Leren waken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Koen HoekstraKoen Hoekstra

Hallo Allemaal,

 

Onze Sam is in de eerste plaats een lieve familievriend en daarom trainen we met hem op een positieve manier. Dit gaat hartstikke goed. Hij leert snel, is erg sociaal en zeker. 

 

We wonen echter in Rotterdam-Zuid en ik zie mijn hond ook als een stukje woning- en persoonsbeveiliging. Ik ben bang dat onze lieve Sam ook lief wordt tegen ongewenste indringers. Ik lees op internet dat een hond niet automatisch waakt en dat hem dat geleerd moet worden. Daarom:

 

Hoe kan ik op een hondvriendelijke manier mijn hond leren waken?

 

Alvast bedankt,

 

Koen

 

NB. Sam is een Stafford gekruist met een Rottweiler van 15 weken oud. Zie foto's op mijn account.

 

 

honden foto van Vera met Abby & Cantor !

Ik ben hier wel naar benieuwd naar, dus ik volg

frans (Gast)

Gezien de kruising hoef jij je hond echt niks te leren over waken :-)
Als hij oud genoeg is komt dat vanzelf!

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

 

 

Je zal, als je hem daarop wil gaan trainen, goed voor ogen moeten hebben wat je van hem verwacht en wat je absoluut niet wil dat hij zal doen.

 

Onlangs had ik het met kennissen over een situatie die zich bij hen had voorgedaan. Het hek was dicht en hun voordeur stond open, de hond liep in de tuin. De postbode was met een pakketje over het hek gestapt en riep "volk" toen hij voor de deur stond. De hond stond kwispelend naast hem. Ze waren verbaasd en misschien zelfs enigszins teleurgesteld dat hun hond dit allemaal toeliet.

Ik vroeg hen wat ze dan gewild hadden dat hun hond had gedaan? Er kwam toen niet gelijk een antwoord omdat ze daar nooit een duidelijk beeld van hadden gehad. Ik heb ze uitgelegd dat ze hun hond hadden kunnen trainen om in zo'n situatie anders te reageren maar dat ze dan die keer dat er kinderen over het hek waren geklommen om iets te vragen, een enorm probleem hadden gehad. Ze waren toen juist heel blij dat de hond, die goed gesocialiseerd is, vriendelijk op kinderen reageert.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

nou weet ik niet...

 

je hebt een mensenvriend gekruist met een waker...

wie gaat het zeggen wat daarvan komt? tegenstrijdig...

 

wat je iig kunt doen, het aanslaan en alert wezen belonen. als je dat stimuleert is dat vaak wel genoeg "afschrikking"

maar dat is niet hetzelfde natuurlijk als een echte waker, dat kun je van deze hond denk ik niet gaan verwachten.

 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"  
 
Je zal, als je hem daarop wil gaan trainen, goed voor ogen moeten hebben wat je van hem verwacht en wat je absoluut niet wil dat hij zal doen.
 
Onlangs had ik het met kennissen over een situatie die zich bij hen had voorgedaan. Het hek was dicht en hun voordeur stond open, de hond liep in de tuin. De postbode was met een pakketje over het hek gestapt en riep "volk" toen hij voor de deur stond. De hond stond kwispelend naast hem. Ze waren verbaasd en misschien zelfs enigszins teleurgesteld dat hun hond dit allemaal toeliet.
Ik vroeg hen wat ze dan gewild hadden dat hun hond had gedaan? Er kwam toen niet gelijk een antwoord omdat ze daar nooit een duidelijk beeld van hadden gehad. Ik heb ze uitgelegd dat ze hun hond hadden kunnen trainen om in zo'n situatie anders te reageren maar dat ze dan die keer dat er kinderen over het hek waren geklommen om iets te vragen, een enorm probleem hadden gehad. Ze waren toen juist heel blij dat de hond, die goed gesocialiseerd is, vriendelijk op kinderen reageert. "

 Heel mooi voorbeeld van wat de consequenties kunnen zijn als je wilt dat hond gaat waken..of je huis en jou beschermd.

 

Koen wat heb je zelf voor idee bij je hond laten waken?Wil je dat je hond aanslaat?

Je zou in ieder geval nooit moeten willen dat je hond jouw echt beschermd,want dat krijgt hij binnen te kortste keren een spuitje(nadat hij in beslag wordt genomen).

