Stelling: Honden aan de lijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Mijn moeder vertelde iets over een bericht op Facebook, waarin stond dat een aangelijnde hond was aangevallen door een loslopende hond. Daardoor hadden mijn moeder en ik een gesprek/discussie over wanneer een hond nou wel en wanneer een hond niet los mag lopen.Het is belangrijk dat we allemaal een beetje rekening houden met elkaar en daarom zou ik wel willen weten hoe andere hondenbaasjes hier over denken, waarom ze er zo over denken en met eventuele oplossingen/alternatieven voor een probleem komen. Dit zijn de stellingen:

 

Honden moeten altijd/niet altijd aan de lijn, tenzij er staat dat ze los mogen lopen.

 

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn niet in een losloopgebied/Wel in een losloopgebied, maar aangelijnd/ gewoon in een losloopgebied mogen komen.

 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is wel/niet mag loslopen in een losloopgebied.

 

Ik vind dat wanneer je iemand met een loslopende/aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond altijd/soms/niet moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.

 

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als ze mijn hond en ik passeren / de hond strak moeten houden als ze mijn hond en ik passeren. 

 

Een baasje zou niet met meer dan .... aangelijnde / loslopende honden mogen lopen

 

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Ik denk dat mensen hun verstand een beetje moeten gebruiken en hun hond vast moeten houden als de situatie onveilig is. Of dat nou komt door de locatie, de aanwezigheid van andere honden/mensen/verkeer, of nog iets anders. Ik laat mijn Luukje wel eens "illegaal" los tussen de weilanden hier. Waarom? Omdat ik daar overzicht heb, er een sloot voor de weg langs loopt, en hij weinig schade aan kan richten. In het bos verderop waar hij "legaal" los mag lopen, doe ik dat niet. Waarom niet? Omdat hij achter ruiters, fietsers en wild aan gaat, en hij binnen twee tellen achter een rij bomen zit waardoor ik hem niet meer zie.

Ik laat mijn honden trouwens niet op straat socialiseren met anderen als ze met z'n drietjes zijn. Als ik individueel met ze loop eventueel wel, als ze de hond kennen en als het andere baasje daarvoor open staat.

Maar helaas zit ongeluk in een klein hoekje, en de één heeft nu eenmaal meer verstand dan de ander.. In dat geval denk ik dat het verstandig is om de hond gewoon altijd vast te houden :P

honden page profiel Joyce&ChicaJoyce&Chica 3 doggies

honden foto van Joyce&Chica

Nou mijn reactie :)

Honden moeten altijd aan de lijn , tenzij er staat dat ze los mogen lopen.

Omdat ik dus vind dat, ook al luisterd je hond nog zo goed, is het geen losloop gebied, hou je hond bij je aan de lijn.

 

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn Wel in een losloopgebiedmaar aangelijnd gewoon in een losloopgebied mogen komen.

Dit vind ik omdat ik regelmatig mee maak dat bijvoorbeeld betrouwbare honden dan bij Chica komen snuffelen maar vervolgens bij ons blijven plakken en helemaal niet luisteren naar de baas. Dat vind ik dan erg vervelend want Chica gaat lopen tuttenbellen en treuzelen omdat die hond niet weggaat en ik wil gewoon verder. Sowieso vind ik dat een aangelijnde hond gewoon in een losloopgebied mag komen, Chica is ook altijd aangelijnd. Losloopgebied betekend in mijn ogen dat loslopen MAG en niet MOET

 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is niet mag loslopen in een losloopgebied.

Zie bovenstaande reactie 

 

 

 

Ik vind dat wanneer je iemand met een loslopende/aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond altijd moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.

Dit vind ik dat altijd moet, dit hoor je als hondenbaas gewoon te doen 

 

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als ze mijn hond en ik passeren / de hond strak moeten houden als ze mijn hond en ik passeren. 

Dat is inderdaad iets wat het baasje zou moeten doen. Als ik zelf weet dat een hond zou kunnen uitvallen ga ik zelf wel naar de overkant toe.

honden page profiel *Lana**Lana* 3 doggies

honden foto van *Lana*

Mijn ervaring is dat baasjes van honden die uitvallen of agressief zijn meestal zelf maatregelen treffen, en die honden niet los laten bij onbekende honden in de buurt. Juist omdat deze mensen er mee bezig zijn vormt het bij ons geen probleem. Maar baasjes van honden die 'enthousiast' zijn en 'alleen maar willen spelen' veroorzaken soms een probleem omdat ze niet inzien dat een andere hond hier problemen mee kan hebben. Wie er dan fout is, ik denk degene die de hond niet op respectabele afstand van een andere hond kan houden.

Voor mij maakt de lijn eigenlijk niet zoveel uit, zolang de hond maar gehoorzaamd. Of dat los is of aan een touwtje maakt mij niet uit. En dat verwacht ik ook wanneer ik in een losloopgebied loop, een losloopgebied is geen 'honden-bestormen-want-ik-hoef-hier-niet-te-luisteren-gebied'. Maarja, 'goed luisteren' en 'sociaal zijn' zijn natuurlijk hele brede termen...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik hoop altijd op respect van anderen honden eigenaars, rekening houden met anderen, ..........

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

Honden moeten altijd aan de lijn, tenzij er staat dat ze los mogen lopen.

Ik zal eerlijk zeggen dat ik Ollie ook soms losgooi op plekken waar niet staat aangeven of de honden los mogen of niet. Ik heb het dan nu over plekken in de middle of nowhere, waar niemand er last van heeft. Ik lijn haar wel altijd aan als ik zie dat er een aangelijnde hond of wandelaars etc. aankomen. 

