Speuren zelf aanleren?!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Nu het zo goed gaat met Daisy willen we langzaam aan beginnen speuren met haar. 

We willen niet te snel en teveel in een keer doen , maar het snuffelen en zoeken naar lekkers vind ze geweldig om  te doen.

 

Ik zat te denken aan een paar keer per week even kort trainen door haar dingen te laten zoeken.

En dat langzaam opbouwen.

 

Ze is een echte Beagle dus graven en snuffelen zit in haar bloed.

En ze heeft er veel plezier aan.

 

Nu weet ik alleen niet wat ik haar kan laten zoeken.

In ieder geval wil ik iets wat een enkele geur afgeeft.

Zoals drughonden doen bijvoorbeeld.

( nu gaat het met drugs niks worden natuurlijk  maar dit als voorbeeld ) 

 

Dus als iemand ideen heeft ......

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Onder speuren versta ik het volgen van een spoor. Wat jij wil is zoeken.

Een van de makkelijker dingen is rubber bv een tennisbal. ik gebruikte met mijn vorige honden kleine lapjes met mijn geur eraan die ik in het bos verstopte. 

Makkelijk beginnen, anders raakt je hond gefrustreerd. 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Ik wil nog altijd graag dit boek hebben om af en toe mee aan de slag te gaan met Taika. Misschien ook iets voor jou?

Dan leer je het ook meteen aan op de goede manier en hoef je niet zelf het wiel uit te gaan vinden 

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper 3 doggies

honden foto van Tiffani & Pepper

Ik heb eens een workshop praktijkspeuren gedaan, hierbij gebruikte ze een zakje die ze konden afsluiten en daar zat een doekje in van de persoon die pepper moest zoeken, hier zat de geur dus goed aan. 

 

Dan de hond laten zitten naast je en het zakje voor hem houden zodat hij de geur heeft. Dan loopt datzelfde persoon bv. Om het hoekje of 10 meter verder achter een boom. Geef een commando(bv. Speur) en laat de lange lijn losjes in je handen zodat je hond kan gaan zoeken.

 

Pepper vond het geweldig en kon bij de 2e keer al een stuk verder zoeken. Maar hierbij is les wel erg handig, je moet leren omgaan met de lange lijn(inhalen/uithalen etc) en leren de signalen van je hond te herkennen als die op het spoor zit zeg maar. Daar kan iemand anders je veel bij helpen.

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper 3 doggies

honden foto van Tiffani & Pepper

Oh ja, en het was een onbekende dus moest die pepper wel enthousiast maken zodat hij haar wou zoeken.. dus eerst gaf ze hem een hoop snoepjes etc.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Waar jij op doelt is detectie werk.

Dat doe ik met Black, volgende week begin ik weer met de gevorderden cursus.

Vorig seizoen hebben we de beginners cursus gedaan.

Hij speurt naar papiergeld en hij kan inmiddels in een grote loods een briefje van 5 vinden.

Ook is er iemand die zijn hond wiet laat zoeken.

Dus net waar je voor kiest.

 

Hoe dit allemaal aangeleerd is kan ik je wel uitleggen als je daar interesse in hebt?

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya
honden foto van Roedel van het noorderlicht

Bedankt voor de tips!!

Soraya . ik ga het topic bekijken dank je ! 

Sylvia . zeker heb ik interesse 

Tiffany . super! bedankt voor je tip. 

Wendy . speuren of zoeken , je begrijpt me wel toch 

Marlies. Ik zal eens kijken naar het boekje dank je. 

 

 

Het lijkt mij super leuk om Daisy dit te leren, en ik denk dat ze heel goed geschikt is. 

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Soraya .

Super uitgebreid dank je wel! 

Ik kopieer het even hieronder zodat ik het terug kan vinden en rustig door kan lezen.

 

 

Kopie:

Oefeningen:

 

1. Worstenboom, saucage tree

Leg verschillende voorwerpen op een hoop met daartussen worst. Laat de hond dit zoeken. Bij voorkeur zonder riem. Help de hond niet, het gaat erom dat hij zelf leert zoeken, waardoor het probleemoplossend vermogen gestimuleerd wordt en zijn zelfvertrouwen groeit. Probeer zoveel mogelijk diverse voorwerpen te gebruiken met verschillende geuren bijvoorbeeld oude schoenen, plastic bloempot, kleding, knuffels, kartonnen doos, eierdoosje, kattenmandje, hout etc. Let op dat de voorwerpen niet gevaarlijk mogen zijn voor de hond.

