Hulp gezocht! Een goede trainer/gedragstherapeut

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BalooBaloo

Pauline: Dat gaat qua ruimte helaas niet lukken...wij zitten met onze eettafel nu al klem tegen de bench aan.

 

Yvonne: dank voor je bericht en begrip!

c (Gast)

ja als die kinderen de hond al pesten en op hem gaan liggen

het is toch geen zadel

hond niet opgevoed en schijnbaar kindjes ook niet

vindt je het gek dat het dier gek woed van alles het is dat arme dier te veel

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Ik heb helemaal niks gezegd over een nieuwe hond....ik ga baloo echt niet zomaar vervangen!! Ik vind zelfs dat wij op dit moment het niet waard zijn om een nieuwe hond te nemen, dat zou niet in me opkomen!
 
Het lijkt voor jullie nu heel kort, dat snap ik...maar ik loop hier al heel lang mee. En ja, nog steeds wil ik van alles proberen en dat zal ik ook zeker doen in de tussentijd dat we opzoek zijn naar een gouden mand....maar ik kon het eerder voor mezelf nog niet toegeven...niet willen toegeven, dat wij niet goed genoeg zijn voor hem. :(
 
Mijn zoontje gedraagt zich in zijn ogen wel normaal: knuffelen, eten willen geven, op hem liggen (om te knuffelen). Het is allemaal uit liefde bedoeld, maar voor de hond niet fijn! "

 

 

ik vind dat je veel te hard bent voor jezelf, ok je had een beeld voor ogen van een gezellige familie die met een hond lekker ontspannen wandelt en de realiteit blijkt anders.

 

Maar alles wat je opnoemt is eigenlijk geen reden om jezelf zo te kort te doen. Je hebt nare adviezen gekregen, niet gerealiseerd dat een kind en een hond niet dezelfde taal spreken. Maar dat is allemaal prima te veranderen. Ook het ontspannen wandelen, al is het aan de lijn komt echt wel.

Dat hij zo gehecht is aan jou valt ook echt op te lossen, door zijn zelfstandigheid te verbeteren.

 

Bovendien is nogmaals herplaatsen ook niet fijn voor Baloe, wat moet er van hem terechtkomen...

hij is nu aan jullie gewent en met de nieuwe aanpak zou hij het perfekte gezin met gouden mandje getroffen hebben.

 

En je man, is hij niet gehecht aan de hond...en je zoontje...

 

Dat is hoe ik het zie hoor. Misschien heb ik het mis, maar ik vind dat je op het moment een te haastige beslissing neemt.

 

 

 

 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

"Bel asiels in de omgeving om te vragen hoe en wat het nu zit met dat gesloten asiel. Vraag het asiel ook of het mogelijk is dat je Baloo via hen herplaatst, zodat hij bij jou in huis blijft, maar dat het asiel mensen doorstuurt naar jullie. Op die manier kan hij ook op de site van het asiel gezet worden, zodat hij meer onder de aandacht komt. Ik zou vooralsnog even uit de buurt blijven van Marktplaats/Tweedehands/supermarktbriefjes e.d. Je zoekt voor Baloo een specifiek iemand, de kans die die persoon via de supermarkt een hond zoekt is niet zo groot... "

 

Super antwoord!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Wat een geweldige (ahum) inbreng van die gasten weer ;-)

Misschien een idee om een negeer knop te gaan invoeren?

honden page profiel MBXMBX

honden foto van MBX

Als je hem echt wil herplaatsen zou ik contact opnemen met adopt a staff, staffs and more, gouden mandje gezocht. Dat soort Facebook sites. Begin aub niet aan marktplaats of die onzin. Komen vaak mensen op af waar je hem niet graag heen doet.

 

ik zou ook in de omschrijving zetten dat je hem liever niet bij kleine kinderen herplaatst, niet bij andere honden, dat hij verlatingsangst heeft en bij mensen met ervaring. Het gaat echt een hele klus worden om een hond als Baloo bij mensen te plaatsen die weten waar ze mee bezig zijn zonder de hond te "verzieken". Geef hem niet aan de eerste de beste mee en breng hem langs ipv hem te laten ophalen. 

