Pfff...lastig hoor, dat puberen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

Rik is inmiddels ruim 8 maanden en na altijd los gelopen te hebben moeten we hem nu noodgedwongen weer aan de lijn houden. Een paar maanden geleden hebben we in verscheidene losloopgebieden heerlijk kunnen wandelen terwijl hij om ons heen dartelde, liep wel eens vooruit of richting een andere hond maar we konden hem altijd wel weer roepen of uit de situatie halen. 

 

Nu luistert hij alleen nog maar goed in een prikkelarme omgeving. Wat dus nog maar weinig voorkomt aangezien het bos waar we dagelijks wandelen veel bezocht wordt. Hij ziet ook elk vallend blaadje, takjes, wil overal aan snuffelen etc.

 

Eerst lijnde ik hem weer wat vaker aan als ik in de verte mensen of honden zag tot ze weer voorbij waren maar nu lijkt hij soms al andere honden in de lucht te ruiken als ik ze nog niet eens gezien heb. Hij gaat er vandoor voordat ik er erg in heb en roepen heeft dan geen zin. De andere kant oplopen werkte eerst nog wel, maar nu ben ik totaal niet meer in beeld. Daarbij is zijn springgedrag ook weer meer toegenomen en moet ik hem gaan ophalen bij de wandelaar en/of andere hond(en) want hij valt ze echt lastig met zijn 'stuiterbal' gedrag. Hij maakt er dan ook een spelletje van door hem niet bij de riem te laten pakken.

 

Dit heeft zich al een paar keer voorgedaan en hij is dus al 'beloond' voor zijn wegloopgedrag doordat hij de andere honden kon bereiken. Op deze manier leert hij dat hij ook niet hoeft te luisteren. Ook het 'met toestemming' spelen met bekende honden kan niet goed meer want vanuit die situatie kan het zo ineens zijn dat er een andere wandelaar voorbij komt met een hond die interessanter is in zijn ogen en weg is ie...

 

In overleg met de trainer van de hondenschool waar we op cursus zitten blijft hij voorlopig aan de lijn. Heb nu wel een uitlooplijn gekocht zodat hij iets meer vrijheid heeft. Dit geeft ook wel weer meer rust want eerlijk gezegd vind ik het heel erg moeilijk om in deze situaties niet boos te worden en geduldig te blijven. Heb ook wel eens gehad dat ik na zo'n situatie al mopperende, met Rik naast me, naar huis ben gelopen en hem een poosje in de gang liet omdat ik hem even niet meer kon zien... 

 

Nu vraag ik me af of het ooit wel weer goed komt? Vind het ook lastig aangezien ik er opmerkingen over krijg van andere hondeneigenaren, zoals 'kan hij zijn energie nu wel kwijt?' Of 'even spelen met mijn hond kan toch wel?' 

 

Ook twijfel ik wel eens of het niet ineens zijn 'ware aard' is die naar boven komt, aangezien hij een kruising is uit het buitenland en er mensen zijn geweest die ons waarschuwden dat dat kan gebeuren. Ook zijn er mensen die zeggen dat we hem moeten laten castreren, dat dit kan helpen. We willen hem uiteindelijk wel laten helpen aangezien hij regelmatig een ontstoken voorhuid heeft maar vinden hem nu met 8 maanden nog te jong.

 

Moet er wel bij zeggen dat ik bij de avondwandeling in het donker, ook in een buitengebied loop en aangezien er dan nauwelijks honden en mensen zijn, dus geen prikkels, loopt hij dan wel los en dan gaat het weer prima, is hij meer op mij gericht. Alle oefeningen die ik dan met hem doe gaan super dus dat stelt me ook wel weer iets gerust.

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik heb niet zo heel veel verstand van puberende honden, nog niet, haha

maar als ik je verhaal zo lees denk ik dat wat je doet het juiste is hoor en het een kwestie van volhouden is..

 

naar opmerkingen van anderen zou ik niet luisteren, luister naar je eigen gevoel

 

hopelijk kunnen anderen je nog meer advies geven :) 

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro

honden foto van Linda & Mayro

Ja, daar kun je je heel ongerust over maken. Het ging zo goed en nu? Heb ik de opvoeding alsnog verpest?


