''Probeer in elk geval normaal te lijken!'' ADHD honden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

'' ''Probeer in elk geval normaal te lijken!'' zei ik vandaag tegen Charlie tijdens onze wandeling. Meteen keek een voorbij fietsend mevrouw vreemd naar ons op. Grappig eigenlijk, hoeveel aandacht je op dat moment hebt. Niet alleen Charlie keek verbaasd naar me op, maar dus ook de mevrouw op haar fiets aan de overkant van de weg keek naar me. Lachend, welliswaar  

 

Het gebeurd wel vaker hoor, ik praat tegen Bruno en Charlie alsof ze me echt verstaan. ''Bruno, loop nou eens door! Wat ben jij nou voor een spekkie, kom op man!'' ''Charlie doe nu eens even rustig!'' ''Jongens, houd daar mee op NU!'' ''Hey Hallo, dat wil ik niet!''  vooral die laatste uitspraak levert vaak heel komische blikken op. Ik zeg het tegen ze als ze bijvoorbeeld uit het niets allebei dat ene grassprietje willen ruiken, die toch wel erg gevaarlijk dichtbij de slootkant staat...en in die sloot zitten nog eenden ook. Dat wil ik dus inderdaad liever niet...zal je net zien dat ik straks tussen die eenden in de sloot beland.

 

Laatst liep ik met Bruno & Charlie in het losloopparkje hier in de buurt. Daar gaan ook wel eens mensen wandelen die in het kantoor wat verderop werken. Echter was het vrijdagavond en dus verwachtte ik niemand. We kwamen aan bij onze vaste zwem-stek en daar gooide ik, zittend in de berm, de tennisbal in het water. Vanuit mijn ooghoeken zie ik ineens een meneer aan komen lopen. Nette broek, net jasje...en Charlie stond nog half in het water. Ik roep haar snel bij me met een ''Charlieee wil je een koekje??!''  in de hoop dat ze de kantoormeneer met rust zal laten. Ze sprong uit het water. ''Ah daar komt ze'' dacht ik nog. Helaas was niets minder waar, ze sprintte regelrecht op deze kantoormeneer af en sprong pardoes tegen zijn nette kantoorbroek. En nog een keer en nog een keer!

Gelukkig kon deze meneer er wel om lachen... ''Beetje last van ADHD?'' zei hij tegen me toen ik mijn puber eindelijk te pakken had. ''Pff ja af en toe denk ik van wel ja'' zei ik lachend terug.

 

Op de terugweg met 2 natte, vieze maar voldane en nu zelfs rustige honden, bedacht ik me hoevaak Charlie wel niet voor 'ADHD-hond' word uitgemaakt. Familie, vrienden en nu dus zelfs totaal onbekende zeggen het tegen me.

 

ADHD. Alle Dagen Hartstikke Druk. Ja, aan die beschrijving van ADHD voldoet Charlie wel.

 

Maar is dat de echte definitie van ADHD? Nee natuurlijk niet. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands omschrijven we het als Aandachtstekortstoornis Met Hyperactiviteit. Kenmerken van ADHD zijn onoplettendheid (aandachtstekort), impulsiviteit en hyperactiviteit.

 

Voldoet Charlie dan ook aan deze echte beschrijving van ADHD? Nee, naar mijn idee niet. Buiten oogt Charlie misschien als een onoplettende, impulsieve en hyperactieve 'reuze puppy'. Maar binnen valt dit 9 van de 10 keer echt heel erg mee. Natuurlijk heeft ze wel eens last van haar dolle 5 minuten (of 1 uur..)  maar ik kan met niet voorstellen dat zij daar als enige 'last' van heeft. ''

 

 

 

Ik was toch wel even benieuwd of ADHD onder honden dan ook werkelijk bestaat. Heb er even naar geGoogled en het schijnt toch echt te bestaan. ADHD onder honden schijnt een werkelijke 'gedragsstoornis' te zijn die echt vastgesteld kan worden na onderzoek.

