Muilkorf

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Hey allemaal,

Mijn boef heeft gister een muilkorf gekregen. Geen probleem, niets bijzonders. Tenminste dat was mijn idee. Voor mij is het een normaal hulpmiddel voor verschillende problemen.

Tot mijn grote verbazing werd er uit de omgeving heel anders gereageerd. Sommige waren zelfs boos of vonden het zielig. Maar ik snap niet zo goed waar dat vandaan komt.

Dus bij deze graag jullie visie op het algemene fenomeen muilkorf MET uitleg. Vooral de uitleg namelijk ben ik nieuwsgierig naar. Ik ben echt op zoek naar een stukje inzicht hierzo. Of ik wel of niet MIJN hond een muilkorf om moet doen laat ik in deze graag in het midden.

honden page profiel AstridAstrid 3 doggies

Ligt eraan. Een snuitbandje: ja, dat vind ik zielig. Niet voor dagelijks gebruik of tijdens wandelen. Hond kan zijn bek niet goed openen, kan zijn warmte minder goed kwijt, slecht drinken etc. Een echte korf die goed past, en waar de hond rustig aan heeft kunnen wennen en geen signalen geeft dat het hem hindert/irriteert (iets over de neus vinden heel veel honden toch niet prettig) vind ik niet zielig. Het hangt ook een beetje van de reden af waarom de hond een korf om moet. Ik zou er niet snel voor kiezen, tenzij het echt noodzaak is (hond die hond-of mens agressief is bijv).

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

" Ligt eraan. Een snuitbandje: ja, dat vind ik zielig. Niet voor dagelijks gebruik of tijdens wandelen. Hond kan zijn bek niet goed openen, kan zijn warmte minder goed kwijt, slecht drinken etc. Een echte korf die goed past, en waar de hond rustig aan heeft kunnen wennen en geen signalen geeft dat het hem hindert/irriteert (iets over de neus vinden heel veel honden toch niet prettig) vind ik niet zielig. Het hangt ook een beetje van de reden af waarom de hond een korf om moet. Ik zou er niet snel voor kiezen, tenzij het echt noodzaak is (hond die hond-of mens agressief is bijv). "

 



Ik heb het in deze echt over een muilkorf. Snuitje is alleen voor medisch gebruik als je het mij vraagt

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Het hangt voor mij volledig van de reden af waarom hij een muilkorf moet dragen. 

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

" Het hangt voor mij volledig van de reden af waarom hij een muilkorf moet dragen.  "

 



Waarom is de reden zo belangrijk. Mensen doen hun hond niet zomaar zonder reden een muilkorf om. Wat is een goede en wat een slechte reden. Voor de hond maakt het niet uit waarom die hem draagt toch?

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik heb niets tegen een muilkorf. In sommige landen is het zelfs verplicht voor bepaalde rassen dus heb je het er maar mee te doen. Wees blij dat er mensen zijn die hun hond een muilkorf omdoen denk ik dan altijd. Moet er niet aan denken dat ik hem zo meteen aan mijn broekspijp heb hangen... hahaha
Ik merk wel dat het per ras verschilt hoe erop gereageerd wordt. Loopt iemand met een vrolijke krulvachthond met een muilkorf ziet dat er anders uit dan als ik Beer een muilkorf omdoe.



honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Mijn eerste hond droeg een muilkorf op vuilnisbakkendag toen hij een eliminatiedieet deed. Er werd soms hysterisch op gereageerd. 

Dat mensen zichzelf en hun hond uit de buurt van je gemuilkorfde hond houden is voor sommige mensen de reden om er 1 te gebruiken. 

Aangezien het vrijwel onmogelijk is om een vastberaden mens (mijn oude buurvrouw bv) te beletten je hond aan te raken is een muilkorf een stap om de veiligheid te waarborgen. 

