Door de bomen het bos niet meer zien.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MeesMees

honden foto van Mees

We hebben sinds kort een pup, nu bijna drie weken. 

En ik ben echt helemaal weg van haar! Maar ik zie door de bomen het bos niet meer. De hele opvoeding is zo veel dat ik soms niet meer weet waar ik moet beginnen. Ik heb me van te voren ingelezen en ik besefte heel goed hoe veel werk een hond/ pup is.

Ik wil een hond welke luistert en een maatje is. Om me heen zie ik onopgevoede honden ofja zo opgevoed zoals ik zelf niet wil. Zoals trekken aan de lijn,schooien om eten en op de bank. 

Ik wil het dus heel graag goed doen. Als ik eerlijk ben gaat het ook al best goed, het vele bijten in broekspijpen en sokken is ze al zo goed als afgeleerd (ze blijft een pup en bijten mag, maar wel in haar spullen) Ze kan al zit en zo goed als plaats, ook met blijf zijn we aan het oefenen. Zindelijkheid laat nog wat te wensen over maar ze is pas 10,5 weken.

trekken aan de lijn daar zijn we aan het werken. Maar nu lees ik weer van alles over dat je 'hier' moet oefenen, dat ze niet mag op springen tegen mensen en ga zo maar door! Het is allemaal een beetje overweldigd.. Er lijkt zo veel te moeten in een korte tijd. En ik wil vooral genieten van onze nu nog kleine schat, de deugniet die met onbeholpen bewegingen door de kamer stuitert.

zoals jullie misschien wel begrijpen is dit onze eerste hond. Iemand nog een advies of het komt allemaal goed? Is het echt de bedoeling dat je vanaf dag 1 alles meteen moet gaan aanleren? 

We beginnen 9 januari met een cursus misschien dat dat helpt.

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik heb het idee dat je toch teveel in een korte tijd wilt. 

Het schooieren op de bank? Bedoel je daarmee eten vragen als jullie op de bank zitten te eten of ook op de bank willen als jullie daar ook zitten?

 

Hier vraagt puck nimmer om eten wat wij eten (nja, behalve een klein stukje kaas daar is ze verzot op). Waarom vraagt ze niet? Ze krijgt niks en heeft nooit wat aangeboden gekregen als ik of wij (als vrienden/familie er zijn) Puck heeft haar eigen snoepjes en eten.

 

Het trekken aan de lijn, daar kan ik weinig over zeggen. Puck doet het hier ook vaak. Soms loopt ze ook wel netjes aan de voet mee hoor. Dat leer je allemaal op de hondenschool wel straks.

 

Het tegen mensen op springen doet puck ook. Ze vragen er namelijk zelf om. Puck doet het bij mij nooit. Andere honden mogen het bij mij ook niet. Ik doe dan gewoon een stapje naar achteren en aai ze als ze met 4 pootjes op de grond staan.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Russssssstig aan, je pup is nog jong. Je kunt ook te veel willen. Het is wel belangrijk dat je vanaf dag 1 dingen goed aanleert, maar resultaat moet je van zo'n kleintje nog niet te veel verwachten. De totale opvoeding duurt een paar jaar!

 

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 2 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ja het komt allemaal goed. Maar je hondje is nog zooooooo jong

 

Moet je alles vanaf dag 1 aanleren, ja en nee. Dingen die je niet aanleert hoef je ook niet af te leren. Dus als jij wil dat ze niet schooit dan geef je haar nooit wat en leert ze het ook niet aan 

 

Maar het trekken aan de lijn bijvoorbeeld, dat kan je af en toe een stukje oefenen. Maar verwacht niet dat als ze heel blij is en van links naar rechts huppelt dat ze dan nooit trekt

 

Je wil het heel graag goed doen en die insteek is ook heel goed, maar kan ook een valkuil worden

Wij hebben ons de eerste tijd gericht op het bijten in goede banen lijden en de zindelijkheid, later kwamen er steeds dingetjes bij

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Hihi ja ik snap dat je daar wat door overweldigd wordt. Wat wij hebben gedaan, wij hebben ons de eerste weken vooral gefocust op de opvoeding (dus het niet bijten, niet opspringen ed) en daarbij commando's begonnen, een voor een. Maar, en dat is vooral heel erg belangrijk, alles op een speelse manier. Niet opspringen is geen commando, je negeert je pup volkomen als hij dit doet, draait desnoods weg en hij krijgt pas aandacht als hij met 4 pootjes op de grond is. Let daarbij ook op bij contact met andere mensen, sommigen zeggen dat ze het niet erg vinden maar ook dan moeten zij eigenlijk geen aandacht geven tot hij netjes op de grond is. Dit hoef je dus niet in oefensessies te doen, maar gewoon telkens als het voorkomt. 

