waarom hond opwarmen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Hoi allemaal, 

 

ik loop al 3,5 jaar met 2 border collies. Als ik deze uitlaat gooi ik eerst altijd even (minimaal 10 min.) Met de bal om de overtollige energie eruit te laten. ( lopen maar 4x per week). Af en toe gaan we ook eens frisbeeen, hierin geen cursus of dergelijke gehad. Vond zelf altijd al dat ik redelijk gooide, maar vandaag van een meneer die zelf frisbee nk s doet ook te horen gekregn dat iik mooi strak gooi. Fijn compliment dus! 

Maar ik heb hier wel eens wat gelezen iver een hond opwarmen voor je zoiets gaat doen.

Mijn vraag; waarom zou je dat doen? Hebben die van 'mij' dus ook nooit gedaan. ..

en als je ze opwarmt hoe kun je dat dan het beste doen? 

 

Groetjes, Lavina

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Door de spieren op te warmen verbeter  je de doorbloeding en kunnen de spieren veel meer aan. Zeker tijdens het sporten is dat erg belangrijk want daarbij kunnen honden snel een verkeerde draai, val, of harde klapper maken.

 

10 minuten met een bal gooien vind ik geen opwarmen, sterker nog ik gooi NOOIT met een bal. Ik vind het harde sprinten en keihard afremmen, en het het onverwacht stuiteren van de bal te belastend voor mijn honden (nu zijn er 2 van de 3 die ook rugproblemen hebben dus ik ben extra voorzichtig). 

 

Opwarmen is voor mij meer beheerst rennen (beetje draven) een beetje draaien, even lekker bewegen en de spieren losmaken, zonder ze zwaar te belasten. 

 

Naast opwarmen is afkoelen naderhand net zo belangrijk. Als jouw hond staat te "pompen" na het werken (zwaar hijgen het tong op de grond) dan is het belangrijk dat je rustig je hond "uitloopt". Gewoon rustig uitstappen. Daardoor vertraagd de hartslag van de hond eerder en komt de hond beter bij na een intensieve inspanning.

 

In feite doen sporters dit allemaal ook. Waarom doen voetballers aan een warming up? 

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Super bedankt voor het antwoord!  

Zal ik zeker proberen de volgende keer!

het pribleem is dus dat omdat ze maar 4x in de week worden uitgelaten,  om de dag +zaterdag ze natuurlijk zo veel energie hebben die eruit moet.  Dat ze a redelijk erg aan de lijn trekken als het aan hun zou liggen. . Kunnen Gelukkige ook erg braaf naast lopen op commando.  Maar b dat als ii niet eerst de extra overtollige energie eruit gooi zeg maar,  ze enorm druk gaan staan blaffen rennen elkaar in de poten happen en vervelend doen na elkaar.  

Vandaar dat ik toxh echt elke keer begin met het gooien,  en daarna eens rustig kan gaan wandelen,  dingen verstoppen etc.

 

en Deze borders tja. Ze hebben HD, een erger dan de andere, met medicatie.  Maar de baas en ik zijn het er wel over eens dat ze toch ergens moeten rennen ed. Om al die energie eruit tw krijgen. Probeer het altijd zo rustig mogelijk en niet meer teveel. De persoon die ze voor mij uitliet. Die liet ze gemakkelijk achter elkaar 1 uur achter een bal ofzo aanrennen,  wat ze ook prima aan kunnen,  maar toxh.. 

( de diagnose Hd was toen nog niet bekend!) 

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

oeh met hd zou ik ze zeker niet achter een bal aan laten rennen, dan kan je beter gaan fietsen.
en komen die honden helemaal niet buiten?
mijn honden lopen ook niet elke dag uren hoor, helemaal niet nodig.
sterkter nog deze week is het langste rondje 45 minuten, en nog staan ze niet te stuiteren. (oke nu is er 1 ook niet zo in zn hum, vandaar ook even heel erg rustig aan doen). misschien kan je iets aan hun zelfbeheersing doen? is best intensief en kan geen kwaam voor de hd en jullie zijn toch bezig.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Nee ik weet wat je bedoeld met de HD en een bal, maar ze zijn nig zo verschrikkelijk actief! Ii bedoel eerst minimaal een uur achter elkaar actief en nog wandelen en nu ja minimaal 10 min en wandelen is een zeer groot verschil.  Werden eerst ook 6 dagen uitgelaten nu 4, we hebben al zo geminderd, maar vinden dat ze ook nog ergens gewoon hond moeten blijven (voor hun is een bal echt hun leven!!!) 

Ze komen alleen buiten als ze even moeten plassen of poepen, hebben naast hun huis nog stukje terrein. Met een groot hek ervoor, waar ze dan achter zitten en heel veel blaffen, deels waaksheid deels verveling deels elkaar irriteren... wat bedoel je met zelfbeheersing? 

Ik doe ook wel zoekspelletjes enzo, om ze zo te vermoeien, de een vind het heerlijk! De ander vind er niks aan.. ook niet echt handig zeg maar

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Oja fietsen doe ik ook met ze. Meestal 1x per week. Dan ook gelijk een uur. Maar daar raken ze dus niet moe van. Rennen kunnen ze blijven doen!! 

 

Oja en hebben vroeger ook schapen gedreven daar ook al mee gestopt door de Hd..

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

Met HD is het juist belangrijk dat de gewrichten niet belast worden. Weet je je hoeft niet het aantal dagen te verminderen, maar wel de belasting :) Bijvoorbeeld door ze te laten zwemmen. Dan kan je ook met de bal spelen :) Maar als je op het land gaat gooien met de bal dan doe je hun gewrichten veel te veel belasten. Ook frisbeeën is te belastend.