Ik denk dat het zonder tegenzin dragen van een muilkorf iets is wat elke hond zou moeten kunnen. En ik heb het mijn eigen honden niet echt aangeleerd. Die droegen een muilkorf voor ren/coursingtraining. Daar zijn ze zo hyper dat het ze niets uitmaakt. 

honden page profiel EviEvi

Ik kan de reacties uit de omgeving best begrijpen dat mensen schrikken als ze dit zien. Vele mensen hebben vaak niet genoeg kennis over honden en weten dus niet waarom een hond dit draagt, dit weet tenslotte enkel de trainer/eigenaar. Het geeft de hond een 'gevaarlijk' uiterlijk dus logisch dat mensen hiervan schrikken. 

 

Verder vind ik dat een muilband geen probleem is om te gebruiken. Wel moet dit rustig en correct geleerd worden. En ook correct gebruikt worden. Het kan voor een trainer een grote hulp zijn dat de hond dit draagt, trainingen moeten voor iedereen veilig verlopen zowel voor baas als hond. 

 

Als je vreemde reacties krijgt van mensen op straat leg hun misschien uit waarom de hond dit draagt en dat je aan het trainen bent. Mensen gaan hier veel sneller begrip voor krijgen :)

honden page profiel --

honden foto van -

Wat apart, je zou toch juist denken dat mensen een hond met een muilkorf minder griezelig vinden omdat hij juist niet kan bijten. Ik vind dat, inderdaad als het goed is aangeleerd, het geen probleem moet zijn. Je doet je hond geen muilkorf om voor de sier, jij hebt daar zelf een goede reden voor. Ik kan me voorstellen dat je mensen die dichtbij je staan (vrienden/ familie/ misschien mensen die je vaak tegen komt met je hond en waar het goed mee klikt) misschien een korte uitleg geeft om wat begrip te kweken, maar als mensen het dan evengoed zielig vinden is dat toch hun probleem.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Mijn ervaring is precies anders. Onze reu heeft ongeveer 1,5 jaar lang een muilkorf gedragen vanwege zijn agressie naar soortgenoten toe. Tegelijkertijd zijn wij aan het trainen gegaan.

Op een enkele "negatieve" reactie, alleen maar positieve reacties gehad. En dan met name de reactie: Veiliger voor hem en de andere hond. Dit waren dan wel reacties van mensen uit de buurt die hem maar al te goed wisten hoe hij in elkaar stak.  

 

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Ookal heeft mijn hond geen muilkorf. Als ik mensen met muilkorf zie, en dan de reactie van andere mensen in de buurt is 8/10x inderdaad negatief...

Persoonlijk denk ik dat er over nagedacht is. Daardoor het een slimme verstandige keuze vind.

Je doet het vast met een reden!

Nadeel van de negatieve mensen is dat die roepen waarom ga je met zo een hond in een losloopgebied lopen??!
Omdat het (in mijn ervaring) 10/10x met agresieviteit word verbonden.

Terwijl dat nergens over gaat!
Ik ken mensen die hun hond er een omdoen zodat hij niet alles van de grond eet. En iemand anders omdat de hond een jachtinstinct heeft, dieren vangt en niet vermoord.. De een kan nu niks meer eten, stuk veiliger! En de ander geen dieren meer in lijden brengen.

Ofwel verstandige keuzes.

Daarbij ze kunnen met muilkorf nog gewoon drinken, en alle tekenen. Bek aflikken, grommen, etc. Zijn nog goed zichtbaar.

honden page profiel amsteramster

honden foto van amster

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit zo goed weet wat ik moet doen als ik een gemuilkorfde honden tegen kom.

Ik ben zelf geneigd om te zorgen dat Zora uit de buurt blijft van de betreffende hond, omdat deze mogelijk een probleem heeft en het niet prettig vindt om andere honden in de buurt te hebben, zeker omdat deze hond in zekere zin een beetje gehandicapt is door zijn muilkorf vind ik het niet eerlijk om andere honden wel bij deze hond in de buurt te laten.

 

Anderzijds ben ik al heel vaak gemuilkorfde honden tegengekomen in voor mij opmerkelijke situaties.

