Erg bange pup?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

EJ (Gast)

Ik heb een pup van 4 maanden heb hem nu denk ik toch wel een maandje in huis (hiervoor ergens anders gewoond) Nu zijn er een aantal dingen waar ik advies voor zou willen krijgen. Zo vind de pup het buiten niet fijn is  erg angstig, ik moet ook echt super veel moeite doen  om hem buiten te laten plassen en poepen( meestal gebeurd dit binnen , houd hij het op) Op de gehoorzaamheidscursus is hij erg bang en pieperig ik kan hem gewoon niks leren. Er  was al zelfs iemand, (hoorde hem roddelen) Die zei dat hij niet snapte dat mijn hond in de les mee deed. Ook lijkt het of de hond altijd honger heeft. Hebben jullie wat tips?

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Weet je ook hoe hij op zijn vorige adres heeft geleefd? Zijn ze veel met hem naar buiten gegaan enzo?

 

Als ze dat namelijk niet hebben gedaan kan het zijn dat je hondje niet heeft geleerd dat de grote boze wereld eigenlijk helemaal niet zo eng is, dat zal hij nu nog bij jou moeten leren

 

" Let bij het introduceren van nieuwe dingen goed op je pup, misschien vindt hij het verschrikkelijk om doodgeknuffelt te worden door dat schattige meisje. Je wilt natuurlijk niet dat hij nu slechte ervaringen op doet. Het is verstandig om je puppy zelf te laten bepalen op welke afstand hij zich veilig voelt. Kruipt hij erg tegen je been aan, gaat het staartje omlaag of begint hij zelfs te trillen, maak dan je afstand tot hetgeen je pup eng vindt groter."

 

Deze link is misschien ook goed om te lezen: http://www.licg.nl/w8/praktisch/hond/puppyzaken/ontwikkeling-en-socialisatie-van-de-pup.html 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Heel bericht getypt valt mijn computer uit 

goed even opnieuw

 

Het klinkt voor mij als een slecht gesocialiseerde pup. Zoals ik begrijp heb je hem overgenomen van iemand. Wat weet je van het verleden van de pup?

 

Probeer kleine stapjes te nemen en als hij iets goed doet hem de hemel in prijzen. Zorg voor super lekkers waar hij alles voor wilt doen, om hem net dat zetje te geven om naar buiten te gaan. Probeer buiten dus ook super leuk te maken! 

 

Verder is puppytraining misschien nog een stap te ver. Hoe groot is de groep met honden? Want als je pup buiten al spannend vind. Dan is het helemaal spannend om buiten te zijn, met vreemde mensen, en vreemde honden op een plek die je niet kent. 

 

Waarmee laat hij zien dat hij honger heeft? 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik denk dat je pup het nog gewoon te eng vind om buiten te plassen/poepen, hij is nu voornamelijk bezig met bang zijn en durft zich binnen wellicht pas te ontspannen om naar de wc te gaan

 

honden page profiel Bert NieuwenhuisBert Nieuwenhuis

Voordat er op uw specifieke vraag om advies wordt ingegaan, is het eigenlijk belanrijk te weten tot welk ras uw pup behoort. Sommige rassen zijn nu eenmaal terughoudener dan andere. Het kan dan ook zijn dat ze dit genetisch hebben meegekregen. In algemene zin moet u ervan uitgaan dat, ook al is de pup nu 4 maanden en heeft het dier misschien al het een en ander meegemaakt, het beestje toch behoefte heeft aan leermomenten. En behalve in huis, zal uw pup ook moeten leren zich buiten te handhaven. En waar kun je dit laatste nu beter aanleren dan in een buitenomgeving? Het is dan ook van groot belang dat uw jonge hond, of hij/zij dit nu leuk vind of niet,  op een  rustige, liefdevolle wijze wordt geconfronteerd met de buitenwereld. En naarmate de dieren ouder worden gaan ze die buitenwereld, met alles wat daarin gebeurt, steeds leuker vinden. En plotseling, op een dag, is ineens het gepiep vanwege het zich niet helemaal veilig voelen verdwenen. Uw pup heeft de wereld veroverd!

honden page profiel Lupa & CodyLupa & Cody

honden foto van Lupa & Cody

Bij herplaatsters zie je vaker dat de hond moeite heeft met buiten de ontlasting te doen. Hou de wandelingen saai en kort. Desnoods sta je een kwartier bij hetzelfde veldje. Geef de hond de kans om de route die je loopt door en door te leren kennen. Zo raken ze vanzelf vertrouwd met dat stukje grond en zullen ze er ook hun behoefte gaan doen. Een bange hond zal niet zomaar plassen als het ook maar even niet veilig voelt voor ze. Ze gaan het vanzelf doen op een plek die vertrouwd is en waar ze elk grassprietje kennen. Beloon hem dan uitbundig!

