Dalmatiër x Australian shepherd, doen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Hallo Allemaal!

Ik heb sinds een tijdje een dalmaat teefje, super lief hondje, erg relaxed en een goede wil om te werken. Ze is nu nog erg jong en mag van mij lekker uitgroeien. Maar wanneer zij een jaar of 2 is wil ik toch wel graag een keer een nestje fokken.

Puck komt uit goed geteste lijnen en is aan twee kanten horend. Ik wil sowieso eerst kijken hoe zij qua karakter is als ze volwassen is voor ik ermee zal fokken.

Nu ben is zelf een ontzettende aussie fan, stabiel, werkdrift en prachtig qua uiterlijk. Nu lijkt het mij op zich ook wel een lekkere combi met de dalmaat. Echter vraag ik mij een aantal dingen af. Zoals hoe zit het met de vachtkleuren. Kan ik zomaar een goed geteste aussie met een merle kleur op een stippel zetten? En hoe denken jullie dat deze combi uit zal pakken? Kennen jullie iemand met een dalmaat x aussie.

Ik ben erg benieuwd! Ik wil graag een goed matchend ras kiezen, dus eventuele suggesties zijn uiteraard ook welkom :-)

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Waarom gebruik je niet gewoon een Dalmatiër ??

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik vraag me af of je een fokker kunt vinden die zijn goede dekreu op een Dalmatier wil zetten.

Of je moet zoeken naar een stamboomloze hond, waar de eigenaren niet zo moeilijk doen en niet al te serieus met hun reu en het fokken omgaan.

 

Ik weet niet hoe zo'n kruising zal uitvallen, het blijft altijd een gok.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Als je de Aussie zo geweldig vindt, waarom schaf je dan geen Aussie aan? Ik zie eerlijk gezegd het nut niet in van een kruising tussen deze rassen...

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik vind t doodzonde van beide rassen om die te gaan kruisen, dat ten eerste. 

 

Ten tweede, wat zou voor jou de toegevoegde waarde van deze kruising zijn?

 

De Dalmatier wordt wel vaak met de labrador gekruisd, maar ook dat vind ik geen toevoeging. 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Het is niet de bedoeling dat dit een pretnestje wordt overigens. Ik wil zelf graag een teefje houden (mocht deze erbij zitten) om de sport mee in te gaan eventueel. (doggydance of agility oid). Ik wil leuke stabiele (al ligt dit uiteraard ook voor een deel aan de eigenaar) en gezonde pups. Ik wil dit goed overwegen en niet zomaar een hond op de mijne wil zetten om maar pups te hebben en ook niet om 'iets bijzonders' te hebben. Ik denk dat de eigenschappen van deze rassen samen een leuke hond kunnen creëren. Maar daar vraag ik jullie mening bij :)

@iris kelly lyn, waarom zie jij hier het nut niet van in als ik vragen mag? kun je dit onderbouwen?

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat is jouw bedoeling anders dan een pretnest?

Het is juist wel een pretnest.

 

Bij een kruising wat jij wilt, moet je maar afwachten wat eruit komt.

Je gebruikt er een hoop mooie woorden voor, maar ik zie totaal geen verschil met elke willekeurige kruising of pretnest.

Ja, je wilt zoeken naar een goede reu, maar waar ga je die vinden?

Zoals ik al zei, bij de goede fokkers kun je al niet terecht, die lenen hun reu daar niet voor uit.

 

Waarom ga je niet op zoek naar een leuke en goed gefokte aussi pup?

Die hebben precies de eigenschappen die jij juist zo leuk vindt.