 

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn niet in een losloopgebied/Wel in een losloopgebied, maar aangelijnd/ gewoon in een losloopgebied mogen komen.

Dit is een lastige, het ligt aan wat je verstaat onder betrouwbaar/sociaal. Als het gaat om een hond die echt andere honden bijt, vind ik dat je als baas de verantwoording moet nemen en niet in een losloopgebied gaan lopen. 

Een hond die niet sociaal is, maar andere honden geen schade aanbrengt  vind ik namelijk helemaal niet erg.

 

Persoonlijk vind ik het erg lastig als er een aangelijnde hond in een losloopgebied waar erg veel honden door elkaar lopen, loopt. Van de ene kant komen er dan losse honden op je af, en aan de andere komt er een aangelijnde hond op je af, moet ik dan mijn hond aanlijnen of niet?

 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is wel mag loslopen in een losloopgebied.

Op voorwaarde dat hij andere honden niet gaat stalken.

 

Ik vind dat wanneer je iemand met een aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond altijd moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.

Toen Ollie net bij ons was viel ze uit naar andere honden, het was dan ook heel vervelend als er loslopend honden op ons afkwamen hoe goed ze het ook bedoelen.

 

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als ze mijn hond en ik passeren / de hond strak moeten houden als ze mijn hond en ik passeren. 

 Baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten zorgen dat hun hond geen schade kan maken bij andere honden, op welke manier ze dat doen maakt me niet uit. 

 

Een baasje zou niet met meer dan .... aangelijnde / loslopende honden mogen lopen

Zolang de honden luisteren naar de baas, en niet als ongeleide projectielen rondrennen maakt het mij niks uit 

honden page profiel SYSY 3 doggies

honden foto van SY

- Honden moeten altijd aan de lijn, tenzij er staat dat ze los mogen lopen.

 

Ik vind dat ze inderdaad altijd aangelijnd moeten zijn, hoe goed ze ook luisteren het blijven honden en dus altijd een factor van onvoorspelbaarheid. Daarbij is het ook netjes tegenover andere hondenbezitters.

 

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn Wel in een losloopgebied, maar aangelijnd/ gewoon in een losloopgebied mogen komen.

 

Twijfel hiertussen. Ik vind dat ze in principe wel in een losloop gebied zouden mogen komen. In principe ook aangelijnd, maar mijn uitzondering hierop is bijvoorbeeld; bij ons in de buurt is een bos waar je gerust een uur kunt lopen zonder iemand tegen te komen. Daar heb ik Skye weleens los gelaten en hebben we heerlijk rustig gewandeld. Ik ben 1x iemand tegen gekomen en heb Skye toen aangelijnd, de andere hond bleef los netjes bij zijn baas dus geen problemen. Maar als ik bijvoorbeeld kijk naar de Loonse & Drunense duinen hier in de buurt daar is het zo druk, daar zou ik haar niet los laten. Maar nu moet ik zeggen dat ik daar sowieso niet heenga, ook niet aangelijnd.

 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is niet mag loslopen in een losloopgebied.

 

Nee ik vind dat een hond in principe pas los mag wanneer deze goed luistert. Ik vind dat je ten alle tijden je hond bij je moet kunnen houden om zo andere niet tot last te zijn (tenzij deze het goed vinden). Voorbeeld: Pietje loop met zijn sociale hond die niet luistert en komt een paar tegen met een andere sociale hond. Pietje's hond rent naar de andere hond toe en gaat daar omheen rennen en doen. Het paar is alleen niet zo gediend van andere honden om hun hond heen, ookal is hun hond sociaal.

Ik vind dat je gewoon altijd rekening moet kunnen houden met anderen en dus moet kunnen vragen of ze het goed vinden dat je hun je hond met hun hond laat spelen.

 

Ik vind dat wanneer je iemand met een loslopende/aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond altijd moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.

 

Wel zo netjes vind ik. Met de uitzondering dat het in een losloop gebied is en jij je hond ook los gewoon goed onder appel hebt.

 

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten moeten houden als ze mijn hond en ik passeren. 

 

Oversteken is niet altijd mogelijk. Maar als het mogelijk is en fijner is wil ik best een stukje aan de kant gaan staan. (Skye valt nog helemaal niet uit, maar zou natuurlijk wel kunnen in de toekomst).

 

Een baasje zou niet met meer dan 2 a 3 aangelijnde / loslopende honden mogen lopen

 

Zolang hij/zij ze allemaal goed in de gate kan houden. Soms zie ik mensen met 3 honden aan de lijn lopen dat ik denk man man man.

honden page profiel W & B W & B 3 doggies

honden foto van W & B

Ik volg even, moet nu werken.. Reageer vanavond! 

honden page profiel amsteramster 3 doggies

honden foto van amster

Honden hoeven van mij niet altijd overal aan de lijn. Als je hond goed onder appèl staat mag je van mij op rustige paden binnen de stad of dorp heus wel loslopen of spelen met je hond op t voetbalveldje als er geen kinderen spelen op dat moment. Je moet je hond dan wel terug kunnen roepen als er andere honden wel of niet aangelijnd aankomen.

 

Maar het valt en staat bij het goed onder appèl staan van de hond, daar zijn de meningen over verdeeld.

