Stellen wij niet veel te veel eisen aan onze honden??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Stellen wij niet veel te veel eisen aan onze honden?? Poll

Ja , sommige mensen stellen teveel eisen aan de hond (39)
 
neen , er worden niet teveel eisen gesteld aan honden (6)
 
geen idee (4)
 

Vind jij dat veel mensen te veel eisen van hun hond?

Ja , sommige mensen stellen teveel eisen aan de hond
neen , er worden niet teveel eisen gesteld aan honden
geen idee

honden foto van Roedel van het noorderlicht

" Jaimie, ja ik begrijp je uitleg.

Eigenlijk net als kinderen die maar door moeten gaan na schooltijd.

Maandag ballet, dinsdag manege, woensdag hockey, donderdag op visite etc.

Ze vinden het zelf ook allemaal leuk waarschijnlijk maar eigenlijk is het teveel.

Weinig tijd over om lekker kind te zijn en zich als kind te gedragen en ongestoord bezig te zijn en zelf dingen te ontdekken.

 

Zo heb ik jouw topic opgevat in ieder geval, hond of kind moet natuurlijk dingen leren en zich netjes gedragen maar ook voldoende gelegenheid hebben om te doen 'waarvoor ze gemaakt zijn' 

 

  "

 


Ja precies wat ik bedoel!!
Dank je

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Hier heel weinig commando's. Het enige wat ik belangrijk vind, is blijf, hier en los. Of ze nou staan, zitten of liggen, dat zal mij een worst zijn. Uiteraard wordt er niet zinloos geblaft en daarmee bedoel ik, als er iets in de brievenbus wordt gegooid, dan mogen ze een blaf geven, maar niet 5 minuten doorgaan. Janken hebben ze nog nooit gedaan, dus ook niet af hoeven leren. En uiteraard niet slopen.De wandelingen bepalen ze zelf. Als ik de deur uitloop, bepalen ze hun eigen route.Dit ook omdat ze anders in de remmen gaan en niet willen lopen. De reu heeft dit wel veel erger als het teefje. Teefje zoekt altijd plastic flesjes onderweg, dus ik zeg vaak: "Gaan we flesje zoeken". Maar dit zie ik niet als commando, zeg ik niets, zoekt ze zelf wel. Als ik verder iets van ze wil, dan praat ik eigenlijk gewoon alsof ik tegen een mens praat. En gek genoeg lijken ze dat wel te snappen. Als ik het zebrapad oversteek, staat met name het teefje soms heel dromerig naar de aankomende auto's te kijken en als ik dan zeg: "Zullen we maar even doorstappen meis". Dan loopt ze mee. Ik hoef niet één of ander kort commando te geven en ik hoef haar ook niet mee te sleuren. Teefje kent wel aardig wat commando's/trucjes, maar die gebruik ik alleen in een spelletje. Zij vindt dat leuk, de reu vindt dat niet leuk, dus doe ik dat ook niet.

Verder moeten ze eigenlijk helemaal niets en mogen best veel.  

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Hmm ik wil wel dat ze een aantal basiscommandos kent en er naar luistert zonder morren. Maar daar staat tegenover dat ze in pricipe weinig commandos te horen krijgt tenzij het nodig is.

 

aan de andere kant pikt onze hond wl heel veel commandos op uit de dingen die we "gewoon" tegen haar zeggen, dus ze voegt zelf toe aan het lijstje ;) (naar de kippen; ga eromheen, dat soort dingen. Probeer nu warm en koud bij zoekspellejes; das nog wel moeilijk want dat heb ik zelf weer bedacht ;)).

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

" Hmm ik wil wel dat ze een aantal basiscommandos kent en er naar luistert zonder morren. Maar daar staat tegenover dat ze in pricipe weinig commandos te horen krijgt tenzij het nodig is.
 
aan de andere kant pikt onze hond wl heel veel commandos op uit de dingen die we "gewoon" tegen haar zeggen, dus ze voegt zelf toe aan het lijstje ;-) (naar de kippen; ga eromheen, dat soort dingen. Probeer nu warm en koud bij zoekspellejes; das nog wel moeilijk want dat heb ik zelf weer bedacht ;-)). "

 Het op een gewone manier tegen ze praten, werkt hier beter als korte commando's. Als ik zeg; Hier! Dan word ik regelmatig genegeerd. Zeg ik: Kom is bij het vrouwtje. Dan wordt hier 9 van de 10x sneller gereageerd. Je zou bijna zeggen, dat ze denken: Ik ben je hond niet, je kan het ook normaal vragen, haha. Nu ja, de ene zegt, dat honden hele zinnen niet begrijpen, maar mijn ervaring is toch echt, dat ze het wel degelijk begrijpen. Ze doen er niet altijd wat mee, maar dat is weer een ander verhaal  

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word 3 doggies

honden foto van Love is a four-legged word

Natuurlijk stellen sommige mensen teveel eisen aan hun hond, maar om er vanuit te gaan dat een hond die veel commando's kent/krijgt geen leuke wandeling heeft, vind ik wel erg kort door de bocht.