 

 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" Het is niet de bedoeling dat dit een pretnestje wordt overigens. Ik wil zelf graag een teefje houden (mocht deze erbij zitten) om de sport mee in te gaan eventueel. (doggydance of agility oid). Ik wil leuke stabiele (al ligt dit uiteraard ook voor een deel aan de eigenaar) en gezonde pups. Ik wil dit goed overwegen en niet zomaar een hond op de mijne wil zetten om maar pups te hebben en ook niet om 'iets bijzonders' te hebben. Ik denk dat de eigenschappen van deze rassen samen een leuke hond kunnen creëren. Maar daar vraag ik jullie mening bij :-)
@iris kelly lyn, waarom zie jij hier het nut niet van in als ik vragen mag? kun je dit onderbouwen? "

Net zoals Kees zegt, vraag ik mij gewoon af wat de toegevoegde waarde is voor een kruising tussen deze twee rassen. Je wilt een stabiele, gezonde hond die het goed doet in de hondensport. Maar waarom kies je dan niet voor een nestje Dalmatiërs? Als je dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat je meer werkdrift wil bij de pups, waarom koop je dan geen Aussie waar je heerlijk mee kunt sporten? 

 

Ik begrijp dat een nestje heel leuk is  Maar wat als de kruising niet uitpakt zoals jij het graag ziet? Dat ze bijvoorbeeld de zelfstandigheid van de Aussie krijgen in combinatie met de eigenwijsheid van de Dalmatiër? Dat lijkt mij dan geen makkelijke hond... Tuurlijk kunnen er leuke combinaties tussen zitten, maar het blijft een verrassing. De vraag is of jij dat durft te gokken.

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Tja, als je het zo bekijkt, wat is dan geen pretnest. Een fokker van een rashond fokt om het ras te verbeteren en goede mooie gezonde sociale pups te fokken die voldoen aan de rasstandaard. Maar als ze het niet leuk zouden vinden om nestjes te fokken zouden ze dit ook niet doen.

Ik wil graag een goede combi zoeken, om geen rashond maar een kruising te fokken, met mooie gezonde sociale pups. Het is inderdaad afwachten wat eruit komt. Maar ik wil goed uitzoeken of het iets zou kunnen worden.

Er zijn verschillende mensen in mijn kennissen kring met een aus reu, stuk voor stuk leuke sociale honden. Hierin zou ik bijvoorbeeld ook kunnen zoeken. Ik heb bij een aantal fokkers stage gelopen (andere rassen) en ik snap ontzettend goed dat zij hun dekreuen niet op een ander ras zetten.

Goed, noem het een pretnest of niet, ik wil er in elk geval bewust mee bezig zijn, en niet zomaar mijn hond door de hond van de buren laten dekken bij wijze van spreken. Maar is het geen strak plan, dan is het dan niet, en dan komt er simpelweg ook gewoon geen nest. :)

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker

honden foto van stippelteam

Ten eerste denk in dat de fokker van puck dit niet heel erg leuk gaat vinden, hun doen zo hun best om gezonde honden te fokken

Waarom zou je een kruising gaan fokken? Je kiest zelf al voor een hond van een in mijn ogen zeer goede fokker, waarom zou je dan zelf niet ook hun voorbeeld volgen?

Een aus en een dalmaat zijn 2 hele verschillende honden, met verschillende karakters! Een aus is erg Baasgericht en een dalmaat is stront eigenwijs!

Mijn advies niet doen!

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Kan  je even al de "negatieve" karaktereigenschappen, en de mogelijke gezondheidsproblemen van een Dalmatiër op een rijtje zetten.

En kan je even al al de "negatieve" karaktereigenschappen, en de mogelijke gezondheidsproblemen van een Australiën Sheppard op een rijtje zetten.

En denk er dan even over na dat er ook de mogelijkheid bestaat dat de pups dit van beide ouders vererven.

Fokken is niet zomaar twee verschillende rassen bij mekaar zetten en dan veronderstellen dat de pups zullen bestaan uit een combinatie van de "enkel" de positieve punten van deze rassen

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

"Tja, als je het zo bekijkt, wat is dan geen pretnest. Een fokker van een rashond fokt om het ras te verbeteren en goede mooie gezonde sociale pups te fokken die voldoen aan de rasstandaard. Maar als ze het niet leuk zouden vinden om nestjes te fokken zouden ze dit ook niet doen."

 

Een pretnest is wanneer iemand puur voor de lol fokt en alleen als doel heeft om te vermeerderen. Een goede fokker fokt om het ras te verbeteren. Je zei het zelf al  Tuurlijk vindt een fokker het leuk om te fokken.

