Laïka alleen laten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel marleenmarleen

Hallo,

 

Ik heb dus een mechelse herdershond, nu 3,5 maand oud. Zij gaat voorlopig overal nog mee, zelfs naar m'n werk. Heb de luxe van alleen op een bureau te zitten .

's Nachts ligt ze gewoon in de eetplaats, ze kan in de keuken maar niet in salon. Dit lukt wonderwel tot 6 u maar dan hoor ik haar. Begint ze vanalles te nemen en moet ik opstaan?

Nu wil ik toch stilletjes aan opbouwen dat ze alleen kan blijven. Niet dat ze niet meer mag gaan werken maar soms moet het nu eenmaal. Niet al mijn vrienden zijn dierenvrienden.

 

Hoe doe ik dit het best. Ze is echt constant bij mij.

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Leuk dat ze overal mee mag!
Hier hebben we die luxe ook met ons werk.


Maar idd kan het wel handig zijn als ze even alleen kunnen blijven.

Aan hoeveel uren zat je te denken?

Voor een paar uurtjes zou ik gewoon per paar minuten opbouwen.
Een paar minuten de deur uit en weer terug , en dat dan steeds uitbreiden.

Als ze begint te huilen of blaffen ofzo , ga je te snel en dan moet je een paar stapjes terug doen.

De k er wel om dat dit niet in een paar dagen geleerd is.
Soms kan het zelfs maanden duren.

Succes! ;-)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

Ik zou eerst beginnen in huis haar een vast plekje te geven zodat je kunt oefenen met "plaats". Als dat goed gaat dan pas de kamer kort verlaten.

 

Eerst zorgen dat ze jou niet constant volgt in huis.

honden page profiel ElianeEliane

Tja als je bij wijze van spreken morgen kinderen hebt dan gaan vrienden die geen kinderen hebben dat ook niet allemaal begrijpen.

 

En vrienden zullen wel begrijpen dat dit tijd vraagt.

Een hond is genetisch niet voorzien om alleen te kunnen zijn. Doch verwachten wij als mens in onze maatschappij dat ze dit wel kunnen. Ongeveer een 80% van onze honden hebben verlatingsangst. Maar niet allemaal breken ze de boel af. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt er nu in de wetenschap door mensen, die zich specialiseren in het gedrag van honden, geopteert om de hond het eerste jaar niet alleen te laten. Dit geeft een meer stabiele hond die het vertrouwen voldoende heeft kunnen opbouwen. En zo langzaam aan opbouwend kan leren om alleen gelaten te worden.

 

Dus de momenten dat je graag dingen wil gaan doen, kan je bvb een oppas regelen. Iemand van familie misschien?

honden page profiel mymymymy

honden foto van mymy

Mijn pup is nu 5 maandjes ongeveer, en hij is ook nog nooit echt alleen geweest. Op 1x na, bijna 2 uur. Dat was heel onverwachts en een nood situatie. 

Ik heb hem toen in de bench gedaan, met een goed gevulde kong. En ik vond het echt wel sneu, we hadden nog niet echt geoefend. 

Maar het ging eigenlijk goed, toen ik terug kwam was zijn kong leeg en lag hij lekker te slapen. Hij is gelukkig wel gewend dat hij een uurtje in de bench moet overdag, alleen dit keer was ik niet in de buurt, maar dat leek niet heel erg te zijn, maar goed ben er niet bij geweest.

Dus oefenen is altijd handig, voor als er eens wat is en je echt niet anders kan.

 

Wat ik normaal gesproken doe om te wennen is af en toe een paar minuutjes weg gaan. Eerst ging hij dan in de bench, maar nu laat ik hem ook los, in de bench ging hij altijd erg piepen, en als hij los blijft dan blijft hij gewoon lekker liggen, volgens mij heeft hij vaak niet eens door dat ik weg ben geweest, want dan ga ik bijvoorbeeld sigaretten halen, ben ik max 5 min weg, en dan ligt hij op de bank te slapen, en als ik terug kom nog steeds.