Tsja (Gast)

Persoonlijk denk ik dat je de hond met de omschrijving 'niet bij kleine kinderen" erg tekort doet. Hoe gaat hij ooit een huisje vinden? Mijn nichtje van 2,5 weet prima met honden om te gaan...raakt ze niet ongevraagd aan en kan toch heel lief brokjes verstoppen voor ze. Denk dat een groot deel opvoeding is (ja sorry geef gewoon maar mijn ongezouten mening), en dan bedoel ik niet de inzet maar of de manier waarop zinvol is...600 keer zeggen dat de hond iets niet leuk vind...tsja...misschien een keer consequenties verbinden aan wat niet mag? Ook een kind van 2,5 snapt een time out. De hond is op dit moment het vertrouwen kwijt omdat hij het zelf moet oplossen..mag ie dan een lip optrekken? Hopelijk kan de GT daar het juiste beeld bij krijgen.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

" Mijn zoontje is 2,5 jaar oud!!!
Het is zijn manier van knuffelen....en ik vertel hem iedere keer dat dat niet mag, dat Baloo dat niet wil, dat Baloo daar bang van wordt.
 
Helaas zijn de hersen van een 2 jarige nog niet volledig ontwikkeld en mijn kind de hele dag opsluiten is ook geen optie.
Jullie mogen nu gewoon even van mij aannemen dat ik ECHT mijn uiterste best doe. Voor mijn zoontje EN voor Baloo!!
  "

 Natuurlijk doe jij je uiterste best! Anders kwam je hier niet met deze vragen!

En je hoeft je helemaal niet te verdedigen voor je keuze, het is al moeilijk genoeg zo.

 

Wat ik nog wel  even wou zeggen: ik zou hem niet gratis aanbieden op marktplaats of zo, want daar komen mensen op af die de hond gaan laten vechten of nog erger: die hem gaan gebruiken als 'oefenhond' voor echte vechthonden. Helaas bestaat dit blijkbaar nog. Heb dat eens ergens gelezen, denk zelfs op dit forum ...

 

Ik zou ook eens even kijken naar sites die honden herplaatsen. Er zijn er talloze. Je kan dan zo bemiddeling vragen, de hond komt dan met een foto op de site en zij regelen alles voor jou. Ik heb wel geen idee of daar kosten aan te pas komen voor jou. Maar dat kan er, denk ik, dan ook nog maar bij. Het gaan geen honderden euro's zijn, denk ik.

 

Ik vind het trouwens een hele moedige beslissing, verschrikkelijk eigenlijk, maar ik snap het wel. Je mag het niet riskeren dat je kind ooit door hem gebeten wordt! Dit gaat te ver. En wachten tot het te laat is, zou helemaal stom zijn.

 

Jij kent je hond en je kind het best. Jij alleen kan de situatie inschatten zoals ze is. En als jij voelt dat er toch wel iets van gevaar dreigt, dan heb je eigenlijk geen keuze.

 

Een kind van die leeftijd kan niet adequaat reageren op een hond! Zo'n kleintje kan de signalen van de hond niet lezen! En het is goed dat je het honderd keer tegen hem zegt, maar dat gaat op deze leeftijd helaas nog duizend keer meer moeten, kan jij niks aan doen, is gewoon zo.

 

Ik wens je alleszins veel sterkte met het verdere verloop.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Persoonlijk denk ik dat je de hond met de omschrijving 'niet bij kleine kinderen" erg tekort doet. Hoe gaat hij ooit een huisje vinden? Mijn nichtje van 2,5 weet prima met honden om te gaan...raakt ze niet ongevraagd aan en kan toch heel lief brokjes verstoppen voor ze. Denk dat een groot deel opvoeding is (ja sorry geef gewoon maar mijn ongezouten mening), en dan bedoel ik niet de inzet maar of de manier waarop zinvol is...600 keer zeggen dat de hond iets niet leuk vind...tsja...misschien een keer consequenties verbinden aan wat niet mag? Ook een kind van 2,5 snapt een time out. De hond is op dit moment het vertrouwen kwijt omdat hij het zelf moet oplossen..mag ie dan een lip optrekken? Hopelijk kan de GT daar het juiste beeld bij krijgen. "