 

Wat je kan doen is ze idd laten denken. Door bijvoorbeeld een bal te verstoppen. Ik zou zeker naar alternatieven zoeken. En je hoeft niet minder met ze te lopen. Juist niet. Ze moeten hun spieren trainen, zodat de bespiering de gewrichten goed kan beschermen.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Bedankt voor je antwoord.  Ik qeet ook wel dat het belastend is. Maar ze Ijn er dol op, en hebben al zo veel moeten laten vallen door de Hd. Zwemmen doen ze helaas niet anders had ik dat zeker gedaan! Ze gaan alleen het water in en liggen.  Al gooi je een bal te ver in het water dat ze zouden moeten zwemmen, nee dan gaan ze rondjes draaien en geven het uiteindelijk op.

ben ook inderdaad dingen aan het verstoppen,  maar goed de ene vind dat dus helemaal niks en moet ik wel vermoeid krijgen.. 

ben ze ook meer aan het trainen, trucjes die niet te belatend zijn. Dat ze wel super leuk gelukkig! 

 

Dat van spieren wist ik dan weer niet.  Maar de honden zijn niet van mij, ik loop er alleen mee. Dus het is niet aan mik te zeggen,  vamaf nu doe ik het 7 dagen in de week. 

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier een warmingup, iedere ochtend voor het zwemmen, wanneer Bamse gaat zwemmen, gaat ze eerst even aan de lijn, en loop ik rustig in draf met haar op het fietspad , blauwe stad, dan ga ik naar het water, en kan ze zwemmen, wanneer ze gelijk het water ingaat, ondanks dat ze een goede jas aan hebt, kunnen haar spieren toch een optater krijgen, zelf loop ik ook altijd even warm voor ik het water ingaat, kijk een klein rondje smorgens om de kerk is dat niet nodig, maar voor ons twee als we gaan zwemmen zeker wel. ik ga altijd mee, als ik niet mee gaat gaat Bamse ook lekker pootje baden, mag hoor, maar ik zie liever dat ze zwemt,

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Wij doen niet bewust aan opwarmen eigenlijk, maar over het algemeen lopen we eerst een stuk tot we op een plek zijn waar je goed ballen/stokken/etc kunt gooien. Daarin zit al het draven, wisselen van houding, etc. Maar dat ligt natuurlijk aan waar je woont en wandelt.

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" oeh met hd zou ik ze zeker niet achter een bal aan laten rennen, dan kan je beter gaan fietsen.

en komen die honden helemaal niet buiten?

mijn honden lopen ook niet elke dag uren hoor, helemaal niet nodig.

sterkter nog deze week is het langste rondje 45 minuten, en nog staan ze niet te stuiteren. (oke nu is er 1 ook niet zo in zn hum, vandaar ook even heel erg rustig aan doen). misschien kan je iets aan hun zelfbeheersing doen? is best intensief en kan geen kwaam voor de hd en jullie zijn toch bezig. "

 



Mja verschilt wel echt per ras denk ik, ik herken heel erg wat Lavina zegt, als ze geen energie kwijt kunnen is er geen land mee te bezeilen. Ze luisteren nog wel maar in álles kun je zien dat ze gewoon echt even los moeten gaan. Wel supersneu dat hun lichaam het dan zo tegenwerkt :( Denkwerk alleen is niet genoeg, dat neemt niet die fysieke drive weg.

@Lavina: Onze hond kon/durfde eerst ook niet te zwemmen, maar sinds dit jaar hebben we het haar geleerd! En dat is idd een heel verantwoorde manier van met de bal spelen, waarbij ze bovendien mentaal moeten werken omdat ze het water toch wat eng vinden.

Onze hond kun je ook niet bijv. het water in dragen oid, dat werkt voor haar helemaal niet. Wij hebben het puur gedaan met de stok/bal, omdat ze die inderdaad zo ontzettend graag wil. En dan gewoon over een hele zomer verspreid de bal stééds iets verder in het water. Dus eerst zo dat alleen de pootjes nat worden, dan zo dat ze tot haar buik moet, dan zo dat ze met het water tot boven de rug moet maar nog wel met haar pootjes bij de grond kan... en dan met de pootjes los en echt zwemmen.

Dat laatste was, logischerwijs, de moeilijkste en spannendste stap! Fijn was dat bij ons een zwemplas in de buurt is waar de bodem heel geleidelijk afloopt; dat is een stuk minder eng dan als het in een keer heel steil wordt.

En dan ging ze eerst met alleen een voorpootje los, en dan weer terug naar de kant en naar de bal blaffen... maar steeds ietsje verder, tot ze 1 'pas' zwom, vervolgens twee slagen, vervolgens een meter, en uiteindelijk zwemt ze dus zo ver als wij de bal kunnen gooien. Echt zó trots op d'r, dat heeft ze dus met 10 jaar nog geleerd!

Ik bedoel maar te zeggen; dat geldt voor deze hondjes misschien ook ;-) En als ze het eenmaal doen werkt het supergoed om ze moe te maken.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Aurelia bedankt! Aankomende zomer zeker iets om te proberen! Als het bij jullie met 10 jaar nog is gelukt lukt het bij hun met 8 vast ook nog! Hier ook fijn aflopend! 

En warm lopen ga ik nu zeker doen! Naar het bos lopen is nog geen 5 min dus lopen we gewoon langer voor ze los kogen of qat joggen, allemaal prima mogelijk! 

Volgende forumvraag: Geen reactievensters ?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^