Verantwoord fokken zonder stamboom?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

Er zijn ook genoeg mensen die wel volgens de regels van de kunst fokken, maar geen FCI stambomen aanvragen omdat ze het simpelweg niet eens zijn met het beleid dat die voeren. 

Dat hoeft daarom niet te betekenen dat die honden niet getest zijn, dat de voorouders niet gekend zijn... Iedereen kan stambomen aanmaken en bijhouden. Dat daar dan geen stempel van het FCI op staat, heeft weinig te maken met hou betrouwbaar die al dan niet zijn. 

honden page profiel Sofie & SennaSofie & Senna 3 doggies

honden foto van Sofie & Senna

Ik koop een pup met stamboom,de reden is niet de stamboom. Ik heb bewust eenras gekozen waar men let dat elke erfzlijke aiekte die tegengekomen wordt uit het fokprogramma genomen wordt. Recent zijn er in een bepaalde familie staar gecontacteerd en nu laten de fokkers met verwantte honden ook op staar testen. De reden voor de pup met een stamboom gaat voor mij om het feit dat ik weet dat die fok tenminsste aan bepaalde voorwaarden heeft voldaan voor het welzijn van de hond, en de voorouders van mijn hond. Voor mijn part zou er evengoed een bewijs voor mogen zijn bij kruisingen, dat zou dat voor mij evengoed zijn. Zonder stamboom kan je gewoon echt nog minder het onderscheid maken tussen broodfok of niet, en als ik rond mij kijk vinden mensen het normaler als je een hond haalt zonder stamboom, en blijkt dan nog ook dat de meesten bij ons hier echt wel uit de broodfok komen.

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

"  Maar omdat je de ouders van de moeder niet kent, weet je niet of de dekreu familie is. Dat is het nadeel van stamboom loos fokken. 


 


Mijn profiel foto staat bij Lexi, dat is raar "

 



ook bij mij geldt weer; dna. en het % inteelt van mijn pup is nog geen 1% dat is heel erg laag, gemiddeld ligt het hoger hoor.
dat is bij mij juist het voordeel, alles is op te zoeken, of nou ja bijna alles want de database is nog in ontwikkeling. ik ken inderdaad de voorouders niet persoonlijk die van mama komen uit amerika dus dat zal er ook nooit inzitten. maar hoeveel mensen met stamboomhonden kennen de voorouders wel persoonlijk?
ik ken ze wel van foto's en hun testuitslagen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Als mensen dat willen doen zou ik wel inteelttest doen. Maar het probleem is dat je niet weet wie de ouders zijn dus wie weet fok je dan met twee honden die nauw verwant zijn van elkaar ... Je kan met stamboom de ouderlijnen uitspitten op erfelijke afwijkingen. er zijn afwijkingen die voorkomen bij bepaalde honden/lijnen.

Ik zou het nooit doen .. Fokken met een stamboomloze hond.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Ik heb het idee dat er regelmatig wordt gedaan alsof er bij een hond met stamboom nooit iets mis is. Ik ken helaas talloze verhalen waarbij een hond mét stamboom niet gezond is/was en waar iets mis mee was. Van ziekte tot gedragsproblemen. Helaas heb ik dat zelf ook mee gemaakt. Anderhalf jaar moeten wachten, een flinke duit geld neerleggen, eindelijk je pup en dan blijkt er toch verkeerd gefokt te zijn. Helaas kun je heel veel mensen niet meer geloven op hun mooie blauwe ogen.. fokkers ook niet allemaal. Gelukkig zijn er ook nog goede fokkers, maar deze zijn moeilijk te vinden. Bij heel veel draait het nog steeds om geld..

 

Dus ik vind een stamboom niet zo belangrijk. Zolang de ouderdieren maar voldoende getest zijn en deze testresultaten uiteraard goed zijn. En de dierenarts moet het dier verder gezond verklaren. En daarnaast een heel belangrijke; het gedrag. Als dat allemaal in orde is, dan heb je in sommige gevallen zelfs een 'gezondere' hond dan een hond met stamboom. Er kan namelijk ook geen sprake zijn van inteelt en de genenpoel wordt groter gemaakt.  "

 



Maar "rashonden" zonder stamboom kunnen toch dezelfde problemen hebben dan rashonden met stamboom? Of die stamboom er nu bij zit of niet de rashond kan even goed HD hebben of te platte neus ,... Die stamboom zegt niets over de gezondheid...