M.i. hangt het enorm van het type hond af. De onafhankelijke, zelfstandige types vinden het heerlijk om hun eigen gang te gaan en beleven weinig plezier aan het opvolgen van commando's of het leren van trucjes en spelletjes. Terwijl de werklustige, mensgerichte types vaak juist ontzettend graag 'werken' met de baas of dit zelfs nodig hebben.

'Commando' klinkt streng, maar een vriendelijk verzoek is natuurlijk ook gewoon een commando.

Persoonlijk vind ik het erg onwenselijk als ik mijn hond niet tussendoor terug zou kunnen roepen of op een andere manier niet zou luisteren wanneer dat nodig is. Ted, mijn clumber spaniël, vindt het geweldig om samen te werken en allerlei oefeningen en trainingen te doen tijdens een wandeling. Ik roep hem tussendoor regelmatig bij me wanneer hij losloopt, waar dan een zoekspelletje of andere beloning op volgt. Als ik hem zou 'losgooien' aan het begin van het park en vervolgens niets meer van hem zou vragen, zou hij zich maar vervelen en gaat hij vrijwillig aan de voet lopen omdat hij graag iets met mij onderneemt. Ted kent zo'n 25 verschillende commando's (veel daarvan puur voor de lol) en die voert hij zichtbaar met enthousiasme en plezier uit, veelal tijdens de wandeling. Juist om lekker bezig te zijn. Wel krijgt hij natuurlijk alle vrijheid om uitgebreid te snuffelen. Als Ted bijvoorbeeld een molosser, berghond of oertype was geweest was het waarschijnlijk een heel ander verhaal geweest. Daarom vind ik ook niet dat we elkaar hierover moeten veroordelen, want iedere hond is anders en heeft een andere aanpak nodig.

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

" Natuurlijk stellen sommige mensen teveel eisen aan hun hond, maar om er vanuit te gaan dat een hond die veel commando's kent/krijgt geen leuke wandeling heeft, vind ik wel erg kort door de bocht.

M.i. hangt het enorm van het type hond af. De onafhankelijke, zelfstandige types vinden het heerlijk om hun eigen gang te gaan en beleven weinig plezier aan het opvolgen van commando's of het leren van trucjes en spelletjes. Terwijl de werklustige, mensgerichte types vaak juist ontzettend graag 'werken' met de baas of dit zelfs nodig hebben.

'Commando' klinkt streng, maar een vriendelijk verzoek is natuurlijk ook gewoon een commando.

Persoonlijk vind ik het erg onwenselijk als ik mijn hond niet tussendoor terug zou kunnen roepen of op een andere manier niet zou luisteren wanneer dat nodig is. Ted, mijn clumber spaniël, vindt het geweldig om samen te werken en allerlei oefeningen en trainingen te doen tijdens een wandeling. Ik roep hem tussendoor regelmatig bij me wanneer hij losloopt, waar dan een zoekspelletje of andere beloning op volgt. Als ik hem zou 'losgooien' aan het begin van het park en vervolgens niets meer van hem zou vragen, zou hij zich maar vervelen en gaat hij vrijwillig aan de voet lopen omdat hij graag iets met mij onderneemt. Ted kent zo'n 25 verschillende commando's (veel daarvan puur voor de lol) en die voert hij zichtbaar met enthousiasme en plezier uit, veelal tijdens de wandeling. Juist om lekker bezig te zijn. Wel krijgt hij natuurlijk alle vrijheid om uitgebreid te snuffelen. Als Ted bijvoorbeeld een molosser, berghond of oertype was geweest was het waarschijnlijk een heel ander verhaal geweest. Daarom vind ik ook niet dat we elkaar hierover moeten veroordelen, want iedere hond is anders en heeft een andere aanpak nodig. "

 Helemaal mee eens. Het verschilt per ras en zelfs in hetzelfde ras, heb je nog individuen die veel kunnen verschillen van elkaar.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Goede vraag, sommige wel ja.

Als je lekker met je hond wandelt aan de lijn, geef hem lekker lijn lengte. Sommige willen hun hond voortdurend aan de voet hebben lopen. Die willen 100% controle op wat een hond doet.

