Joy's gedrag naar mensen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Hallo,

 

Ik heb eens een vraagje over Joy haar gedrag naar vreemde mensen.

 

Ik heb Joy sinds ze pup is. Helaas is ze in haar korte leventje (nu 1 jaar en 2 maanden) al veel ziek geweest.

 

Hier heeft de socialisatie onder geleden. Als pup nam ik haar overal mee naar toe op mijn arm. (zodat ze niet teveel liep) Ze ging mee winkelen, mee naar familie en vrienden ze ging echt regelmatig mee en dit was geen probleem. Alles ging zoals gepland.

 

Tot ik merkte dat Joy wat mankte en om het kort te houden, ze had ED en hierdoor moest ik rustiger aan gaan doen met haar. Kortere rondjes, minder mee (op de arm paste niet meer)

 

Joy kreeg na enkele maanden herstellen en vooral binnen zitten ook nog een hersenvliesontsteking waar ze heel ziek van was. Ze kon weer bijna niet meer mee naar buiten en dat heeft toch veel invloed gehad op haar gedrag.

 

Joy is enorm wantrouwig naar vreemde mensen. Eerst ging alles prima, zolang mensen haar maar negeerden maar inmiddels gaat ze naar mensen toe om ze weg te blaffen. Ik vind dit echt heel vervelend gedrag!

 

Tijdens het wandelen hou ik haar kort wanneer ik zie dat er mensen aankomen. ik vraag haar aandacht en neem zoveel mogelijk afstand. Vaak gaat het goed, soms gaat ze toch in haar riem hangen blaffen en grommen. Ik probeer dan toch weer haar aandacht te krijgen en loop stevig door.

 

Bij andere honden gaat het prima. Ze is wel voorzichtig. Laat zich besnuffelen maar wel eerst met de staart tussen de benen maar algauw snuffelt ze terug en komt haar staart weer omhoog. Ze vind het prima.

 

Bezoek dat hier in huis komt, gaat heel moeizaam. Joy zal als ze de kans krijgt blaffend en soms grommend naar ze toe springen. Uiteraard zorg ik sinds de eerste keer dat dit gebeurde dat dit niet meer gebeurt. Ze blijft blaffen en hoe ik haar ook negeer of streng toespreek, ze stopt niet snel. Wanneer ze rustig is kan bezoek haar aaien, draait ze op haar rug en is alles goed. Wanneer bezoek opstaat om te plassen of om te gaan is het dan weer mis en begint alles van voor af aan.

 

Joy is een hele lieve hond, maar haar gedrag naar vreemde mensen zou ik toch graag anders zien. Ondanks dat ik hier mijn best voor doe, lijkt het nog niet helemaal te lukken.

 

Ik ben daarom op zoek naar tips om haar wat vertrouwen in de mens te geven.

 

Op de hondenschool doet ze dit trouwens niet. Waarom weet ik niet precies? Maar daar is ze op haar gemak.

 

Sorry voor het lange verhaal en alvast bedankt voor het lezen en de tips 

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder 3 doggies

honden foto van Sanne Mulder

Joy is het duidelijk niet gewend om vreemde mensen om zich heen te hebben en dat is eng voor haar. Ik denk dat dit onbewust zelfs versterkt wordt door jou. Jij weet dat ze zich zo zal gedragen en waarschijnlijk wil je niet dat de mensen van haar schrikken (Joy ziet eruit als een Berner Sennen? Grote honden, en erg intimiderend als ze gaan grommen en blaffen) en dat zij nerveus wordt, want dat is natuurlijk niet leuk voor haar. Maar zij heeft in de gaten dat jij de mensen ontwijkt en haar wat korter houdt als er mensen aankomen. Voor haar wordt dat vertaald als; mensen, het baasje reageert, dus er is iets aan de hand. Het bevestigt haar nerveuze gedrag.