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

"  

Maar "rashonden" zonder stamboom kunnen toch dezelfde problemen hebben dan rashonden met stamboom? Of die stamboom er nu bij zit of niet de rashond kan even goed HD hebben of te platte neus ,... Die stamboom zegt niets over de gezondheid... "

 Het probleem is, denk ik dat de hond met een stamboom, moet voldoen aan bepaalde normen (met name uiterlijke normen). 

 

En dat is nu net het probleem...

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

Ik heb zelf het gevoel dat mensen denken dat een stamboom automatisch betekent dat de hond gezond is en goed gefokt is. Maar hoelang geleden is het dat het nog toegestaan was dat broer en zus hond gekruist mocht worden? Dat is toch van de zotte?

 

En wat dacht je van die filmpjes, een soort animatie waar je kon zien hoe vervormd de schedel van de Engelse bulldog door de jaren heen is geworden? Dat werd voorgelegd aan een fokker en die zei: Tja, het is toch je ras, je houdt ervan.

 

En om nog maar te zwijgen over de arme cavalier. Er zijn helaas nog genoeg mensen die afgaan op de ervaring en kennis van een fokker en zelf dus geen research hebben gedaan. De meeste fokkers van cavaliers bevestigen wel dat het ras niet het meest gezond is, maar gaan nog steeds klakkeloos door met het fokken van zieke hondjes. Waarom wordt er niet ingegrepen? Waarom openen ze het stamboek niet voor andere rassen om het ras te proberen te redden? De genenpoel vergroten?

 

Vroeger was het ook normaal om chihuahua's te fokken met open fontanel. Toen ging men er ook vanuit dat het goed zat met de gezondheid.

 

Ik wil hier niet mee zeggen dat het allemaal onbetrouwbaar is, maar er is en er wordt nog steeds bewust gefokt met zieke dieren. En daarom hecht ik geen waarde aan stambomen. Het enige wat ik daarbij toejuich zijn de testen, en helaas zijn er ook nog genoeg testen die niet verplicht zijn, maar wel een probleem vormen bij het ras.

En inderdaad, bij stamboomloze honden kan je natuurlijk als fokker je eigen stamboom bijhouden, incl dna test etc.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Even toelichten dat het nooit toegestaan is geweest broer met zus te kruisen.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Even toelichten dat het nooit toegestaan is geweest broer met zus te kruisen. "

 Is dat nog steeds toegestaan dan? Schandalig, wanneer dat zo is!

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

"  Is dat nog steeds toegestaan dan? Schandalig, wanneer dat zo is! "

 

Neen, het is niet toegestaan en was ook niet toegestaan.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

"  
Neen, het is niet toegestaan en was ook niet toegestaan. "

 Maar blijkbaar eens wel... En met de huidige beperkte lijnen, is of lijkt inteelt toch een feit.... In welke graad dan ook. Binnen een te kleine populatie zijn de gevolgen enorm.

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

Ik heb dat in een reportage gezien waarin iemand van het raad van beheer dit ook beaamde.

 

EDIT: Dit is een reglement opgenomen dat broer-zus en vader-dochter niet zomaar gekruisd meer mochten worden maar bijv neef en nicht mag nog wel, aldus J. Wauben van Raad van beheer.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

" Even toelichten dat het nooit toegestaan is geweest broer met zus te kruisen. "

 Natuurlijk wel. Heb een paar dagen geleden nog stambomen van Saarloos wolfhonden doorgespit en kwam het daar ook tegen. Het is pas sinds een paar jaar in Nederland verboden. Was immers nog zo'n ophef over, dat het ongelooflijk was dat het nu pas verboden werd. 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

"  Natuurlijk wel. Heb een paar dagen geleden nog stambomen van Saarloos wolfhonden doorgespit en kwam het daar ook tegen. Het is pas sinds een paar jaar in Nederland verboden. Was immers nog zo'n ophef over, dat het ongelooflijk was dat het nu pas verboden werd.  "

 

Halfbroer x halfzus heb ik nog geweten.
Meest fokkers waren er tegen maar het gebeurde.