1. In het bos waar losloopgebied is kwamen we een hond tegen met muilkorf die ook uiterst agressief op Zora afstormde en haar wilde aanvallen. Door de muilkorf lukte dit niet, maar Zora was ontzettend bang. Doordat dit beest een muilkorf had ben ik er tussen gaan staan en heb hem weggejaagd. De eigenaren riepen hem toen ook bij zich. Heb ze niet aan kunnen spreken omdat ze snel doorliepen. Maar ik vond dit een uiterst opmerkelijke situatie om je hond los te laten met muilkorf terwijl hij nog steeds iedereen de stuipen op t lijf jaagt.

2. Er loopt hier regelmatig een greyhound met muilkorf door het losloopgebied. Deze eigenaar heb ik wel ooit gesproken. Zij lopen alleen op rustige tijdstippen, hond is niet agressief maar kan soms doorslaan in haar jaaggedrag en wil dan weleens bijten.

3. Beagle met muilkorf komen we ook regelmatig tegen in het losloopgebied. Vriendelijk hondje, maar vertoont jaaggedrag naar konijnen en dergelijken en eigenaars willen hem toch ge gelegenheid geven om los te kunnen lopen, dus komen ze met muilkorf naar het omheinden losloopgebied.

4. Gisteravond een aangelijnde hond in het losloopgebied op de dijk met muilkorf. Ik vond dit een lastige situatie. door het aangelijnd en muilkorf krijg ik het idee dat die hond weleens problemen zou kunnen hebben, maar vraag me tegelijk af waarom die vrouw dan in hemelsnaam op een plek gaat lopen waar iedereen juist zijn hond los laat. Ik zag aan de reactie van de eigenaar dat die het lastig vond dat Zora los liep want deze pakte de hond nog korter bij de halsband. Heb Zora toen bij me geroepen en met een grote boog eromheen. Maar vond het erg lastig.

 

Ik vind de gemuilkorfde hond niet zielig. Ik ga ervan uit dat dit de beste optie is voor de hond zodat deze geen schade kan toebrengen aan anderen. In het geval van de greyhound en Beagle had ik kveel begrip voor de muilkorf en deze honden leken er zelf geen hinder van te ondervinden in de situatie. Ik vind het wel vervelend als mensen met een gemuilkorfde hond juist die drukte opzoeken die de hond kennelijk niet aankan. Het lijkt mij voor de hond die problemen heeft met andere honden of mensen heel onprettig om toch in die situatie gebracht te worden.  In mijn voorbeelden hadden hond uit situatie 1 en 4 duidelijk veel stress omdat ze zich niet fijn voelde in de situatie en dan ook nog zo beperkt werden in hun vrijheid.

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Ik vind dat het de verantwoordelijkheid van de baas is als er iets gebeurt met de hond. Als er een risico is dat je hond een andere hond bijt dan moet je dat als baas voorkomen. Dit betekend in mijn ogen dat je gebieden waar je hond in zo'n situatie terecht kan komen vermijdt en / of je hond een muilkorf omdoet. Dat is niet zielig: zielig is het als de hond moet worden afgemaakt, omdat hij een andere hond/mens heeft aangevallen, zeker als dit had kunnen worden voorkomen.

honden foto van Kelsey (kaitlinn) & Kenzo

Ik snap dat mensen zonder hond het zielig vinden.. maar als jou hond alles opeet of begint te bijten wat dan ook is het toch jou keuze? gewoon lekker doen wat jou het beste lijkt!  sorry als dit een bericht is die je niet bedoelde maar hoop dat je er waat aan heb

honden page profiel KingKing

honden foto van King

Mijn MH draagt s nachts tijdens het werk altijd een muilkorf verplicht. 

 

Ga ik naar de DA draagt hij die ook niets mis mee gewoon preventief. 

 

Ik vind daar totaal niks verkeerd aan dat een hond een korf draagt. Je hebt tegenwoordig goede korven waarbij de hond kan drinken en waarbij je zelfs nog snoep kan geven. 