 

Ik begrijp dat dit allemaal negatief overkomt, ik probeer enkel realistisch te blijven 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Net zoals Kees zegt, vraag ik mij gewoon af wat de toegevoegde waarde is voor een kruising tussen deze twee rassen. Je wilt een stabiele, gezonde hond die het goed doet in de hondensport. Maar waarom kies je dan niet voor een nestje Dalmatiërs? Als je dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat je meer werkdrift wil bij de pups, waarom koop je dan geen Aussie waar je heerlijk mee kunt sporten? 
 
Ik begrijp dat een nestje heel leuk is  Maar wat als de kruising niet uitpakt zoals jij het graag ziet? Dat ze bijvoorbeeld de zelfstandigheid van de Aussie krijgen in combinatie met de eigenwijsheid van de Dalmatiër? Dat lijkt mij dan geen makkelijke hond... Tuurlijk kunnen er leuke combinaties tussen zitten, maar het blijft een verrassing. De vraag is of jij dat durft te gokken. "

Dit begrijp ik uiteraard :) De aussie heeft voor mij net te veel werkdrift waar de dalmaat dit te weinig heeft voor mij door het eigenwijze. En natuurlijk zijn er altijd rassen die ertussen in vallen. Maar wat je zegt, het blijft inderdaad zeker een gok. ik heb nog zeker ander half jaar om dit te overwegen, uit te zoeken en te plannen. En ik moet verder niks, komt er geen nest, dan heb ik daar ook vrede mee :)

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Lotte, ik heb even jouw foto's bekeken van jouw hond.

Het is een prachtige hond 

Ik zou het zonde vinden als je daar mee gaat kruisen.

Als jouw hond een stamboom heeft en verder goedgekeurd is, waarom dan niet met een goede reu van hetzelfde ras.

Eventueel hou je er dan zelf geen een van maar dan heb je wel een goed gefokt nest.

En dan kun je zelf een goede aussi pup gaan zoeken.

 

Maar ik snap natuurlijk ook best, dat het je leuk lijkt om met je andere favoriete ras te kruisen en hopen dat je superleuke pups krijgt.

Je moet er gewoon nog even goed over nadenken. 

 

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

We praten hier over twee rassen die behalve een totaal andere bouw, ook nog eens een ander karakter hebben én in een andere rasgroep voor komen. Beide rassen hebben ieder hun eigen gezondheidsproblemen en moeilijke eigenschappen.

Als je graag een pup wil die wat meer werkdrift heeft, kijk dan of je die reu binnen jouw ras kunt vinden. Mijn oudste hond is ook erg eigenwijs wat het werken met haar lastig maakt. Ik heb voor een reu gekozen die veel werkdrift heeft. Het teefje dat ik heb gehouden bezit zijn werkdrift en vindt het prachtig om voor mij aan de slag te gaan. Zij is ook veel meer baasgericht dan mijn oudste.

Ga eens kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn binnen je ras. Bovendien praat je nu over een pupje van 20 weken, je hebt nog geen idee hoe ze verder uit gaat groeien. Het kan heel goed zijn dat ze nu flink aan het puberen is en daarom zo eigenwijs is. Je weet niet hoe ze is wanneer ze 2,5 jaar is.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Sorry maar ik snap even niet hoe jij aan een fokkersster komt.
2 totaal verschillende rassen kruisen?

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Kwa gezondheid zie ik een groot risico! Ogen kunnen een mogelijk probleem vormen bij de dolmaat en de ogen en oren ook bij de aussie ( merle). 

Ga je een overwegend witte hond kruisen met een merle. Heb je de kans op hele witte pups. En hele witte pups spelen een risico bij de dolmaat maar ook bij de kleur merle. Dus kwa gezondheid zeg ik niet doen. 

 

Dan kwa karakter ... Je weet dus niet wat voor karakter er gaat uitkomen, het is dus niet zo dat je de helft van een dolmaat krijgt met dan de helft van een aus... Je kan dus alle negatieve eigenschappen krijgen van beide rassen... 