Lijkt mij erg vermoeiend voor een hond. Lekker laten snuffelen en even niet oefenen, dat doe je op apparte momenten. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

http://www.moniquebladder.nl/blog/2015/08/28/snuffelen/

Moest aan dit artikel denken, sommige mensen laten hun hond niet of nauwelijks snuffelen. De hond moet volgen aan de voet, er moet flink doorgelopen worden.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Mijn honden moeten bij het oversteken altijd blijven zitten tot er word gezegt dat ze mogen oversteken. Dat vind ik wel heel belangrijk l, zodat ik niet bang hoeft te zijn dat ze ineens de straat opvliegen terwijl er nog een auto ofzo aankomt. "

 Mijn hond begrijpt: even wachten. Dan wacht ze tot ik er ben, staand.

Dit doe ik als we bvb in een losloop gebied een fietspad moeten kruisen.

Op straat, is ze altijd aan de lijn, ik stop als we moeten over steken, zonder commando, zij ook, ik kijk of we over kunnen en dan gaan we. 

honden page profiel SYSY 3 doggies

honden foto van SY

Ik denk dat we allemaal wel eisen stellen aan onze honden, maar de vraag is waar ligt de grens van 'teveel'. 

 

De ene hond is ook weer de andere niet. De ene hond vind het super leuk trucjes te doen, de andere gaat met moeite zitten. Als een hond het leuk vind trucjes te leren, waarom zou hij dan niet veel commando's mogen kennen?

 

Ik denk niet dat het perse gaat om het aantal commando's of eisen die we stellen, maar meer de controle die baasjes willen hebben over hun hond. Soms gaat deze controle te ver. Zeker het voorbeeld wat je aangeeft.. dat vind ik inderdaad 'te veel'. Maar dat uit zich meer in dat het baasje continue de controle wil hebben; zelfs tijdens een wandeling. Ik vind dat een hond wel moet luisteren, maar als we gaan wandelen mag ze echt wel gewoon zelf rond rennen en snuffelen waar ze wil. Alleen wanneer ze wat achterop raakt roep ik haar.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik heb gekozen voor 'ja'. Sommige mensen zijn in mijn ogen namelijk wel érg veeleisend.

Ja, Mellow moet wachten als we oversteken. Binnen een week zat 'wacht' er al in, ze ging dan altijd zitten. Bij regen of sneeuw niet, dan bleef ze staan: prima, als ze maar wacht, al doet ze dat op 1 poot

Ik ga tenslotte óók niet met mijn blote billen in de sneeuw zitten (maar goed, ik loop sowieso niet in mijn blote billen over straat )

 

Nog steeds gebruik ik 'wacht' af en toe. Ze loopt eigenlijk altijd voor me (zonder te trekken), als ik een onoverzichtelijk stuk nader dan moet ze even wachten. Dan blijft ze stil staan. En dan hoef ik het niet eens als commando te roepen, een "even wachten Mellow" snapt ze ook.

 

Mellow krijgt weinig tot geen commando's. Af en toe roep ik haar tijdens de wandeling, dan komt ze bij me, krijgt een aai en mag weer door. Pakt ze een paardendrol dan tetter ik wel even "LOS!", maar verder: doe lekker je ding. Rol in het gras, snuffel, treuzel, ren, eet grassprietjes en hang soms lekker enorm in de lijn omdat je een ree ziet. 

Het enige wat ik wil is dat ze normaal meeloopt. Soms moet ze even naast me lopen omdat we mensen moeten passeren. Maar verder wil ik het vooral gewoon leuk en gezellig hebben 

 

Trucjes doen we ook niet aan. Zij vindt het niet leuk en voor mij hoeft het ook niet, daarvoor heb ik geen hond genomen. Ze geeft haar pootjes als we hebben gewandeld (schoonmaken), maar ze hoeft niet allerlei circusacts uit te voeren 

 

Ooit zag ik bij een oversteekstuk een jongen staan met een Stafford. Het beest moest persé zitten, dat werd 'm ook goed duidelijk gemaakt dmv de schoen. Het dier stond gewoon netjes te wachten, maar dat was niet voldoende.

Paar weken geleden precies hetzelfde, nu een meisje met een Teckel. Hij ging niet zitten, dus ze drukt zo met haar schoen op dat hondenreetje. Ik heb op mijn claxon gedrukt en "NIET DOEN!" geroepen. Ze schrok zich helemaal wezenloos 

Als je al wilt dat je hond gaat zitten leer hem dat dan op een andere manier aan en niet door met de helft van je gewicht op zijn lijfje te drukken 

honden page profiel patricia,  *Spikey* Nino & Lolapatricia, *Spikey* Nino & Lola 3 doggies

honden foto van patricia,  *Spikey* Nino & Lola

Oowh ik had het dus verkeerd begrepen..

