijke rassen van de honden, die hebben ook niet altijd de motivatie en denken wel eens van: "Gaat lekker zelf zit, joh". Overigens heb ik mijn kat uit het asiel, ze was 1 tot anderhalf toen ik haar greeg. Ik heb haar dus niet vanaf kitten af aan getraint of iets.

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Dat ligt dus totaal aan je definitie van 'slim'.. vind je het 'slim' dat een hond zich totaal onnodige trucjes laat aan leren uit liefde voor de baas? Of 'slim' dat een hond veel slaafser is dan een kat?

Ik denk dat een hond voor ons functioneel slim is, maar gevoelsmatig kies ik voor de kat. Die krijgen echt alles voor elkaar als het goed uitpakt voor henzelf O-)

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

" de meeste honden die ik ken kunnen beter problemen oplossen. en die katten blijven gewoon naar je kijken totdat je het balletje onder de bank vandaan haalt of de deur opent die al op een kier staat ;-) "


Tsja.. en dan vraag ik me af; wie is er dan slim? O-)
Katten kunnen ontzettend goed manipuleren.. personeel doet toch alles. Ik vermaak me altijd kostelijk met die filmpjes van Simon's Cat op YouTube.. echt, als je katten hebt, je ligt helemaal in een deuk. Feest van herkenning

honden page profiel KittyKitty

honden foto van Kitty

"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid." - Albert Einstein

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

" Denken mensen echt dat katten alleen geen bevelen opvolgen omdat ze daar "geen zin aan hebben"? Katten volgen geen bevelen op omdat ze hier TE DOM  voor zijn. Ze begrijpen simpelweg niet wat het baasje bedoelt. Een hond daarentegen probeert het baasje te begrijpen en te leren. Een kat kan dit niet, daarom is hij in de ogen van weinig nadenkende/ domme mensen slim.... "


Nou ja zeg.. wat een belediging. Mijn kat kan op commando pootje geven, en 'up' doen. Wanneer de schaaltjes uit de kast worden gepakt weten ze ook heeel goed dat ze wat te nassen krijgen O-)
Nogmaals jouw definitie van slim is kennelijk een hond die slaafs bevelen opvolgt.. functioneel slim voor de mens dus.

Ik vind dat dingen als trucjes aanleren helemaal niets met slimheid van een dier heeft te maken, maar met de will to please.
Een Border Collie word hier vaak als voorbeeld aangehaalt, die hebben een hoge will to please maar ook een hoge intelligentie. En dat laatste hebben ze niet nodig om trucjes te leren maar om de schapen te drijven. Wanneer druk zetten/wanneer niet, wijd gaan of juist niet etc.
Dát vind ik 'slim'.. trucjes kan je uiteindelijk iedere hond aanleren.

honden page profiel hans masthans mast

honden foto van hans mast

hallo allemaal

ik heb 13 honden buiten in de kennel zitten,en binnen in mijn huis heb ik 5 katten zitten en een hond, en dat is een border collie,de katten zijn 2 Devon Rex 1 Ragdoll en 2 Cyperse katten,ik weet denk ik wel zekerd
dat een kat het slimst is,en dat bijna in alles,hij leeft zijn leven in de huiselijke sfeer,en is nooit na drukkelijk aan wezig,een kat is te leren wat je wil ,een kat kun je aan het eind van de wereld neer zetten maar komt ten allen tijden thuis,het duurt misschien lang maar thuis komen doet hij,een kat houdt niet van commando,s,een kat is veel zelf standiger als een hond,een kat denk eerst na voor dat hij iets doet,en dan pas onder neemt hij iets,is bijna nooit luidrugtig en kan geweldig aan hankelijk naar de mens toe zijn,is ook iets makkelijker te houden als een hond,een kat gebruikt de mens bijna voor alles, en dat doet een hond nooit,onze beesten leven als een familie rond om ons heen en dat tot ons allen tevreden heid
nee zonder met dieren te leven dat kunnen wij ons niet voor stellen gelukkig hebben wij daar ook de ruimte voor

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

Misschien zijn wij mensen wel te dom om een kat wat te leren;-)

Maar goed, wat ik wel jammer vind is dat niemand zich hier blijkbaar meer realiseert dat een kat ook nuttig is. Toen de mens overging van jager-verzamelaar naar landbouwer, had hij de kat maar wat hard nodig om muizen en ratten bij de graanopslag weg te houden. Hiervoor had je een zelfstandig werkend dier nodig. Dom lijken ze me niet, waren toch ook vroeger connaisseurs van comfort.....