 

Lupa had bij de cursus met vlagen last van haar angst/niet gesocialiseerd zijn. Wat bij haar hielp was voor mij al om te bedenken dat ik niet op de cursus zat om haar gehoorzaam te krijgen, maar haar leren vertrouwd te raken met prikkels, andere honden, geluiden etc. Ze kon zich in de groep moeilijk focussen omdat ze de boel in de gaten hield. Een paar stappen, desnoods meters, uit de groep hielp haar om minder met de groep en meer met mij bezig te zijn. Maar ik ben pas drie maanden nadat ze bij mij is gekomen gestart met de cursus, bewust! Omdat ze de eerste maanden zoveel had om aan te wennen, nieuwe prikkels etc.

Geef je hond de tijd en de ruimte. Het is vervelend en sneu dat hij angstig is maar forceer niks! Je hond moet ook nog aan jou wennen. Bouw eerst samen een band op, leer elkaar kennen en elkaar vertrouwen.

EJ (Gast)

Dank voor de snelle antwoorden.

Uhh het hondje is niet echt een ras een asbakje. Wat er in zit?... Heb eigenlijk geen idee (schaam , schaam) Vorige baasje weet ik niet veel van wel dat hij inderdaad niet vaak buiten kwam het was in de tuin of thuis op een mat. De cursus bestaat nu uit iets van 4 hondjes ik had al aangegeven dat hij angstig was , inderdaad soms vergroot ik de afstand dit helpt alleen niet echt  wel had de instructeur een tunnel neergezet waar hij in dook , alleen na een tijd deed hij dat ook niet meer, hij trekt aan de lijn (proberen te ontsnappen)  piept en soms springt hij tegen me aan bibberend. De instructeur zei ook al vervelend hé zo?.  

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Gossie, ik zou niet op cursus gaan, mooi eerst eens vertrouwd maken met eigen omgeving en dat langzaam uitbreiden, ga niet te snel, als de pup een dag wat gedaan heeft is dat voor deze pup al veel stres, doe om de andere dag wat leuks met je pup, ga eens op een dag, naar een mark, hondenkraampje, wat lekkers halen voor je pup. En je mag de pup gerust op de arm mee dragen, zo krijgt die vertrouwen in je, zoek daar eens een bankje op, mooi op de grond en blijft daar even zitten , kijk hoe je pup reageerd, kleine stapjes maken een grote, de wereld is nog te groot voor deze hond, om de andere dag wat gaan doen, rustig aan.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Makkelijk dat de instructeur beaamt, vervelend zo, !

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik zou die cursus ook nog even laten en tijd gaan steken in vertrouwen opbouwen. Met angst leer je zowiezo weining.

 

Wat bovenstaande reakties al zeggen, stapje voor stapje, rustig vast dagschema, wandelingen nog kort en saai, goed letten op je houding en stem e.d.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Hallo  over dat niet willen buiten plassen ...dat gaat echt beteren.

Jouw pup vind zich binnenshuis  veel veiliger nu...laat hem doen, maar ga toch zoals Bert zegt enkel op rustige plaatsen wandelen. Die cursus is veel te vroeg in zijn geval, vind ik ook.

 

Zelfs vlinders , vogels of een opvliegend blaadje moet hij blijkbaar nog leren ervaren. Beetje bij beetje.

 

Lance heeft pas op zes maand buiten zijn eerste plasje gedaan. Die liep soms met vol blaasje uren buiten om dan rap naar zijn vertrouwde omgeving ( tuin)te lopen zogauw we thuiskwamen een  daar te plassen. Daar wordt je soms echt wanhopig van , zeker als het bij jou dan nog binnenshuis is.

maar nóg , dat komt goed....jouw pup heeft al klein rugzakje en is toch nog maar vier maand . Beetje geduld met dat schatje .

 

 

vertrouwen scheppen tussen jullie dát is nu het belangrijkste en als je gaat roepen of straffen.....

 

succes en vooral niet wanhopen

 

 

 

 

pipa (Gast)

ik raad je aan abc training te gaan doen als privé les. Er wordt gewerkt aan vertrouwen baas - hond, aandacht. Hond wordt nergens toe gedwongen of gelokt. Zoek Maar eens op!