Als je met een aangelijnde hond loopt en er komt een loslopende hond op je af, al is het alleen maar om te snuffelen kan dat voor de aangelijnde hond heel bedreigend overkomen.

Ik maak hier onderscheid tussen echte losloopgebieden en stukken waar je hond wel los mag, maar je wel rekening moet houden met anderen.

Hier in de buurt mogen honden i een deel van het parkje los en langs de dijk. Maar op beide plekken liggen langs een fietspad waar ook veel mensen gewoon wandelen of fietsen. Je komt daar ook veel aangelijnde honden tegen en ik lijn Zora daar ook altijd aan als er veel fietsers of wandelaars zijn omdat ze er anders achteraan jaagt.

 

Dan is hier vlakbij ook een losloopgebied 't harde in Blaricum. Dit is een stukje omheinde heide speciaal voor honden. Dit is echt een losloopgebied en ik vind dat je daar niks te zoeken hebt als je hond niet los kan of niet sociaal is naar andere honden. Mensen komen hier speciaal naartoe om hun honden op een veilige plek lekker los te laten rennen en je kunt niet verwachten dat alle honden daar aan de lijn gaan omdat iemand met een niet sociale hond ook daar wil lopen. Daarmee moet je naar een aanlijngebied gaan. Er zijn genoeg plekken op de hei waar de honden aangelijnd moeten lopen.

In een dergelijk omheind gebied mag je ook komen met minder goed luisterende honden vind ik, zolang ze maar sociaal zijn naar andere honden. Er lopen op de bovengenoemde plek bijvoorbeeld veel mensen met husky's en jachthonden (te zoeken en roepen ook vaak, Haha)

 

Maar als je hond niet goed luistert maar wel sociaal is, moet je er op plaatsen waar de hond los mag maar er ook andere weggebruikers zijn rekening mee houden dat ie daar aan de lijn blijft of je hem op tijd kunt afleiden of terugroepen. Het stuk waar de honden los mogen langs het fietspad wil niet zeggen dat je hond daar onbeperkt achter fietsers aan mag rennen alleen omdat ze daar los mogen. Ook moet je er daar meer rekening mee houden vind ik als je een aangelijnde hond tegenkomt dat je jeneigen hond ook aanlijnt, omdat het een doorgaande route is.

 

Baadjes van uitvallende honden zouden dit in mijn ogen inderdaad aan moeten geven en er voor moeten zorgen dat hun hond buiten bereik blijft van de passerende hond.

 

Mrt hoeveel honden iemand rondloopt maakt mij niks uit, zolang ze maar onder appel staan. Of dat los is aangelijnd maakt niet uit. Als je met een groep honden loopt moeten ze heel goed naar jou luisteren. E je moet je realiseren dat je een bedreiging vormt voor een hond die alleen met zijn baasje loopt.

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Mick

Terug vind post.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ik denk dat alles heel erg afhankelijk is van met wat voor soort hond je zelf loopt

 

Gijs die vind bijna alle honden leuk dat als bijvoorbeeld een jonge drukke labrador bij ons blijft plakken heb IK daar geen moeite mee, kan me voorstellen dat als jij bijvoorbeeld een onzekere hond hebt je dat niet zo leuk vind

 

 

Honden moeten altijd/niet altijd aan de lijn, tenzij er staat dat ze los mogen lopen.

(wel altijd zonder overlast te veroorzaken)

 

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn niet in een losloopgebied mogen komen.

 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is wel/niet mag loslopen in een losloopgebied.

(ook hier: rekening houdend met elkaar, waar moet dat dier het anders leren?)

 

Ik vind dat wanneer je iemand met een loslopende/aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond altijd/soms/niet moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.

(afhankelijk van of je elkaar kent en waarom de hond vast zit)

 

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als ze mijn hond en ik passeren / de hond strak moeten houden als ze mijn hond en ik passeren. 

Beide. Ligt aan de situatie en wat mogelijk is

 

Een baasje zou niet met meer dan .... aangelijnde / loslopende honden mogen lopen

Lastig, ik denk dat ik 4 zou zeggen, maar als je  met een roedel van 10 loopt en niemand heeft daar last van waarom niet?

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ik denk dat er heeel veel mogelijk is zolang iedereen met elkaar rekening houd

 

Dat zijn niet alleen de hondenbezitters, maar ook gewone wandelaars, hardlopers, fietsers en mountainbikers

Dat iemand per se door een losloop gebied wil racen op de fiets, zelf weten, maar bel dan even van tevoren zodat de ander zijn hond bij zich kan houden en niet van de sokken gereden word

honden page profiel floortjefloortje 3 doggies

honden foto van floortje

Ik volg even.

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Mick

" Ik denk dat er heeel veel mogelijk is zolang iedereen met elkaar rekening houd
 
Dat zijn niet alleen de hondenbezitters, maar ook gewone wandelaars, hardlopers, fietsers en mountainbikers
Dat iemand per se door een losloop gebied wil racen op de fiets, zelf weten, maar bel dan even van tevoren zodat de ander zijn hond bij zich kan houden en niet van de sokken gereden word "

 

Even een snelle reactie;

Jij heb je ding (kan er niets anders van maken, de wet ziet een hond als een ding) bij je te houden en niemand ermee tot last te zijn. Losloop gebied is niet voor honden, maar voor iedereen!! En niemand zou last van elkaar mogen onder vinden, dus vind ik dat jij rekening dient te houden met de overige gebruikers van openbaar terrein. Iemand die per se door losloop gebied wil racen heeft daar alle recht toe, jouw loslopend ding mag hen niet hinderen! Als je er van zou maken dat ie jouw van je sokken rijden zou je een punt hebben, maar met betrekking tot je hond niet!