 

En als ik naar boven toe ga, dan gaat hij wel onder aan de trap zitten, maar hij gaat niet meer piepen. Dus eigenlijk door langzaam steeds even weg te zijn, buiten zijn zicht of echt even buiten de deur gaat het al heel goed.

 

Ik heb wel nog 2 andere honden, dus hij is niet helemaal alleen. Dat zal natuurlijk ook wel schelen. 

 

Mijn oudste hond was een onmogelijke opgaaf, die sloopte werkelijk alles als ik weg was, zelfs in de bench kreeg hij het voor elkaar dingen te slopen, en vol te poepen. Hij kan nog steeds niet goed alleen zijn en gaat erg piepen, nu is dit ook wel een hond met een naar verleden. Maar goed het scheelt ook heel erg per hond.

Straks in de pubertijd word het ook allemaal weer wat lastiger en heb je het gevoel overnieuw te moeten beginnen.

honden page profiel marleenmarleen

Allereerst bedankt voor jullie antwoorden.

Haar alleen laten zou enkel zijn als ik eens wil gaan shoppen of dus bij die vrienden gaan (zou dus wel enkele uurtjes zijn

Ik woon veel te ver van mijn familie om haar daar in de oppas te laten.

Zij volgt mij niet constant in huis, ik bedoelde dat ze altijd in mijn gezelschap is. Ze slaapt beneden (los) en ik boven, als ik in de zetel ga zitten, komt ze niet altijd bij mij liggen.

Ik heb een ommuurde tuin(tje) met een groot berghok. Ik zou haar daar willen laten, kan ze schuilen.

 

 

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Je wilt haar naar buiten doen? 

Maar je hondje is gewoon binnen te verblijven toch? 

Die kan je niet zomaar buiten zetten als je weg bent. 

 

Anoniem (Gast)

Ja,dit kan volgens mij geen probleem zijn.
Is geen huishond,loopt constant in de tuin, houdt van buiten te zijn. Moet lukken om haar in de tuin te laten, ze kan schuilen in de berging. Toch?

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

Tuurlijk is je hond een huishond.

Ik vind persoonlijk dat je het alleen zijn wel heel drastisch aanpakt door je hond in eens alleen te laten in de tuin. Wat doe je dan als je hond gaat blaffen, slopen uit verveling?

 

honden page profiel --

Ik heb niet perse iets tegen op je besluit haar buiten te willen laten. Als je 100% zeker weet dat je omheining goed is, ze een warm en zacht ligplekje heeft en niet nat en koud zou worden van de regen en wind.

 

Echter lees ik dat je een jonge hond heb die ook nog eens onzeker is. Die kun je niet zomaar buiten laten. De hond gedraagt zich nu al niet naar je zin omdat ze je niet snapt. Krijgt onvoldoende begeleiding waardoor ze zelf dingen gaat regelen. Dit zal buiten alleen maar erger worden. Denk aan overmatig waken waar herders sowieso al een handje van hebben ;)

Een mechelaar is geen beginnershond. Ik raad je aan echt met deze hond bezig te gaan. Leren alleen zijn is een kunst. Haal er begeleiding bij in de vorm van een gedragstherapeut en als je dat niet wil of kan lees je dan in op het gebied van opvoeding en leren alleen zijn. Dit moet goed aangepakt worden. 

Een mechelaar is geen kant & klaar hondje. Begrijp me niet verkeerd ik wil ze niet afschilderen als moeilijke monsters ofzo, maar het is wel vrij bekend dat het niet de makkelijkste zijn :)

Dus.. lang verhaal kort. Ga je inlezen. Hier op HP, of op Google, en pak het meteen goed aan. Alleen zijn moet je opbouwen met de juiste aanpak en begeleiding!

