Blaffen naar andere mensen/honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ZohraaZohraa

Hallo,

Ik heb een dwergkeesje van 6 maand, hij is heel flink en luistert thuis heel goed! Juist 1 probleem, als we met hem gaan wandelen en we komen andere mensen/honden tegen blaft hij hierop. Zowel mensen die hij zelf al paar keer gezien heeft als mensen die hij niet kent, als we blijven staan om een babbeltje te slaan blijft hij toch nog even door doen maar uiteindelijk stopt hij wel. 
Ook als we met hem bij vrienden thuis komen blaft hij de 1ste 10 min wat op den duur toch heel vervelend is.. Ik had gehoopt als hij de mensen beter leert kennen hij wel zou stoppen, maar verkeerd gedacht!

Mijn vraag is nu, heeft er iemand tips om zijn geblaf te minderen of zelfs te stoppen? Hij is hiermee begonnen op zijn 5 maand, hiervoor deed hij dit niet, we hebben hem nochtans gesocialiseerd (met verschillende andere honden en mensen laten kennis maken). Afleiding met koekjes of speeltjes ook al geprobeerd maar dat wilt hij op dat moment niet.. 

We zouden echt graag hebben dat dit mindert, we gaan heel graag op stap en ik zou hem altijd willen mee nemen maar op den duur als hij constant blaft ergeren andere mensen hun daar natuurlijk ook aan en dat maken de uitstapjes niet meer zo gezellig.. Ook gewoon de dagelijkse wandelingen beginnen frustrerend te worden als hij zo continu op iedereen die we tegen komen blaft.

Alvast bedankt voor jullie tijd!

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara 3 doggies

honden foto van Mila & Mara

Heey! Leuk dat je een kees hebt

 

Een manier om het blaffen af te leren is door er iedere keer gelijk op te reageren. Als je hondje begint te blaffen gelijk nee zeggen en duidelijk maken dat je dit gedrag niet goed vindt en als je hondje stil is gelijk belonen met een snoepje.

 

als je mensen tegenkomt zou ik proberen om even over te steken of strak door te lopen alsof je de mensen niet ziet. (Dus ook niet langzamer lopen om je hond mee te treken maar gewoon de lijn strak houden en doorlopen. Let ook op je houding (als jij rustig bent zal je hondje zich ook sneller ontspannen). Mila blafte eerst ook heel erg naar andere honden, omdat er opeens iets heel leuks gebeurde waardoor ze haar enthousiame niet zo goed in bedwang kon houden en  als ik dan ook gestrest raakte werd dat erger. Na een tijdje gaat het wel beter, maar je zal het een tijdje moeten volhouden. :)

honden page profiel ZohraaZohraa

Ja 't is echt een schatje! 

Er op reageren probeer ik toch al te doen (als hij blaft zeg ik meteen kordaat neen) en in huis als mijn mama of vriend binnen komt helpt dat ook wel en dan stopt die maar buiten tijdens het wandelen mag ik zo veel nee zeggen als ik wil, hij negeert me gewoon. Heb ook al koekjes mee genomen maar meestal is hij zo bezig met die mensen dat hij dan zelfs geen koekje wilt..

Je andere tip ga ik toch ook wel eens uitproberen want dat heb ik nog niet gedaan. 

Dankje voor je reactie!

Ik zie dat jij ook een keesje hebt? Ze is echt mooi! 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Keesjes zijn ooit gebruikt geweest als waakhonden. Ze zijn dus echte alarm slaanders. Je kan beginnen met voldoende afstand te waren als je honden of mensen tegen komt op straat. Als dat goed gaat steeds opbouwen en aan de lijn dus geen ontmoetingen laten plaatsvinden. In huis zou je je hondje kunnen aanlijnen en zo hierop gaan trainen. Nee zeggen kan helpen maar let op dit helpt enkel als je hond diy woordje kent!  Vraag aan de mensen dat ze je hondje niet aankijken, of dergelijk

honden page profiel ZohraaZohraa

Ja het zijn inderdaad duidelijk goede wakertjes!  Dat is ook helemaal niet erg, ik wist dat ze wel gemakkelijk blafte maar tijdens wandelingen, uitstapjes en bij vrienden thuis is het toch wel vervelend.. 

Maar ok dankje voor je tip, zal het ook eens uitproberen! 

Iemand ook een idee hoe ik het bij vrienden thuis aan pak als we bij iemand op bezoek zijn? Als we daar binnen gaan begint hij ook gelijk te blaffen, ik moet wel zeggen na ongeveer 10 min max is dit wel over.. Moet ik hem dan belonen vanaf dat hij stopt met blaffen of..?

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Blaffen is een vorm van communicatie.

In deze situaties geeft je hond aan dat hij zich niet veilig voelt. Het is allemaal te spannend.

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke ruimte, honden evengoed.
Maar die ruimte varieert naar gelang waar, wie en op welke manier de benadering gebeurt. Wat voor ons als mens vanzelfsprekend is, is het daarom absoluut nog niet voor honden. Honden kiezen dan meestal om "te vluchten", één van hun natuurlijke gedragingen. Alleen in onze mensenwereld gaat dit niet. Ze zijn beperkt door hals en leiband, of een gesloten ruimte... Voelen zich bedreigd en geven dit ook aan.

Zoals hierboven ook al werd aangegeven is voldoende afstand houden erg belangrijk. Zodat de hond de kans krijgt vast te stellen en te leren dat er daadwerkelijk geen bedreiging is.

Koekjes....
Een hond is een prooi en prikkeldier. En reageert enkel op deze 2 zaken. Uiteraard zijn er wel heel wat prikkels, ontzettend veel eigenlijk.
Als je wil concurreren dan zal je wel met een prikkel moeten afkomen die de andere kan overtreffen :-) En ook iets sneller gebruiken, onder het motto: voorkomen is beter dan genezen.
Dus ipv een koekje, een lekker vleesje.

In huis zou ik de hond niet aanlijnen, omdat je de hond dan weer in zo'n positie gaat zetten dat hij op geen enkele manier weg kan.

Neem gewoon met de hond voldoende afstand van het bezoek. Ga naast hem op de grond zitten met lekkers en geef hem de kans om te wennen en te ondervinden dat hij niet bedreigd wordt.

Je kan ook met bezoek oefenen. Als je mensen hebt die bereidt zijn te helpen.
Laat ze zich klein maken door op de grond te gaan zitten. De hond niet aan te kijken en heel lekker vleesje te hebben. Dat ze rustig wat stukjes vlees op de grond gooien.

Dit vraagt het nodige geduld en oefenen oefenen en oefenen. Euh had ik oefenen al gezegd O-)

Zodat de hond kan leren dat bezoek niet eng is.

honden page profiel ZohraaZohraa

Dankje Eliane voor je reactie! Hele goeie tip! Had dit zo nog niet bekeken..

Met koekjes tot hier toe heeft het inderdaad ook nog niet veel uitgehaald maar met een lekker vleesje heb ik nog niet geprobeerd.

Ik ga hierop zeker gaan oefenen, dankjewel! 

honden page profiel ElianeEliane

" Dankje Eliane voor je reactie! Hele goeie tip! Had dit zo nog niet bekeken..

Met koekjes tot hier toe heeft het inderdaad ook nog niet veel uitgehaald maar met een lekker vleesje heb ik nog niet geprobeerd.

Ik ga hierop zeker gaan oefenen, dankjewel!  "

 


;-) Veel succes en oefenplezier

Volgende forumvraag: verschil in gedrag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^