Volle broer x volle zus mocht niet.

Maar kan best zijn dat dit met toestemming bij de Saarloos gebeurt is toen ze het ras opstarten.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

"  

Maar "rashonden" zonder stamboom kunnen toch dezelfde problemen hebben dan rashonden met stamboom? Of die stamboom er nu bij zit of niet de rashond kan even goed HD hebben of te platte neus ,... Die stamboom zegt niets over de gezondheid... "

 

Klopt inderdaad. Verkeerd fokken kan altijd voorkomen, zowel met als zonder stamboom. Daarom maakt het voor mij niet zo uit. 

Al gaat er naar mijn idee meer geld om in honden met stambomen, of kiezen fokkers ervoor om toch liever met stamboom te fokken. En dat ze met die reden een verkeerde dekreu of teef kiezen. En dat lijkt mij een verkeerde keuze. Mij gaat het er dus gewoon om dat de ouderdieren beiden stabiel gedrag vertonen in alle situaties en beiden helemaal gezond zijn (met testen e.d.). 

 

Ik zie wel eens dat honden met stamboom verder worden gefokt, omdat ze zo'n mooi uiterlijk hebben (en shows winnen). Maar deze honden hoeven qua gedrag niet altijd goed te zijn. Dat er dan toch mee wordt gefokt (ondanks het asociale gedrag), vind ik dus niet kunnen. Maar dan wordt er wel met het papiertje gezwaaid en gezegd: "Ze komen wel uit een super lijn, super veel prijzen". Nou, die lijn kan mij dan dus gestolen worden. 

 

En ik vind dat een hond zonder stamboom niet minder hond is :) Iedere hond is evenveel waard. 

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

Eens, en dat doet me denken aan de vorige hond van mijn ouders. Een bc reutje en zijn vader zag je veel in stambomen voorbij komen. Maar van horen zeggen was zijn gedrag niet zo jofel, uitvalgedrag etc.

Dus een mooie reu met een onstabiel karakter wordt gewoon veel ingezet. En dan de gezondheid nog.... de hond had epilepsie.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Mijn vorige yorky kwam van een kweekster.van St Hubertus.  Met zeer mooie hondjes. Hij was prachtig en goed gezond, 16 jaar oud geworden .

Mét stamboom . 1000€ betaald 20 jaar geleden dus. 

 

Lance komt van dezelfde kweekster.

Zonder stamboom. 1300€ betaald.

 

 

Had ik yorkje met stamboom gewild van haar , dan had ik 8 maand langer moeten wachten voor pupje. Toen was er nestje gepland.

Stamboom 1600€

 

Voor mij was voldoende dat het stamboomloze nesje van 2 van haar eigen raszuivere stamboom ouderdieren zouden zijn. Ik had volledig vertrouwen in haar kennis van bloedlijnen.  

 

Lance heeft heel lichte patella luxatie aan achterpootje ( alleen voelbaar nog maar ).

zijn vacht is ook minder dik dan mijn vorig yorkje.  En hij heeft soms ochtendbraken.....

Of dat er allemaal iets mee te maken heeft , ik weet het niet. 

 

De kweekster heeft zo een tien hondjes vrij ronlopen in huis. Misschien doet ze het deels voor t geld maar ook uit hobby. Ben ik van overtuigd. 

Vind ik helemaal niet verkeerd dat ze er ook aan verdient. En ik ben haar nog altijd dankbaar voor mijn mooie en lieve Lance. 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Toch vind ik het raar, dat als iemand een topic plaatst met een probleem, er als eerste wordt gevraagd of de ouders wel zijn getest, of het bekend is wie de (voor)ouders zijn, of de fokker wel  zorgvuldig een nestje had gepland etc.

Ik vind dat inderdaad belangrijk, daar heb ik mijn honden ook op uitgezocht en ook gezocht naar  rassen die sowieso nog gezond zijn.

Maar ik vind het raar dat in topics daar zo op gehamerd wordt, mensen er op worden afgerekend.
Terwijl in de praktijk driekwart van de honden stamboomloos/broodfok/niet getest is.