 

De "hier" oefening zou ik wel al mee beginnen, op een hele speelse manier dus. Denk aan, je zet verschillende krukjes neer waar je pup bij kan. Iemand houdt de pup even vast terwijl jij naar het eerste krukje rent en er wat lekkers op legt, de pup wordt losgelaten en terwijl hij naar jou rent roep je "hieeeeer". Als hij bijna bij het lekkers is ren jij naar het volgende krukje en legt daar weer wat lekkers op, als de pup weer richting jouw rent roep je weer "hieeeer". Dit is een beginnetje, maar je pup zal het een onwijs leuk spelletje vinden en zo wordt het niet zo'n zware serieuze kluif zegmaar. Want trainen is heel goed en heel leuk, maar het moet inderdaad niet voelen alsof er continue druk op hem staat (niet dat ik jou daarvan beticht, maar ik ken erbij die zo serieus bezig waren dat de pup geen pup meer mocht zijn en nu de hond die inmiddels een jaar oud is al fysiek en mentaal zowat kapot is, een heel extreem geval). 

 

Maar vooral: geniet ervan!!! De tijd vliegt zo voorbij

honden page profiel Nanook, Satu & Suvi.....Nanook, Satu & Suvi.....bijna goedgekeurde fokker

honden foto van Nanook, Satu & Suvi.....

Advies 1: rust en neem je tijd. Niet teveel tegelijk doen of willen. Zorg eerst voor een goede band met je pup, conditioneren komt daarna vanzelf. Opvoeden zal je toch moeten blijven doen ;-)

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Momentje: mijn hond is 9 jaar en 8 maanden en kent de woordjes: "zit", "liggen" en "hier" en "pootje"?? Dat is het zo wat geloof ik. En zo van die dingen die gaande weg wel komen zoals "wachten" als je wil oversteken. Dat komt gewoon vanzelf door te doen met de tijd, maanden en jaren dus hè.

Stap voor stap.

 

"Hier" vind ik inderdaad ook wel belangrijk. Voor de veiligheid ook. Maar alles speels aanleren en geen 100x na mekaar hè, ze hebben echt wel een geheugen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Niet te veel willen en aanleren an je pup. Stapje voor stapje, de hond krijgt ook heel veel binnen dat moet allemaal opgeslagen worden, goed dat je naar cursus gaat.........zinderlijkheids training vergt al heel veel van je pup, dan het afleren in jouw spullen dat tie dat niet in mag bijten, doe een paar keer per week buitenshuis iets leuks met je hond, socialiseer,,,,zitten een goed punt, en nogmaals stapje voor stapje niet alles tegelijk......hier kan je roepen als je wenst dat je pup even bij je komt.....houdt wat lekkers in je hand, laat zitten en beloon je hond, niet te vaak, zo af en toe....dat zijn al heel wat dingen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Nog een klein adviesje ? Wees voorzichtig met een pupje, er moet zoveel, laat je pup ook pup zijn, dat hoort erbij, alles spelende wijs nu, later kan je er wat anders mee omgaan, dan is zit en hier wel van belang, nu zorgen dat het spelende aangeleerd wordt, en geniet van je pup, wat ik hier boven lees, echt het is zo voorbij..........en dan als je het spelenderwijs wijs hebt aangeleerd, is het straks een gesettelde hond die heus weet wat moet en niet moet.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik zou het even iets rustiger aan doen, het komt op mij over alsof je een hond wilt die met 6 maanden al perfect getraind is.

En hoe meer je wilt en vraagt, hoe lastiger het wordt.

Heel veel dingen komen inderdaad in de loop van de tijd wel. Ik zei op dag 2 al "wacht" tegen Mellow bij de stoeprand. En dat zat heel snel in haar systeem. Het ging gewoon vanzelf eigenlijk.

 

Een hond die 'zit' kan staat voor mij trouwens niet gelijk aan 'opgevoed' net als dat een hond die op de bank mag ook écht geen onopgevoed beest is 

Trekken is soms moeilijk af te leren, Mellow doet het bij vlagen nog steeds, maar dan ziet ze een ree en krijgt ze spontaan last van doofheid en geheugenverlies... 

 

Bedelen heb je inderdaad voor een groot deel zelf in de hand. Mellow ligt gewoon naast mij op de bank als ik eet, ze steekt even haar neus omhoog en gaat dan weer liggen. Ze krijgt eigenlijk nooit wat van ons eten, behalve een stukje banaan en dat weet ze heel goed 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Wat is goed? Ik ken een super sociale hond die maar één commando kent: kom maar. Een geweldige hond.

Trucjes, commando's is niet belangrijk. Dat kan je op elke leeftijd aan leren als je wilt. Belangrijk is je hond leren lezen, weten wat zijn behoefte zijn. Wat hij leuk vind om te doen.

Al doende leert een hond heel veel.

Als je zelf gaat eten en hem met een kluifje in zijn mand zet, nooit van tafel voert, zal hij niet leren bedelen. 

Laat vreemde je pup niet aaien, ga er ook niet naar toe, zo kan je voorkomen, dat ze naar iedereen toe rent en tegen op springt.

Als je je pup begroet, zak door je benen, zo kom je op haar hoogte, hoeft ze ook niet op te springen.

Benoem dingen, bal, eten, uit, dat pikken ze snel op. 

De wacht en blijf oefening, daar vind ik je pup nog te jong voor. Laat hem vooral pup zijn. 

Luca was 1.5 toen we voor het eerst op cursus gingen. Deed wel al sport en spel. Pas toen zijn we dingen als volg en blijf gaan oefenen. 

Neem je tijd en laat je pup vooral lekker pup zijn.

Volgende forumvraag: Puppycursus / Training
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^