 

Zijn er hier mensen met ADHD honden? Ben er wel benieuwd naar! Vind het een interessant onderwerp. ADHD onder mensen is bij mij bekend, maar van ADHD onder honden wist ik niets af. Ja, dat mensen drukkere/druk ogende honden meteen bestempelen met ADHD wist ik dus, maar niet dat het ook officieel vastgesteld kan worden...

honden page profiel ALMALM 3 doggies

honden foto van ALM

Ik heb gelukkig geen ADHD-honden, maar zoals Charlie in dat filmpje doet, daar kan Macy ook wel wat van naar Lukie 

Echt een leuk geschreven stukje trouwens! Je hebt echt schrijf talent 

 

 

honden page profiel katelijnekatelijne 3 doggies

honden foto van katelijne

Zeg ik ook wel eens tegen Indy.Gewoon omdat hij soms super enthousiast kan zijn.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Leuk geschreven

 

Nee hier geen ADHD honden, nooit gehad ook, al leek Lola in het begin nooit rust te nehmen, maar dat kwam omdat ze nog moest wennen, later was ze juist een heel rustige hond.

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

Buiten gedraagt Bacchus zich als een hond met adhd. Binnen is hij de rust zelfs. Ben blij dat het niet andersom is.
Alleen als de baas thuiskomt weet hij van gekkigheid niet wat hij doen moet.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ooit had ik een pagina gevonden op internet waar uitgelegd werd wat de symptomen waren van een hond met ADHD, maar dan echt een psychische stoornis,  en niet alleen 'mijn hond is zo druk'. Dat ging dus bijv ook over dat die honden moeilijker contact leggen als ik me het goed herinner, is al weer een tijd geleden. 

 

Heb even gezocht maar kan hem nergens meer terugvinden... Als ik nu Google krijg ik alleen verhalen van hyperactieve honden waar de naam ADHD  aan wordt gegeven. Misschien heb jij iets gevonden Angelique? Over onderzoeken oid? Vind het namelijk een erg interessant onderwerp.

 

Onze GT zei ooit dat ze Saar ervan verdenkt een psychische afwijking te hebben omdat ze soms erg vreemd op situaties reageerd. Ergens zou het ook wel lachen zijn als ze echt ADHD had... ADHD hond met ADD baas 

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Ik heb al veel adhd honden (volgens de eigenaren) gezien. Het probleem zit vaak in de baas/hond en in de dagindeling van de hond.

 

Achter veel adhd honden zit vaak dus een oorzaak. Ik geloof dat er een balans mag zijn in de dagindeling en dit betekend een balans in actieve dingen (spelen, wandelen), geestelijke activiteiten (andere omgeving, dus andere prikkels en trainen(zelf laten nadenken) en rust.

 

En vaak zit hier een onbalans. Mensen wandelen wel vaak alleen geven de honden te weinig rust bv. Of ze laten de honden niet nadenken.

 

Eergisteren hier een privéles gehad met een hond die heel erg enthousiast reageert op prikkels en dit kunnen mensen, honden en voorwerpen zijn. 's morgens zit de hond alleen en daarna gaat de 45 min. tot een uur aan het wandelen. Daarna komt ze thuis en gaat ze nog 15 min. trainen of nog langer. Deze hond vind dat lastig en daarom is het beter om na de wandeling even niets te doen, eerst rust en daarna evt. pas gaan trainen. Wij zetten teveel activiteiten achter elkaar en daardoor kan de hond in kwestie niet zakken in zijn of haar emoties en daar gaat het vaak fout. Ook de eigenaresse was in dit geval te druk en hierdoor werd de hond ook niet rustig van.

 

Balans zoeken is het moeilijkste wat er is. En niet alleen de eigenaresse kan een oorzaak zijn maar ook het fokken. Hoe waren de leefomstandigheden van de pup?

 

Om precies te kunnen zeggen dit is een adhd hond moet je echt zeker weten hoe de baas/hond relatie is, hoe de pup is opgegroeid en wat voor activiteiten er aan de hond wordt aangeboden.

 

 

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

Inderdaad is adhd niet alleen maar druk. Er komt zoveel meer bij kijken

 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Ooit had ik een pagina gevonden op internet waar uitgelegd werd wat de symptomen waren van een hond met ADHD, maar dan echt een psychische stoornis,  en niet alleen 'mijn hond is zo druk'. Dat ging dus bijv ook over dat die honden moeilijker contact leggen als ik me het goed herinner, is al weer een tijd geleden. 
 