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Er zijn al veel tips gegeven, maar wilde toch nog even zeggen dat je je niks moet aantrekken van vervelende opmerkingen. Jij heb immers het beste voor met je hondje.
Ik denk ook dat het beter is de cursus nog even links te laten liggen, maar niet omdat het vervelend is voor mede cursisten of voor de instructeur..

Je hondje is nog in een hele grote boze wereld, ik zou het vanaf het begin aanpakken. Zoals het hele jonge grut ook word gesocialiseerd, probeer echt de negatieve dingen te ontwijken. Veel hondjes vinden het bv niet leuk om door 10 kinderhandjes geaaid te worden.

Kijk naar je hond, hij zal wel vertellen waar de grens ligt :-)

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Een maand is nog zo kort voor zo'n hondje.
Ik zou hem eerst thuis laten wennen en opgroeien en heel gedoseerd verder gaan.

honden page profiel baloebaloe

ik zou die puppy cursus even uit stellen,, dat geeft veel te veel prikkels begin samen op een rustig veldje alleen jij en de pup,, stap voor stap

honden page profiel baloebaloe

ik zou die puppy cursus even uit stellen,, dat geeft veel te veel prikkels begin samen op een rustig veldje alleen jij en de pup,, stap voor stap

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Mijn vorige hond, een boxer, was een niet gesocialeerde pup, tot 16 weken alleen de kennel gezien, dan is de socialiseringsfase afgerond. Stomme fokker, Ayla was afgezegd door andere mensen en in plaats van dat zij haar overal mee naar toe hadden genomen, hebben ze haar lekker makkelijk laten zitten. Ik heb haar bewust genomen, omdat ik al voorzag dat als ze bij de verkeerde terecht zou komen, het helemaal fout zou gaan. Nooit spijt van gehad, een lieve lieve schat.

Maar ze was buiten overal bang voor.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat je het er niet helemaal uit krijgt, maar je kunt wel een heel eind komen.

En precies met de tips die hier allemaal al gegeven zijn.

Inderdaad, die cursus is veel te veel nu voor je hondje.

En de rest, heel heel rustig, stapje voor stapje, 1 ding tegelijk.

Eerst inderdaad een klein saai rondje, niet afwijken, dat uberhaupt buiten zijn een beetje vertrouwd wordt en hij daar zijn ding durft te doen. En van daaruit steeds een ietsje meer.

Succes, komt heus wel goed, hij heeft veel meer tijd nodig dan andere, goed gesocialiseerde hondjes.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Je hebt je pup dus vanaf dat hij 3 maand was. De belangrijkste periode is tot 3 maand. Dit is een ontzettend cruciale periode en als hier niet goed gesocialiseerd wordt kan dat gevolgen hebben voor de rest van je hond zijn leven. Ik zou dus een GT of dergelijk inschakelen en zeker geen groepsleden gaan volgen maar eerst prive. Neem

een paar stappen terug en bouw dan langzaam op. Via de pc moeilijk raad te geven. De oorzaak proberen achterhalen kan niet via de pc. 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

En groepsleden volgen wandel je veel te ver van huis hoor  de helft woont in t buitenland. Kan je pup nog niet aan. 

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Jou kan ie helemaal niet aan, gekke Belg jij

Ik heb met Ayla trouwens later, toen ze stabieler was wel een cursus gedaan, deed ze geweldig trouwens, eerste plaats (was zooooo trots op mijn ooit zo bange pup en een boxer ook nog tussen alle supergehoorzame mechels enzo, ik heb het trofeetje nog naast haar foto staan, ze is er al 15 jaar niet meer).

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" En groepsleden volgen wandel je veel te ver van huis hoor  de helft woont in t buitenland. Kan je pup nog niet aan.  "

 Hahahaha Maj autocorrectie 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" ik raad je aan abc training te gaan doen als privé les. Er wordt gewerkt aan vertrouwen baas - hond, aandacht. Hond wordt nergens toe gedwongen of gelokt. Zoek Maar eens op! "

 Zeker een aanrader. ik doe dit ook met mijn hond en het is echt en fijne manier om samen bezig te zijn. 

Alles wordt 'aangeleerd' zonder dwang. Dus je leert op een rustige manier uit te leggen wat je van jouw hond verwacht en daarmee leren ze ook op jou te vertrouwen. 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^