Ik geef Nino geen onnodige commando's tijdens het wandelen.

Iedere wandeling, oefen ik met hem met daarbij de nodige commando's natuurlijk. Dit doen we ongeveer in het midden van de wandeling een 10 minuten ongeveer.

 

Maar hij mag daarnaast wel zijn eigen ding doen..

 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

" aan de andere kant pikt onze hond wl heel veel commandos op uit de dingen die we "gewoon" tegen haar zeggen, dus ze voegt zelf toe aan het lijstje ;-) (naar de kippen; ga eromheen, dat soort dingen. ). "

Haha, hier hetzelfde. Al gebruik ik 'andere kant' (bij lantaarnpaal of boom). Heeft even geduurd, maar inmiddels snapt ze het prima en loopt ze vaak uit zichzelf al aan de goede kant om het obstakel heen. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik heb ja ingevuld, zelf ben ik geen commando mens, ook geen klikkermens al denk ik dat veel honden commando s leren leuk vinden, het hangt ervan af hoe je het aanleert, denk ik.

Buiten vind ik een goede lijnvoering heel belangrijk, Jenna loopt voor aangezien we ingesteld hebben dat zij bepaald waar we heengaan (uiteraard af en toe door mij wel beinvloed). Moeten we een straat oversteken, maak ik de lijn korter tot ze naast me is en staan we naast elkaar stil om over te steken. Zo doe ik het ook als we wandelaars en fietsers tegenkomen, ik hou haar naast, tussen wandelaar of fietser in. Ook bij druk verkeer loopt ze aan de kant waar geen verkeer is. Dat gaat vanzelf, geen commando's nodig.

Soms bij andere honden als ik niet wil dat ze uitvalt en ik kan geen andere kant op dan gebruik ik het commando Doorlopen. Wat ook gebruikt wordt als ze iets van de grond dreigt te gaan eten.

Verder kan ze vanwege haar jachtinstinkt niet los alleen heel gedoseerd en laat ik haar dingen apporteren totdat de aandacht verslapt en dan gaat ze weer aan de lijn.

 

Verder merk ik dat Jenna ook veel oppikt uit de dingen die je gewoon zegt. Dit pas sinds kort, ik denk dat voor Jenna die uit Polen kwam de taal toch wel een punt was, ze kende geen Nederlands of Duits dus dat was wennen voor haar.

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Hmm ik wil wel dat ze een aantal basiscommandos kent en er naar luistert zonder morren. Maar daar staat tegenover dat ze in pricipe weinig commandos te horen krijgt tenzij het nodig is.
 
aan de andere kant pikt onze hond wl heel veel commandos op uit de dingen die we "gewoon" tegen haar zeggen, dus ze voegt zelf toe aan het lijstje ;-) (naar de kippen; ga eromheen, dat soort dingen. Probeer nu warm en koud bij zoekspellejes; das nog wel moeilijk want dat heb ik zelf weer bedacht ;-)). "

 Honden gaan ook begrijpen wat je bedoelt als je het steeds benoemd.

Toen ze pup was, zei ik: plassen als ze plaste, dat begrijpt ze nu.

Als ze ging graven: graven. Als ze de bal pakte: bal of bot. 

 

We hebben een nestje kittens. Als ik een kitten vastpakte, zei ik: kitten als Luca er was. Nu de kittens rond lopen, is er wel eens eentje zoek. Als ik dan tegen Luca zeg: waar zijn de kittens, gaat ze ze zoeken.

Zo kan je spelender wijs een betekenis aanleren 

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Ik denk dat dit heel afhankelijk is van hoe je zelf in het leven staat, maar óók wat voor hond je hebt. Van Punk (Mechelse Herder mix) verwachtte ik dat ze naar me toe kwam wanneer ik dat vroeg, dat ze ging zitten wanneer ik dat vroeg, dat ze bij het oversteken wachtte wanneer ik dat vroeg. Nu ik met drie Podenco's leef heb ik geleerd dat ik zulke dingen niet moet/kan verwachtten. Ik ben serieus een beetje verbaasd wanneer ik vraag om een "zit" en ze gaan ook echt zitten. En gaan ze dan in plaats van zitten liggen, nou prima, dat is ook goed genoeg. Ook hier kennen ze weinig commando's, Luuk kent niks, Wispa kent zit, af en poot. Mik kent wel wat meer commando's, die vindt truukjes leren helemaal leuk. De andere twee niet. Prima.

