Zindelijkheidstraining puppy (Wakker maken of zelf wakker laten worden)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel UliUli

Beste hondenliefhebbers,

 

Ik zal ons eerst even voorstellen. Ik ben en mijn vriendin zijn 29 jaar oud en wonen in de regio Twente. Wij hebben nooit eerder een hond gehad maar na jaren lang te hebben gezegd dat wij ooit een hond willen is het moment bijna aangebroken. Wij krijgen in juni dit jaar een Golden Retriever pup van 8 weken. 

Wij zijn al veel aan het lezen over wat het beste is voor een puppy. We willen natuurlijk dat hij zich z.s.m thuis voelt in zijn nieuwe omgeving. Wij zijn zelf nog aan het twijfelen of we de eerste nachten de pup naast onze bed (in een doos)  laten slapen of gelijk in de bench in de woonkamer (waar hij later 's nachts zal blijven) en de eerste nachten uiteraard naast hem te liggen slapen op een matras samen met mijn vriendin. Dus adviezen hierover zijn ook welkom. Uiteraard is dit al meerdere keren op deze forum besproken.

 

Maar wat wij ons echt afvragen is het volgende: 
Wij lezen dat het verstandig is om de puppy om de 1 a 2 uur uit te laten zodat hij snel door heeft dat hij buiten zijn behoefte moet doen. Dit gaan wij ook zeker doen. Maar hoe gaan we dit 's nachts doen? Wat wij hiermee bedoelen is het volgende; Wij lezen hier en daar dat we om de +/- 2 uur een wekker moeten zetten zodat we op tijd wakker zijn om de pup mee naar buiten te nemen voor zijn behoefte. Door de wekker zal de pup ook wakker worden denken wij. Stel dat de pup niet wakker is geworden, moeten wij dan wachten tot dat de pup zelf wakker wordt en gaat piepen of is het verstandig om de pup wakker te maken en naar buiten te gaan zodat hij zijn behoefte kan doen? Het is wellicht een klein detail maar wij vinden het belangrijk om de pup zsm zindelijk te maken. 

Wij bedanken jullie voor je adviezen!  

 

P.s. uiteraard zijn andere adviezen over andere belangrijke onderwerpen ook welkom. 

Met vriendelijke groet,



honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Wij hebben het nooit zo gedaan en zijn er maximaal 1x per nacht uitgegaan, en dan was het niet midden in de nacht, maar 's ochtends (heel) vroeg.

Niet elke pup is hetzelfde (daar kom je heel snel achter ); je zal een beetje moeten kijken hoe het gaat en hierop anticiperen.

Piept je pup 's nachts, dan ga je eruit en laat je 'm plassen. Zorg ervoor dat eht echt alleen maar een plas is en klaar; geen gespeel of verdere aandacht, anders gaat je pup piepen om aandacht en niet om het plassen.

Piept je pup niet en merk je dat het toch nat is, dan zal je uit moeten vinden wanneer dit ongeveer gebeurt, en je wekker vervolgens op een iets eerder tijdstip zetten zodat je dat vóór bent. Van daaruit kan je de wekker steeds iets later zetten en het op die manier uitbreiden.

 

Ik ben trouwens een voorstander van de pup op de slaapkamer in een bench/doos/whatever laten slapen de eerste tijd.

Een pup wordt opeens weggerukt uit z'n vertrouwde omgeving, geen broertjes, zusjes en moeder meer. Dan is het wel zo fijn voor het vertrouwen om bij iemand te zijn die dichtbij is en niet ver weg in een 'kooi' ergens in een vreemde woonkamer waar verder niemand is.

Lekker bij je houden dus!  Na een tijdje kan je de bench rustig aan gaan verplaatsen naar de woonkamer en heb je een blije pup die heerlijk door kan slapen zonder angstig te zijn.

 

Alvast veel plezier gewenst! (En een aantal slapeloze nachten )

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Wij hebben afgewacht of gijs s nachts ging piepen, en dat deed hij, hup naar buiten en verder slapen 

 

overdag deden we hem naar buiten als hij net wakker was en na het eten

dan ook nog als hij het aangaf, deed hij heel snel al, of als ik twijfelde of hij moest

 

veel plezier met de voorpret!

