Is schapendrijven zielig?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ingrid vd postingrid vd post

Groot gelijk dat je vader ze afgeschoten heeft. Husky's zijn jagen om te doden.
En verder wat het schapendrijven betreft, ik zie ook geen verschil tussen maneges en schapendrijven. Bij maneges zijn dieren slechter af lijkt me. Bit in de mond, zwepen, mensen die er bovenop zitten als zoutzakken, nee dan zijn de schapen met dat geren beter af.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Ik heb het me ook altijd afgevraagd en gevoelsmatig vind ik schapendrijven ook niets. 

 

Wat betreft de vergelijking met de (gemiddelde ) manege ben ik het wel eens. Zelf vroeger ook paard gereden op een manege. En ik geef nu als eerste toe dat dat toch wel erg op dierenmishandeling leek. 

Helaas wist ik niet beter. 

Ik heb wel het idee dat er in de paardenwereld ook het eea veranderend en kinderen dus tegenwoordig meer leren dan rondjes hobbelen.

 

Is er een alternatief voor schapendrijven? Dus iets waarmee het instict getriggert wordt, maar waar geen schapen aan te pas komen? 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Treibball misschien? Dat is in princiepe drijven maar dan zonder schapen. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Ik snap niet dat iemand het die man kwalijk kan nemen dat hij zijn enige nog levende alpaca verdedigde nadat de andere twee al verscheurd waren. Enorm rot als het je eigen honden zijn, maar... wat deden die dieren überhaupt los zonder eigenaar?? 

 

Mijn buurvrouw had als kind een hond die regelmatig ontsnapte. Hij ging vaak op sjouw door de weilanden in de buurt, lekker achter de schapen aan. Hij vond altijd zelf de weg naar huis weer als hij klaar was met zijn avontuur. Op een dag kwam hij niet thuis en ze hebben hem nooit meer gevonden.

Eenmaal volwassen en 20 jaar later sprak ze een keer met een boer die daar in de buurt woonde. Wat bleek, hij had al die jaren geleden hun hond gedood toen hij weer eens achter de schapen aan zat. Hij wist niet dat het om haar jeugdhond ging, maar voor haar eindelijk een antwoord op de vraag waarom hij niet meer was thuisgekomen. 

 

Soms loopt een kudde schapen door onze stad heen, een stuk of 200 stuks schapen gok ik, en drie of vier honden die de boel allemaal bij elkaar houden. Prachtig om te zien! Honden zijn heel rustig en gefocust. 

 

Heb schapendrijven voor de rest nog nooit gezien. Ik snap wel dat het stressvol is voor de schapen, vooral als de honden zich misdragen. Als het inderdaad zo vaak voor komt dat de honden zich misdragen en de schapen daardoor onnodig door stressen of zelfs gewond raken, ligt daar een schone taak voor de begeleiders om die honden niet meer in te zetten lijkt me... 

 

Maar voor honden die het talent wel hebben, zie ik niet waarom schapendrijven zielig zou zijn. Mits de schapen niet de hele dag achter hun kont aan worden gezeten natuurlijk. 8 uur achter elkaar gedreven worden is niet zo aardig voor de schapen. 

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

even vooropgesteld, ik heb totaaaal geen sjoege van het hele schapendrijven. 

maar ik heb wel altijd begrepen, dat schaapkes wel degelijk behoorlijk stress kunnen ervaren van o.a honden. vooral in hun draagtijd...laat staan als die honden dus nog bij hun in de wei aan het rennen gaan. 

in die zin kan ik me indenken dat het helemaal niet zo leuk is voor die schapen en ze het dus maar gewoon moeten ondergaan. ze houden er misschien niets aan over, maar leuk is anders kan ik me voorstellen. 

 

maarja, ik weet niet..."mijn" hondensporten wordt door mensen die het niet kennen ook verkeerd begrepen, en ik word daar ook doodmoe van. dus ik zou nu niet hetzelfde willen doen bij anderen hun sport, waar ik niets van weet. 

belangrijk detailtje is dan wel, bij mij komen er geen andere dieren bij kijken die iets moeten ondergaan, of waar op geprobeerd wordt...en dat lijkt me nu net wel een groot verschil makend detailtje 

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: WATERDICHTE laarzen gezocht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^