Antwoord: Nee hoor!

 

Onze hond wordt in mei 2. Met 7/ 8 maanden was hij een echte draak. Verschrikkelijk, wortels in de oren en ontzettend vervelend, trekken, niet los kunnen lopen, stuiteren van de energie.. Ook nu heeft hij nog de 'dove' momenten. Sinds een paar maanden is de onze wel weer wat rustiger geworden.

 

Ga tijdens het wandelen wel commando's van hem vragen. Zit, blijf.. riem loslaten, 1 m verder lopen (als het kan), kom, af, kom etc.  

 

Je kunt eventueel met hem een stukje gaan fietsen of hersenwerk thuis doen. Dan ga je wel eventuele verveling tegen.

 

Succes met de puber en ..... volhouden  

honden page profiel Laika en danielleLaika en danielle

honden foto van Laika en danielle

Tja hier het zelfde verhaal, maar ja het hoort erbij en aan de ene kant kan je trots op hem zijn dat hij zo zelfverzekerd is dat hij de wereld wilt gaan ontdekken.

 

Ik ben met laika gaan oefenen aan een 20 meter lijn en lekkere stukjes worst en dat helpt. Ook in een losloopgebied gaan wandelen waar hij niet zo goed bekend is helpt ook, dan houdt hij je veel meer in de gaten. Ik neem dan stukjes frikandel mee waar ze verzot op is en roep haar regelmatig bij me en dat gaat prima. Als back up heb ik altijd haar favourite speelgoed bij me en daar krijg ik altijd haar aandacht mee. 

 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Trek je vooral niks aan van wat andere mensen zeggen. Lekker zo doorgaan, de lat niet te hoog leggen maar wel consequent blijven. Dan komt t allemaal weer goed. 

honden page profiel AnnelinnAnnelinn

honden foto van Annelinn

Hoihoi,

DJ mijn jack russel heb ik uit het asiel. Met 9 maanden is hij bij ons komen wonen. Ik was ontzettend bang dat hij weg zou lopen en liet hem in het begin dus ook niet los. Ik had ook een vierlijn.

Doordat DJ amper alleen kon zijn kwam ik in contact met een gedragstherapeut. Zij is tevens de eigenaar van de hondenschool waar we heen gaan. Ik legde het uit dat ik hem niet los durfde te laten en zij gaf mij de tip om een lange lijn (jachtlijn of longeerlijn vanuit de paardensport) te gebruiken en deze aan het einde vast houden. De rest dus gewoon mee laten slingeren door je hond. Dit werkt beter dan de vierlijn want daar blijft constant toch een klein beetje druk op.

Dan moest ik hem aan die lange lijn elke keer terug roepen. Als hij naar me toe kwam moest ik hem belonen. Dit een tijdje gedaan en hij ging steeds beter op mij letten. Ik ben toen op rustige plekken waar geen andere honden zijn hem los gaan laten. En precies hetzelfde gaan doen. Dat werkte heel goed.

Nu laat ik hem overal lekker los, alleen moet ik altijd wel op blijven letten want het is en blijft een jackie. Maar het gaat echt heel goed!

Ik hoop dat je er baat bij hebt! En als je nog vragen hebt mag je ze altijd stellen :-)

Liefs Annelinn en een poot van DJ

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

Bedankt voor jullie reacties! Fijn om te lezen.

 

Eigenlijk weet ik ook wel dat het weer goed gaat komen maar als je er zo midden in zit, lijkt dat niet zo... 

 

Ik ben nu inderdaad vanochtend met hem oefeningen gaan doen (hij doet eind december examen) en dat gaat dan weer prima. (maar ja, dat is dan ook binnen zonder afleiding, als je ons rond rennend kitten even niet meerekent..)

 

Wandelen aan de lijn vanochtend ging eigenlijk prima tot we een andere wandelaar met loslopende hond tegenkwamen die zich bovenop hem wierp. Dan is Rik ook niet meer te houden. Gelukkig zijn er ook mensen die hun hond aanlijnen op het moment dat ze zien dat Rik aangelijnd is. Super vind ik dat! 

 

 

Volgende forumvraag: Bang
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^