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

" Mijn vorige yorky kwam van een kweekster.van St Hubertus.  Met zeer mooie hondjes. Hij was prachtig en goed gezond, 16 jaar oud geworden .
Mét stamboom . 1000€ betaald 20 jaar geleden dus. 
 
Lance komt van dezelfde kweekster.
Zonder stamboom. 1300€ betaald.
 
 
Had ik yorkje met stamboom gewild van haar , dan had ik 8 maand langer moeten wachten voor pupje. Toen was er nestje gepland.
Stamboom 1600€
 
Voor mij was voldoende dat het stamboomloze nesje van 2 van haar eigen raszuivere stamboom ouderdieren zouden zijn. Ik had volledig vertrouwen in haar kennis van bloedlijnen.  
 
Lance heeft heel lichte patella luxatie aan achterpootje ( alleen voelbaar nog maar ).
zijn vacht is ook minder dik dan mijn vorig yorkje.  En hij heeft soms ochtendbraken.....
Of dat er allemaal iets mee te maken heeft , ik weet het niet. 
 
De kweekster heeft zo een tien hondjes vrij ronlopen in huis. Misschien doet ze het deels voor t geld maar ook uit hobby. Ben ik van overtuigd. 
Vind ik helemaal niet verkeerd dat ze er ook aan verdient. En ik ben haar nog altijd dankbaar voor mijn mooie en lieve Lance. 
  
  "

 Wat was eigenlijk haar reden dat ze geen stamboom aanvroeg? 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

ik had al anderhalf jaar geen hondje meer en wilde niet zolang meer wachten .

ik wilde persé een hondje terig van haar .

Dat was de reden dat ze , vgs haar uitleg , speciaal een nestje extra liet komen. Ze had nog belangstellenden die er om gevr hadden. 

Ik was haar echt heel dankbaar daarom.

 Het zal wel geweest zijn om de extra winst, denk ik ? 

 

 

Ik begrijp ook niet goed hoe dat zit met St Hubertus stambomen, je mag dus niet zomaar kweken met je hondjes als fokker ?  Je mag maar een paar nestjes hebben ? En je MOET alle nestjes aangeven ? 

 

En St Hubertus werd ook niet op de hoogte gesteld van dat ene nestje Kan ik begrijpen in zulk geval. 

 

In ieder geval ben ik dik tevreden nu.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

"  Het probleem is, denk ik dat de hond met een stamboom, moet voldoen aan bepaalde normen (met name uiterlijke normen). 

 

En dat is nu net het probleem... "

 



Is dat zo? Je kan ook met andere stambomen werken niet? Naast fci zijn er ook nog andere stambomen of zie ik dat verkeerd?

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

"  


Is dat zo? Je kan ook met andere stambomen werken niet? Naast fci zijn er ook nog andere stambomen of zie ik dat verkeerd? "

 



ik ging er eigenlijk vanuit dat alleen fci erkende stambomen bedoeld werden in de beginpost.
maar ja dan heb ik straks dus eigenlijk geen stamboomloze hond als je t zo bekijkt

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

"  

ik ging er eigenlijk vanuit dat alleen fci erkende stambomen bedoeld werden in de beginpost.
maar ja dan heb ik straks dus eigenlijk geen stamboomloze hond als je t zo bekijkt "

 

Iedereen kan een stamboom maken,

is maar een papiertje.

Maar er is maar één officiëel wereldwijd erkende stamboom,

en dat is de FCI stamboom.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

"  

Is dat zo? Je kan ook met andere stambomen werken niet? Naast fci zijn er ook nog andere stambomen of zie ik dat verkeerd? "

 Ik begrijp van Xtine dat de fci de enige echt geldende is....

 

De vraag is of je als fokker daaraan wil voldoen, wanneer de gezondheid van de hond zo in het geding is, omdat de uiterlijke kenmerken (misvormde) zo benadrukt worden.