 

2. Zoektocht naar lekkers

Deze oefening kun je op diverse plekken oefenen, zowel in huis, als buitenshuis. De hond blijft in eerste instantie aan de (lange) lijn. Geef geen commando’s!

Zorg dat zowel hond en baas in dezelfde richting staan. Gooi wat lekkers 1 of 2 meter verder, de hond mag dit zien. Zodra het lekkers op de grond beland, mag de hond meteen erachteraan. Geef geen commando’s. Beloon de hond als hij het lekkers gevonden heeft. Zodra hij het op heeft, roep je de hond naar je toe en beloon je hem voor het hierkomen ook uitbundig. Doe dit 2 tot 3 keer.

 

De tweede stap is dat je 2 of 3 koekjes na elkaar gooit, ze moeten ongeveer een halve meter uit elkaar liggen. De hond mag weer kijken en meteen gaan zoeken zodra het lekkers op de grond ligt. Wederom geen commando gebruiken. Doe dit 1 tot 3 keer herhalen.

 

De derde stap, gooi 4 tot 5 koekjes iets verder weg, een voor een, net zoals in stap 2. Nog altijd zonder commando. 1 tot 3 keer herhalen.

 

De vierde stap, we gooien nog maar 2 tot 3 koekjes weg. Doet de hond deze oefening 3 x goed, dus hij gaat meteen op zoek naar het lekkers, wordt het tijdom het commando eraan te verbinden, zoek lekkers. Zodra als je de hond los laat, laat zoeken, geef je het commando.

 

Na deze 4 stappen is het tijd voor een pauze van 10 minuten.

 

Stap 5, gooi 8 tot 10 koekjes nog wat verder weg en met wat meer afstand tussen ieder koekje afzonderlijk. Daarna geef je het commando ‘zoek lekkers’ en mag de hond gaan zoeken.

 

Stap 6, het is tijd om het zoekgebied te gaan vergroten. Ca. 10 mtr bij 10 mtr. De helper verstopt 10 tot 12 koekjes in dit gebied. De hond mag toekijken. Zodra alles verstopt is, het commando geven en de hond mag gaan zoeken.

 

Stap 7 De hond mag niet meer toekijken hoe en waar het lekkers verstopt wordt. Leg altijd wat lekkers meteen aan het begin. Wanneer dit te moeilijk is voor de hond, teruggaan naar stap 6.

 

Stap 8 zie stap 7, maar dan zoekgebied vergroten

 

Stap 9 Varieer met de versheid van het lekkers. Voor honden is het vaak makkelijker om lekkers te vinden wat er al langer ligt.

 

Stap 10 Varieer met de omgeving waarin gezocht wordt. In huis, bos, hei, grasveld.

 

Stop met oefenen als de hond nog gemotiveerd is!!!! Niet als hij al moe begint te worden.

 

 

3. Zoeken naar verloren zaken, verstopspelletje

Je hebt een speeltje nodig of een ander voorwerp dat de hond graag vast pakt. In deze fase hoeft de hond nog niet te kunnen apporteren.

 

Stap 1 Gooi het voorwerp vlak voor de hond, de hond mag er meteen naartoe. Zodra hij het voorwerp ‘gevonden’ heeft, beloon je de hond uitvoerig. Apporteren mag, moet niet! Dit herhaal je 2 tot 4 keer.

 

Stap 2 Gooi het voorwerp iets verder weg, je mag het zelfs achter iets (bijv. een boom) gooien. De hond mag weer meteen gaan zoeken, zonder commando. 2 tot 3 keer herhalen.

 

Hierna heeft de hond even pauze. Vervolgens begin je weer met stap 2, dan pas met stap 3 verder gaan.

 

Stap 3 Het voorwerp wordt door iemand anders uit het zicht van de hond verstopt. 1 tot 3 keer herhalen.

 

Stap 4 Het zoekgebied wordt vergroot. 2 tot 5 keer herhalen.

 

Stap 5 commando gaan gebruiken bijv. ‘waar is het?’

 

Stap 6 Verstop het voorwerp zonder dat de hond dit kan zien.

 

Stap 7 Oefenen in andere omgeving

 

Stap 8 varieer met de duur, hoe lang het voorwerp al ergens ligt.

