heeft iemand tips?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

rilana (Gast)

Beste dierenvrienden. Onze pup is nu 7 maanden oud, het is misschien een rare vraag, maar de pup gaat op bijna elke plek buiten snuffelen, nu is dat natuurlijk normaal, maar onze pup blijft als het aan hem ligt een half uur op de zelfde plek snuffelen. Ik trek hem dan weg maar dan sputterd hij zo tegen dat ik hem echt moet mee sleuren waardoor ik natuurlijk bekijks krijg van anderen mensen, goed dat ze zoveel om dieren geven maar ik ook, alleen weet ik niet hoe ik er anders mee om kan gaan heeft iemand tips? Alvast bedankt.    

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Je hond is 7 maanden, gaat de pubertijd in, misschien is er wel een loops teefje langsgelopen, dat is hartstikke interessant natuurlijk! Probeer hem af te leiden met een brokje, en geef hem dat nadat hij is meegelopen. 

 

Je kunt ook voorkomen hem te laten snuffelen. Hier loop ik altijd stevig door met mijn hond, en stop ik op een veldje waar ze lekker overal mag snuffelen. Maar tijdens het wandelen loop je door! Zoek dus een leuke snuffelplek voor je hond uit. 
Snuffelen is is voor honden wel een 'primaire' levensbehoefte, honden die nooit buiten komen en niet snuffelen zijn een stuk minder sociaal dan honden die wel kunnen snuffelen. Je kan, en moet het hem ook niet willen afleren, maar kan wel een plek aanwijzen waar hij het mag. 

 

Succes

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Als ik mijn hondje laat bepalen, waar gesnuffeld wordt, doe ik - bij wijze van spreken - één uur of langer over een afstand, die ik normaal in 20 minuten loop. Mijn hondje is ook een enorme snuffelaar en specifiek als er loopse teven hebben gelopen. Jouw hond is geen puppy meer, maar een jonge hond/puber, wiens hormonen intussen goed werken.

 

http://www.puppiesopvoeden.nl/de-ontwikkelingsfase-van-een-hond/

 

Hier wordt flink doorgelopen, zodat mijn hondje alleen kans krijgt om te snuffelen, als ik dit wil. Het snuffelen is zeker nodig voor een hond; dus probeer ik een goede balans te vinden. Met flink de pas er in te houden, afleiden en zo af en toe een beloninkje kan je veel bereiken.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik maak ook onderscheid tussen "onderweg zijn en doorlopen" en "wandelen voor de hond". Dat laatste kan ook aan de lijn zijn, maar dan mag hij zijn gang gaan. Alleen als hij inderdaad bij het derde plekje alwéér 2+ minuten wil gaan snuffelen, dan zeg ik dat hij op moet schieten, tel af van 3 naar 1 en trek hem dan mee.

 

Omdat ik altijd hetzelfde ritueel doe in zo'n geval, (hee, schiet eens op. Wachten. Klaar nu, 3.... 2.... 1) wéét hij dat hij op moet schieten, en een keuze moet maken. Of nog even snel eroverheen plassen, of blijven snuffelen en zijn kans missen, of gewoon meelopen want dat komt ook voor.

 

Ik trek hem dus ook wel mee, maar heb dus door herhaling geleerd een soort van "waarschuwing" te geven en dan kan hij zelf beslissen wat hij daarmee doet.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Wat ik ook vaak doe, is tegen de avond een snuffelrondje. Ik spreek dan met mezelf af dat deze 20 minuten kan duren, en mijn hond mag zo'n beetje de route bepalen, ik houdt haar dan wel aan de lijn. Ze mag dan zo lang snuffelen als ze wil, desnoods 20 minuten op 1 plek (dit gebeurd nooit) maar na 20 minuten gaan we naar huis. 

Ik merk aan mijn hond dat ze na die 20 minuten zo lekker zichzelf en rustig is, ze is echt ontspannen en slaapt na die 20 minuten wandelen langer dan dat we 2 uur in het bos rennen. 

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

Ik wandel ook door, met 3 honden kom ik anders amper vooruit. Op het moment dat hij mag snuffelen maar jij na een tijdje door wil kan je hem proberen af te lijden (desnoods met een beetje worst ofzo), belonen en dan verder door wandelen.

rilana (Gast)

Bedankt allemaal voor jullie tips, ik wil het hem zeer zeker niet afleren of tegenhouden, maar soms als ik dan denk van nu is het genoeg, gaat meneer zitten en moet ik hem mee slepen, dit vind ik zelf ook dan zielig, goede tip om hem even te laten snuffel en met een snoepje aflijden, of inderdaad tellen! Ik heb veel aan jullie tips en ik ga er zeker mee aan de slag.

honden page profiel SaapSaap

honden foto van Saap

Ik heb heel veel aan het boek van Ceasar gehad (Praktische gids voor een gelukkige hond). Daarin legt hij heel mooi uit dat als je samen wandelt en je hond loopt een tijdje heel braaf met je mee dat je hem kan belonen door hem even vrij te laten om te snuffelen. Probeer het wandelen altijd langer te doen dan het vrij laten, zo blijft dit een positieve beloning voor het leren netjes naast je lopen. Zelf vind ik dit een hele goede methode, omdat hierbij geen snoepjes aan te pas komen. Dit is handig als je een hond hebt die niet gefocust is op eten of als je een hond hebt die hysterisch blij wordt van eten.

 

Bij mijn hond heeft het heel goed gewerkt, hij trekt hierdoor veel minder en loopt redelijk braaf met mij mee.

honden page profiel olafolaf

honden foto van olaf

Hier eveneens een enorme snuffelaar. Ik laat hem snuffelen in onze straat en daarna moet hij stevig meestappen. De ene keer lok ik hem met een snoepje, de andere keer neem ik hem op en laat hem een paar stappen verder weer zelf lopen. Hij is nog klein en maar drie maand, dus dat opnemen lukt nog vlot. Hij lijkt het wel te snappen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Die van mij mogen net zo lang snuffelen als ze zelf willen als ik ze uitlaat. 

 

Gaan we ergens heen, dan gewoon meelopen.

 

Volgende forumvraag: Aantrekkelijker voor andere reuen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^