 

Ik zie dus geen toegevoegde waarde in het kruisen van deze rassen. Behoren ook niet tot dezelfde rasgroep dus ze zijn beide gefokt met een andere taak ... Kan leiden tot tegenstrijdigheden. 

 

Vervolgens moet je ook beseffen of de pups wel een baasje Gaan vinden ... Twee grote rassen vaak grote nestjes ... Is er wel interesse in zo'n kruising ?? 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Sorry maar ik snap even niet hoe jij aan een fokkersster komt.
2 totaal verschillende rassen kruisen? "

 Vraag ik me ook af 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

 Dit begrijp ik uiteraard :-) De aussie heeft voor mij net te veel werkdrift waar de dalmaat dit te weinig heeft voor mij door het eigenwijze. En natuurlijk zijn er altijd rassen die ertussen in vallen. Maar wat je zegt, het blijft inderdaad zeker een gok. ik heb nog zeker ander half jaar om dit te overwegen, uit te zoeken en te plannen. En ik moet verder niks, komt er geen nest, dan heb ik daar ook vrede mee :-) "

 Het staat niet vast dat je pups gaat krijgen met meer werkdrift .. Met een kruising weet je niet welke eigenschappen van welk ras de bovenhand gaan nemen. 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Het komt helemaal niet negatief op mij over, ik vraag niet voor niets jullie advies :) Ik werk al een flinke tijd in de honden, en heb veel leuke rashonden, kruisingen, fokkers, puppy`s en nesten gezien. Maar ook de niet leuke kant ken ik.

Ik wil niet enkel fokken om maar te vermeerderen. Anders zou ik het niet zo overwegen en er zo veel over nadenken en dit al anderhalf jaar van te voren te bekijken. Ik weet wat er allemaal bij komt kijken. En ik ken ook zeker de risico`s.

Ik hoop niet dat jullie mij nu zullen zien als iemand die zijn keuze niet overweegt, een 'designer hond' wilt fokken, of pretnesten wilt hebben. Want zo steek ik absoluut niet in elkaar :)

Ieder ras heeft zijn negatieve eigenschappen en positieve eigenschappen. Qua erfelijke ziekten, karakter, noem maar op. En dit kan nog per persoon verschillend zijn. De een vind een eigenwijze hond fantastisch terwijl de ander er liever een heeft met een will to please. Voor mijn gevoel is dit bij een kruising net zo. Op het feit na dat je als pup zijnde niet goed weet wat je kunt verwachten wanneer hij uitgroeit.

Maar in elk geval bedankt voor jullie reacties. ik kan hier zeker mee uit de voeten en laat puck vooral lekker uitgroeien en volwassen worden :) Ik heb voorlopig genoeg denkstof :D

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Het komt helemaal niet negatief op mij over, ik vraag niet voor niets jullie advies :-) Ik werk al een flinke tijd in de honden, en heb veel leuke rashonden, kruisingen, fokkers, puppy`s en nesten gezien. Maar ook de niet leuke kant ken ik.
Ik wil niet enkel fokken om maar te vermeerderen. Anders zou ik het niet zo overwegen en er zo veel over nadenken en dit al anderhalf jaar van te voren te bekijken. Ik weet wat er allemaal bij komt kijken. En ik ken ook zeker de risico`s.
Ik hoop niet dat jullie mij nu zullen zien als iemand die zijn keuze niet overweegt, een 'designer hond' wilt fokken, of pretnesten wilt hebben. Want zo steek ik absoluut niet in elkaar :-)
Ieder ras heeft zijn negatieve eigenschappen en positieve eigenschappen. Qua erfelijke ziekten, karakter, noem maar op. En dit kan nog per persoon verschillend zijn. De een vind een eigenwijze hond fantastisch terwijl de ander er liever een heeft met een will to please. Voor mijn gevoel is dit bij een kruising net zo. Op het feit na dat je als pup zijnde niet goed weet wat je kunt verwachten wanneer hij uitgroeit.
Maar in elk geval bedankt voor jullie reacties. ik kan hier zeker mee uit de voeten en laat puck vooral lekker uitgroeien en volwassen worden :-) Ik heb voorlopig genoeg denkstof :-D "

 Bij wat voor fokkers heb jij stage gelopen? 