 

Beter voorkomen dan genezen. Als ik met mijn hond naar drukke plaatsen ga draagt hij ook een korf. Wat mensen daarvan vinden/denken/zeggen interesseert me eigenlijk niet. 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Wat andere mensen denken interesseert mij ook niet.

Ik ben er echter geen voorstander van, maar dat is puur gevoelsmatig.  Ik denk dat het niet comfortabel kan zijn dus zou ik het niet gebruiken.

Of het moest natuurlijk een échte noodzaak zijn.  Ik zou echter eerst al het andere proberen.  Tot hiertoe hebben we alles kunnen oplossen met training en alert zijn.  Waar ik heel blij om ben.

honden page profiel delubodelubo

honden foto van delubo

Mijn honden hoeven geen muilkorf om, maar heb dit wel getraint. Ze kennen commando korf en weten dat ze beloont worden. Ook met uitlaten hebben we de muilkorf geoefent. Je weet immers nooit waar het goed voor kan zijn. Wat andere mensen daar van vinden boeit me niet zo. Ik snap het hele muilkorf taboe niet zo. Vind dat dit gewoon bij de opvoeding hoort. 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Waarom trek je het aan wat anderen zeggen of vinden?

Wat een ander er ook van vind, het is jou hond, jou keuze.

Je hoeft je niet te verantwoorden.
Een muilkorf is ook nog een goed hulpmiddel.

Makkelijker gezegd dan gedaan opmerkingen van anderen komen wel binnen.

Ik vind het jammer dat bemoei van anderen.

Laatst viel een meisje flauw op het spoor, bleef bewusteloos liggen.
Een vriendin van mij heeft haar met 2 andere gered.

De overige mensen, deden niets.

Omgekeerde wereld toch?

Zich bemoeien met zaken die ze niets aangaan, maar het laten afweten als het er echt toe doet.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Waarom trek je het aan wat anderen zeggen of vinden?

Wat een ander er ook van vind, het is jou hond, jou keuze.

Je hoeft je niet te verantwoorden.
Een muilkorf is ook nog een goed hulpmiddel.

Makkelijker gezegd dan gedaan opmerkingen van anderen komen wel binnen.

Ik vind het jammer dat bemoei van anderen.

Laatst viel een meisje flauw op het spoor, bleef bewusteloos liggen.
Een vriendin van mij heeft haar met 2 andere gered.

De overige mensen, deden niets.

Omgekeerde wereld toch?

Zich bemoeien met zaken die ze niets aangaan, maar het laten afweten als het er echt toe doet. "

 Inderdaad Suzanne.

 

Vigo heeft in het verleden een muilkorf gedragen,toen hij alles opvrat wat los en vast zat en dat al 2 operaties had gekost.

 

Een engelse stafford met een muilkorf dat schrikt zeker af. Ving ik 2 vliegen in 1 klap mijn niet zo hondvriendelijke stafford werd met rust gelaten,niemand maar dan ook niemand liet ze hond nog op die van mij afdenderen,ze staken zelfs de straat over.

 

Maar als je een muilkorf gebruikt,moet het één zijn,waar ze goed bij kunnen ademen,bek open houden,snoepjes aannemen en kunnen drinken. Ik laat nooit een hond loslopen met muilkorf,agressiviteit wordt niet minder en als het verkeerd uitpakt kan de hond zich niet verdedigen.

 

Vigo heeft zo'n baskerville,een lelijk ding maar erg praktisch en hij droeg/draagt die zonder problemen.

 

En wat de mensen denken,lekker belangrijk.

Maria (Gast)

Hallo team Shadow.