 

 

4. Autosleutels zoeken

Doel: hond vindt jouw sleutels of ander voorwerp die jij verloren bent. Optie is dat de hond deze zoekt, vindt en apporteert. Maar hij mag ook op een andere manier verwijzen.

 

Stap 1 Hou het voorwerp voor de neus van de hond. Zodra hij eraan snuffelt, meteen belonen. 1 tot 5 keer herhalen.

 

Stap 2 Hou het voorwerp steeds dichter bij de grond, beloon de hond iedere keer als hij de sleutel aan raakt. 1 tot 5 keer herhalen.

 

Stap 3 Nu leg je de sleutel op de grond. Snuffelt de hond eraan, meteen belonen, maar in plaats van de beloning uit de hand te geven, gooi de beloning een stukje weg zodat de hond een stukje weg moet gaan van het voorwerp. Zodra hij de beloning heeft, wacht je af of hij terug gaat naar het voorwerp. Gaat hij terug naar het voorwerp, meteen belonen met een jackpot en daarna pauze. Gaat de hond niet terug naar het voorwerp, hou je pauze en herhaal je daarna de oefeningen vanaf stap 1.

 

Stap 4 Hoe moet de hond verwijzen? Mag hij ze apporteren of mag hij gaan blaffen. We laten dit aan de hond zelf over! We leggen de sleutel weer op de grond, zodra de hond eraan snuffelt, belonen we niet meteen maar wachten we heel even om te kijken welk gedrag de hond dan vertoont. Pakt hij de sleutel op, gaat hij erbij zitten of liggen of gaat hij blaffen? Als hij een bepaald gedrag vertoont, wordt hij dan beloont. Als je wilt dat de hond gaat apporteren, zorg dan wel dat het voorwerp makkelijk te apporteren is, veel honden willen bijvoorbeeld geen metaal in de bek vasthouden.

 

Stap 5 Sorteren. De hond gaat leren om alleen jouw sleutel met jouw geur te apporteren. Er zijn dus meerdere dezelfde voorwerpen nodig. 2 sleutelbossen worden op de grond gelegd, de eigen sleutel het dichts bij de hond. Zodra hij aan de juiste sleutel snuffelt, meteen belonen. Gaat hij naar de verkeerde, negeren. 1 tot 5 keer herhalen.

 

Stap 6 Varieer met hoe de sleutels liggen, langs elkaar, achter elkaar etc. Heel belangrijk dat de eigenaar alleen zijn eigen sleutel aanraakt ivm geur!!!

 

Stap 7 Oefen verder met 3 sleutelbossen. Dit herhaal je net zo lang totdat de hond steeds de juiste sleutel eruit pikt.

 

Stap 8 Verhoog het aantal sleutelbossen.

 

Stap 9 Zodra meerdere sleutelbossen geen probleem meer zijn, verklein dan de afstand tussen de sleutels.

 

5. Vlakterevieren

Vlakterevieren wil zeggen dat de hond samen met jouw een bepaald zoekgebied af zoekt. Jij blijft op de ‘basislijn’, de middenlijn, en de hond zoekt in bogen (slagen) van circa 50 meter het gebied af. Dit is de meest voorkomende zoekvorm bij de reddingshondensport.

Belangrijk bij een onervaren hond om te belonen met iets heel lekkers als hij iets gevonden heeft en bij je terug komt, geen spel!!! Dit leidt teveel af en kost concentratie. Bij een ervaren hond kun je spel wel gebruiken als beloning.

 

Stap 1 De hond moet leren dat het leuk is om te zoeken

In deze stap gaat het puur om de arbeidsvreugde. Zorg dat je iets hebt wat de hond heel erg leuk vindt, het kan uiteraard ook een favoriet persoon zijn. Loop zigzaggend een spoor van circa 10 tot 20 meter, leg daar het voorwerp of persoon neer. Loop terug in een bocht en daarna mag de hond, zonder commando, gaan ‘zoeken’. Beloon uitbundig als hij bij het voorwerp aan komt. Oefen dit 5 keer, daarna pauze.

 

Stap 2 De hond leert om te zoeken in de richting waarin de geleider kijkt, en leert om ong. 50 meter vooruit te werken.

Leg hetzelfde spoor uit als in stap 1, maar vergroot dit per keer met ongeveer 5 meter, totdat de hond zelfstandig 50 meter van je weg kan zoeken.

 

Stap 3 Hond leert op commando te zoeken

Wanneer de hond stap 2 goed beheerst, geef je op het moment dat de hond weg loopt om te gaan zoeken het commando ‘zoek’.

