Clickertraining

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Michael MorasMichael Moras

honden foto van Michael Moras

Hallo!

 

Toen Lex - een Bordertje van ondertussen 5 maandjes - bij ons thuis kwam, plande ik te starten met de clickertraining. Ik vond het nogal onhandig werken: Lex onder controle houden met snoep en clicker in je hand; waarschijnlijk komt dit gewoonweg door mijn eigen onhandigheid, maar ja :-)

 

Bovendien was het relatief eenvoudig om Lex de meeste basiscommando's aan te leren. Hierdoor had ik geen noodzaak aan het clickersysteem. Het voorbije weekend kwam het gebruik van de clicker ter sprake, waardoor ik toch weer twijfel of ik hem wel dan niet ga gebruiken. 

 

Ik informeerde me al meermaals, maar meestal wordt er met de clicker nog duiding gegeven met snoep (bv. voor een "af" breng je een snoepje naar beneden wanneer je hond zit). Bij andere bronnen spreken ze over een systeem waarbij je "enkel clickt wanneer je hond het gewenste gedrag vertoont" om zo "een ruw gedrag stelselmatig te verfijnen". 

 

Probleem is, ik probeerde al meermaals te wachten tot Lexi iets doet als aanknopingspunt voor een nieuw commando. Hij denkt gewoon "doei" en gaat spelen. Als ik duiding geef met snoep en klik wanneer hij iets doet in richting van het commando, kan ik evengoed mijn "flink" als stemcommando gebruiken.

 

Waar zie ik het mis?

 

Dank!

honden page profiel anja met Bobbyanja met Bobby

honden foto van anja met Bobby

Als jou hond op jou stem reageert met het juiste commando dan heb je geen clicker nodig. De clicker is een hulpmiddel om op het juiste moment het gedrag dat jij wilt te belonen. Vraag jij om een zit en hij gaat zitten hup click en dan belonen, wat hij dan na de click doet maakt niet meer uit. De click is dus een manier om goed zo voor zijn gewenste gedrag te zeggen, alleen niet stemmingsonderhevig. 

Dus als jij je eens een keer niet zo goed voelt dan kan dat doorklinken in je stem , soms ben je minder enthousiast dan anders en daar kan een hond op reageren. Bij de clicker heb je dit niet.

En het is met de clicker training de bedoeling dat als ze begrijpen wat jij wilt en daarvoor ook steeds beloont zijn met click en snoepje (snoepje pas na de click enniet in je hand houden) dat je dit dan weer afbouwt via interval. Dus eerst voor elke zit een click, dan misschien voor de 1e een click , dan voor de 3x een click dan de 5x en dan ineens weer de 1x. En dan afbouwen dus steeds vaker het commando zonder clicken of snoepje zodat je uiteindelijk zonder click kan.

Dat is hoe Bobby en ik het nu leren bij de basiscursus van de hondenschool. Moet zeggen ben blij met de clicker.

Maar geen snoepjes in je hand dus alleen je clicker tussen duim en wijsvinger en je lijn om de andere 3 vingers heb je 1 hand vrij om je snoepje uit je zak te halen

Maar nogmaals als je hond gewoon goed op je stem reageert en je commandos opvolgt dan doorgaan heb je geen hulpmiddel nodig

honden page profiel Michael MorasMichael Moras

honden foto van Michael Moras

Anja,

 

Dank voor je reactie, vooral jouw tip om GEEN snoep vast te hebben in je hand is een zeer welgekomen tip! Dat vergemakkelijkt al het systeem.

 

Persoonlijk heb ik geen probleem om enthousiast te doen en reageert Lex op mijn "flink". Ik zeg nu eenmaal ook niet elke keer "flink" telkens ik hem zeg te gaan zitten, evenals ik hem daar ook niet altijd voor beloon met een snoepje. 

 

Groetjes!

honden page profiel anja met Bobbyanja met Bobby

honden foto van anja met Bobby

Gaat ook vooral om de aandacht te hebben van de hond en vaak kijken ze je eventjes aan en draaien ze weer weg. En vaak komt je stem met goed zo etc dan net te laat en met de clicker kan je precies op dat moment clicken dat ze kijken dus beloon je ze net op het goede moment omdat de click dan de beloning is (gevolgd door het snoepje) dus wel als je clickt een snoepje geven.

Vaak hebben de hondjes een trickerwoord waar ze goed op reageren. Als ik 'kijk eens' zeg voor Bobby dan heb ik vaak weer zijn aandacht.