 Kinderen tot ongeveer 12 jaar, zijn onvoorspelbaar en ze zijn impulsief. Ze kunnen absoluut regels kennen en begrijpen, maar ze kunnen zo maar ineens alle regels vergeten zijn. Ineens de straat over rennen, zonder te kijken als de bal de straat op vliegt, ineens de hond spontaan een knuffel geven als een vriendje op bezoek is. Hoe goed je kids ook opgevoed is. Daarom dat je nooit een jong kind alleen moet laten met een hond, hoe lief hij ook is. Heeft niets met opvoeden te maken.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

"  Kinderen tot ongeveer 12 jaar, zijn onvoorspelbaar en ze zijn impulsief. Ze kunnen absoluut regels kennen en begrijpen, maar ze kunnen zo maar ineens alle regels vergeten zijn. Ineens de straat over rennen, zonder te kijken als de bal de straat op vliegt, ineens de hond spontaan een knuffel geven als een vriendje op bezoek is. Hoe goed je kids ook opgevoed is. Daarom dat je nooit een jong kind alleen moet laten met een hond, hoe lief hij ook is. Heeft niets met opvoeden te maken. "

 Kinderen van 12 tot 82 jaar ook, maar dan is het hun eigen schuld :p

honden page profiel PeterPeter

"  
Top GT idd, mede veroorzaker van die 6 pitbull achtige honden die een labrador verscheurd hebben en ondanks dat ze ermee in de krant had gestaan vervolgens in alle toonaarde ontkende de honden te kennen.
 
Beste TS dit zijn de GT's die je moet mijden als de pest!!
 
Als ik meer tijd heb zal ik nog wel inhoudelijk op je verhaal reageren. 1 ding wil ik wel alvast plaatsen:
Je heb een bijzonder energieke kruising, niet of weinig ermee lopen, zal het gedrag alleen maar verergeren!!! Zorg ervoor dat ie zijn energie kwijt kan, Fietsen zou een optie kunnen zijn, maar dat ligt eraan hoe zeker jij ben, want als ie begint te trekken naar een hond moet je hem op de fiets wel kunnen houden..... Ik zelf ben erg grote liefhebber van de flirtpole (kijk ff op youtube voor voorbeelden), simpel en in 15 minuten een behoorlijke workout voor een ongetrainde hond.
 
Als je graag de krant wil halen moet je hem vooral maar los blijven gooien. Spelen met andere honden NEEEEEEEEE!!!! Is niet het type hond ervoor. Jij kan dat mogelijk leuk eruit vinden zien, maar je hond ervaart dat totaal anders. Met hetgeen je schrijft kun je maar 1 conclusie trekken, namelijk hij wil alles en iedereen domineren....  "

 

Waarom is de hond van ts geen type hond om los te laten lopen? het gaat hier om een kruising, niet om een echte stafford he.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Kinderen van 12 tot 82 jaar ook, maar dan is het hun eigen schuld :p "

 Helemaal eens! 

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

"  Kinderen tot ongeveer 12 jaar, zijn onvoorspelbaar en ze zijn impulsief. Ze kunnen absoluut regels kennen en begrijpen, maar ze kunnen zo maar ineens alle regels vergeten zijn. Ineens de straat over rennen, zonder te kijken als de bal de straat op vliegt, ineens de hond spontaan een knuffel geven als een vriendje op bezoek is. Hoe goed je kids ook opgevoed is. Daarom dat je nooit een jong kind alleen moet laten met een hond, hoe lief hij ook is. Heeft niets met opvoeden te maken. "

 

m.i. een kwestie van blijven herhalen, herhalen en herhalen i.c.m. de consequenties...tuurlijk gebeurd het misschien nog eens, maar in dit geval 600 keer moeten zeggen, dan werkt dat blijkbaar niet, eens iets anders proberen is dan toch niet zo'n raar idee?