 

Vind het wel typisch dat vele losloop gebieden zich toe eigenen....

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

"  
Even een snelle reactie;
Jij heb je ding (kan er niets anders van maken, de wet ziet een hond als een ding) bij je te houden en niemand ermee tot last te zijn. Losloop gebied is niet voor honden, maar voor iedereen!! En niemand zou last van elkaar mogen onder vinden, dus vind ik dat jij rekening dient te houden met de overige gebruikers van openbaar terrein. Iemand die per se door losloop gebied wil racen heeft daar alle recht toe, jouw loslopend ding mag hen niet hinderen! Als je er van zou maken dat ie jouw van je sokken rijden zou je een punt hebben, maar met betrekking tot je hond niet!
 
Vind het wel typisch dat vele losloop gebieden zich toe eigenen.... "

 Tenzij dat losloopgebied een WANDELPAD is waar niet gefietst mag worden

 

er heeft hier iemand over het losloopveldje gefietst, was omver gelopen door een aantal honden, stennis geschopt, politie erbij, en ZIJ kreeg een BOETE om je daar NIET mag fietsen

 

 

Ik probeer altijd mijn hond naast me te houden als er iemand aan komt

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

Hier hebben wij geen losloopgebieden, enkel veldjes, dus vind ik dat een hond overal los mag als die luistert en als de baas de hond bij zich roept bij het zien van een persoon met of zonder hond.

Mensen met uitvallende honden weten zelf wel hoeveel afstand ze moeten bewaren en als ze daarvoor moeten over steken dan is dat zo. Ik steek niet meer over of ga rond op vraag van andere.

 

Het aantal honden waarmee iemand mag lopen hangt af van hoeveel controle ze over de honden hebben. Bij mij gaat het prima met 3 honden.

honden page profiel MBXMBX 3 doggies

honden foto van MBX

Honden moeten altijd aangelijnd tenzij er staat dat ze los mogen lopen.

 Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn niet in een losloopgebied/Wel in een losloopgebied, maar aangelijnd/ gewoon in een losloopgebied mogen komen. < Vind ik een lastige. Het is zo dat een hond alleen mag loslopen als hij goed onder apél staat dus als beide baasjes een beetje communiceren zou de losloper niet bij de nietsociale hond in de buurt komen maar helaas werkt de praktijk niet zo en denderd alles maar over elkaar heen in losloopgebieden.

 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is niet mag loslopen in een losloopgebied. < hoeft niet altijd aan de hond zelf te liggen dat er wat gebeurd dus beter voorkomen dan genezen.

 

Ik vind dat wanneer je iemand met een aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond altijd moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen. < niet alle honden stellen het op prijs om lastig gevallen te worden en sowieso zijn er soms te veel gevaren om een hond los te laten lopen.

 

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als ze mijn hond en ik passeren. < als beide een andere richting op lopen of even oversteken/met een boog eromheen gaan voorkom je fixatie, opgefokt gedrag en nog meer van die dingen. Maakt de wandeling voor iedereen leuker.  

 

Een baasje zou niet met meer dan 2 aangelijnde honden mogen lopen < Vind ik wel een beetje per persoon en honden verschillend maar in mijn geval is 2 echt de max. Je moet altijd kunnen ingrijpen indien nodig en je moet ze natuurlijk ook kunnen houden als er wat gebeurd.

honden page profiel ---- 3 doggies

honden foto van --

Ik vind je stellingen iets te ´kort door de bocht´ om op te reageren gezien mijn mening.

 

Ik vind dat een hond altijd los mag lopen, mits hij goed onder appèl staat en niemand anders er last van heeft. Daar bedoel ik mee dat de hond teruggeroepen kan worden of op de plaats blijft (op commando), als er andere hond/fietser/wandelaar/wat dan ook aan komt. In losloopgebieden hoeft dit niet, maar moet de hond wel sociaal zijn naar anderen. Aangelijnde honden die niet sociaal/betrouwbaar zijn ook niet in losloopgebied, omdat loslopende honden er vrolijk naar toe waggelen en dit kan escaleren.

 

Ik ken honden die hier in het dorp langs de weg gewoon los lopen en mee waggelen met het baasje wat er ook om hen heen gebeurt. Ook ken ik honden die niet eens in het bos kunnen los lopen (wat mijn mening betreft), omdat zij niet terugkomen als ze geroepen worden als ze een andere hond of iets anders zien. Deze honden dienen naar mijn mening alleen in losloopgebieden los te mogen (mits zij sociaal zijn). 

 

Iedere baas is verantwoordelijk voor zijn eigen hond en het gedrag van zijn hond. De valkuil bij mijn mening is dat niet elke hondeneigenaar deze verantwoording neemt helaas.. 

Een voorbeeld: Laatst in het bos (GEEN losloopgebied) komen er 2 Golden Retrievers luid blaffend de bocht om geracet (geen baas te bekennen), ik roep mijn pup (van toen 11 weken) en deze komt netjes naar mij toe gehuppeld. De Golden Retrievers hoor ik geroepen worden, maar steken figuurlijk gezien hun middelvinger op. Komen op mijn pup afgestormd (nog steeds hard blaffend) die ik net zijn riem wilde omdoen, pup was enorm geschrokken en heel bang voor de honden en terwijl ik een van de  Goldens weg probeerde te houden met mijn arm, wurmde de pup zich uit mijn handen en rende angstig weg. Komt de baas er eindelijk aan 'ze doen niks hoor, ze zijn heel vriendelijk'. Ja dat zal, mijn pup was enorm bang voor hun lompe gedrag en is daardoor weggerend (zat echter 100 meter verderop achter een boom te wachten op mij en kwam meteen toen ik weg was bij de Goldens en hem riep). Als die honden gewoon netjes geluisterd hadden en teruggekomen waren toen de baas hun riep, hadden ze op een leuke rustige manier kunnen snuffelen en kennis kunnen maken. 