Heb even gezocht maar kan hem nergens meer terugvinden... Als ik nu Google krijg ik alleen verhalen van hyperactieve honden waar de naam ADHD  aan wordt gegeven. Misschien heb jij iets gevonden Angelique? Over onderzoeken oid? Vind het namelijk een erg interessant onderwerp.
 
Onze GT zei ooit dat ze Saar ervan verdenkt een psychische afwijking te hebben omdat ze soms erg vreemd op situaties reageerd. Ergens zou het ook wel lachen zijn als ze echt ADHD had... ADHD hond met ADD baas  "

 

 

Ik krijg voornamelijk verhalen van mensen die hond met ADHD bestempelen inderdaad...en net op een website van een dierenarts gevonden hoe ADHD bij honden volgens hun vastgesteld kan worden.

 

''Bij de hond kan de diagnose ADHD alleen gesteld worden als een hond goed op het medicijn Ritalin reageert. Om vast te stellen of Ritalin de oorzaak is van de gewenste gedragsverandering, kan een half uur na de toediening beoordeeld worden aan de hand van de hartfrequentie van de hond.''

 

Dit stond er maar ik dacht dat Ritalin en menselijk medicijn was? Dat kan je toch niet zomaar aan een hond geven??

 

 

Onderzoeken ernaar zijn er kennelijk wel (stond op een andere website) maar ik kan ze nergens vinden op het Internet en op de website staan ook geen linkjes...erg jammer!  

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Ik heb al veel adhd honden (volgens de eigenaren) gezien. Het probleem zit vaak in de baas/hond en in de dagindeling van de hond.
 
Achter veel adhd honden zit vaak dus een oorzaak. Ik geloof dat er een balans mag zijn in de dagindeling en dit betekend een balans in actieve dingen (spelen, wandelen), geestelijke activiteiten (andere omgeving, dus andere prikkels en trainen(zelf laten nadenken) en rust.
 
En vaak zit hier een onbalans. Mensen wandelen wel vaak alleen geven de honden te weinig rust bv. Of ze laten de honden niet nadenken.
 
Eergisteren hier een privéles gehad met een hond die heel erg enthousiast reageert op prikkels en dit kunnen mensen, honden en voorwerpen zijn. 's morgens zit de hond alleen en daarna gaat de 45 min. tot een uur aan het wandelen. Daarna komt ze thuis en gaat ze nog 15 min. trainen of nog langer. Deze hond vind dat lastig en daarom is het beter om na de wandeling even niets te doen, eerst rust en daarna evt. pas gaan trainen. Wij zetten teveel activiteiten achter elkaar en daardoor kan de hond in kwestie niet zakken in zijn of haar emoties en daar gaat het vaak fout. Ook de eigenaresse was in dit geval te druk en hierdoor werd de hond ook niet rustig van.
 
Balans zoeken is het moeilijkste wat er is. En niet alleen de eigenaresse kan een oorzaak zijn maar ook het fokken. Hoe waren de leefomstandigheden van de pup?
 
Om precies te kunnen zeggen dit is een adhd hond moet je echt zeker weten hoe de baas/hond relatie is, hoe de pup is opgegroeid en wat voor activiteiten er aan de hond wordt aangeboden.
 
  "

 

 

 

Ja dit herken ik inderdaad wel wat je schrijft, over een dagelijks ritme.

 

Mijn broertje heeft o.a. ADHD en daarbij hebben we ook heel lang een vast dagelijks ritme aangehouden omdat hij anders ook gauw overprikkeld was en dit uitte in bijv. agressie. Grappig om te lezen dat dit bij honden net zo is...

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

"  
Dit stond er maar ik dacht dat Ritalin en menselijk medicijn was? Dat kan je toch niet zomaar aan een hond geven??
   "

 

Sommige humane medicijnen zijn ook goedgekeurd voor honden en/of katten. Ik weet niet of dat bij Ritalin ook zo is, maar het kan bij sommige middelen wel

Ik zal vanmiddag eens kijken of ik nog wat kan vinden over onderzoeken etc

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

haha leuk hé, ik herken het helemaal. 
Kahlúa is ook echt verschrikkelijk druk, altijd, overal, en werkelijk iedereen weet het. Als ik met haar wandel, lijkt het alsof ze al weken niet heeft kunnen bewegen terwijl ze die morgen al een uur in het bos is geweest. Ook als ik het veld oploop zeggen mensen al: Kijk uit hoor, komt die druktemaker weer aan. Zij zijn er wel blij mee, Kahlúa daagt andere honden uit waardoor hun honden lekker moe worden. 

zelfs onze DA noemt haar de ADHDer haha. 