 

Je had ook gereageerd op mijn topic over een uitlaatservice, waarin je zei dat mensen Joy gewoon veel tijd moeten geven om rustig te worden. Dit kun je zelf ook oefenen. Vraag buren en vrienden of ze willen helpen en laat ze af en toe op de koffie komen. Het zal even raar zijn voor Joy om opeens mensen over de vloer te hebben die ze weg wil jagen, maar op deze manier raakt ze er langzaam aan gewend. Laat de mensen af en toe opstaan en een rondje lopen en daarna weer zitten. 

En als ik het vragen mag, waar woon je eigenlijk?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Lastig hoor

 

met Lola die in het begin ook uitviel naar mensen heb ik het zo gedaan dat ik afstand hield en bogen maakte, haar vaak afleidde met af en toe wat lekkertjes te strooien.

Ze snapte toen al snel dat een mens betekend dat we die uit de weg gaan en soms iets leuks gaan doen. Op de duur konden we dus gewoon door de stad lopen zonder dat het haar nog intresseerde welk mens daar liep.

 

 

Bezoek dat hier in huis komt, gaat heel moeizaam. Joy zal als ze de kans krijgt blaffend en soms grommend naar ze toe springen. Uiteraard zorg ik sinds de eerste keer dat dit gebeurde dat dit niet meer gebeurt. Ze blijft blaffen en hoe ik haar ook negeer of streng toespreek, ze stopt niet snel. Wanneer ze rustig is kan bezoek haar aaien, draait ze op haar rug en is alles goed. Wanneer bezoek opstaat om te plassen of om te gaan is het dan weer mis en begint alles van voor af aan

 

Helpt het ook niet als je haar rustig toespreekt en zoiets zegt als goed gezien we hebben bezoek. En haar bijv. iets te kluiven geeft zodat ze rustig wordt en bezoek associeert met lekkers?

 

Heeft ze misschien nog altijd pijn dat ze zo overdreven reageert?

 

Misschien ook eens contact opnemen met een Bach bloesem therapeute die voor haar speciaal een samenstelling kan maken?

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Joy is inderdaad een berner sennen. Het klopt wat je zegt. Ik weet dat ze dit gedrag kan vertonen en ik vind dat erg omdat ze inderdaad erg indrukwekkend over komt als ze zo blaft en gromt. De meeste uit mijn familie zijn dan ook erg bang voor Joy. Ik vind dit heel erg want als ze even tijd krijgt is ze echt een superlieve!

 

Vaak is het zo dat wanneer er hier bezoek komt en Joy blaft en gromt zo dat mensen meteen bang zijn. Ik vertel altijd waar haar gedrag vandaan komt en dat ze tijd nodig heeft en echt niets zal doen. Tegen de tijd dat Joy rustig is en aandacht en een aai durft te komen vragen, zijn de mensen al zo afgeschrikt dat ze haar negeren. Ik snap ze wel, maar Joy krijgt zo geen of toch weinig positieve ervaringen. Ik wil mijn bezoek ook niet dwingen om ondanks dat ze het liever niet willen, Joy even aandacht te geven.

 

Haar zachtjes toespreken en proberen gerust te stellen helpt niet. Ze hoort me niet eens. Ze richt zich helemaal op de vreemde en ik sta ertussen zodat Joy niet bij de mensen kan.

Ik probeer Joy bij ieder bezoek dat ik krijg te laten wennen, maar het wil tot nu toe dus nog niet echt lukken.

 

Het rare is dat ik Joy nu ze weer mag express mee neem naar drukkere plekken. Ik neem haar regelmatig mee door de stad. Het rare is dat wanneer het echt druk druk is ze gewoon netjes naast me blijft lopen en juist niet reageert op mensen. Ik vind dit eigenlijk raar omdat door de drukte de mensen juist van alle kanten komen en ze ook dicht bij Joy komen.

 

Ook kermissen waar ik haar mee naar toe heb genomen, gaat ondanks al het geluid en al de mensen juist heel goed. Staart in de lucht, ze volgt en is braaf.