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Ik ga hem zelf ook even invullen... :)

Honden moeten altijd aan de lijn, tenzij er staat dat ze los mogen lopen.

Ik vind het zelf heel vervelend als ik met Mila aangelijnd loop en er opeens een loslopende hond aankomt op plekken waar dat helemaal niet mag, omdat een hond die aan de lijn zit niet goed weg kan vluchten als hij zich bedreigd voelt. Enige uitzonderingen wanneer een hond Wel los zou mogen is als wanneer de kans dat je iemand tegenkomt heel klein is of wanneer je hond zo goed luistert dat niemand er last van heeft. (en 99% van de honden, inclusief de mijne, zijn dit niet)

 

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn niet in een losloopgebied mogen komen.

De losloopgebieden waar ik kom zijn niet altijd even overzichtelijk. Soms zijn het smalle paadjes waar je niet goed kan zien of er iets aankomt. Dan kan ik niet voorkomen dat Mila bij de hond gaat snuffelen en dat geldt voor de meeste baasjes met loslopende honden. Dan vind ik het de verantwoordelijkheid van de baas met de niet helemaal betrouwbare hond om naar een plek te gaan waar het wel overzichtelijk is. 

 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is wel/niet mag loslopen in een losloopgebied.

Mijn hond heeft zelf wel eens bananen in haar oren, maar ze zou er niet vandoor gaan. Als ze niet wil luisteren gaat ze aan de lijn en we gaan niet naar plekken waar het onveilig zou zijn. De reden waarom ik vind dat het wel mag is omdat in mijn ervaring de meeste honden niet willen luisteren als ze met andere honden loslopen (loslopen op fietspaden bijv.)

 

Ik vind dat wanneer je iemand met een loslopende/aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond  altijd/soms/niet moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.

bij een loslopende hond kijk ik altijd naar of het baasje mij gezien heeft. Laat hij de hond dan los, doe ik dat ook, lijnt hij hem aan, doe ik dat ook.

 

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als ze mijn hond en ik passeren / de hond strak moeten houden als ze mijn hond en ik passeren. 

Mila kan in haar enthousiasme wat dreigend overkomen voor andere honden als ze blaft. (gebeurt niet zo heel vaak) Ze doet dan wel niks, maar dat weten die andere baasjes niet. Als ik zie dat ze wil gaan blaffen hou ik haar strak, want ik zou het fijn vinden als andere baasjes dat ook doen. Het is natuurlijk anders als het een vriendje of vriendinnetje is.

 

 

Een baasje zou niet met meer dan .... aangelijnde / loslopende honden mogen lopen

Zolang de baas de hond uitlaat en niet de hond de baas mogen mensen zelf weten met hoeveel aangelijnde honden ze lopen. Met loslopen vind ik 2 het maximum. Als er iets gebeurt waardoor je opeens je honden moet aanlijnen is twee vaak nog wel te doen, maar zodra het er meer zijn dan 3 zie ik het meestal fout gaan. Honden aan de lijn willen alle kanten op behalve die van de baas en hond nummer 3 doet lekker waar hij zin in heeft...  

honden page profiel Jen & Daya †Jen & Daya † 3 doggies

honden foto van Jen & Daya †

Ik volg ook even, zit op werk. 

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Honden moeten altijd aan de lijn, tenzij er staat dat ze los mogen lopen.

Hoewel ik het geen probleem vind als je met je onvoorwaardelijk gehoorzame/naast lopende hond los loopt.

 

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn wel in een losloopgebied, maar aangelijnd mogen komen.

Doe ik met mijn eigen hond ook, ik ontwijk andere honden. Ik kan met hem nergens anders heen dan door het losloopgebied achter mijn huis. 

 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is wel mag loslopen in een losloopgebied.

Alle consequenties zijn dan wel voor het baasje van de niet-luisterende hond.

 

Ik vind dat wanneer je iemand met een loslopende/aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond soms moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.

Afhankelijk van je eigen hond, en je kennis/vertrouwen in je hond en de andere hond.  

 

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als mijn hond en ik passeren / de hond strak moeten houden als ze mijn hond en ik passeren. 

Kan wat mij betreft allebei. Zolang strak betekend dat de uitvallende hond niet bij de andere hond kan.

 

Een baasje zou niet met meer dan X aangelijnde / loslopende honden mogen lopen

Dit ligt aan het baasje, de honden, het gebied e.d. Als jij 20 honden volledig onder controle hebt en daarmee aangelijnd/los wilt lopen, ga je gang. Maar als je twee of drie slecht luisterende/niet sociale/uitvallende honden heb zou ik het verstandiger vinden om het een voor een te doen.