 

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Opzich zou het geen probleem moeten zijn.
En misschien een goede oplossing naar het creeeren van een gezonde hond.
Veel rassen zijn ziek, en hebben erfelijke afwijking.
En een kruizinghond hoeft toch ook niet verkeerd te zijn?
Als je gaat kruizen is het wel belangrijk om een gezondheidschek te doen.
En niet te fokken als hij afwijkingen heeft of een platte neus.
Het zou ook goed zijn om te kijken naar de karakters van beide ouder dieren.
Of die een beetje overeen komt.
Jachtinstict en drijf instinct zal niet samen gaan.
Het moet wel gelijkwaardig zijn.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Opzich zou het geen probleem moeten zijn.
En misschien een goede oplossing naar het creeeren van een gezonde hond.
Veel rassen zijn ziek, en hebben erfelijke afwijking.
En een kruizinghond hoeft toch ook niet verkeerd te zijn?
Als je gaat kruizen is het wel belangrijk om een gezondheidschek te doen.
En niet te fokken als hij afwijkingen heeft of een platte neus.
Het zou ook goed zijn om te kijken naar de karakters van beide ouder dieren.
Of die een beetje overeen komt.
Jachtinstict en drijf instinct zal niet samen gaan.
Het moet wel gelijkwaardig zijn. "

 Dat denk ik ook! 

 

Het karakter moet misschien wel belangrijker worden dan het uiterlijk, naast de gezondheid natuurlijk.

honden page profiel RafRaf 3 doggies

Er is mij nog iets niet duidelijk uit het beginbericht. Als het teefje gezond is, wordt er een dekreu gezocht. Maar wordt dat dan een reu met stamboom? Want er zijn eigenaars die hun dekreu niet zullen inzetten op een teefje zonder stamboom, terwijl ik een grote fokker ken die zijn reuen aan iedereen uitleent. Het maakt hem zelfs niet uit of de combinatie correct is qua kleur en bouw, want hij vindt het nog altijd beter een goede dekreu te nemen dan eentje die niet getest is. Ook een uitleg natuurlijk en de kassa rinkelt bij de eigenaar van de dekreu. 

Hoe meer ik leer van het fokkerswereldje en de stamboomhonden, hoe meer het mij allemaal gaat tegenstaan. 

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Er is mij nog iets niet duidelijk uit het beginbericht. Als het teefje gezond is, wordt er een dekreu gezocht. Maar wordt dat dan een reu met stamboom? Want er zijn eigenaars die hun dekreu niet zullen inzetten op een teefje zonder stamboom, terwijl ik een grote fokker ken die zijn reuen aan iedereen uitleent. Het maakt hem zelfs niet uit of de combinatie correct is qua kleur en bouw, want hij vindt het nog altijd beter een goede dekreu te nemen dan eentje die niet getest is. Ook een uitleg natuurlijk en de kassa rinkelt bij de eigenaar van de dekreu. 
Hoe meer ik leer van het fokkerswereldje en de stamboomhonden, hoe meer het mij allemaal gaat tegenstaan.  "

 Het lijkt toch allemaal om de pegels te gaan...

 

Goede fokkers nagelaten, maar die hoor ik niet. Een echt goede fokker, wil een gezonde hond en laat allerlei voorwaarden en eisen links liggen.

 

Maar ja, wat brengt de pup dan op?

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Ik herhaal nog even dat niet alle fokkers zo zijn.

Ik heb een reu, een zeer mooie reu waar ik nog steeds apetrots op ben.
En dit niet enkel van uiterlijk, maar ook van karakter.
Zo zijn er geen twee en zal ik er nooit nog een hebben.

PRA/Cataract test OK.
Patella test super.

 

Was gek op showen.
Stond aan de ingang van de ring te kwispelen en springen om mee te mogen doen.

Belgisch, Nederlands, Luxemburgs en ja ook WERELDKAMPIOEN.

Kan zelfs niet zeggen dat maak je één keer in je leven mee.
Sommigen gewoonweg nooit.

Heeft mij één nakomeling gegeven met een huidaandoening die ik geen enkele hond toewens.
Er bestaat geen DNA onderzoek voor, erfelijkheid weet men nog niets van.

Ik heb onmiddellijk de dekaanvragen die ik had geannuleerd en heb hem laten castreren.

Misschien te voorbarig, maar ik fok uit passie voor mijn ras.
Niet voor het geld.
En ik heb op die manier wel veel geld weggegooid hoor.

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Dit is toch wel vreemd..........
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^