 

Het gaat eerder mis in het bos als er niet veel mensen zijn en als er dan toch mensen ons pad kruisen. Wanneer mensen tegen haar gaan praten dan doet ze dit ook. Ik probeer mensen op straat ook altijd te vragen haar te negeren, maar dit lukt niet altijd optijd. 

 

Laatst ook mensen die tegen mij begonnen te praten. Dat Joy een mooie meid was. Ze hadden zelf ook een berner bij. In eerst instantie niks aan de hand. Joy stond erbij en snuffelde aan de andere berner. Ik waarschuwde maar vast dat Joy vriendelijk was naar honden, maar dat ze maar niks tegen haar moesten zeggen, want mensen zijn wat enger. De mensen zeggen dus niks tegen haar en ineens begint Joy dan toch tegen die man te blaffen en wil ernaartoe springen. Terwijl het al minutenlang goed ging.

 

Iets te kluiven, gaat er altijd in. Toch zal ze zodra bezoek opstaat meteen stoppen om te blaffen. Ik heb dit ook geprobeerd.

 

Pijn.. van de poten niet, daar ben ik vrij zeker van. De hersenvliesontsteking vind ik lastiger te bepalen. We zijn de prednison langzaam aan het afbouwen en tot nu toe lijkt het wel goed te gaan. Ze heeft geen koorts enzo meer gehad.

 

Joy heeft nog niet veel periodes in haar leven gehad dat ze helemaal gezond was helaas. Ik vind het dan ook moeilijk om te zien of dit er mee te maken heeft. 

 

Ze heeft overigens wel haar socialiatie test op de hondenschool gehaald. Toen kwamen er van die echt officiele keurmensen. Ze hebben haar chip gelezen, ik moest haar vastbinden en weglopen en dan werd ze gekruist door mensen, en mensen met honden. Ook moesten we langs joggers, fietsers en een auto lopen. 

 

Het meest bang was ik voor de insluitoefening. Ik moest met haar door een cirkel lopen, de mensen sloten ons in. Ik ging met Joy uit de cirkel en gaf haar een iemand van de hondenschool, ik ging weer terug in de cirkel en werd ingesloten. Dan moest ik Joy oproepen en ze moest in de cirkel komen. Dit doet ze dan wel weer zonder problemen. Ook de chip lezen ging goed. Ze doet het niet bij iedereen en niet altijd.

 

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Oei sorry het is weer een hele lap tekst

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Oei sorry het is weer een hele lap tekst

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder 3 doggies

honden foto van Sanne Mulder

Veel tekst is vaak veel informatie ;)

 

Als ik dat zo lees, kan ze het dus wel heel goed. Wel apart dat ze juist bij drukte zich goed gedraagt en het dus vooral één op één situaties zijn waar ze uithaalt. Misschien voelt dat voor haar meer als een confrontatie, dat ze meer het gevoel heeft dat die ene persoon echt op haar (of natuurlijk het baasje) afkomt. In de drukte zullen mensen haar vaker negeren. Als ik aan het lopen ben en ik kom maar één iemand tegen, maak ik vaak ook (soms onbewust) even oogcontact met hond en baasje. Dat contact zal in de drukte veel minder zijn.

Erg jammer dat zoveel mensen bang voor haar zijn, want als ik het zo hoor lijkt het me een schat van een hond. Nu hebben Berners naar mijn idee sowieso een hoog knuffelgehalte en is mijn dosis gezonde angst voor honden eigenlijk wat te laag, maar goed :p

Je zou eens kunnen kijken naar trainers in de buurt. Die zullen zich niet laten intimideren door het gedrag van Joy en kunnen haar dus de tijd geven rustig te worden en te laten wennen.

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Bedankt voor je reactie 

 

Ik denk inderdaad dat het te maken heeft met het feit dat de mensen naar haar kijken/aandacht geven of dat het daar te druk voor is.

 

Het is gewoon heel raar omdat ze op de hondenschool ook bij sommige mensen (bij wijze van spreken) op schoot springt. Sommige roepen haar soms en dan laat ik los, gaat ze met hen mee naar de weide en heeft geen oog meer voor mij. Terwijl andere alleen maar stilstaan in de buurt en daar doet ze dan ineens lelijk tegen.