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

"  
Even een snelle reactie;
Jij heb je ding (kan er niets anders van maken, de wet ziet een hond als een ding) bij je te houden en niemand ermee tot last te zijn. Losloop gebied is niet voor honden, maar voor iedereen!! En niemand zou last van elkaar mogen onder vinden, dus vind ik dat jij rekening dient te houden met de overige gebruikers van openbaar terrein. Iemand die per se door losloop gebied wil racen heeft daar alle recht toe, jouw loslopend ding mag hen niet hinderen! Als je er van zou maken dat ie jouw van je sokken rijden zou je een punt hebben, maar met betrekking tot je hond niet!
 
Vind het wel typisch dat vele losloop gebieden zich toe eigenen.... "

 

Niet helemaal mee eens. Als een losloopgebied ook voor fietsers/scooters toegankelijk is mogen ze daar gewoon rijden. Dan vind ik dat iedereen een beetje rekening moet houden met elkaar. Iemand die wil 'racen' heeft naar mijn mening niks te zoeken in een plek die niet overzichtelijk (stel dat er een kind loopt en je het niet op tijd ziet) is en ook niks in de buurt van bijvoorbeeld een hondenstrand. (waar meestal meerdere honden lopen) Dan neemt hij maar een andere afslag. Als je elkaar ruim van te voren kan zien aankomen hoeft het geen probleem te zijn

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik kom nooit in losloopgebieden. Ik laat mijn hond illegaal loslopen ten eerste omdat ik geen vreemde honden vertrouw en in een losloopgebied kom je heel vaak mensen op loslopende honden tegen ( deeuuh ) en dat is voor mij te stresserend. 

In belgie zowizo al weinig losloopbossen ( oef ). Hier een heel heeel heeel groot bos achter mijn hoek. Mijn gemeenten bestaat voor de helft uit bos. En diep in het bos waar zelden mensen komen laat ik udhai los. Waarom laat ik mijn hond illegaal loslopen? Omdat mensen meer respect tonen in een gebied waar in theorie aanlijn plicht is. Hier zijn zo een paar mensen die hetzelfde doen als ik. Als we honden zien lijnt iedereen zijn hond hier aan ( op uitzonderingen na). Ik lijn mijn hond ALTIJD aan bij het naderen van andere honden. Ik verwacht dat iedereen hetzelfde doet als ze mij zien. ik val niemand lastig. 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

"  
Niet helemaal mee eens. Als een losloopgebied ook voor fietsers/scooters toegankelijk is mogen ze daar gewoon rijden. Dan vind ik dat iedereen een beetje rekening moet houden met elkaar. Iemand die wil 'racen' heeft naar mijn mening niks te zoeken in een plek die niet overzichtelijk (stel dat er een kind loopt en je het niet op tijd ziet) is en ook niks in de buurt van bijvoorbeeld een hondenstrand. (waar meestal meerdere honden lopen) Dan neemt hij maar een andere afslag. Als je elkaar ruim van te voren kan zien aankomen hoeft het geen probleem te zijn "

 Zo zie je maar dat het allemaal niet zo makkelijk is, het is afhankelijk van een heleboel dingen

 

 

Helaas zijn er altijd een paar mensen (in zijn algemeenheid) die zich niet gedragen en het daarmee verpesten voor de rest

(en of dat nou honden, de baasjes, hardlopers of fietsers zijn)

 

Als iedereen rekening met elkaar zou houden hoefden er helemaal geen regeltjes te zijn over loslopen daar, fietsers daar, etc etc

honden page profiel mymymymy 3 doggies

honden foto van mymy

Maar dan is deze discussie heel snel klaar. Geen enkele hond is voor 100% betrouwbaar. Het is en blijft een hond.

 

Mijn honden luisteren goed (oke pup moet nog wat beter leren) hebben nog nooit niet met een andere hond kunnen opschieten, komen gelijk aanrennen als we ze roepen in een losloop gebied. Maar toch ga ik hier niet zeggen dat mijn honden betrouwbaar zijn, want dat zijn ze nooit. 

 

Dus ondanks dat ze met elke hond kunnen, zich keurig gedragen in losloop gebieden, nog nooit aanvaringen hebben gehad, weglopen bij honden die ze niet leuk vinden, en komen als we ze roepen, zijn ze gewoon niet betrouwbaar, vind ik. 

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

Honden moeten altijd aan de lijn, tenzij er staat dat ze los mogen lopen.
Dit voorkomt een heleboel onrust voor mensen met een niet sociale hond, die expres de losloopgebieden vermijden.

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn Wel in een losloopgebied, maar aangelijnd in een losloopgebied mogen komen.
Je MAG je hond er loslaten. Maar iedereen dient zijn hond er nog wel onder controle te hebben en dus ook optijd bij een andere, minder sociale hond weg te houden. Zelf zou ik het niet doen, omdat de praktijk vaak anders is.

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is wel/niet mag loslopen in een losloopgebied.
Lastig. Een hond dient te luisteren, maar daarvoor moet je wel oefenen. Dus alleen in gecontroleerde situaties.

Ik vind dat wanneer je iemand met een loslopende/aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond altijd moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.
Kwestie van sociaal zijn.

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als ze mijn hond en ik passeren / de hond strak moeten houden als ze mijn hond en ik passeren.
In zo'n situatie is het ontlopen van elkaar het belangrijkste, wie er oversteekt zal er vanaf hangen hoe goed beide bazen de hond onder controle hebben.

Een baasje zou niet met meer dan .... aangelijnde / loslopende honden mogen lopen.
Per baas verschillend. Sommige kun met 1 hond nauwelijks overstraat waar de ander makkelijk 6 windhonden aan de lijn meenemen.