 

Stap 4 Hond gaat zoeken zonder dat hij iemand weg heeft zien lopen

De hond mag niet meer kijken hoe het spoor uitgelegd wordt of als er iemand weg loopt om zich te verstoppen. Maak in deze stap het spoor weer iets korter, om het niet te moeilijk te maken voor de hond.

 

Stap 5 Zonder spoor het gebied doorzoeken

De eerste zoekopdracht in deze stap moet zo makkelijk zijn dat de hond vrijwel zeker succes heeft. Voorwerp mag gegooid worden in deze stap of persoon met grote bocht verstopt worden.

 

Stap 6 Hond leren om het hele gebied af te zoeken

Hond moet leren vanaf de eerste stap opmerkzaam te zijn en zijn neus te gebruiken, niet eerst een aantal meter onbesuisd wegrennen.

 

Stap 7 Hond leren dat hij niet altijd iets vindt

Hond moet leren om door te werken, ook als hij een keer niks vindt. Het gaat om het zoeken, niet om het vinden.

 

Stap 8 In verschillende gebieden / terreinen zoeken

Steeds als je in een nieuw gebied gaat trainen is het belangrijk om de opgave in eerste instantie weer makkelijker te maken. Train ook in verschillende weersomstandigheden om een allround zoekhond te krijgen.

 

 

6. Spoor uitwerken

 

Pannenkoekenspoor

Alle honden kunnen sporen volgen, toch moeten we dit ook trainen willen we de juiste samenwerking tussen hond en geleider krijgen.

 

Het eerste spoort wat je een hond aan biedt, is een sleepspoor met bijv. pannenkoek of worst. Dit maak je aan een touw en trek je achter je aan. Het lekkers maak je vast aan een touw van ong. 3 a 4 meter. Let op wanneer er erg veel wind staat, leg het spoor dan zo uit, dat de hond de wind op de rug heeft. Zoek een locatie uit waar de spoorloper de laatste meters door het bos kan gaan, zodat de hond hem niet ziet.

De spoortrekker daagt de hond een beetje uit met het lekkers, let op dat de hond het niet kan pakken! Daarna loopt de spoortrekker met het lekkers achter zich aan trekkend richting bos. De geleider houdt de hond alleen vast, maar geeft geen enkel commando. Als de hond opgewonden raakt en achter het lekkers aan wil gaan, mag je hem best 2 of 3 stappen laten gaan, maar wordt niet boos of zeggen dat hij rustig moet blijven, je wilt immers JUIST dat de hond uiteindelijk het spoor volgt.

 

De geleider loopt circa 40 tot 50 meter het bos in. Daar wordt de pannenkoek neergelegd. Als er op het spoor al stukjes zijn afgebroken, geeft dit niks, het zal de hond alleen maar aanmoedigen verder te zoeken. Als je de pannenkoek hebt neergelegd loop je nog circa 10 meter verder in dezelfde richting, daarna loop je met een boog terug. Loop NOOIT over of te dichtbij het spoor!!! Als de spoortrekker terug komt, mag de hond rustig even aan hem snuffelen, de spoorlegger haalt de hond echter niet aan, dit brengt hem teveel uit concentratie. De spoorlegger gaat ook niet mee met het spoor volgen, maar blijft op het beginpunt achter.

 

Tijdens het wachten totdat de spoorlegger terug is, blijft de geleider rustig en zegt bij voorkeur niks tegen de hond. Als de spoorlegger terug is, mag de hond het spoor volgen, de eerste keer geef je geen commando. Laat de hond zo’n 4 tot 5 meter voor je uit lopen en hou de lijn zo vast dat je hem evt. meer ruimte kunt geven. Loop stapvoets, wil de hond sneller, hou hem dan voorzichtig tegen met de lijn. Wanneer de hond van het spoor afwijkt, zeg je niks maar blijf je staan. De meeste honden gaan dan weer snuffelen en vinden zo het spoor. Tijdens het volgens van het spoor zeggen we NIKS tegen de hond, ook geen stembeloningen, daar wij nooit kunnen weten wat de hond op dat moment ruikt.