Kahlúa is binnen net zo druk als buiten trouwens, ik zie haar natuurlijk wel eens lekker slapen en knuffelen, maar ze heeft eigenlijk altijd wel iets te doen. Ik hou er wel van :)

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Wel een verdachte, maar niet zeker weten of het ADHD is/was. Dobby was 1 jaar, voor het eerst bij mij naar de dierenarts (hij kwam uit het asiel) en die wilde ons doorsturen naar Utrecht om te kijken of het geen adhd was. Want hij was "wel heel erg extreem druk". Ik mag er toch vanuit gaan dat een dierenarts van een grote praktijk in een grote stad zát jonge honden ziet, dus als zo'n arts zegt dat Dobby bovengemiddeld druk is, dan was hij dat vast. Dit was overigens toen die kliniek in Utrecht waar ze Ritalin geven en dan de hartslag meten echt nét open was.

 

Uiteindelijk ervoor gekozen niet naar Utrecht te gaan. Mijn hond het hele leven aan de pillen, terwijl dat nieuw is bij honden en er weinig bekend is over langdurig gebruik, nee.

 

Hij wordt over anderhalve maand 7 en hij is al een stuk gekalmeerd. Nog steeds heel actief, maar niet meer zo heel erg hyper.

 

Dobby is voornamelijk heel impulsief en kan dat ook bijna niet onderdrukken. Bij sommige gedragingen die gelinkt zijn aan instinct (water/jagen) kan alleen de dreiging van fysiek straffen er -soms- voor zorgen dat hij wel even nadenkt voor hij wat doet. Verder is hij echt ontrainbaar op die vlakken. Ook leuk, dan zeggen mensen "doe aandachtsoefeningen". Nou, dat werkt dus niet. Ik refereer altijd aan dit grapje als mensen die suggestie doen:

 

Ik denk dat er bij Dobby wel een medische oorzaak achter zit, want hij heeft ook epilepsie. Als hij zich heel erg opwindt, volgt er soms een aanval. Er zit een verband, denk ik.
Hier had dagelijks ritme ook geen invloed, maar leeftijd dus wel. En... misschien... het feit dat we verhuisd zijn naar een rustigere omgeving dan een drukke stads-straat met tramlijn en ladende/lossende vrachtwagens voor de deur.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Ik heb een aantal ADHD-hondjes gezien in de kliniek. 

Met deze hondjes valt bijna niet te leven, omdat ze zo in hun eigen wereld leven... 

 

In de kliniek worden ze ook behandeld en stuk voor stuk doet het beter op de Ritalin. Op een enkele na.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Wilma wat jij aangeeft qua leefomstandigheden dat scheelt idd een hoop en geeft Dobby rust.

 

Tamara, jij zegt dat je aantal ADHD hondjes hebt gezien in de kliniek. Bedoel je dan een dierenartspraktijk? Of een gedragscentrum? Ik vind het bijzonder dat er naar ritalin gegrepen wordt want is het toch een omstreden middel. Ik vind een lastig stuk qua gedragsbehandeling. Zelf geloof ik meer in een goed dagritme en in goede begeleiding of evt. bach bloesem erbij te doen. Dit is meer natuurlijker en ritalin is toch weer een chemische oplossing.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Wel een verdachte, maar niet zeker weten of het ADHD is/was. Dobby was 1 jaar, voor het eerst bij mij naar de dierenarts (hij kwam uit het asiel) en die wilde ons doorsturen naar Utrecht om te kijken of het geen adhd was. Want hij was "wel heel erg extreem druk". Ik mag er toch vanuit gaan dat een dierenarts van een grote praktijk in een grote stad zát jonge honden ziet, dus als zo'n arts zegt dat Dobby bovengemiddeld druk is, dan was hij dat vast. Dit was overigens toen die kliniek in Utrecht waar ze Ritalin geven en dan de hartslag meten echt nét open was.
 