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Mick

"  
Niet helemaal mee eens. Als een losloopgebied ook voor fietsers/scooters toegankelijk is mogen ze daar gewoon rijden. Dan vind ik dat iedereen een beetje rekening moet houden met elkaar. Iemand die wil 'racen' heeft naar mijn mening niks te zoeken in een plek die niet overzichtelijk (stel dat er een kind loopt en je het niet op tijd ziet) is en ook niks in de buurt van bijvoorbeeld een hondenstrand. (waar meestal meerdere honden lopen) Dan neemt hij maar een andere afslag. Als je elkaar ruim van te voren kan zien aankomen hoeft het geen probleem te zijn "

 

Mooi voorbeeld bij mij in de buurt, een gebied langs een rivier, waar jaren geleden een aanlijngebod was. Daar hebben ze een baan aangelegd voor mountainbikers, de enige (voor zover ik weet) in de regio. Nu mag je daar sinds kort je hond laten loslopen omdat ze een ander gebied honden vrij hebben gemaakt.

 

Het is totaal onoverzichtelijk en het gaat daar dus ook met grote regelmaat fout tussen honden en "racers", ook bij de wedstrijden die daar gehouden worden. De schade die de fietsers hebben opgelopen, zijn verhaald op de honden eigenaren.

 

Nogmaals voor de wet is een hond een ding en je dient je ding bij je te houden en te voorkomen dat ie iemand of iets tot last is. Doe je dat niet is de schade voor jouw rekening!

 

Blijft een vreemde gewoonte om te stellen dat een dier net zoveel recht zou hebben als een mens, want zo is het niet bij wet geregeld. Dat "we" daar anders over denken, zal een rechter een zorg zijn, die kijkt alleen naar een wetboek. Wat wij vinden of denken boeit totaal niet in geval van schade en je zal als honden eigenaar altijd de schade moeten betalen die veroorzaakt is door je ding.

 

Om eerlijk te zijn heb ik er ondertussen flink de balen van als hondenliefhebber om achter gezeten te worden door honden tijdens het hardlopen (om over de beetjes in mijn hielen nog maar te zwijgen), je zou maar bang voor honden zijn.... Wat mij betreft word het overal verplicht honden aan te lijnen, behalve op veldjes met een hoog hek, want men heeft schijt aan de rest en regels lijken voor niemand te gelden.

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

Ik woon in België en ik ken geen losloop gebieden in mijn regio.  Hier is het bij wet verplicht je hond altijd aangelijnd te hebben behalve op een plasweide of privé gebied natuurlijk.

 

Mijn mening is dat elke hond zou moeten kunnen loslopen (of die hond nu sociaal is of niet) MITS de baas zijn verantwoordelijkheid neemt en de hond aanlijnt als er andere mensen met of zonder hond in de buurt zijn én MITS de hond ook terugkomt als de baas hem roept.  Alles hangt dus af van de baas... en daar zit het probleem.

 

Wij laten onze honden dus ook illegaal loslopen; we lijnen ze echter ALTIJD aan als we mensen, honden, fietsers of wat dan ook tegenkomen.  We zorgen er ALTIJD voor dat ze NOOIT een last zijn voor anderen. 

 

Fietsers/wielertoeristen mogen wat mij betreft ook rondrijden, het zou echter wel leuk zijn, mochten ze het ons laten weten als ze langs achter naderen zodat we onze honden, wel of niet aan de lijn, dicht bij ons kunnen nemen (spijtig genoeg, wordt dit dikwijls niet gedaan en schrikken we ons een hoedje als er toevallig ééntje niet gezien is en voorbij zoeft).

 

 

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny 3 doggies

honden foto van Melissa en Penny

Penny werd 's ochtends toen mijn moeder haar uit liet bijna aangevallen door twee loslopende Hollandse herders in een aanlijngebied. Penny liep gewoon aan de lijn en plotseling kwamen deze twee honden op haar af. Gelukkig kon mijn moeder ze weg jagen en bleef Penny rustig staan. Dit soort situaties hebben wij helaas best vaak.

 

Honden moeten altijd/niet altijd aan de lijn, tenzij er staat dat ze los mogen lopen.

Hier heb ik 'niet altijd' omdat ik me ook niet echt aan deze regel hou. Er zijn hier twee rechte gras paden in een aanlijngebied en dat is juist de enige plek waar Penny niet kon wegvluchten. Inmiddels rent ze gelukkig niet meer weg als ze bang is en durf ik haar ook op andere plekken los te laten, maar nu gebruik ik deze paden heel veel voor met de bal of met de frisbee spelen. Hier komt niemand en hier kan ze niet zomaar weg.

 

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn niet in een losloopgebied/Wel in een losloopgebied, maar aangelijnd/ gewoon in een losloopgebied mogen komen.

Deze vul ik niet in want dit ligt aan meerdere dingen. Met Penny kom ik vaak in losloopgebieden en dan loopt ze soms los. Penny valt uit naar andere honden maar ik heb haar goed onder controle omdat ik haar in de buurt van andere honden altijd aanlijn. Verder bijt ze niet en heeft ze echt nog nooit aangevallen, dat vind ik heel anders dan een echt aggresieve hond.

Hier loopt wel iemand (waar heel veel mensen problemen mee hebben) met een hele aggresieve hond in het losloopgebeid en elke keer gaat er weer iets mis omdat andere loslopende honden er naar toe gaan. Dan zou het van mij echt niet mogen.

 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is wel/niet mag loslopen in een losloopgebied.