 

Wij leren wel zoals bij zit en blijf dat je dan eerst clickt voor de zit, 

wil je dat hij blijft dan zeg je nog niet het commando blijf dat koppel je er later pas aan. Je laat hem zit doen gaat wat wiebelen of een stapje weg en stapje terug dan pas clicken (click dus uitstellen na het commando zit) Dan evt 2 stapjes en 2 stapjes terug blijft hij netjes zitten ( je kan je hand ophouden zoals stopteken dat hij moet blijven) dan kan je het commando blijf geven en clicken.

Dan de volgende keer wel commando zit , blijf ,weglopen, teruglopen en dan clicken(als hij netjes is blijven zitten)

Succes

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als je het heel precies gaat bekijken is clickertraining alleen free shaping.

 

De rest is trainen met een clicker. 

Daarbij wordt vaak de lure reward methode gebruikt, waarbij je mbv een snoepje de hond een handeling laat uitvoeren. Ideaal gebruik je als je hond dat 3 keer achter elkaar goed heeft gedaan niet meer het snoepje uit je lure hand en snel daarna laat je het loksnoepje weg. 

 

Bij clikcertraining kom je eigenlijk een hand tekort. Zeker als je ook nog de lijn vast miet houden. 

 

Waar je ook heel erg op moet letten is dat je pas na de klik naar je snoepjes begint te reiken. Wen jezelf aan om eerst tot drie te tellen voor je hand naar je zakje gaat. 

honden page profiel Michael MorasMichael Moras

honden foto van Michael Moras

Hallo!

 

Dank voor jullie reacties!

 

Ik denk echter dat ik me verkeerd heb uitgedrukt. Ik probeer het anders/duidelijker te omschrijven:

 

- Waarom zou ik een clicker gebruiken als Lex reageert en enthousiast geraakt als ik "Flink" zeg bij het correct uitvoeren van een commando?

 

- Moet je, bij het gebruik van de clicker, in het begin eveneens snoep gebruiken om je hond te richten/duiden wat je precies van hem wil? Ik lees meermaals dat hij moet "leren leren" en je moet clicken als hij toevallig iets doet wat je later aan een commando wil koppelen. Er is dan echter geen sprake om snoep als duiding te gebruiken, enkel als beloning.

 

Groetjes!

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Als hij goed op je stem reageert, dan zou ik die hele clicker achterwege laten

maar dat is mijn mening

ik vind het onhandig, heb ook bewust een hondenschool gekozen die zonder clicker werken

 

Maar nu heb ik ook een hond die niet zo van de kunstjes enzo is, daar lijkt een clicker me wel handig voor 

hOe? Geen idee, geen ervaring mee ;) 

honden page profiel Michael MorasMichael Moras

honden foto van Michael Moras

" Als hij goed op je stem reageert, dan zou ik die hele clicker achterwege laten
maar dat is mijn mening
ik vind het onhandig, heb ook bewust een hondenschool gekozen die zonder clicker werken
 
Maar nu heb ik ook een hond die niet zo van de kunstjes enzo is, daar lijkt een clicker me wel handig voor 
hOe? Geen idee, geen ervaring mee ;-)  "

 

Ja, ik probeerde het dus in het begin ook de clicker. Vond het zelf ook vrij onhandig werken, maar is misschien maar een gewoonte. Vooral het je hond "leren leren" interesseert me. Maar ik zie niet in op welke manier dat dat precies is, als de clicker gewoon een vervanger is van mijn "Flink"...

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Of je een gedrag wil lokken met een snoepje is een keuze die je zelf moet maken. 

Een klikker is veel duidelijk voor je hond dan gesproken woord. Het is een geluid dat je anders nooit maakt en veel korter dat iets wat je kan zeggen. Mensen hebben ook de neiging om teveel te praten waardoor het voor de hond allemaal niet duidelijker wordt. 

Je kan in principe elk geluidje gebruiken (voor dove honden ook lichtsignalen of een gebaar) als marker (de click is een marker, je markeert gewenst gedrag). Als je dat maar alleen voor markeren gebruikt. Ik gebruik nu alleen nog mijn clickwoord "yessss". O

Door te trainen leert je hond ook leren. Door goed trainen leert je hond ook generaliseren (dat jouw cue, aanwijzing in verschillende situaties hetzelfde betekent). 

Met mijn oudste heb ik ook de klikker na een maand in de kast gelegd. Ik merkte dat ik mijn kop niet kon houden en vergat te klikken.

Met de tweede ben ik met 7 maanden obedience training gaan doen waar met de clicker getraind werd. Daar heb ik het wel geleerd. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^