Clickertraining

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Robin (Gast)

Hallo allen,   sinds 5 weken hebben wij een Rottweilerpupje van nu 13 weken, we gaan er mee op puppycursus en dat gaat erg goed.   Nou vroeg ik mij af wat de voor- en nadelen zijn van clickertraining en hoe clickertraining werkt. Ik twijfel om hiermee te gaan werken, omdat je goed gedrag accurater kunt belonen(denk ik).   Nu werken ze hier op de hondenschool niet mee, en heb mijn vraag daar ook nog niet neergelegd.  

Cuneo (Gast)

Clickers zijn voor mensen die geen leiding kunnen geven zonder ;)

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

" Clickers zijn voor mensen die geen leiding kunnen geven zonder <img class=" />"

 


Dit is een reactie van iemand die nog veel te leren heeft

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Allereerst proficiat met je pup!  Wel jammer dat ze op je hondenschool niet meewerken. Begeleiden ze je niet goed ofzo?

 

Voordelen:
- Als je met clickertraining werkt ga je echt bewust belonen (en trainen). Minder kans dus om iets ongewenst te belonen.
- Het is een snelle manier van belonen. "klik" en de hond weet dat die iets goed gedaan heeft. Een snoepje nemen duurt bijvoorbeeld langer dan een klik.

- Het is emotieloos, kan in je voordeel spelen aangezien iedere persoon wel eens een mindere dag heeft. 

 

Nadelen:

- Een clicker moet je echt altijd bij de hand hebben (letterlijk). Dus ga je naar de hondenschool en je bent hem per ongeluk vergeten heb je een probleem. 
- Je moet eerst de hond leren dat een klik iets positiefs is, dat het een brug is naar de beloning. Dus daar steek je ook wel wat tijd in.

- Je moet na elke klik een beloning geven! Dus als je als beloning snoepjes gebruikt maar je hebt deze niet bij je, dan ben je ook niets met je clicker. (want de klik op zich is geen beloning, het vormt enkel een brug naar je beloning) 

 

Clicker aanleren:

Dus wat je eerst moet doen is je hond leren dat de klik iets positief is en dat deze altijd gevolgd wordt door een beloning (snoepje, favoriete speelgoed, aai, ...)
Dit doe je door eerst random te klikken en meteen te belonen. Doe het als je hond eens staat, als die eens zit, als die ligt, ... Dus niet dat die voor je neus gaat zitten en wacht op de beloning, want dan gaat die dat gedrag al associëren met de beloning. 

Meestal hebben ze het wel snel door. Je kan het testen door eens te klikken als die met zijn rug naar jou toe staat, en als die dan meteen omdraait om zijn beloning te komen halen dan mag je gerust zijn dat die het principe doorheeft. 

En dan begint het echte trainingswerk. Wil je je hond leren zitten dan klik je als die zit en geef je zijn beloning.

Als die doorheeft dat die bij het zitten een klik hoort dan kan je er het bevel aan toevoegen dat je wil (bijvoorbeeld zit, down, af, ...). Dat doe je door je commando te zeggen als die aan het zitten is/juist zit.

En daarna als die het commando gekoppeld heeft aan het gedrag zitten is het het moment van de waarheid. Geef jij het bevel zit en gaat die zitten, dan heeft die het helemaal onder de knie! 


Dan kan je beginnen met de clicks af te bouwen. Eerste keer klik je een keertje wel en een keertje niet als die gaat zitten, daarna laat je hem 2x zitten zonder klikken en klik je pas bij de 3de keer, ...

Wel opletten dat er na elke klik beloont wordt! Het klikken is namelijk geen beloning op zich. Geef je niet altijd een beloning na de klik dan zal je klik zijn effect gaan verliezen. Als je je beloningen wil afbouwen moet je dus het klikken afbouwen.


Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen zo  Veel succes nog alvast! 

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

@t.s.
Er zijn geen nadelen. Het gaat er om of het jou bevalt. De click moet je zien als het woordje "braaf" alleen klinkt het woordje nu altijd hetzelfde en wordt het niet beïnvloed door jouw stemming van het moment. Je kan er ook beter mee timen. Het is dus helemaal niet zo'n andere trainingsmanier, je moet het zien als een hulpmiddel. Na de click kan je natuurlijk gewoon braaf of goedzo blijven zeggen als je dat fijn vindt daarom zullen ze op je huidige hondenschool het geen probleem vinden als je de clicker meeneemt

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Wat ik het grote voordeel van clickertraining vind is dat je hond zelf moet gaan bedenken waarvoor hij nu eigenlijk beloond wordt.

Door zelf na te denken zit een oefening/commando er vaak sneller in.

 

Zonder clicker op een training die positief traint wordt gedrag eigenlijk uitgelokt, denk aan de zit en af oefening.

Voertje boven de neus houden en wat naar achter gaan en hop je hond zit op zijn kont.

Met de clickertraining moet de hond dit zelf uit gaan vinden.

 

Zelf vind ik het een hele fijne manier van trainen zeker alle oefeningen die ik nu op afstand train kan ik op het juiste moment belonen.

De hond weet namelijk dat click een beloning betekend.

 

Kijk eens op youtube bij kikopup die heeft heel veel filmpjes over clickertraining.

 

@Cuneo traint zeker nog lekker op de oude manier liefst met hulpmiddelen om zo lekker de leiding te nemen.

Cuneo (Gast)

Haha nee hoor, het was maar een grapje. Mijn vriend heeft dit bericht geplaatst en ik wilde er even op reageren voor de grap. Ons pupje wordt heel liefdevol opgevoed en we zijn ons aan het orienteren op goede trainingsmethoden :)

Robin (Gast)

Bedankt allen voor de reacties.

Het enige wat ik nog niet helemaal snap is waarom het aanleren van bijvoorbeeld commando's sneller zou gaan. De 'click' is toch niks meer dan 'goedzo/braaf'?

Ook vroeg ik mij af hoezo de hond nu zelf moet uitvinden waarom hij beloond wordt? Als ik de hond het commando 'zit' geef en zij gaat zitten is een click/goedzo en een beloning toch hetzelfde?

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Je kunt 10 keer beter timen ;-) En timing is super belangrijk.

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Ik train met diva met en zonder klicker en dat gaat heel goed.
Thuis train ik soms met en soms zonder.
En ik train op twee hondensholen en bij de een gebruiken ze een klicker en bij de ander niet.
Ik vind dat ze met een klicker het net wat sneller leren.

Volgende forumvraag: Natuurtalent !!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^