Commando's als "eraf" (van de bank), "plaats", etc. zijn hier allemaal vreemd. Als ze in de weg liggen schuif ik ze op. Als ik wil dat ze naar hun plaats gaan, geef ik ze wat te kluiven op hun plaats. Podenco's zijn "vrije zielen", gehoorzaamheid verwachten zorgt enkel voor frustratie en teleurstelling. Ik ben een jaar boos geweest op Cosmic omdat ze niet zo was als dat ik verwachtte. Daar heb ik geen zin meer in. Ik wil niet steeds boos zijn. Ik wil het gezellig hebben met mijn honden. Dingen die ik als "probleem" ervaar, daarmee gaan we aan de slag. Zoals het blaffen wanneer we de woning verlaten. Maar over het algemeen ben ik van het "laat de hond lekker hond zijn en leer zelf lachen om zijn gekke capriolen!"

Cosmic en ik gaan overmorgen voor het eerst doggydancing proberen! Ik ben heel benieuwd..

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

" Om heeel eerlijk te zijn.
Mijn honden hoeven buiten niet te zitten.
Zie weleens in de zomer of winter dat honden per se moeten gaan zitten.
 
Te hete of te koude stoep weleens aan gedacht?!
En krijgen dan ook nog rukjes aan de riem want baasje wilt dat ze gaan zitten.
 
Als de hond je niet de weg over sleurt zie ik persoonlijk niet waarom een hond zou moeten gaan zitten voor het oversteken.  "

 Ik laat Ollie wel zitten tijdens het oversteken. Puur omdat ik dan zeker weet dat ze ook blijft zitten en niet ineens de weg op loopt en aangereden wordt. (Als de weg nat is hoeft het niet, wang Ollie houdt  iet ban natte billen haha )

Ik ruk overigens nooit aan de riem als ze niet doet wat ik wil.

Ook lopen wij elke dag in een gebied waar zowel fietsers als wandelaars komen, en als er dan een racefiets aangesjeest komt laat ik haar in de berm zitten omdat ze los loopt, dus voor haar eigen veiligheid. 

Verder mag ze de hele weg doen wat ze wilt. Snuffelen, rennen, maakt niet uit. 

 

En over dat trucje leren doe ik ook omdat ik zie dat Ollie er plezier aan beleeft en om inderdaad mentaal uitgedaagd te worden. 9 van de 10 keer pas ik dje trucjes niet toe in het dagelijks leven

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Voorde veiligheid is het belangrijk dat je hond een aantal basis commando's kent.

Als je op een sport of cursus zit, dan ben je aan het trainen, en geef je je hond commando's. Op dat moment ben je bezig met gehoorzaamheid. 

Als je dit op een positieve manier doet, doet je hond het graag.

Zelf vind ik dat je wel altijd de ruimte moet geven aan je hond om fouten te maken of iets even niet te doen. 

Merk aan je hond als hij moe wordt, als het even te veel is, of als het zijn dag gewoon niet is.

Ik vind ook dat je genoeg rust moet inbouwen, niet elke dag trainen.

Als je hond los is, dan zorg je voor zijn veiligheid, roepen als nodig. 

Of je gaat wat trucejes oefenen, als het spelenderwijs is, je hond het leuk vind, prima.

Anders is het als je je hond voortdurend drilt. Verwacht dat hij jou als een robotje gehoorzaamd, zonder zich zelf te kunnen zijn. Helemaal geen ruimte om te snuffelen, rond te lopen in zn eigen tempo. 

Dat laatste bedoelt Jamie denk ik. 

honden page profiel Michelle, baasje van Scotty en kater CharlieMichelle, baasje van Scotty en kater Charlie 3 doggies

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

*ik heb niet alle reacties gelezen, ik geef enkel even mijn mening*

 

Ik weet niet of we teveel vragen van onze honden. Dan moet je je natuurlijk afvragen, wat is teveel?

Ik vind het wel prettig als mijn hond naar me luistert (dat doet ie niet, maar goed), maar dat vind ik iets anders dan wanneer hij 24/7 zijn aandacht op mij moet hebben omdat ik wellicht een commando ga geven.

Ook bij puppycursussen zie je dat de hond moet meelopen aan een ontspannen lijn, met de aandacht op jou gericht. Dat maakt mij dus niet uit. Mijn hond mag gerust snuffelen, zolang hij me niet over straat sleept en althans een béétje naar me luistert snuffelt hij maar raak. 

 

Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik wel graag een zekere controle heb over mijn hond. In de zin van ik roep 'hier' en jij komt; zeg ik 'blijf' dan blijf jij. 80 commando's is niet nodig, 24/7 aandacht is ook niet nodig.

Maar ik ben wel graag met mijn hond bezig (met mijn eerstvolgende hond dan, want met deze valt buiten niks te beginnen). Ik zou mijn hond wel graag veel commando's en trucjes leren, hondensport mee doen etc. Maar dan wel omdat de hond het ook leuk vind om te doen, en niet alleen omdat ik het leuk vind.