 

Ze is een lieve meid en ze kan sociaal zijn en van de andere kant vind ik het zo vervelend dat ik nooit weet hoe ze zal reageren op iemand. Ik voel me ook zo vervelend als ze zo doet en ik met al mijn lichaamsgewicht haar bij me moet houden. Mensen kijken me aan alsof ik daar als meisje (ik ben nou eenmaal niet zo groot) met een mega valse hond loop. Terwijl ze zo'n schat is.

 

Ik denk zeker aan een trainer. Ik hoopte dat ik voor ik die stap neem, ik eerst hier nog veel tips zou krijgen. De dierenarts kosten zijn maandelijks ook niet laag en ik zou het daarom graag nog even zelf willen proberen (met tips)

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Bij jullie thuis komen ze wel in haar ruimte. Jullie ruimte.

 

Vertrouwen is een gevoelig iets sowieso en Berners kunnen daarnaast behoorlijk waaks zijn, dat kan in dit geval een mix zijn geworden van waaksheid en wantrouwen. o.a. dor al het dierenarts gebeuren. En de periode waarin je o.a. door haar operatie en kort erna die hersenvlies ontsteking niet veel met haar hebt kunnen ondernemen.

 

ALs mensen een mooie berner zien is het oh wat een mooierd die wil ik aaien > dat kan een hond aanvoelen en als een hond eigenlijk geen vertrouwen meer heeft kan alleen dat op te vangen bij haar al die stress veroorzaken. (situaties buiten)

 

Binnen,  hoe zou je zo'n situatie voor kunnen zijn? Mensen staan nou eenmaal op als ze weg gaan of naar de wc moeten. Is die situatie aan iets leuks te koppelen. Dat je de stress voor kan zijn. Das een hele lastige.

 

Belangrijk is denk ik dat degene die opstaat totaal niet met haar bezig is, ook niet in gedachten, niet naar haar kijken etc. Maar ja dat moeten mensen wel kunnen en willen.

 

Als hier mensen opstaan om weg te gaan of naar de wc (buitens onzelf) vliegt ze te enthousiast overeind en word ze springerig. Sadi laag en sadi plaats is iets makkelijker te sturen denk ik dan wat er voor Joy gebeurd. Stress en enthousiasme over enthousiasme zijn wel 2 heel verschillende dingen.

 

Wel is het zo dat als je zelf als een spanning opbouwt van o je ze gaan zo weg hoe zal het nu gaan bijvoorbeeld dat Joy dat ook oppakt.

Hoe zou t gaan als je vooraf Joy even bij je haalt, kom Joy die mensen gaan weer weg we gaan ze uitzwaaien.

 

Het blijft denk ik even zoeken waar ze op reageert, wat haar door dat moment heen helpt.

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Bedankt voor je reactie..

 

Joy weet nog niet wat ze ervan vindt hihi

 

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Wat een gave foto.

 

Als je in de buurt woonde en het zou hier weer wat rustiger geworden zijn dus na Tjaard zijn revalidatie periode hadden we best willen kijken of we als oefen bezoek of op neutraal terrein oefen personen hadden kunnen zijn. Ze is nog zo jong dus er is best nog wel te sturen alleen zal het wel veel tijd kosten.

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Het zal inderdaad veel tijd kosten. Ik vind dat ook niet erg, als ze maar leert dat mensen ook leuk kunnen zijn. 

 

Eventueel wil ik best als het bij jullie weer rustig is uiteraard op een neutrale plek afspreken. Ik vind het niet erg om even te rijden en Joy is dat ook gewend.

 

Maar eerst moet het bij jullie weer wat rustiger zijn, voor storm Joy 

 

Dan komt er eens iemand bij die niet meteen bang is en een hond van Joy haar formaat gewend is. Ben eigenlijk benieuwd hoe ze daarop zou reageren.

 

 

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Het zou misschien een stapje kunnen zijn voor Joy.