Wanneer de hond het lekkers vindt, laat hem dit dan opeten en beloon hem daarna uitbundig. Wanneer hij het niet vindt, vraag jezelf dan af waarom niet, is hij misschien te moe, te afgeleid, is het spoor te lang / te moeilijk. Probeer het daarna nog een keer, maar dan met een korter / makkelijker spoor. Help de hond echter nooit, want zo leert hij niet op zijn eigen te vertrouwen. Wanneer de hond bang is voor vreemde mensen, kan het verstandig zijn om de eigenaar zelf het spoor uit te laten leggen.

 

Wanneer de hond 1 tot 3 keer een spoor goed heeft uitgewerkt, kun je een stap verder gaan. Leg het spoor uit zonder dat de hond toekijkt, maak het spoor langer of volg een ouder spoor. Maar verander maar steeds een ding per keer.

Wanneer je een spoor uit legt zonder dat de hond toekijkt, maak dan een paar sleepsporen met je schoenen bij het beginpunt. Begin zo’n 8 tot 10 meter voor het spoor met de hond.

 

Speuren

Een spoor is in feite een afdruk op de grond waar iemand of iets is geweest. Alles wat beweegt laat een spoor, een afdruk, achter bijv. mensen, tractors, fietsers, konijnen, eekhoorns en insecten. Wanneer iemand door een gebied loopt, laat hij afdrukken achter op de bodem, meestal zijn deze met het oog niet te zien, planten die kapot getrapt zijn, insecten die gedood zijn, grond die aangestampt is waardoor er bepaalde gassen uit de bodem komen. Ieder individu laat zijn eigen persoonlijke reukspoor achter, net zoals een vingerafdruk.

 

In eerste instantie begin je met een onervaren hond met frisse sporen, die dus ongeveer 5 tot 10 minuten oud zijn. Zodra de hond een spoor goed kan uitwerken, zonder dat hij de spoorlegger heeft kunnen zien, kun je oudere sporen gaan uitwerken van 15 tot 20 minuten oud. Daarna 30 tot 45 minuten oud en vervolgens kun je ieder spoor steeds 15 minuten ouder maken.

De afstand van een spoor mag je rustig per keer met 50 meter verlengen.

 

Bij een ervaren hond kun je de sporen moeilijker maken door gebruik te maken van verschillende terreinen, sporen die gekruist worden door weggetjes, beekjes, iemand die het spoor gekruist heeft (verser spoor dus) etc.

 

 

7. Sorteren, geur identificatie

We gaan de hond leren om op een bepaalde geur te zoeken, zoals een hond die zoekt naar drugs, tabak of springstof bijv. en we gaan hem leren om dit verwijzen. Belangrijk hierbij om de materialen goed in orde te hebben en om na te denken over de manier van verwijzen.

 

Stap 1 De geur met iets positiefs verbinden

Laat de geur aan de hond ruiken, zodra hij eraan snuffelt clicken / belonen. Vergroot de afstand tot de geur steeds verder.

 

Stap 2 Het verwijzen trainen

Beloon de hond niet meteen als hij aan de geur ruikt, maar wacht even. Je mag evt. ook een commando geven bijv. zit (als je zit als verwijzen wil)

 

Stap 3 Een andere geur erbij gaan gebruiken

Neem een andere geur, de juiste geur het dichtste bij de hond laten. Nu kan hij kiezen, kiest hij voor de juiste geur belonen, gaat hij naar de verkeer negeren.

 

Stap 4 2 andere geuren

Zie stap 3, maar dan met 2 andere geuren.

 

Stap 5 Nog meer andere geuren tot het gewenste aantal

Breidt uit naar 6 verschillende geuren.

 

Stap 6 Negatieve zoekopdrachten, dus opdrachten waarbij de hond bewust niks vindt

De hond moet leren dat hij niet altijd iets vindt, en dat dat dus ook goed is. Om te voorkomen dat de hond fout gaat verwijzen omdat hij toch iets wil vinden. Negeer tijdens het trainen het foute verwijzen, maar verklein daarna wel de hoeveelheid geuren waartussen hij moet kiezen.

 

Stap 7 Meer, langer en vaker zoeken. Dus meerdere zoekopdrachten achter elkaar

Zelf leren wanneer de hond een pauze nodig heeft.

 

Stap 8 In verschillende omgevingen gaan trainen

 

Stap 9 Commando

Leer pas een commando aan, wanneer je zeker weet dat de hond de opdracht goed uit voert.

 

Stap 10 Iemand anders een zoekopdracht laten voorbereiden, de geleider heeft dus ook geen informatie.

Leer dus vertrouwen op je hond, ga hem niet onbewust of bewust sturen.