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Gaat het om een ernstige gezondheidsrede ( bijvoorbeeld een mopshond met een hond dat normaal kan ademen ) die zoveel mogelijk matchen zeg ik nog oke.
Maar een dalmatier met een Aussie om bovengenoemde reden? ??

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo

honden foto van Kim & Turbo

Als antwoord op je vraag: NEE, niet doen!

Als je pech hebt, krijg je een hyperkinetische zenuwachtige hond met str*** in zijn oren ...

Trouwens, een dalmaat kan je toch niet verbeteren, die zijn al perfect 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

hahaha Kim! strak punt! :P

Het wordt hier ook een no go :) Het is geen strak plan en dan komt er dus geen nest :)

 

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" Sorry maar ik snap even niet hoe jij aan een fokkersster komt.
2 totaal verschillende rassen kruisen? "

 Nou dat vraag ik me dus ook af.....

 

Verder snap ik al niet dat je over fokken praat terwijl je teefje amper een half jaar oud is. Leuk voor de fokker van je hond die hier alle tijd en zorg ingestoken heeft om een gezonde pup op de wereld te zetten en jij een pretnest in gedachte hebt om deze lijn te vernietigen.

 

Als jij echt een gedragskundige bent zoals je profiel zegt zou je beter moeten weten hoe totaal verschillend deze rassen zijn in karakter en dan heb ik het nog niet eens over de erfelijke gezondheid en dat allemaal omdat jij hieruit deze combi een pup wilt. Egoïstisch wordt weleens gezegd.......

 

 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

"  Nou dat vraag ik me dus ook af.....
 
Verder snap ik al niet dat je over fokken praat terwijl je teefje amper een half jaar oud is. Leuk voor de fokker van je hond die hier alle tijd en zorg ingestoken heeft om een gezonde pup op de wereld te zetten en jij een pretnest in gedachte hebt om deze lijn te vernietigen.
 
Als jij echt een gedragskundige bent zoals je profiel zegt zou je beter moeten weten hoe totaal verschillend deze rassen zijn in karakter en dan heb ik het nog niet eens over de erfelijke gezondheid en dat allemaal omdat jij hieruit deze combi een pup wilt. Egoïstisch wordt weleens gezegd.......
 
  "

Het hele nest gaat al niet door zoals hierboven te lezen omdat het geen verstandige keuze is. Hoe ik aan die fokkersster kom weet ik overigens zelf ook niet. Ik ben niet actief op hondenpage en heb me nooit echt met fokken bezig gehouden behalve dat ik bij een aantal fokkers heb stage gelopen. (oud duitse herders, briards, hovawarts)

Ik vind het erg jammer dat sommige mensen wat bot reageren :) dat is nergens voor nodig in mijn ogen. De kruising is in jullie ogen ook not done en hier ga ik dan ook in mee. De argumenten begrijp ik en het is prima zo :)

 

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

Ik ben ook heel benieuwd hoe je deze fokkerster gaat uitleggen....

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Ik ben ook heel benieuwd hoe je deze fokkerster gaat uitleggen.... "

Hier valt weinig aan uit te leggen. ik ben geen fokker, en ik heb geen flauw idee hoe je aan een fokkerster komt, wat het hier inhoudt of hoe je hem verwijdert. Ik ben nooit echt zeer actief geweest op het hondenpage forum. dus eerlijk is eerlijk, ik weet zelf ook niet hoe ik er aan kom.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Een fokkersster krijg je niet zomaar die moet je aanvragen.

Ik snap gewoon niet hoe je alleen al bij die gedachte komt.
Je vraagt 'doen' en was het dus wel van plan.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Is een goede beslissing van je! 

Fokkerster zal dan ern vergissing zijn neem ik aan.. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: pup kopen bij de Rentenaar
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^