 

Verder als het geen gewoonte (normaal) word op de hond te gaan liggen, omheen te hangen, gaat het ook niet in het systeem van een kind zitten, dus voorkomen is ook belangrijk. Achter een bal aanrennen zit nu eenmaal in het systeem, voetbal etc.

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker

honden foto van Mick

"  
Waarom is de hond van ts geen type hond om los te laten lopen? het gaat hier om een kruising, niet om een echte stafford he. "

 

Heb je de beschrijving van het gedrag naar andere honden gelezen? Nou juist daarom dus.

honden page profiel BalooBaloo

Woensdag komt de gedragstherapeut langs. We gaan dan eerst eens even goed kijken wat de trigger is en wat we er aan kunnen doen.

 

Langs honden lopen gaat steeds beter! Het commando 'doorlopen' gaat steeds beter. Mijn grootste probleem zijn op dit moment loslopende honden die op baloo afkomen. Ik wil 'doorlopen' maar Baloo wil natuurlijk kijken. Als ze te dichtbij komen is het toch lelijk doen. Dus de positieve ervaringen zijn er nog niet echt.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

" Woensdag komt de gedragstherapeut langs. We gaan dan eerst eens even goed kijken wat de trigger is en wat we er aan kunnen doen.
 
Langs honden lopen gaat steeds beter! Het commando 'doorlopen' gaat steeds beter. Mijn grootste probleem zijn op dit moment loslopende honden die op baloo afkomen. Ik wil 'doorlopen' maar Baloo wil natuurlijk kijken. Als ze te dichtbij komen is het toch lelijk doen. Dus de positieve ervaringen zijn er nog niet echt. "

 Je bent alleszins al heel goed bezig! En ik vind het knap dat je nog niet meteen opgeeft.

Probeer je misschien niet zoveel aan te trekken van die niet-aangelijnde honden en de negativiteit van je hond hiernaartoe. Uiteindelijk horen die andere honden niet naar jouw hond toe te stormen! Hun baasjes zijn degenen die hun honden moeten bijhouden, hè, daar kan jij niks aan doen, en dus ook je hond niet.

honden page profiel BalooBaloo

Dank je :)

 

Als er een loslopende hond op ons af komt sta ik altijd klaar om die 'weg te werken'. Door "NEE" te zeggen en een stap op hun af te doen.

De standaard reactie van de andere eigenaar is dan: "oh maar hij doet niks hoor!"

 

Nee.....maar die van mij wel!!

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

" Dank je :-)
 
Als er een loslopende hond op ons af komt sta ik altijd klaar om die 'weg te werken'. Door "NEE" te zeggen en een stap op hun af te doen.
De standaard reactie van de andere eigenaar is dan: "oh maar hij doet niks hoor!"
 
Nee.....maar die van mij wel!! "

 Inderdaad, het moet wel nogal stresserend zijn om zo te wandelen. Jij bent nooit gerust, want je wil natuurlijk niet hebben dat je hond een andere hond zou verwonden. Of nog erger, een baasje of jezelf! Want tijdens zo'n schermutseling moet je tussenbeide komen en dan wordt het ook gevaarlijk voor de mensen in kwestie. Je weet wel dat je hond het niet op de mensen bedoelt, maar daar ben je natuurlijk niks mee op dat moment.

 

Ik kan me voorstellen hoe vervelend het allemaal is.

Hier ook privélessen gevolgd met onze grote loebas, die heel vreemd begon te doen naar mannen en naar andere honden toen ie begon te puberen.

 

De gt heeft dit mooi voor elkaar gekregen en nu zijn er eigenlijk geen problemen meer. Ik was en ben nog steeds beetje als de dood als er een losse hond op ons komt afgestormd, maar nu zonder reden. Dat was ooit anders.