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Ik ben ook voorstander om de pup eerst bij je te houden, zeker de eerste week. Beestje moet wennen aan de nieuwe omgeving en aan jullie en een bench moet ook eerst aan gewend worden (maak er een holletje van zodat ie er overdag zelf in kan gaan slapen, na een tijdje kan het deurtje dicht). Ik heb zelf destijds de bench op de slaapkamer gezet en dat na een tijdje verplaatst naar de juiste plek.

 

Ik zou niet krampachtig 's nachts iedere 2 uur een wekker zetten, dat is voor jullie nachtrust niet fijn en voor die van de pup ook niet. Als een pup slaapt lekker laten slapen. Sommige pups slapen keurig door tot de ochtend, dat is een kwestie van afwachten en kijken hoe het gaat. Ik werd zelf wakker van gepiep en dan wist ik dat er een behoefte gedaan moest worden. Je merkt het vanzelf als je het mij vraagt.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik heb de eerste nachten de wekker gezet om 3 uur.

Even naar buiten, laten plassen en weer terug.

En dit uitgebouwd, volgens mij na zo'n 2 weken of zo kon hij de hele nacht doorslapen.

Dit bij beide honden zo gedaan.

honden page profiel Nien Nien

honden foto van Nien

Kenzo sliep snachts in de bench naast mijn bed. De eerste nachten werd hij wakker, piepte hij en gingen we naar buiten met hem. dit werkte heel erg goed! We hebben de wekker niet zelf gezet!

honden page profiel UliUli

Beste Allen,

 

Bedankt voor jullie tips en adviezen. Wij gaan het inderdaad even aankijken of hij zelf begint te piepen en dan naar buiten s'nachts. Lukt dit niet, dan zet ik zelf de wekker zetten en kijken hoe dit gaat.

 

Ik heb nog wel een vraag.

Wij wonen in een appartement waarbij boven de slaapkamers zijn. Zoals aangegeven willen wij de pup de eerste nachten meenemen naar onze slaapkamer. Echter vragen wij ons af hoe dit te doen. Want zodra hij bij ons thuis is gaat hij natuurlijk eerste de woonkamer (beneden) verkennen. Later op de avond denk rond 00:00 uur moet hij mee naar onze slaapkamer om bij ons te slapen. Dit zal dan weer een nieuwe omgeving zijn. Blijft hij dan wel rustig zodat hij kan slapen of is het verstandig om 2 a 3 uur van te voren eerst met hem samen de slaapkamer te verkennen?

 

Ik hoor graag van jullie.

Alvast bedankt

 

Met vriendelijke groet, 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik vind het altijd leuk om te lezen waar stil bij gestaan wordt, zoals jij nu doet met de slaapkamer introductie. Wij hebben eigenlijk voornamelijk gewoon gedaan. (In ons geval was dat pas mee naar boven nemen als het bedtijd was, helemaal niet over nagedacht).

 

Mijn advies is dan ook, doe wat goed voelt of dat nu wel of niet een eerder bezoekje ad slaapkamer is  Hoe relaxter jullie zijn, hoe betrouwbaarder jullie aan zullen voelen voor de pup en dus hoe makkelijker die zich veilig en geborgen zal voelen in zijn nieuwe thuis.

 

Daarnaast is het idd. wel weer een nieuw vertrek maar wel 1 waarin jullie geur de boventoon voert waardoor het niet geheel nieuw of vreemd aan zal voelen voor de pup. Die geur heeft hij immers de hele dag al op kunnen snuiven aan jullie en id rest vh huis.

 

Maar heerlijk hoor al die voorbereidende puppy pret!....En straks het echte werk.....geniet maar lekker van elkaar!

 

 

 

 

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Zelf eigenlijk geen ervaring mee of advies voor, maar interessant topic!  Ik krijg zelf binnenkort ook voor het eerst een pup, dus ik volg  Tot zover in de details had ik zelf nog niet gedacht...  Wel goed hoor dat jullie je al zover voorbereiden en inlezen!

honden page profiel ElianeEliane

Reserve matras op de grond. Je legt jezelf goed en de pup zoekt wel een plaatsje dicht tegen je aan. En als hij/zij moet zal er wel gepiept worden.

honden page profiel PaulinaPaulina

honden foto van Paulina

Ik heb net als Sylvia de wekker om de 3 uur gezet en dit langzaam uitgebouwd. 