Uiteindelijk ervoor gekozen niet naar Utrecht te gaan. Mijn hond het hele leven aan de pillen, terwijl dat nieuw is bij honden en er weinig bekend is over langdurig gebruik, nee.
 
Hij wordt over anderhalve maand 7 en hij is al een stuk gekalmeerd. Nog steeds heel actief, maar niet meer zo heel erg hyper.
 
Dobby is voornamelijk heel impulsief en kan dat ook bijna niet onderdrukken. Bij sommige gedragingen die gelinkt zijn aan instinct (water/jagen) kan alleen de dreiging van fysiek straffen er -soms- voor zorgen dat hij wel even nadenkt voor hij wat doet. Verder is hij echt ontrainbaar op die vlakken. Ook leuk, dan zeggen mensen "doe aandachtsoefeningen". Nou, dat werkt dus niet. Ik refereer altijd aan dit grapje als mensen die suggestie doen:
 
Ik denk dat er bij Dobby wel een medische oorzaak achter zit, want hij heeft ook epilepsie. Als hij zich heel erg opwindt, volgt er soms een aanval. Er zit een verband, denk ik.Hier had dagelijks ritme ook geen invloed, maar leeftijd dus wel. En... misschien... het feit dat we verhuisd zijn naar een rustigere omgeving dan een drukke stads-straat met tramlijn en ladende/lossende vrachtwagens voor de deur. "

 

 

 

Haha dat plaatje is wel erg leuk zeg!

 

Dat jullie verhuisd zijn naar een rustigere omgeving zal misschien wel schelen voor hem inderdaad  

 

Epilepsie heeft ook weer te maken met overgevoeligheid voor prikkels dus daar kan inderdaad wel een verband zitten denk ik.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

" Wilma wat jij aangeeft qua leefomstandigheden dat scheelt idd een hoop en geeft Dobby rust."

 

Klopt, maar je kunt mensen moeilijk aanraden van "drukke hond? Verhuis naar een rustigere plek". Hier kwam het toevallig zo uit, en ik merk dat hij sindsdien minder epileptische aanvallen heeft, en gewoon rustiger is. Dat laatste kan zijn vanwege de leeftijd, of omdat het hier stiller is, geen idee.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik denk dat Charlie gewoon een lekkere onstuimige puber is van 2 rassen die standaard zeer veel energie hebben ;-)

Op het filmpje zie ik een Charlie die Bruno uitdaagt. Charlie lust dat lekkers van Bruno wel ;-)

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Wilma, je kan idd niemand verplichten om te verhuizen maar wel laten inzien dat de prikkels heftig zijn voor de hond en dat je qua tijden of plekken te wandelen misschien zo kan indelen dat deze worden verdeeld over de dag.

 

Of na de wandeling niets extra's meer doen en je hond rust geven. Of een kort rondje te doen en dan thuis gaan trainen of hersenwerken. Of een kort rondje en dan bij een hondenclub gaan trainen zodat ook de prikkels verdeeld worden.

 

Mensen hebben vaak geen idee hoe prikkels bij een hond kunnen binnenkomen en daardoor maken ze sneller inschattingsfouten en gaat hun hond in de adhd stand.

honden page profiel Indie Indie

honden foto van Indie

Denk een zwarte vacht om Charlie en je hebt echt haar broer...ze blaft precies, maar dan ook precies hetzelfde als Indie. Hij sprong net op toen hij het filmpje hoorde haha! Hij daagt ook zo uit zoals zij het aanpakt. Grappig he. Indie heeft veel baat bij rust en regelmaat en vooral erg consequent zijn. Ik zeg steeds tegen mezelf: volhouden, volhouden,volhouden. Puber-hond opvoeden vind ik echt een klus maar iedereen zegt dat het over gaat. Ik hou me daar maar aan vast! Hij wordt steeds meer gericht op mij en daar ben ik blij mee. Hij kan vogels en joggers en fietsen al goed negeren. Nu nog ballen, katten en voorbij waaiende blaadjes, takjes etc. We komen er wel...ooit :-)

 

Volgende forumvraag: Bang voor bepaalde honden?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^