Hier werd met de hond van de gt geoefend op onbekend terrein. Eerst van op grote afstand, later dichter, enz. Ik vond het wel fijn om de vooruitgang te zien.

Komt helemaal goed!

Veel succes nog!

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Goed bezig!!

Zet door, word weer baas over je eigen onzekerheid en daarmee ook over je hond..
Ik probeer heel doelbewust recht voor me uit te 'staren' zonder op andere honden/mensen te letten. Geloof me, valt niet mee, je bent geneigd eerst het park af te speuren, maar onbewust geef je daarmee je hond het signaal dat je onzeker bent over de situatie.. (was ik me echt niet van bewust!!) Je hond zal niet graag een onzekere leider volgen, en dus het heft zelf ikn handen gaan nemen..

Als ik nu het park inloop, probeer ik iets omhoog te kijken, naar de kruinen van de bomen, en te denken, wat een mooi weer voor een wandeling. Vaak hoor ik mezelf inmiddels ook zeggen tegen Babs en Lex; Kom, we gaan!

Ik ga zelf ook elke dag een beetje vooruit, en Babs daarmee ook. Enige vervelende is nog dat mijn vriendin , waar ik altijd mee ga lopen, me constant op de hoogte houdt wie er aan komt.. Al een paar x gevraagd of ze daar mee op wil houden, maar dat is blijkbaar erg moeilijk ;-)


Heel veel succes, en ben benieuwd naar je verslagje van de GT..

honden page profiel PeterPeter

"  
Heb je de beschrijving van het gedrag naar andere honden gelezen? Nou juist daarom dus. "

 

Ah, ik dacht dat je meer op ras doelde.

 

 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Goed bezig!!

Zet door, word weer baas over je eigen onzekerheid en daarmee ook over je hond..
Ik probeer heel doelbewust recht voor me uit te 'staren' zonder op andere honden/mensen te letten. Geloof me, valt niet mee, je bent geneigd eerst het park af te speuren, maar onbewust geef je daarmee je hond het signaal dat je onzeker bent over de situatie.. (was ik me echt niet van bewust!!) Je hond zal niet graag een onzekere leider volgen, en dus het heft zelf ikn handen gaan nemen..

Als ik nu het park inloop, probeer ik iets omhoog te kijken, naar de kruinen van de bomen, en te denken, wat een mooi weer voor een wandeling. Vaak hoor ik mezelf inmiddels ook zeggen tegen Babs en Lex; Kom, we gaan!

Ik ga zelf ook elke dag een beetje vooruit, en Babs daarmee ook. Enige vervelende is nog dat mijn vriendin , waar ik altijd mee ga lopen, me constant op de hoogte houdt wie er aan komt.. Al een paar x gevraagd of ze daar mee op wil houden, maar dat is blijkbaar erg moeilijk ;-)


Heel veel succes, en ben benieuwd naar je verslagje van de GT.. "

 

Ja idd, nog los van wel of niet leider - als jij ontspanning en rust uitstraalt, neemt je hond dat veel eerder over. Onze kan ook overdreven reageren op andere honden, al wordt het steeds minder. Maar ook in het begin, toen ze eigenlijk nog op alle honden reageerde, is het wel gebeurd dat ik zo diep in gesprek was dat ík de andere hond niet zag, waardoor zij ook veel relaxter reageerde. Bij ons helpt het ook als we met bekende honden oplopen. Als die niet reageren op de andere hond, denkt zij ook heel snel van, ohhhh blijkbaar is er niets aan de hand. (Andersom, als de andere hond erg reageert, ookal is dit juist positief, van ohhhh leuke hond snuffelen, dan reageert zij juist negatief). Misschien ook een tip om af en toe te proberen? Heb het gevoel dat het goede voorbeeld van bevriende honden hier ook heeft geholpen de afgelopen twee jaar.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

En? Hoe was het met de GT?

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

" En? Hoe was het met de GT? "

 Sorry, is pas morgen.

honden page profiel BalooBaloo

Even een update.