 

Ik heb lang getwijfeld of ik de pup mee zou nemen naar de slaapkamer of in de bench in de gang (waar hij later in een mand altijd zal moeten slapen. Uiteindelijk is het optie 3 geworden: in de bench in de woonkamer. Pup vond andere ruimtes de eerste dag doodeng, zo ook de gang en de slaapkamer (2 trappen op) hebben we niet eens meer geprobeerd. 

 

Heb wel de hele dag als hij niet keek wat lekkers in z'n bench verstopt en elke keer als hij ergens in slaap viel hem in z'n bench gelegd. De eerste 3 uur van de nacht heb ik op de bank geslapen, maar wel de bench dicht. Na 3 uur was ik wakker, de pup nog niet. Heb een half uur tv gekeken en daarna werd hij vanzelf wakker en heb ik hem een plasje laten doen. Direct na het plasje weer in de bench en heb de deur pas dicht gedaan toen hij echt sliep. Ben daarna lekker in m'n bed gaan liggen en heb de wekker 3 uur later gezet. Weer was ik eerder wakker dan hij, weer gewacht tot hij zelf wakker werd. Pas nadat hij wakker werd en zag dat hij opgesloten zat (maar voordat hij ging piepen) deurtje open, naar buiten en plassen en direct weer in de bench. Deur dicht maar ernaast zitten tot hij slaapt, daarna weer lekker in m'n bed gaan liggen tot 3 uur later. 

 

De nacht erna 3,5 uur ertussen. De nacht daarna 4. Net zolang tot ik hem wakker aantrof: dan deed ik de volgende nacht dezelfde tijd herhalen. 

honden page profiel PaulinaPaulina

honden foto van Paulina

Kleine toevoeging: ik merkte dat mijn pup sneller sliep als ik een deken over de bench heen gooide, zodat hij niet door de hele woonkamer kon kijken maar zijn eigen hol had. 

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Gewoon iets van tevoren dat je wil gaan slapen de pup meenemen. De pup zal wellicht even rondkijken en snuffelen maar als ie moe is zal hij snel een plekje zoeken om te slapen. En als een puppy eenmaal slaapt dan zijn ze ook echt diep in slaap

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

En zoooooo verdomde moeilijk om met rust te laten ..... Goede zelfbeheersingsoefening voor de baas.

honden page profiel PoojPooj

De zindelijheidstraining van mijn puppy gaat er goed moet ik zeggen.

's Avonds om de 3 uur een wekker en dan eruit even plasje laten doen.

Daarna weer lekker doorslapen in de Bench.

 

Nu is het zo dat ik de eerste paar dagen toch voor de wekker wakker was (bijna geen oog dicht gedaan) en als ik wat hoorde even buiten zetten.

 

Vannacht was de eerste nacht dat ik door de wekker wakker was geworden. Wel hup naar buiten en ze doet bijna instantaneously een plasje.

 

Haar Bench staat gewoon naast mijn bed.

Ze piept nauwelijks. (meestal alleen omdat ze toch wat wakker is en weigert weer te pitten.) paar seconden/minuutje piep soms en dan zzzznurk.

Ook gaat ze vroeg in de ochten spelen met haar speeltje.

(mevrouw slaapt dan net 4 uurtjes ofzo...

 

Leuke/Vervelende is dat als ze juist eruit gelaten wilt worden, gaat ze netjes voor de deur zitten wachten

Ja dat hoort baasje niet.

 

's middags dan laat ik haar lekker slapen in de Bench/Ren.

Ze licht soms half in de Bench, of net ervoor of op vaste plek in de ren. of erin natuurlijk.

 

Nu heb ik een aantal weken vrij genomen voor de pup.

Maar hoe doen anderen dat als je bijvoorbeeld boodschappen of een andere urgente afspraak hebt?