Marleen (Gast)

Cia,
Ik bedoel niet dat ik haar onmiddellijk verschillende uren alleen zou laten, nee mondjesmaat opbouwen .
Robyn,
De berging is droog en ik kan daar een kussen leggen voor haar. Ik weet echter niet waaruit je opmaakt dat zij onzeker is.Is een puppy en weet nog niet goed wat. Gaat steeds verder op onderzoek uit, dus lijkt mij heel normaal.
Welke hond heb jij? Want de meeste mensen die ik ken met een Mechelaar zeggen mij dat ze heel gemakkelijk zijn, nu gemakkelijk is misschien overdreven. Je moet er mee werken en dit doe ik ook.2x per week gaan we naar de puppyklas en sinds 2 weken heeft ze al enkele oefeningen in pakwerk mogen doen.
Ik persoonlijk vind haar ook gemakkelijker dan de Bouvier die ik voordien had. Gedragstherapeut lijkt mij toch overdreven, zoals gezegd, is een puppy.

honden page profiel --

Denk dat ik je verhaal een beetje te snel las ik begreep dat ze nu niet goed alleen kon zijn, constant bij je wil zijn en anders dingen gaat pakken.

 

Alsnog kan buiten een probleem geven, er zijn veel meer prikkels, veel meer te bewaken. Een hond die altijd in huis mag gaat niet snappen dat ze incidenteel buiten moet zitten. Bovendien kan haar vacht niet wennen aan incidenteel buiten verblijven en kan ze ziek of koud worden. Ik zou dus een keus maken, of haar consequent aanleren buiten te verblijven als je er niet bent, en dit opbouwen, of haar gewoon binnen laten, desnoods in een afgesloten stuk ruimte met een plank of traphekje. 

Zelf zou het mijn keus niet zijn, maar dat is omdat ik ervaring heb met buren die niet van die dierenvrienden zijn en om me heen heb gezien dat ze troep over de schuttingen gooide. Tot glas scherven aan toe

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Hier een pup van dezelfde leeftijd. Ben er eigenlijk gelijk mee begonnen. In het begin 5 min en dan steeds langer. Nu kan hij toch al even alleen blijven. 

 

Opbouwen is heel belangrijk zodat ze weten dat je terug komt. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Ik zou heel snel beginnen met het oefenen van het alleen zijn. Wij hebben naast ons een Mechelaar, die het eerste half jaar geen moment alleen is geweest. Hij is nu bijna 7 jaar en kan nog steeds niet alleen thuis blijven. Hij jankt en blaft aan één stuk door, is echt om gestoord van te worden. En het bevorderd een goed contact met de buren ook niet echt.

Hoe je dit het beste kan opbouwen? Ik ben niet de beste raadgever. Wij kregen de 2e hond met net 7 weken en die liet ik vanaf dag 1 al een uur alleen, omdat ik de andere hond moest uitlaten. Nu heb ik in het geval van mijn beide honden gelukkig heel veel geluk gehad, ze hebben helemaal nooit gejankt en geblaft om het alleen thuis zijn.    

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Marleen dit moet zeker kunnen .

Lance gaat bijna ook altijd overal mee , maar soms kan het niet.

Ik geef dan nét voor we buitengaan hem een heel lekker beentje en stuur hem ermee naar zijn mandje. Dan loopt hij vrolijk ermee weg .

Kan jij zoiets niet t zelfde leren met kleine afwezigheden om te beginnen ? :-)

Kim (Gast)

Als je veel geduld hebt komt het echt wel goed hoor! Onze pup is nu 3 maanden en een week en we hebben het vanaf het begin af aan gelijk getraind en hij kan nu al makkelijk 3,4 uur alleen blijven, wat super knap is! Ook tot nu toe nog steeds niks gesloopt als we thuis kwamen, we laten hem namelijk gewoon los in de woonkamer. Van te voren even wandelen zodat ie wat moe wordt en genoeg speeltjes en kluifjes neerleggen. Ik heb nu makkelijk praten hoor, want volgende week willen we het weer iets uitbreiden en daar ben ik wel al super nerveus voor pff

honden page profiel marleenmarleen

Gisteren eerste keer dat Laïka alleen (buiten) is gebleven. Ik kon haar echt niet meenemen en wonderwel is gelukt. Ik heb haar 1x horen blaffen (toen ik buiten ging) en na 20 min. zat ze stilletjes te wachten in de tuin. Ik heb de buren gevraagd of ze iets gehoord hadden, maar neen niets. Dus nu verder werken en met kleine beetjes verlengen.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^