 

Om even heel concreet de vraag te beantwoorden:

 

Vragen wij teveel van onze honden?

Nee, dat denk ik niet. Honden zijn tenslotte (vaak) ontstaan/gefokt om een taak uit te voeren, dus ik denk niet dat we ze overbelasten met sporten en commando's en dat soort dingen.

 

Móét een hond luisteren?

Ik vind dat een hond wel commando's op moet (kunnen) volgen. Maar ik verwacht geen onvoorwaardelijke gehoorzaamheid en 24/7 aandacht.

Een hond mag wat mij betreft ook wel een beetje vrije wil hebben.

 

Ik vind gewoon dat we ook wel eens kunnen kijken naar wat de hond leuk or prettig vind, en niet alleen maar wat wíj willen dat de hond doet.

 

Wauw. Ik heb het idee dat het zo allemaal heel verwarrend is. Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben 

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

Ik heb overigens wel ja ingevuld, omdat ik inderdaad wel eens mensen tegenkom die hun hond niks laten doen. 

Niet blaffen? Dan had je beter een konijn kunnen nemen, honden blaffen nou eenmaal. 

 

een hond moet gewoon hond blijven. Het is geen programmeerbaar apparaat, maar een dier met gevoelens. Wij hebben ook wel eens geen zin om huiswerk te maken, of te gaan werken. Zo heeft een hond soms geen zin om te gaan zitten of liggen op commando. Prima. 

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

Ik zie en lees veel dat mensen erg gericht zijn op het corrigeren van negatieve gedrag, en daardoor de honden erg onder druk zetten.
Veel mensen zien niet wat er wel goed gaat bij hun hond, heel jammer.
Wat ik belangrijk vind, dat als je hond dan negatief gedrag vertoont, geef hem dan de tijd om dit wel te kunnen leren het wel goed te doen.
Mensen eisen te veel, het liefst binnen 1 dag moet het opgelost zijn.
Het is een hond, het is geen robot die je kan instellen die het meteen foutloos goed kan doen.
Een hond is ook geen mens, een hond doet er langer over om het te begrijpen. Wat voor ons normaal is, kan voor een hond heel anders zijn.
Wat wij geleerd hebben in theorie, kan bij jou hond misschien heel anders zijn. Ik heb de theorie een beetje aan de kant gegooid, en ben meer gaan letten naar wat mijn hond doet. Hoe ervaart hij situaties? Hoe gaat hij er mee om? Hoe benarderd hij een andere hond? Hoe voelt hij zich daarbij?
Vanuit daaruit heb ik mijn hond leren kennen, en vanuit die manier gaan trainen met hem. Ik leg geen druk op hem, hij mag het in zijn eigen tempo doen, en daar pas ik me op aan.
En daardoor hebben wij een goede band gekregen. Is hij trouw en lief, valt niet uit, en vertoont geen probleemgedrag.
Ik zie het zo vaak mis gaan, dat mensen teveel verwachten van de hond, waardoor ik de hond juist onzeker en zelfs bang zie worden, honden die gefrustreerd zijn. En okal wil ik er dan wat van zeggen, helaas word ik als gek aangezien, terwijl zij degene zijn die het in mijn ogen eigenlijk niet goed doen. Maar ja, de tips kan je geven, het is aan hen wat ze er mee doen. En of ze er open voor staan. We kunnen natuurlijk niet de hele wereld helpen.

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

" Ik zie en lees veel dat mensen erg gericht zijn op het corrigeren van negatieve gedrag, en daardoor de honden erg onder druk zetten.
Veel mensen zien niet wat er wel goed gaat bij hun hond, heel jammer.
Wat ik belangrijk vind, dat als je hond dan negatief gedrag vertoont, geef hem dan de tijd om dit wel te kunnen leren het wel goed te doen.
Mensen eisen te veel, het liefst binnen 1 dag moet het opgelost zijn.
Het is een hond, het is geen robot die je kan instellen die het meteen foutloos goed kan doen.
Een hond is ook geen mens, een hond doet er langer over om het te begrijpen. Wat voor ons normaal is, kan voor een hond heel anders zijn.
Wat wij geleerd hebben in theorie, kan bij jou hond misschien heel anders zijn. Ik heb de theorie een beetje aan de kant gegooid, en ben meer gaan letten naar wat mijn hond doet. Hoe ervaart hij situaties? Hoe gaat hij er mee om? Hoe benarderd hij een andere hond? Hoe voelt hij zich daarbij?
Vanuit daaruit heb ik mijn hond leren kennen, en vanuit die manier gaan trainen met hem. Ik leg geen druk op hem, hij mag het in zijn eigen tempo doen, en daar pas ik me op aan.
En daardoor hebben wij een goede band gekregen. Is hij trouw en lief, valt niet uit, en vertoont geen probleemgedrag.
Ik zie het zo vaak mis gaan, dat mensen teveel verwachten van de hond, waardoor ik de hond juist onzeker en zelfs bang zie worden, honden die gefrustreerd zijn. En okal wil ik er dan wat van zeggen, helaas word ik als gek aangezien, terwijl zij degene zijn die het in mijn ogen eigenlijk niet goed doen. Maar ja, de tips kan je geven, het is aan hen wat ze er mee doen. En of ze er open voor staan. We kunnen natuurlijk niet de hele wereld helpen. "