Over slimme en domme honden en eigenwijsheid; weet je wat het grote verschil is tussen skjoring met een labrador en een border collie? Bij het commande 'gee' (rechtsaf) wacht de husky met afslaan tot er ook een pad is tussen de bomen (grijns)...tja, wie is hier nou slim!?

Groet,

Mireille

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

" Ik denk dat wij katten minder goed kunnen "lezen".
Mijn vorige katten en mijn huidige kat kende/kennen wèl commando's. Het duurt gewoon wat langer. Ik heb wel eens gedacht dat kat me niet begreep en tot mijn grote verbazing werd het commando wel opgevolgd, maar in eigen tempo.
Ze zijn gewoon veel relaxter,en dat vind ik nou best wel slim.O-) "


Dat gaat bij onze katten heel vaak op. Vooral Tigre : Je zegt iets :
"Tigre, kom eens kijken"... Of "Tigre, ga daar maar op zitten"...
en je krijgt de indruk dat ze niet kijkt, niet luistert... Maar als je iets anders gaat doen dan zie je Tigre rustig gaan kijken naar wat je gewezen hebt. Dan springt ze op de stoel of het kussen dat je aangewezen hebt...

Iets meer bedachtzaam dan de hond dus. :-)

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Ik vind dus ook dat het is zoals appelen en peren vergelijken :-)

Ze hebben elk hun eigenschappen.

honden page profiel ~~

honden foto van ~

Wat maakt het nou uit of een kat slimmer is of een hond.
Ik weet wel dat ze beide erg slim zijn .
dit filmpje moet je eens zien:

honden page profiel --

honden foto van -

ik ken een programma (dog vs cat)

en dan gaan ze kijken welk onderdeel welk dier beter is.
dus bijv. schoon houden.
kiezen ze 3 categoriën uit zo`n kopje en dan kijken welke het schoonst is


en er was ook een onderdeel, welke is slimmer
er kwam een van ontsnappen waar de kat mee won door het raam open te krijgen

maar katten leren 1 commando in een jaar...
en honden veel sneller.


maar dat kunnen ook getrainde honden/katten zijn ,dus dat is ook niet echt.. XD


tja... wel een leuke discussie XD ;-)

honden page profiel --

honden foto van -

en bij die katten die in 1 jaar 1 commando leren, was een circus kat. per commando 1 jaar aanleren :o

honden page profiel --

honden foto van -

maar in de ene is die weer slimmer en bij de ander die ander.

honden page profiel ~~

honden foto van ~

" ik ken een programma (dog vs cat)

en dan gaan ze kijken welk onderdeel welk dier beter is.
dus bijv. schoon houden.
kiezen ze 3 categoriën uit zo`n kopje en dan kijken welke het schoonst is


en er was ook een onderdeel, welke is slimmer
er kwam een van ontsnappen waar de kat mee won door het raam open te krijgen

maar katten leren 1 commando in een jaar...
en honden veel sneller.


maar dat kunnen ook getrainde honden/katten zijn ,dus dat is ook niet echt.. XD


tja... wel een leuke discussie XD ;-) "

haha ken ik ook,de honden hadden gewonnen O-)

bert (Gast)

kijk maar eens naar deze video: www.telegraaf.nl/s/21229510

honden page profiel Lucas KramerLucas Kramer

honden foto van Lucas Kramer

Ik vind katten maar rare wezens.
Ik ben totaal geen kattenmens.
Ik kom vaak bij iemand thuis om de hond uit te laten.
Deze mensen hebben ook katten..
Nou die zitten mij een beetje stoicijns aan te staren en dat is het dan.
De hond springt vol enthousiasme bovenop mij en likt me uitgebreid en laat zien hoe hij zich voelt.
De katten hebben hun koppie alweer neergelegd en liggen te slapen.
Katten slapen volgens mij zoiezo zo'n 15 a 20 uur van de dag..
Nee ik snap niet wat mensen in katten zien..

Que intelligentie is het inderdaad moeilijk te meten omdat de dieren zo verschillend zijn.

Als het intelligent is om je aan te passen aan je omgeving (en dus aan mensen) omdat je overlevingskans zo groter is, zijn honden veel slimmer.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Is een kat slimmer dan een hond?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: gewicht pitbull
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^