Ik begrijp dat je niet op de oorzaak/reden in wil gaan. Dus ik geef even puur mijn mening over de muilkorf. Een muilkorf is naar mijn mening iets wat in bepaalde situaties nodig is en ik ga er eigenlijk altijd vanuit dat -als ik een hond met muilkorf zie- dat het een verstandige keuze is. Ik vind het heel goed dat een hondeneigenaar zijn hond goed genoeg kent en weet dat hij excessen moet en kan voorkomen. Ik heb zelf een reu die ook best hanig wil zijn maar ik weet ook van hem dat hij nooit in de "slacht-scheur modus" gaat. En ik heb altijd het gevoel dat mijn hond op die manier daar ook tegen beschermd wordt. Je doet je hond er geen pijn mee, hij kan goed ademen en het lijkt mij dat je ook een stuk meer ontspannen met hem kunt wandelen? Wat betreft de commentaren. Ik denk- en dan schat ik toch even de situatie in- dat er veel zieligere situaties mee voorkomen (kunnen) worden. Mensen hebben vaak commentaar, weten het vaak zogenaamd beter etcetera. Als jij weet dat je het beste doet voor je hond en omgeving laat je dan niet door afleiden door dat commentaar! Succes!

Ria ? (Gast)

De hond van mijn zoon is een Stafford is in huis de liefste hond maar ik had problemen met wandelen toen hij klein was kwam iedereen naar hem toe ook al zei ik dat ik dat niet wilde.Toen hij oudere werd liepen ze de straat over de hond snapte daar niets van werd agressief als hij niet naar de andere honden kon.Ben op les gegaan en nu hij 2jaar is gaat hij 2keer in de week met een roedel mee.En als wij met hem wandelen krijgt hij de muilkorf om iedereen natuurlijk kijken maar niemand komt naar hem toe ,maar wandelen gaat nu goed.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Mensen staan gauw met een oordeel klaar als je buiten loopt met de hond en deze draagt een muilkorf.

Met onze Bailey heb ik op een gegeven moment ook voor een muilkorf gekozen (gedrag van haar naar andere honden was buiten proporties).

Mijn reden hiervoor was veiligheid voor Bailey, maar ook andere honden. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ze een andere hond iets zou aandoen.

 

Ik vind wel dat je er goed over nadenkt voordat je een muilkorf gaat gebruiken en welke muilkorf ga je gebruiken.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Met een goed passende muilkorf die om de juiste redenen wordt omgedaan, heb ik echt geen moeite.

Met een goede muilkorf kan je hond gewoon prima ademen, eten en drinken zelfs.

Helaas heeft dat ding echter wel een enorme invloed op de buitenwereld.

Zodra mensen een muilkorf bij een hond zien, deinzen ze achteruit: "oei! Een gevaarlijke hond!"

Want dat is de associatie: muilkorf bij hond voor Jan publiek.

Daar moet je terdege rekening mee houden en het valt ook nauwelijks uit te leggen aan omstanders; ze zullen je niet geloven.

Wees daar op voorbereid.....

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Mijn hond heeft een half jaar zo'n ding gehad:

Veiligheidsmuilband Verstelbaar medium

Niet omdat ze agressief was maar ze (en ik) werkten met paarden in opfokgebieden. Die paarden werden wel ontwormt en dan zijn de uitwerpselen giftig voor de hond. Ik kreeg het echter niet voor elkaar haar af te leren paardenvijgen te eten. Een muilkorf duwde ze gewoon diep de paardenvijgen in en dan kon ze ze nog steeds opeten.

 

Geen idee waarom maar na een half jaar merkte ik dat ze er niet meer naar taalde en toen is dat ding afgegaan.

 

Ik hoop dat dit een beetje is wat je wilde lezen?

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Kijk, en dat vind ik dus véél erger. Luz, dat is een snuitje.

Het houdt de kaken van een hond op elkaar, hij kan makkelijker ademhalingsproblemen krijgen. Hij kan er niet mee eten en drinken en hijgen. Hij kan er in paniek van raken.

Zo'n ding mag alleen in een da praktijk gebruikt worden als de da de hond niet goed kan onderzoeken. Maar er mee rondlopen buiten? De hond ermee uitlaten? Echt niet hoor.....