(stop je de pup dan in de Bench, ook al is ze best wel wakker? Zal dit dan niet de training teniet doen? (bench is een leuke plek training))

 

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

" De zindelijheidstraining van mijn puppy gaat er goed moet ik zeggen.
's Avonds om de 3 uur een wekker en dan eruit even plasje laten doen.
Daarna weer lekker doorslapen in de Bench.
 
Nu is het zo dat ik de eerste paar dagen toch voor de wekker wakker was (bijna geen oog dicht gedaan) en als ik wat hoorde even buiten zetten.
 
Vannacht was de eerste nacht dat ik door de wekker wakker was geworden. Wel hup naar buiten en ze doet bijna instantaneously een plasje.
 
Haar Bench staat gewoon naast mijn bed.
Ze piept nauwelijks. (meestal alleen omdat ze toch wat wakker is en weigert weer te pitten.) paar seconden/minuutje piep soms en dan zzzznurk.
Ook gaat ze vroeg in de ochten spelen met haar speeltje.
(mevrouw slaapt dan net 4 uurtjes ofzo...
 
Leuke/Vervelende is dat als ze juist eruit gelaten wilt worden, gaat ze netjes voor de deur zitten wachten
Ja dat hoort baasje niet.
 
's middags dan laat ik haar lekker slapen in de Bench/Ren.
Ze licht soms half in de Bench, of net ervoor of op vaste plek in de ren. of erin natuurlijk.
 
Nu heb ik een aantal weken vrij genomen voor de pup.
Maar hoe doen anderen dat als je bijvoorbeeld boodschappen of een andere urgente afspraak hebt?
(stop je de pup dan in de Bench, ook al is ze best wel wakker? Zal dit dan niet de training teniet doen? (bench is een leuke plek training))
  "

 

Ik denk dat als je goed bezig blijft met de bench training en het maar korte tijden zijn dat je weg bent dat het wel goed gaat  Zorg er alleen wel voor dat de pup rustig is in de bench wanneer je vertrekt, en niet compleet in paniek is al voordat je de deur uitloopt, anders bestaat er wel de kans dat ze die bench niet meer in wilt 

 

Wellicht ook een goed idee om dat proberen op te bouwen met trainen? Dat je haar eerst 20 minuutjes alleen thuis laat in de bench en dat steeds een beetje langer maakt zegmaar 

honden page profiel *Lana**Lana*

honden foto van *Lana*

Wij hebben het eigenlijk omgedraaid. Voor de hond is onze slaapkamer verboden terrein, en daarom ben ik naast de pup in de woonkamer gaan liggen. De eerste dagen hebben we haar in de bench gelegd toen ze in slaap viel en dan zelf voor de bench gaan zitten (met mn rug als 'deur'. Zo sliep ze lekker verder zonder er weer uit te kruipen. Ook hebben we een donker kleed over de bench liggen zodat het een holletje is. Wel een kleine kanttekening: wij hadden er meteen vetbed in gelegd waardoor ze zelf droog bleef wanneer ze in de bench plaste. Dat was dus minder handig achteraf, beter een handdoek waardoor ze zelf merkt dat ze geplast heeft. Ze liep hier zelfs de bench in om te plassen... En dat terwijl ze in de 4 maanden dat we haar hebben maar 9x binnen heeft geplast. Ook wij hebben momenteel een appartement zonder tuin en gingen vaak naar buiten. We lieten haar zelf wakker worden en lieten haar uit, daarna even spelen en eten en weer uitlaten en slapen. Persoonlijk vond ik de eerste twee weken heel erg heftig omdat ik constant op de hond moest letten; niet knagen aan meubels, hoe laat heeft ze gedronken, wanneer moet ze uit, alleen zijn trainen, band opbouwen, spelen, rusttijd inbouwen, socialiseren enz enz. Alvast veel sterkte gewenst en natuurlijk ook heel veel plezier!!

 

Qua boodschappen doen ed hebben wij na twee weken een vaste regelmaat ingevoerd.  's Ochtends na het tweede plasrondje was verplicht benchrust (ze sliep dan toch altijd al) en ik kon even andere dingen buitenshuis doen. Daarmee natuurlijk wel rekening houden met het opbouwen van de tijd dat de pup alleen is. Maar hier werkt regelmaat erg goed:)

 

 

Volgende forumvraag: Zit/lig
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^