 

 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Ik probeer er even een filmpje van mijzelf op te zetten.

Zo leer je het aan, hier zit er alleen geld in 1 van de emmers.

 

 

 https://www.facebook.com/sylvia.vaneerde/videos/10204542855679346/

 

 

Met een aantal emmers met een deksel (rond gaatje in de bovenkant zodat ze er doorheen kunnen ruiken maar niet met hun kop in de emmer kunnen).

Eerst in 1 emmer een snoepje doen en zo'n zelfde soort snoepje in je hand.

Die laat je ruiken aan je hond en begeleid hem dan naar de emmers.

Zodra hij bij de goede emmer is waar het snoepje in zit, en je ziet aan hem dat hij het ruikt, een click geven met de clicker en geef hem een beloning.

 

Zo kun je de emmers steeds verschuiven zodat de emmer met het snoepje niet steeds op dezelfde plaats staat.

 

Zodra je hond dit doorheeft (dit kun je zo een week doen, telkens op een andere plek), doe je de stof erbij die je wilt laten zoeken.

Bijvoorbeeld een briefje van 5, dit bewaar je ondertussen al in een luchtdicht potje te samen met een stoffen verfroller (dit neemt de geur op van het briefje van 5)

 

Eerst laat je nog een keer zoeken naar een snoepje, terwijl het briefje van 5 ook al er bij ligt.

Dan haal je het snoepje er uit, en laat je alleen het briefje van 5 erin liggen.

Dan laat je je hond ruiken aan de verfroller die samen met het briefje in het potje zat.

De verfroller heeft nu de geur van het briefje van 5.

Weer je hond begeleiden naar de emmers en heel goed belonen als hij de goede emmer heeft.

 

Eerst kun je nu beter 2 emmers doen in plaats van meerdere zodat je hond meer kans van slagen heeft.

Dan weer uitbreiden naar 3, 4, 5.

De hond mag trouwens de emmers niet omgooien, wel mogen ze een teken geven dat ze de goede emmer hebben, Black sloeg er met z'n voorpoot op. Een andere hond ging liggen, dit moet je kijken wat voor je hond het beste werkt.

 

 

 

Als je hond dit nu goed kan, hoef je helemaal niet meer te werken met snoep (alleen als beloning als hij het briefje van 5 heeft gevonden).

 

Als dit allemaal goed gaat, de emmers achterwege laten.

Dan kun je het briefje van 5 gaan verstoppen in een schuur/loods etc.

Eerst op een niet al te moeilijke plaats.

Laat je hond ruiken aan de verfroller en laat hem het briefje gaan zoeken.

Zo kun je het steeds moeilijker gaan maken.

 

Volgende week begint mijn cursus weer, dus ik ben benieuwd hoe dat zal gaan, wat we nog meer gaan leren.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Filmpje bijgevoegd, je kan trouwens ook van die stenen bloempotten gebruiken met zo'n gat in de onderkant.

Dan zet je die omgekeerd op de grond.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Ohh met die emmers zou ik idd alvast kunnen beginnen! 

Klinkt super leuk hahahha.

Dank je voor je uitgebreide uitleg!

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Ohh hij laat duidelijk weten welke het is , wat goed!!! 

 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Wat leuk al die tips hierboven! 

honden page profiel Lupa & CodyLupa & Cody 3 doggies

honden foto van Lupa & Cody

Geweldig al die tips van Soraya! Ik sla ze ook op. Wil met de tijd graag speuren/zoeken met Lupa. 

 

We doen het nu al spelenderwijs. Ze kent commando 'zoek' al goed. Dit heb ik aangeleerd door koekjes weg te gooien en hier commando zoek aan te geven. Nu verstop ik tijdens het spelen ook ineens het speeltje waar we mee spelen bijvoorbeeld achter mijn rug, onder een kussen ofzo. Dan zoekt ze hem zo op. Maar ik verstop mezelf ook tijdens de wandeling en als ik dan "Lupa zoek!" roep komt ze me zoeken. 

 

Is dus heel spelenderwijs gegaan en met een goede neus hebben ze dat zo door. 

 

Fijn trouwens dat het zo goed met Daisy gaat! 

honden page profiel W & B W & B 3 doggies

honden foto van W & B

Super leuk en leerzaam topic!

Ik volg even mee, erg leuk voor Willem! :-)

Volgende forumvraag: Leren draven (fiets)
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^