Mijn persoonlijke ervaring is ,is dat een hond vooral aanslaat als ze het niet vertrouwen,iets horen/ruiken waarvan ze onzeker worden..en dan beginnen te communiceren dat het enge op afstand moet blijven.Nu zeg jij dat je een hele sociale en zekere hond hebt en misschien zelfs in jouw ogen te lief zal zijn tegen indringers...

ik zou dol blij zijn als mijn hond zo gelukkig was..want dat is hij namelijk,dat lees ik in hoe jij zijn gedrag beschrijft.Dus om je hond waaks te krijgen...moet er iets van nerveus/onzeker gedrag in gefokt zitten.

 

Voor bescherming van jezelf en je huis,daar moet jij zelf voor zorgen door goede sloten te nemen,of zelfs een alarm,een inbraak strip enz enz enz.

 

En voor echte wakers moet je ganzen nemen 

Anoniem (Gast)

Waken komt niet met de tijd vanzelf wel daar zul je een ras op moeten selecteren. Onze wakers doen dat vanaf 8 weken al en de rest doet ze na maar missen de alertheid, het fanatieke en de drive om zonder aarzeling grenzeloos ervoor te gaan.

Anoniem (Gast)

Nerveus en onzeker gedrag is kolder en vind je bij echte wakers niet. Gans maakt meer herrie maar een waakhond is overtuigender!

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Nerveus en onzeker gedrag is kolder en vind je bij echte wakers niet. Gans maakt meer herrie maar een waakhond is overtuigender! "

 Ik ben wel benieuwd welk ras jij fokt?En wat voor gedrag en signalen ze laten zien op het moment van het waken?

 

En ja precies,op het moment dat een Gans herrie maakt..kun je zelf aan komen snellen om je eigen 'problemen'op te lossen i.p.v. daar je hond voor in te zetten.

Waken is toch juist meer bedoelt voor het alert reageren..zodat wij mensen gealarmeerd zijn...daarom zijn ganzen juist goed,omdat je het echte werk zelf moet doen en oplossen en niet per ongeluk de

'indringer' -wat ook een kind kan zijn die binnen loopt- wordt 'ontvangen' door de hond.

Anoniem (Gast)

Fila Brasileiro...

 

Denk dat daarmee het meeste wel gezegd is  qua gedrag, signalen en overige onduidelijkheden ;)

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Fila Brasileiro...
 
Denk dat daarmee het meeste wel gezegd is  qua gedrag, signalen en overige onduidelijkheden ;-)"

 Voor mij niet..ik heb en fok geen Fila Brasileiro,kan wel wat algemene beschrijvingen gaan zoeken op het internet,maar jij bent er direct bekend mee en zit dagelijks 'bovenop' een roedel van FB's.

Ben nog steeds benieuwd wat jouw ras laat zien op het moment dat jij vindt dat zij aan het waken zijn?

 

EDIT: Misschien ben ik onduidelijk.Ik zou graag willen weten of er tijdens het waken wordt gegromd,geblaft,direct naar een deur wordt gelopen,of de hond oogcontact met jouw zoekt,staart hoog/laag/halverwege met of zonder kwispel- hele brede heupkwispel of strakke hoge kwispel,rug haren omhoog of juist niet,oor stand.

 

Hoe werkt het waak gedrag van een FB als waakhond.

honden page profiel wesleywesley

wat een super leuke hond op de foto.

 

het zal voornamelijk in het ras zitten en daar hoef jij jezelf geen zorgen over te maken als ik zo eens naar de kruising kijk.

het zal waarschijnlijk een kwestie van tijd zijn.

maar wat verwacht je van waken?

ik hoop alleen dat je hond aan slaat wanneer nodig is en als jij een teken geeft van dat het goed is..ophoud.

bij mijn hond begon het met een leeftijd van een maand of 6 en dan vooral in het begin savond,s wanneer het donker was. en er kwam iemand aan gaat der staart recht om hoog staan en der rug haren en komen er een paar kleine blaffen uit.. van ik heb je gezien en niet dichterbij komen.

ook zal de hond heeel goed zelf aanvoelen of het gewenst volk is of niet.. ik zou er niet te veel mee bezig zijn. als het erin zit komt het we.

 

succes ermee

Volgende forumvraag: Puber Mugsy 6 maanden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^