 Precies 

honden page profiel pikachupikachu 3 doggies

honden foto van pikachu

haaaaaaaaaaaaaaaa,

 

ik had zaterdag dit gevoel op de pupcusus..

 

1) de hond moet luisteren

2) de hond moet luisteren

 

nou ik vind dat de hond, op de eerste plaats lekker hond moet zijn..

 

ik denk dat ik een een andere school ga zoeken 

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

" haaaaaaaaaaaaaaaa,
 
ik had zaterdag dit gevoel op de pupcusus..
 
1) de hond moet luisteren
2) de hond moet luisteren
 
nou ik vind dat de hond, op de eerste plaats lekker hond moet zijn..
 
ik denk dat ik een een andere school ga zoeken  "

 Ik vind ook dat de hond in de eerste plaats moet luisteren en in de 2de plaats lekker hond moet kunnen zijn. bv. als een hond niet luistert dan kan je hem ook niet even losmaken en lekker laten rennen of laten zwemmen ofzo. Een hond die zich niet gedraagt daar kan je ook niet even een terrasje mee gaan doen of wat dan ook.

Moest Nala niet goed luisteren dan kon ze ook niet mee op vakantie met ons want in veel huuraccommodaties mag de hond niet alleen achter blijven dus moest ze zich gedragen in de dierentuin, pretpark, stad, taverne,... .

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

Ik begrijp ook niet zo wat veel commando's te maken heeft met veel eisen.

Nala vindt het net geweldig dus haar geef ik behoorlijk wat commando's en maak er een spelletje van. Aan de andere kant vindt Lila het maar niks dus haar laat ik dan maar zij gaat buiten ook niet zo vaak los.

honden page profiel pikachupikachu 3 doggies

honden foto van pikachu

"  Ik vind ook dat de hond in de eerste plaats moet luisteren en in de 2de plaats lekker hond moet kunnen zijn. bv. als een hond niet luistert dan kan je hem ook niet even losmaken en lekker laten rennen of laten zwemmen ofzo. Een hond die zich niet gedraagt daar kan je ook niet even een terrasje mee gaan doen of wat dan ook.
Moest Nala niet goed luisteren dan kon ze ook niet mee op vakantie met ons want in veel huuraccommodaties mag de hond niet alleen achter blijven dus moest ze zich gedragen in de dierentuin, pretpark, stad, taverne,... . "

 wat ik wil zeggen is, dat mijn hond niet in een commando verwerkende machine hoeft te veranderen, zo een baas/hond die TS  tegen kwam. een hond die dus altijd moet leven naar de standaard van zijn baas. ik wil een hond met karakter die lekker kan genieten van zijn leven. uiteraard is het logisch dat hij zich kan gedragen als we weg zijn en komt als ik hem roep. 

maar als we een wandeling maken, mag hij lekker rennen, spelen met andere honden , kuilen graven, snuffelen en wat een hond nog meer graag doet. 

en vind ik het dus vreemd dat ze op cursus adviseren: stevig door lopen, niet laten snuffelen en niet met andere honden spelen... uhmm daar is hij toch hond voor??? 

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

"  wat ik wil zeggen is, dat mijn hond niet in een commando verwerkende machine hoeft te veranderen, zo een baas/hond die TS  tegen kwam. een hond die dus altijd moet leven naar de standaard van zijn baas. ik wil een hond met karakter die lekker kan genieten van zijn leven. uiteraard is het logisch dat hij zich kan gedragen als we weg zijn en komt als ik hem roep. 
maar als we een wandeling maken, mag hij lekker rennen, spelen met andere honden , kuilen graven, snuffelen en wat een hond nog meer graag doet. 
en vind ik het dus vreemd dat ze op cursus adviseren: stevig door lopen, niet laten snuffelen en niet met andere honden spelen... uhmm daar is hij toch hond voor???  "

 Valt ook een beetje te zien waar je wandelt en wat daar de regels zijn. Hier mogen de honden alleen los op de hondenweide dus doe je daarbuiten je hond los dan laat je hem niet bij andere honden. Kuilen graven kan hier ook niet gezien het geen bos is maar een redelijk verzorgt recreatiedomein.