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Kijk, en dat vind ik dus véél erger. Luz, dat is een snuitje.
Het houdt de kaken van een hond op elkaar, hij kan makkelijker ademhalingsproblemen krijgen. Hij kan er niet mee eten en drinken en hijgen. Hij kan er in paniek van raken.
Zo'n ding mag alleen in een da praktijk gebruikt worden als de da de hond niet goed kan onderzoeken. Maar er mee rondlopen buiten? De hond ermee uitlaten? Echt niet hoor..... "

 Tja. Ik had liever geen dode hond. Erg ben ik hé?

 

Ze dronk er trouwens wel mee maar als ik dat zag dan haalde ik hem er even af wat ik sowieso deed als het even niet nodig was. Ik was ook zeer scherp op haar ademhaling omdat dat inderdaad ook mijn angst was met dat ding; ze rende er namelijk wel mee. Maar nooit problemen mee gehad. Een werkhond heb je tijdens het werk echt continu scherp in de gaten.

 

Waarom kan een DA een hond niet onderzoeken met een muilkorf maar wel met zo'n snoetje? Dat begrijp ik niet.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

" Hey allemaal,

Mijn boef heeft gister een muilkorf gekregen. Geen probleem, niets bijzonders. Tenminste dat was mijn idee. Voor mij is het een normaal hulpmiddel voor verschillende problemen.

Tot mijn grote verbazing werd er uit de omgeving heel anders gereageerd. Sommige waren zelfs boos of vonden het zielig. Maar ik snap niet zo goed waar dat vandaan komt.

Dus bij deze graag jullie visie op het algemene fenomeen muilkorf MET uitleg. Vooral de uitleg namelijk ben ik nieuwsgierig naar. Ik ben echt op zoek naar een stukje inzicht hierzo. Of ik wel of niet MIJN hond een muilkorf om moet doen laat ik in deze graag in het midden. "

Het is voor de hond zo wie zo aangenamer om zonder te wandelen en je zal merken dat mensen anders gaan reageren op je hond. Ik denk niet dat je hond agressief is dus ik zou wel werken aan de problemen zodat je dit hulpmiddel na een tijd niet meer nodig hebt.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

"  Tja. Ik had liever geen dode hond. Erg ben ik hé?
 
Ze dronk er trouwens wel mee maar als ik dat zag dan haalde ik hem er even af wat ik sowieso deed als het even niet nodig was. Ik was ook zeer scherp op haar ademhaling omdat dat inderdaad ook mijn angst was met dat ding; ze rende er namelijk wel mee. Maar nooit problemen mee gehad. Een werkhond heb je tijdens het werk echt continu scherp in de gaten.
 
Waarom kan een DA een hond niet onderzoeken met een muilkorf maar wel met zo'n snoetje? Dat begrijp ik niet. "

 Je bent inderdaad erg.  Wat jij gedaan hebt is je hond niet laten afkoelen als het warm was, want daarom hijgen ze.

Je was scherp op haar ademhaling zeg je, hoe kan je zien dat ze hijgt als haar mond niet open gaat?  Als ze rende, had ze de behoefte om af te koelen, wat jij voorkomen hebt.

 

Sorry, dat vind ik onverantwoord.

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Luz: een da kan een niet meewerkende hond nét zo goed onderzoeken onderzoeken met een muilkorf om. Maar die zijn duurder en wat lastiger om te doen. 

En je hond zijn kaken dicht plakken omdat hij geen poep mag mag eten vind ik op zn zachts gezegd, een slechte trainingsmethode. Want gebaseerd op pijn , ongemak en correcties voor de hond. Die deze toestand ook niet zal begrijpen want de associatie met poep eten is er niet.

 

Overigens vind ik als reden voor een muilkorf voor een hond eigenlijk alleen: uitval gedrag wat niet onder controle( nog) is.

Dus als de hond blijft uitvallen naar andere dieren en mensen met de bedoeling te bijten.

 

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Opzoek naar de balans...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^