Hier vul ik niets in. Ik weet niet precies wat er wordt bedoelt met 'niet goed luisteren'. Bedoel je een hond die niet meteen (of ook niet na heel veel roepen) bij zijn eigenaar staat en maar verder niemand tot last is? Dan vind ik dat het gewoon mag. Penny luistert ook niet goed (ik ben er momenteel heel erg hard aan het werken. Ze luistert namelijk héél goed naar 'wachten' maar luistert totaal niet naar 'kom hier') en zij ging heel vaak los. Niemand heeft er ooit last van gehad. Inmiddels doe ik het niet meer want ik ben er mee aan het werk en wil momenteel haar alleen op plekken/momenten loslaten als ik zeker weet dat ze komt.

Maar als het een hond is die naar iedereen toe rent, andere honden irriteerd door en echt zijn eigenaar volledig negeert? Dan hoort die aan de lijn (als het vaker gebeurt, dit kan iedereen wel een keertje overkomen)

 

Ik vind dat wanneer je iemand met een loslopende/aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond altijd/soms/niet moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.

Ik heb soms ingevuld want ik snap de vraag niet helemaal. Ik vind dat je als je een aangelijnde hond tegen komt je jou hond ook altijd moet aanlijnen. bij een loslopende hond hoeft het naar mijn mening alleen maar als jouw hond er problemen mee heeft (zoals Penny)

 

Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als ze mijn hond en ik passeren / de hond strak moeten houden als ze mijn hond en ik passeren. 

Dit vind ik ook moeilijk. Ik heb de laatste gekozen, maar ik zelf doe dat andere altijd. Ik denk dat heel veel mensen het te veel moeite vinden om een weg over te steken, maar ik doe het altijd. Dat is voor Penny minder stress en voor de andere hond (en zijn eigenaar) minder stress.

 

Een baasje zou niet met meer dan 4 aangelijnde / loslopende honden mogen lopen

Mij maakt het niet uit als het in een aanlijngebied is, zolang de honden maar ook echt aan de lijn zitten. Helaas zijn hier heel veel mensen die met meer dan drie honden lopen en de meesten los hebben omdat ze niet zo veel lijnen willen vast houden, dat vind ik niet kunnen.

Als het in een losloopgebied is vind ik 4 echt een maximum. Maar ik vind dat je zo veel honden altijd bij je moet houden bij het zien van andere honden. Zo'n groep is voor de meeste honden erg spannend.

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina


Honden moeten niet altijd aan de lijn, tenzij er staat dat ze los mogen lopen.
als de hond goed onder appel staat heb ik er niet zoveel problemen mee dat deze los loopt. die van mij loopt eigenlijk altijd aangelijnd waar het moet, behalve vandaag, vraag me niet hoe maar ik was vandaag mijn riem in het bos kwijt geraakt en had nog 2 honden bij me, die eerst naar huis moesten en daarna ik nog, waardoor ik dus door rotterdam liep, met de tram en metro met een losse hond(die gewoon onder de bankjes gaat liggen en je geen last van hebt, maar het mag niet!) eenmaal uit de metro zit een dierenwinkel daar ben ik heen gegaan voor een nieuwe riem en laatste stuk aangelijnd naar huis gelopen.. 
 

Ik vind dat honden die niet betrouwbaar/sociaal zijn Wel in een losloopgebied, maar aangelijndin een losloopgebied mogen komen.
 Ik laat een akita uit 1x per week, schat van een beest kan prima met andere honden, behalve! labrador reuen, ik ben daarom in het begin het losloopgebied gaan ontwijken, maar ja hij kan zijn energie minder kwijt en soms lopen die honden los in een aanlijngebied... dus ben weer naar het bos gegaan, hij mag los op overzichtelijke stukken en word aangelijk wanneer ik een lab. zie!
 

Ik vind dat een hond die niet (goed) luistert, maar wel sociaal is wel mag loslopen in een losloopgebied.
 het kost ook training voor een hond luistert, daarvoor heb je ook prikkels (bv andere honden) nodig. Ja soms vind ik het vervelend, maar heb mijn eigen hond ook moeten trainen, nu viel die altijd wel mee maar toch.

Ik vind dat wanneer je iemand met een loslopende/aangelijnde hond ziet aankomen, je jouw hond altijd moet aanlijnen, tenzij het andere baasje aangeeft dat het geen probleem is als de hond los blijft lopen.
als ik je met lab. reu tegen kom tja dan zit mijn akita dus aangelijnd en vind ik het fijn als je die van jou ook aanlijnt, anders ga ik alsnog voor mijn hond staan om ze weg te houden, of loop erg strak door met een korte lijn!
 
Ik vind dat baasjes met honden die uitvallen aan de lijn moeten oversteken als ze mijn hond en ik passeren / de hond strak moeten houden als ze mijn hond en ik passeren. 
Beide, je kunt niet altijd oversteken. Je weet zelf hoe je hond is, pas je daaraan! en doe wat mogelijk is.
 
Een baasje zou niet met meer dan .... aangelijnde / loslopende honden mogen lopen

Tja, ik heb vroeger met 5 aangelijnde honden gelopen nu nog wel eens 4 of 3 en dan ook groot (akita-pyreneense berghond) maar als de honden netjes meelopen en je de honden goed kent, en er rekening mee houd het moet kunnen.
Bij akita weet ik dat hij niet met labradors kan, dus niet meer dan 2 honden, waarvan er iig 1 super luistert zodat je altijd kan ingrijpen indien nodig.

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Gebeten Door hond + beetje bloed
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^