Ik wandel met mijn 3 honden tegelijk en ze telkens laten snuffelen waar ze maar willen is geen doen, dan sta ik meer stil dan te wandelen dus snuffelen mag maar niet telkens als zij het willen.

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

"  Ik vind ook dat de hond in de eerste plaats moet luisteren en in de 2de plaats lekker hond moet kunnen zijn. bv. als een hond niet luistert dan kan je hem ook niet even losmaken en lekker laten rennen of laten zwemmen ofzo. Een hond die zich niet gedraagt daar kan je ook niet even een terrasje mee gaan doen of wat dan ook.
Moest Nala niet goed luisteren dan kon ze ook niet mee op vakantie met ons want in veel huuraccommodaties mag de hond niet alleen achter blijven dus moest ze zich gedragen in de dierentuin, pretpark, stad, taverne,... . "

Met zo'n hond ben je dus meer beperkt. De mijne kunnen niet los, de enige manier om te zorgen dat ze niet onder een auto wandelen is ze vast houden. Mijn honden kunnen niet echt mee naar terrasjes e.d., alle voeten en benen die langskomen zijn te intimiderend voor ze, in Wispa's geval kan dat leiden tot happen.

Niet alles is te trainen helaas. Een traumatisch verleden, beschadigd netvlies, en actief gebruikt zijn voor de jacht is helaas niet even weg te poetsen.. Sommige honden passen zich niet aan, aan het leven van hun baasje. Dan moeten baasjes hun leven aanpassen aan hun hond.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Ik heb gekozen voor 'neen , er worden niet teveel eisen gesteld aan honden'. Als ik vanuit mijn professie zie hoeveel eigenaren commando's lopen te verknallen en de hond er gewoon mee weg komt, dus succes heeft in omstandigheden, dan vind ik dat erg meevallen met die eisen.

Aan mijn honden stel ik zeker wel eisen. Ik wil dat ze luisteren, in vrijwel alle omstandigheden, dus daar leren we naar toe. 36 kilo per stuk mag niet trekken en moet netjes naast lopen. Maar dat gaat dus niet onder het verknallen van je commando's of op andere manieren correcties of druk uitoefenen. Ik heb een onvolwaardige samenwerking met mijn dieren en laat ze in hun waarde. Kijk naar hun eigen mogelijkheden en of dit is uit te bouwen naar prestatie. Zit dat er niet in, dan is niets verplicht en denk ik altijd in het belang van de hond zelf. Communiceren zonder geluid, dat zouden veel meer mensen moeten doen en is ook een stuk duidelijker naar de hond toe.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Tja. 

Ik zie toch veel weer voorbij komen... 

"als ik roep wil ik wel dat mijn hond terug komt" 

"ik leer comando's want mijn hond vind het leuk". 

Dit heb ik al eens genuanceerd , maar ga nog een poging doen. 

 

Als een hond de basis ( de belangrijkste ) comando's zoals dus 'hier' kent en uitvoert is het in mijn ogen niet meer als normaal.

Ik wil ook dat mijn hond terug komt als ik roep.

 

Maar!!! ik roep geen 10000 keer in een uurtje wandelen mijn hond terug omdat ik vind dat mijn hond maar moet luisteren. 

Ik roep als het nodig is , met resulaat dat mijn hond heerlijk ontspannen kan lopen e ook terug komt wanneer ik een keer roep. 

En dat met een jachthond dat volgens vele mensen niet los kan. 

 

Dan het oefenen van comando's , ik doe dat zelf ook.

Daisy heeft er echt plezier van want die wil werken. 

Die is trots als ze haar beloning krijgt. 

Hoe mooi is dat?! 

Ik heb nergens gezegd dat de hond dat niet leuk vind. 

 

Golden.

Het nonverbaal communiceren heb ik met Hus ook gedaan , puur omdat dat de enige manier was hoe hij tijdens een wandeling even op mij let om te kijken.

Dat was een prima manier om hem niet teveel te laten focussen op wild en op andere honden. 

En ook de enige manier hoe mijn Husky los kon lopen zonder meteen ervandoor te gaan of te jagen. 

( al een hele tijd kan en mag hij niet meer los ) 

Nu ben ik toch wel blij dat hij dezelfde comando's kent ( voornamelijk leave it en los ) met geluid gezien hij blind word. 

pagina 2 van 3 123
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^