Kent Joy andere berners of grote honden gaat ze daar goed mee?

 

In maart ergens zou er in noordwijk een Berner meeting zijn. ALs er genoeg honden zijn lol vallen die mensen misschien niet eens meer op voor haar.

Ik had er zelf best graag heen gewild maar behalve voor Sadi een stap te vroeg nog, red ikzelf die afstand rijden niet. 

 

http://www.borisinfo.nl/recreatie-evenementen/strandbernermeeting

 

Edit: Afgelopen dacht september waren er heel erg veel berners

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Misschien een tuig met Label Niet aaien

Zodat jij meer controle houd en tijd hebt om uitleg te geven dat contact van joy moet komen en niet andersom?

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Joy kent andere grote honden op school. Ze is er vriendelijk tegen maar ze speelt er niet mee (Joy heeft nooit zo veel kunnen spelen) Verder gaan we wel eens naar een losloopgebied en ook hier laat ze zich besnuffelen (eerst staart tussen de benen) en dan komt ze naar me toe en is het prima. Ze negeert de honden eigenlijk meer. Ze heeft meestal toch meer aandacht voor de mensen (lees: ze probeert aan jaszakken te snuffelen voor snoep ) Reageert iemand daarop met aandacht dan is ze weg (op school) of begint het blaffen grommen.(tijdens wandeling/losloopgebied)

 

Als ik haar dan roep, komt ze wel meteen naar mij en stopt ze. Thuis doet ze dit niet.. Kom ik niet eens boven haar uit eigenlijk.. 

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Zij ervaart er stress door dus je kunt ook haar in bescherming nemen en haar laten voelen dat er alleen contact plaats vind als zij het wil en jij met haar meekijkt en er een stokje voor steekt als mensen zelf initiatief willen nemen. 

 

Dus daarin Joy ook op jouw leren vertrouwen.

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Overigens roep ik Joy meteen bij me als ze in een losloopgebied naar iemand toe gaat. Dit gaat dan goed. Ze gaat sowieso nooit verder dan 3 meter bij mij weg, maar vind het fijn om vrij te kunnen snuffelen. In een losloopgebied is er dan ook vaak niks aan de hand. Is ze aan de riem en komen we iemand tegen is het heftiger.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

dan kan ze niet weg en voelt ze zich bedreigder.

 

(ik kom nog op dit topic terug maar ga ronde met sadi doen en met Tjaard kijken of film kijken al gaat).

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Ja dat is wel een goeie. Ik zal eens zorgen dat op de hondenschool niemand haar aait. Behalve dan de mensen die ze kent en waar ze zelf naartoe sprint om te kussen en knuffelen.

honden page profiel Suus&Joy Suus&Joy

honden foto van Suus&Joy

Thanks en enjoy !

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Als ze zich door jou beschermd voelt. Jij de leiding neemt en zorgd dat mensen haar niet benaderen heb je kans dat geblaf en gegrom mogelijk ook af neemt, het is dan immers niet nodig.

En misschien in huis een vaste veilige plek aan bieden waar bezoek niet in de beurt komt. Zit iedereen en heeft Joy op afstand kunnen kijken en wennen. Dan haar vrij geven dat ze voor een tijd die jij bepaald (bevoorberld eerst 5 minuten en als dit blijkt te werken langzaam uitbouwen naar langer) even kennis kan maken snuffelen, aai halen wat ze wil. En dan weer terug naar haar eigen veilige ruimte/zone (voor dat er mensen gaan staan) misschien is het beter als ze dat eerst van afstand rustig aan wend? De korte tijd bij de visite die ik noem, om te voorkomen dat ze toch onnodig stress/spanning opbouwt misschien als ze langer tussen visite zit.

Aftasten of dit het type begeleiding kan zijn die ze nodig heeft? En als dat zou blijken, kijken of je het in haar tempo kan uitbouwen tot in vetloop van tijd een normale situatie ontstaan is?

Maar dit is mijn gevoel, ik ben geen gedrags deskundige.

Volgende forumvraag: bench vraagje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^