 

De GT is langsgeweest en we hebben tips gekregen om zijn gedrag om te buigen. Het komt overigens voornamelijk uit onzekerheid bij Baloo.

 

We merken al wel verandering bij hem. Buiten gaat steeds beter en hij heeft zelfs met een aantal honden al gespeeld :)

Een echte agressie uitval heb ik niet meer gezien bij hem, maar daar heeft hij de kans ook niet meer voor gekregen. Ik probeer hem zo goed mogelijk te 'lezen' en aan zijn houding te bepalen of we wel of niet dichterbij een andere hond gaan.

 

We zijn begonnen met fietsen. In het begin doodeng, omdat hij niet netjes naast bleef lopen en alleen maar HARD wilde gaan. Nu is dat anders, soms is hij zelfs niet vooruit te branden! 

 

Alleen thuis zijn gaat nog nergens over...hij heeft zelfs van het weekend iets gesloopt terwijl we thuis waren, maar ik te lang boven ben gebleven!! Het lijkt wel alsof we een paar maanden terug in de tijd zijn gegaan. Hij zit nu weer op het niveau van toen ik die trainer in huis haalde: (weer)vrolijk, redelijk oke buiten, een ramp alleen binnen!

 

Al met al: we're working on it

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Fijn toch dat er vooruitgang is?!

 

Nog veel succes en vooral heeeeeel veel geduld :)

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Alle kleine beetjes vooruitgang blijven vooruitgang!

Vier elk klein stapje met een groot feest! Je bent op de goede weg!!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Verlatingsangst is niet altijd makkelijk op te lossen, er kunnen zoveel oorzaken zijn

 

Een probleem is eigenlijk een symptoom van iets, dus daar moet je dan achter zien te komen waardoor dat veroorzaakt wordt.

 

Fietsen ik weet het niet, voor veel honden is dat toch wel erg spannend, en als hij bijna niet vooruit te branden is, geen idee of dat dan wel zo goed is.

 

Wat zei de gt over de verlatingsangst en over het begeleiden met kinderen en andere honden?

 

http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/03/04/veilig/

 

http://www.moniquebladder.nl/blog/2011/10/13/verlatingsangst/

 

https://www.youtube.com/watch?v=2sP-ATqvf2k

 bovensstaande link is een documentaire van de BBC over verlatingsangst en tips waar je misschien iets aan hebt

 

Hersenwerk is ook goed om de hond wat zelfverzekerder te maken zodat hij niet meer totaal van jou afhankelijk is

 

Iemand plaatse vandaag ook een paar filmpjes van Zak George waar je veel tips uit kan halen.

honden page profiel sammy van Sammysammy van Sammy

honden foto van sammy van Sammy

Hoi Baloo,

 

Ik heb je een pb gestuurd.....

honden page profiel BalooBaloo

Fietsen staat op een laag pitje nu....Hij weigert gewoon naar kantoor te rennen. Want terug naar huis gaat heel goed, en 's avonds een andere kant op fietsen ook. Blijkbaar vindt hij de kantoor-route niet leuk ofzo??

 

Hij heeft sinds kort een nieuwe hobby: zwemmen. Hopelijk kan hij daar een beetje zijn ei in kwijt.

 

Met de gedragstherapie hebben we geen tijd gehad om de verlatingsangst aan te kunnen pakken. Daar zou nog een sessie voor nodig zijn, maar wat ze wel zei was dat het bij hem waarschijnlijk in zijn karakter zit. En misschien valt het 'af te dwingen', maar daar wordt Baloo ook niet gelukkig van...

 

Met andere honden zijn we dus nog steeds bezig. We hebben een paar goede ervaringen achter de rug (honden waarmee hij zelfs gespeeld heeft) maar gisteren helaas ook weer een slechte ervaring. Er zat gelukkig een hek tussen...maar anders...

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Is Gerdine bij je langs geweest?

 

Is het wel verstandig om hem nu te confronteren met andere honden? Zelf zou ik liever nog flink afstand bewaren en hem juist leren andere honden te negeren.

pagina 4 van 5 12 3 45
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^